Micro SIM, wat is dat eigenlijk?

28 januari 2010, 09:32 · Gonny van der Zwaag

micro simApple maakte tijdens de presentatie van de iPad bekend dat er ook een versie met Wi-Fi en 3G zal worden uitgebracht. Je moet daarvoor wel beschikken over een Micro SIM. Dat werpt meteen al drempels op, want bij de Nederlandse operators krijg je nog steeds een gewone simkaart: een plastic kaart ter grootte van een bankpasje, waar je de feitelijke simkaart met een afmeting van 15 x 25 mm uit moet duwen.

De Micro SIM (of 3FF-kaart) meet echter maar 12 x 15 millimeter. 3FF staat voor Third Form Factor. Het is een kleinere simkaart dan je gewend bent en wordt vooral gebruikt voor embedded apparaten en toestellen die te klein zijn voor een gewone simkaart. 3FF wordt vooral in Europa gebruikt, maar bij de lancering van de iPad zou de VS wel eens het voortouw kunnen nemen. AT&T en T-Mobile zijn van plan om 3FF simkaarten uit te brengen, ook al is de iPad vanwege de gebruikte frequenties niet geschikt om op het 3G-netwerk van T-Mobile USA te gebruiken (3G werkt daar op 1700MHz en dat ondersteunt T-Mobile’s 3G niet, dus je zit vast aan EDGE).

simkaartDe 3G-versie van de iPad kost $130 extra ten opzichte van de versie met alleen Wi-Fi. Je krijgt dan wel een volledig simlockvrij apparaat, waarin je een simkaart van elke gewenste provider kunt steken. Die provider moet dan wel een Micro SIM op de markt brengen. Moeilijk is dat niet; de technologie is hetzelfde en voor fabrikanten van simkaarten is het ook niets bijzonders. Maar de Europese operators moeten ze dan wel gaan aanbieden en als je op de websites van Nederlandse providers kijkt is er nog geen spoor van te bekennen.

De Micro SIM is ontwikkeld door ETSI (European Telecommunications Standards Institute) en biedt meer opslagruimte voor applicaties en verbeterde beveiligingsfuncties. Toch is de keuze voor een Micro SIM vreemd: Apple maakt het daarmee lastiger om (bijvoorbeeld in het buitenland) even een lokale simkaart in het apparaat te steken en het argument dat er weinig ruimte was voor een normale simkaart lijkt bij zo’n grote tablet ook geen hout te snijden. Binnenkort ook bij de iPhone? Het is niet te hopen.

Meer info: Wikipedia

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

40 reacties

 • ReBe
  4 years

  Waarschijnlijk is er voor de micro gekozen zodat alle iPhone gebruikers hun simkaart er niet in kunnen proppen. We hebben immers (bijna) allemaal een unlimited dataplan..

  Antwoord Quote

 • DLO
  4 years

  Leuk hoor al dat iPad nieuws…maar ik zie liever ook gewoon de legio iphone nieuwsitems hier verschijnen.

  Antwoord Quote

 • alpacatje
  4 years

  @DLO:
  niet te veel zagen e!

  Antwoord Quote

 • Sjoerd
  4 years

  Niet handig idd. Ben benieuwd hoe snel de providers in NL (en de rest van Europa_ hierop gaan anticiperen.

  Als ik mijn Vodafone kaart er gewoon in kan stoppen dan is het interessant, maar dit wordt een dure grap. Zeker als je je sim-card niet kan wisselen !

  Prijzen zullen in Europa sowieso wel stuk hoger liggen, en er zullen ook hier wel speciale abo’s komen. Jammer, gemiste kans !

  Antwoord Quote

 • Kareltje
  4 years

  @alpacatje:
  Ik geef hem wel gelijk, ze hebben toch niet voor niets een extra site geopend. Ik zie dit ook niet bij andere (nieuwe) apparaten gebeuren.

  edit:

  Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
  Het is wel degelijk relevant voor iPhoneclub.nl. Het zou zomaar kunnen zijn dat Apple voor een nieuw iPhone-model ook overstapt op Micro-SIMS

  “Wel degelijk relevant” en “zou zomaar kunnen zijn” past niet echt samen. Het is pas “wel degelijk” op het moment dat het daadwerkelijk zo zou zijn ;) Zo kun je over iedere techniek wel gaan speculeren want het kan best zijn dat die in de toekomst in een iPhone wordt gestopt :p

  Antwoord Quote

 • Danny Bevers
  4 years

  Jammer dat er voor iets gekozen is wat bijna nergens hier te krijgen is. Heb nog 1 abbo naast iPhone abbo ik zou graag die sim erin kunne stoppen. Volgensmij kan je sim erin als je het formaat gebruikt zoals je een dual sim wilt maken.

