‘Minder iPad mini’s dan gepland door productieproblemen’

·

iPad miniDe iPad mini-schermen die fabrikant AU Optronics produceert zouden kampen met defecten die kunnen leiden tot gele of onscherpe beelden. Apple zou om deze reden de fabrikant hebben verzocht om de productie van displays voor de iPad mini te staken. Dit schrijft Brightwire. AU Optronics zou afgelopen maand ook maar 600.000 schermen hebben geproduceerd, terwijl Apple rekende op 3 tot 5 miljoen displays in het vierde kwartaal van 2012.

Het is niet duidelijk of de slechte schermen van AU Optronics in verkochte iPad minis zijn gebruikt, of dat Apple de problemen opmerkte voordat de productie was voltooid. We hebben tot nu toe echter geen grote klachten over het scherm van de iPad mini gehoord.

Volgens Digitimes zijn er niet alleen problemen met de schermen van de iPad mini: ook de backlight-modules voor de kleinere iPad zouden in kleinere aantallen worden geproduceerd dan gehoopt. LG Display zou inmiddels de voornaamste producent voor iPad mini-schermen zijn. Dit zorgt ervoor dat Apple minder iPad minis kan verschepen in 2012 dan gepland. Digitimes zegt overigens niets over de gestaakte schermproductie bij AU Optronics: volgens de site zou het bedrijf nu maar 22 procent van de iPad mini-schermen produceren, in plaats van de eerder afgesproken 40 procent.

Apple zou plannen hebben gehad om in 2012 tien miljoen iPad minis te verschepen. De vertragingen en problemen bij AU Optronics zouden ertoe hebben geleid dat dit aantal uiteindelijk op slechts zes miljoen zal liggen.

De iPad mini is niet de enige iDevice die met productieproblemen kampt: we horen al langer soortgelijke klachten over de iPhone 5. Fabrikant Foxconn noemde de nieuwe iPhone onlangs nog het meest gecompliceerde apparaat dat ze ooit maakten. Dit leidde ertoe dat er ook grote tekorten in winkels ontstonden. De iPhone 5 is pas sinds kort één week na bestelling verzendklaar. De iPad mini heeft in de online Apple Store op het moment een verzendtijd van twee weken.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

24 reacties

 1. door Grimster

  Had mijn ipad mini afgelopen vrijdag binnen (Oorspronkelijke leverdatum was vandaag). Geen problemen met het scherm, het wit is erg wit.

  Hoop dat ik een LG scherm heb dan :P

 2. door Beloved

  Ik zou wel eens één van die displays kunnen hebben: mijn ipad mini heeft namelijk allemaal lijntjes over het scherm lopen (verticaal in landscape, horizontaal in portrait). Het is niet super goed zichtbaar maar het maakt het scherm wel onscherper dan hij al is.

  Ik ben al naar de Apple Store geweest en zij erkennen het probleem, morgen krijg ik hopelijk een vervangend toestel.

 3. door KvdS

  Als ze de productie aan gaan pakken, laten ze dan ook direct Retina-schermen gaan maken. :-)

 4. door Pellegrino

  Deze wanorde van een te vroeg geïntroduceerd produkt zou onder Steve Jobs nooit gebeurd zijn. Eerst testen, voorraad scheppen en daarna in de verkoop brengen. Er zit geen ruimte tussen een mogelijke productiefout en de introductie. Dit wordt detoekomst van Apple ZELFOVERSCHATTING. gelukkig kon ik er geen kopen. Afwachten maar en anders Samsung

 5. door Ro

  Origineel geplaatst door Pellegrino
  Deze wanorde van een te vroeg geïntroduceerd produkt zou onder Steve Jobs nooit gebeurd zijn. Eerst testen, voorraad scheppen en daarna in de verkoop brengen. Er zit geen ruimte tussen een mogelijke productiefout en de introductie. Dit wordt detoekomst van Apple ZELFOVERSCHATTING. gelukkig kon ik er geen kopen. Afwachten maar en anders Samsung

  Bij Steve Jobs was dit zelfde probleem er ook al. Ik snap niet waarom mensen in eens anders tegen problemen aan kijken nu hij er niet meer is, want de meeste problemen zijn niet nieuw..

 6. door Beloved

  Wat een onzin Pellegrino. Apple is gewoonweg afhankelijk van derden die de apparatuur produceren, productiefoutjes zijn nou eenmaal doodnormaal en moet je niet teveel aandacht aan besteden als consument.

  In mijn geval bijvoorbeeld: morgen krijg ik waarschijnlijk een nieuwe en anders volgende week wel, in de tussentijd voldoet deze nog prima.

  En wat betreft je Steve Jobs opmerking: óf je hebt de Steve Jobs tijd helemaal niet meegemaakt óf je hebt een sterk gekleurd beeld van die tijd ontwikkeld. Dit soort problemen kwamen namelijk net zoveel voor tijdens de “Steve Jobs tijd”.