  Antwoord Quote

 • Origineel geplaatst door DLO
  Leuk hoor al dat iPad nieuws…maar ik zie liever ook gewoon de legio iphone nieuwsitems hier verschijnen.

  Het is wel degelijk relevant voor iPhoneclub.nl. Het zou zomaar kunnen zijn dat Apple voor een nieuw iPhone-model ook overstapt op Micro-SIMS, bijvoorbeeld om ruimte te maken voor andere toepassingen in de behuizing. En dan weet je nu alvast wat een micro-sim is ;)

  Antwoord Quote

 • Fred
  4 years

  De simkaart is kleiner, de simcontacten lijken hetzelfe als de huidige vd grotere simkaarten. Dus m.i. zijn deze eenvoudig met een speciale simkaart kniptang zodanig uit te knippen dat het precies past. Ditzelfde heb ik ook gedaan voor mijn iPhone (2 simchips uitgeknipt en in een speciale duosim houder geplaatst). Oplossing is dus voorhanden.

  Antwoord Quote

 • Martijn
  4 years

  Ik mag hopen dat de iPad met de iPhone aan tethering kan doen!! Dan kunnen we alsnog gewoon via 3g communiceren.

  Antwoord Quote

 • Chocopinda
  4 years

  De 3G ipad komt toch niet naar europa, dus mij kan het niet boeien  de andere ipads wel. Maar ben wel teleurgesteld. Dat ding zit weer vol destricties….

  Antwoord Quote

 • Fred
  4 years

  @Martijn
  Als Tethering nu op je iPhone werkt zal dit in combi met de iPad ook wel gaan werken want er zit zowel bluetooth als usb op de iPad.

  Antwoord Quote

 • Wytze
  4 years

  Waar ik vooral benieuwd naar ben is of je een 2e sim van je huidige abbonement (late het zijn microsim) in het apparaat kan stoppen. Dus dat je niet een los 3G abbonement voor het aparaat hoeft af te sluiten, maar gewoon van dezelfde bundel als je huidige iphone abonnement gebruik kan maken. Dan zou ik de 3G versie interessant vinden, voor een los abbonement zou ik hem te weinig mee de deur uit nemen.

  Antwoord Quote

 • Pieter
  4 years

  Tegen de tijd dat de iPad hier zal zijn, zullen de meeste providers de kleine variant ook wel leveren, of is dat zelfs al de nieuwe standaard.
  De eerste GSM telefoons hadden de pinpas variant, daarna kwam de kleinere, zie bovenstaand plaatje, dus iedere provider geeft de uitbreekvariant simkaart, ook al ken ik geen telefoons meer die de grote variant gebruiken…
  Voor de Micro SIM zullen ze wel een adaptertje meeleveren, net zoals ze doen met de microSD kaartjes…

  @Kareltje
  Ik denk dat de reden is geweest de verbeteringen die in de Micro SIM zullen zitten zoals genoemd in het artikel.
  Ik denk dus dat de nieuwere toestellen dus ook die Micro SIM variant gaan gebruiken…

  Antwoord Quote

 • Fred
  4 years

  @Wytze

  IK heb nu ook voor 1 06 nummer 2 simkaarten (T-mobile) dit kan je gewoon vragen en kost nix meer. In mijn oude PDA en in mn iPhone heb ik dus een simkaart met hetzelfde nummer. Data gaat probleemloos samen, zelf bellen gaat ook, maar alleen met 1 tegelijk (is logisch), gebeld worden gaat ook maar naar 1 telefoon tegelijk, dat is degene die prioriteit heeft (aan staat).

  Antwoord Quote

 • Chocopinda
  4 years

  Apple 1e zonder diskette drive 1e zonder dvd drive (mac air)
  apple wil gewoon weer revolutie dus nieuwste van nieueste. Daarom mini sim

  Antwoord Quote

 • DJ
  4 years

  Nou stel ik voor dat de de providers een leuk combo-abbo met micro-sim aanbieden …

  Antwoord Quote

 • Mark van Veggel
  4 years

  Niet mogelijk om de huidige normale sims bij te knippen ;) ??

  Antwoord Quote

 • Avdvee
  4 years

  Origineel geplaatst door Martijn
  Ik mag hopen dat de iPad met de iPhone aan tethering kan doen!! Dan kunnen we alsnog gewoon via 3g communiceren.

  Geen probleem; met een (JB) pakketje als MyWi kun je de Iphone perfect als Wifi-router laten fungeren en werkt het voor alle apparaten met Wifi. Dus ook de Ipad.

  Antwoord Quote

 • Revolutie
  4 years

  @Chocopinda inderdaad: de toekomst zal waarschijnlijk die kant wel op gaan, alles kleiner wat kleiner kan..

  Antwoord Quote

 • Wytze
  4 years

  @DJ:

  Juist ja. Een combo abbo, dan zou ik geinteresseerd zijn in een 3G enabled ipad. Anders gewoon de normale. Vind wel dat het allemaal nog erg lang duurt.

  Antwoord Quote

 • Jeffrey
  4 years

  Ik ben benieuwd wanneer T-Mobile thetteting gaat activeren! Dan heb je aan de wifi iPad versie genoeg. M’n iPhone heb ik toch altijd op zak.

  Antwoord Quote

 • Bram Willems
  4 years

  Er werd toch onlangs gesproken over een tehtering abbo bij je iPhone, misschien is het leuk voor t-mobile om er ook een iPad abbo voordelig er bij te doen. Dus een voordeeltje voor als je alle drie wilt…

  (edit: oeps, ik had eerst de andere reactie beter moeten lezen)

  Antwoord Quote

 • Dennis de Jong
  4 years

  Ik zie duo sim met een Micro SIM en een gewone nog niet gebeuren.. Dan kan ik dus gewoon een tablet kopen en met mijn huidige bundel data op de Tablet gebruiken..

  WiFi tethering aan en gaan met die banaan! Lijkt me een prima oplossing voor dit probleem en bespaart ook nog eens €100 euro (of iets meer, wat de prijs ook maar wordt in NL).

  Antwoord Quote

 • dirk
  4 years

  Origineel geplaatst door ReBe
  Waarschijnlijk is er voor de micro gekozen zodat alle iPhone gebruikers hun simkaart er niet in kunnen proppen. We hebben immers (bijna) allemaal een unlimited dataplan..

  tethering via iphone dat zou wat zijn…….

  Antwoord Quote

 • Tsjaap
  4 years

  Mag toch hopen dat T-mobile je niet twee keer laat betalen voor 3g (op iPhone en op iPad). Dat zou hetzelfde zijn als extra betalen als je een tweede computer op je wifi zou aansluiten…..

  Dan wordt mobiel internet wel erg duur. Wat ik me wel kan voorstellen is dat ze hetzelfde doen als bv de Ziggo. Eenmalige kosten voor een extra kaartje als je wilt mobiel internetten met een tweede apparaat.

  Antwoord Quote

 • Erik
  4 years

  iPhone met unlimited internet -> MiWi -> iPad == Perfecte combinatie!

  Antwoord Quote

 • rick
  4 years

  hmm gemiste kans met die ipad ik was wel van plan er 1 te kopen maar dan zo dat ik met een oude sim die ik hier nog heb liggen met onbeperkt internet en 50 sms of minuten á € 7,5- p/m en die erin te stoppen maar nu moet je dus al een nieuw apart abonnement gaan afsluiten met zo’n micro sim… pfff de commerciele wereld is niet altijd makkelijk:P

  Antwoord Quote

 • alpacatje
  4 years

  iedereen is hier bezig over “een nieuw abbonement”. het is geen abonnement, enkel prepaid!

  Antwoord Quote

 • Joerie
  4 years

  Typisch apple zou ik denken.