 7. door Marcooo

  @Pellegrino
  Je spreekt over zelfoverschatting en dat je bij te lang wachten een Samsung gaat halen.
  Volgens mij heb je geen idee waar het bericht over gaat.
  Ja er is lastig aan te komen, maar niet onmogelijk. Apple overschat zichzelf echt niet, maar worden in de steek gelaten door de toeleveranciers en als je graag een ipad mini wilt kan ik me niet voorstellen dat je niet 2 weken wil wachten, maar dan maar een Android ding haalt.

 8. door Eendje

  Aah, ik kan niet wachten tot mijn iPad mini cellular er eindelijk er is… Elke dag hoop ik bericht te krijgen. :(

 9. @KvdS: Dan duurt het nog langer.

 10. door Frits

  Heb 2 november er een besteld bij bol.com met kortingscode.
  Zou afgelopen vrijdag geleverd worden. (23-11)
  Vrijdag een bericht dat de afleverdatum 11-01-2013 gaat worden!!!!!

  Maar nog steeds 2-3 weken levertijd aangeven op de site.

 11. door Andre van Raam

  @Frits:
  Typisch BOL.com… Eerst lekker maken en geld uitgeven en dan niet waarmaken. Wat denk je van al die Sint en Kerst aankopen…. Heel veel teleurgestelde klanten!!!
  Als de helft van deze klanten niet annuleert beginnen ze 2013 met een leuke omzet!

 12. Op dag één er een gehaald bij Dixons.
  Inclusief uitstekend scherm mag ik wel zeggen. :)

 13. door Chantal

  Hier op 3/11 besteld bij bol.com (leverdatum 24/11) en op 23/11 een mail ontvangen dat hij pas 11/1 verwacht wordt..

  Zou me niets verbazen als de 10% kortingscode hier iets mee te maken heeft.

  Heb hem inmiddels bij Dixons opgehaald..

 14. door Mark

  Nee joh, dit is een marketingtruc. Apple houdt bewust het aanbod laag om meer vraag te creëren…

  Dit bedoelde ik cynisch trouwens.

 15. door Daan

  Mijn iPad mini cellular staat al anderhalve week op de status “Verzending wordt voorbereid”. Vraag me af wanneer ze dan leveren. Levertijd staat tussen 26-11 en 3-12. Dat zou dus deze week moeten zijn.
  Voelt net als een klein kind. Duurt me te lang. =))

 16. door Yaron

  Gewoon even langs het Leidseplein gaan, daar zijn ze gewoon op voorraad mee te nemen :-)

 17. door Frits

  Origineel geplaatst door Chantal
  Hier op 3/11 besteld bij bol.com (leverdatum 24/11) en op 23/11 een mail ontvangen dat hij pas 11/1 verwacht wordt..Zou me niets verbazen als de 10% kortingscode hier iets mee te maken heeft.Heb hem inmiddels bij Dixons opgehaald..

  Denk jij precies hetzelfde als ik. Heb gevraagd aan Bol.com hoe het mogelijk is dat ze blijven aangeven dat het maar 2-3 weken levertijd is terwijl ik nu nog zo’n 7 weken moet wachten.
  Zullen wel nooit weten of het dat echt is. Niemand gaat meer betalen dan de prijs die bij Dixons of Apple zelf betaald moet worden.

 18. door Jim Kroon

  M’n bestelde iPad mini 3G 16 GB is zojuist verzet van 26 nov-3 dec naar 4 dec-11 dec als levertijd. Baal er wel van :(

 19. door Daan

  Maken ze je eerst lekker met 3 december als levertijd, krijg ik net een sms:
  Verwachte datum Dec 11, 2012.

 20. door tomtom100

  Gister bij Dixons besteld, vandaag opgehaald.

 21. door remcootje

  Mag ik iedereen eraan herinneren dat Bol.com op dit moment slechte cijfers haalt qua leveringen, heb het al 2x gehad. Ook de wettelijke garantieregels lappen ze aan hun laars, dit is bekend bij de Consumentenbond.

  Verder vind ik het raar dat er zo veel problemen zijn met het scherm, betekent dit dat Apple er budgetschermen in doet een de kwaliteit voor lief neemt? Ik weet het niet hoor het is wel erg vaag allemaal.

 22. @remcootje: Nee, het betekent juist dat Apple erg hoge kwaliteitsnormen hanteert, waardoor een groot deel moet worden afgekeurd. Die kunnen niet in iPads worden verwerkt. En aangezien elke iPad een scherm moet hebben, blijft de productie van het totaalproduct (de iPad dus) ook achter.

 23. door Soft_Dark

  Wat ben ik blij dat ik gewoon een iPad met lte gekocht heb. (‘:

 24. door Marcel

  Wacht al 8 weken op mijn iPad mini, bol.com heeft nu de bestelling zelf stop gezet, levering van iPad mini is niet meer mogelijk.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.