  Ze brengen zeer goede dingen op de markt, maar ze voegen er dan altijd beperkingen aan toe zodat het “verpest” is.

  Antwoord Quote

 • bertvH
  4 years

  ik hoop in de 2e generatie op een ipad zonder processor waar je een iphone 4g in kunt clicken en dan voor 399 euri

  dan heb ik alles in een, en telefoon via oordopjes, 3g en wifi enz enz alleen mogelijk extra opslag in de ipad

  Antwoord Quote

 • alpacatje
  4 years

  Origineel geplaatst door bertvH
  ik hoop in de 2e generatie op een ipad zonder processor waar je een iphone 4g in kunt clicken en dan voor 399 euridan heb ik alles in een, en telefoon via oordopjes, 3g en wifi enz enz alleen mogelijk extra opslag in de ipad

  Dat is toch een grapje zeker!?!

  Antwoord Quote

 • E.T
  4 years

  In belgie bestaat dit evenzeer niet en zoals wij altijd achter zitten zullen we er niet veel mee zijn dus met 3G voor de i-pad + het ook altijd extreem duur is hier.

  30 tal euro voor slechts 200MB is huilen met de pet op.

  Antwoord Quote

 • Rob
  4 years

  @ReBe:
  Dat was nou precies wat ik gisteravond dacht. Een duo-sim met micro-sim geloof ik niet in. De providers kunnen op deze manier gewoon een extra data abonnement verkopen. En Apple heeft een extra outlet kanaal erbij: de telefoonwinkels.

  Ok. Tethering dan? Nope… Ik geloof niet dat dat gaat werken…. Of je moet je iPhone een DHCP server laten draaien :-)

  Antwoord Quote

 • Segers Vincent
  4 years

  Tweet van mobile vikings: ze zijn aan het onderzoeken of ze een micro sim kunnn maken met een gewone simkaart en een schaar :-)

  Antwoord Quote

 • Pete
  4 years

  Origineel geplaatst door bertvH
  ik hoop in de 2e generatie op een ipad zonder processor waar je een iphone 4g in kunt clicken en dan voor 399 euridan heb ik alles in een, en telefoon via oordopjes, 3g en wifi enz enz alleen mogelijk extra opslag in de ipad

  Ik hoop op een winnend staatslot, dat thuis gebracht wordt door een legioen engeltjes met trompet spelende leeuwen in hun kielzog.
  En die kans lijkt me groter dan het apparaat wat jij beschrijft…… ;-)

  Antwoord Quote

 • hsl
  4 years

  Hoe komen jullie er bij dat de 3G niet leverbaar wordt in nederland? Apple heeft gister aangegeven,..

  over 60 dagen gaan we ze shippen (late march), in de VS komt de 3g later (april), en over 90 dagen (late april) kan je ze gewoon in nederland krijgen.

  lijkt me helemaal prima :)

  Antwoord Quote

 • //
  4 years

  Origineel geplaatst door hsl
  Hoe komen jullie er bij dat de 3G niet leverbaar wordt in nederland? Apple heeft gister aangegeven,.. over 60 dagen gaan we ze shippen (late march), in de VS komt de 3g later (april), en over 90 dagen (late april) kan je ze gewoon in nederland krijgen.lijkt me helemaal prima

  De iPad blijft enkel beschikbaar in de VS voor Juni. Pas in Juni gaan ze zeggen welke andere landen hem krijgen en met welke operatoren je een microsim en iPad internet-plan kan krijgen.

  Antwoord Quote

 • sredlums
  4 years

  Chocopinda zei: “De 3G ipad komt toch niet naar europa, dus mij kan het niet boeien”

  Onzin, zie http://www.apple.com/nl/ipad

  Antwoord Quote

 • ricardo
  4 years

  Het is niet alleen die 3G functie die erbij komt hoor. De aGPS module komt er ook bij voor die meerprijs voor de 3G functie !!!

  Antwoord Quote

 • Vince
  4 years

  Origineel geplaatst door Rob
  Bluetooth

  De standaard iPad beschikt behalve over WiFi toch ook over Bluetooth, dus waarom zou Tethering niet kunnen? Is dit op de iPad soms technisch onmogelijk gemaakt?

  Antwoord Quote

Comments are closed.