Met de iPhone op vakantie: mobiel internetten in Italië en Duitsland

·

internet op vakantieDe afgelopen drie weken trokken Jean-Paul en ik erop uit om vakantie te vieren. De reis ging via Duitsland en Zwitserland naar Italië. Drie weken zonder internet? Voorafgaand hadden we al wat hotels met Wi-Fi gezocht, maar het aanbod bleek nogal mager en duur: sommige hotels vragen maar liefst €8 per uur. Bovendien is de ontvangst in je hotelkamer niet altijd goed of ligt de verbinding er vaker uit dan dat deze beschikbaar is.

We wilden het deze keer eens goed regelen en dat lukte, zowel in Italië als in Duitsland. We konden met twee iPhones en twee Macbooks online wanneer we maar wilden, met een behoorlijke snelheid en voor een bedrag dat uiteindelijk erg meeviel. Vandaar een verslag van onze ervaringen, waar toekomstige vakantiegangers hopelijk iets aan hebben.

Voorbereidingen

Voordat je de voordeur achter je dichttrekt moet je aan een paar dingen denken:
Mifi

 • Je hebt een simlockvrije iPhone (of andere telefoon) nodig (alleen indien je gebruik gaat maken van een niet-officiële aanbieder).
 • Wil je met meerdere apparaten internetten, dan heb je een oplossing nodig om de internetverbinding te kunnen delen. Dat kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld via tethering of via een datastick/datakaart in je laptop. Wij gebruikten een andere oplossing: de MiFi, een draagbaar apparaatje waar je een simkaart in steekt en waarmee je in feite altijd je eigen WiFi-hotspot op zak hebt. Het is een relatief prijzige oplossing (€300), maar ideaal in gebruik.
 • In Italië heb je een fiscaal nummer nodig om een prepaid-kaart (Carte Ricaricabili) te kunnen kopen. Zo’n fiscaal nummer (codice fiscale) kun je aanmaken op http://www.comuni.it/servizi/codfisc/. Mocht het bij de eerste de beste telefoonwinkel niet lukken, dan probeer je het gewoon ergens anders. Meestal zal ook worden gevraagd naar een geldig legitimatiebewijs.

Mobiel internetten in Italië

Net als in Nederland zullen in Italië de meningen uiteenlopen welke aanbieder nu uiteindelijk de beste is, maar wij kwamen na het lezen van wat gebruikerservaringen uit bij TIM en Vodafone. De keuze viel uiteindelijk op Vodafone, omdat zij de beste aanbieding hadden: €5 per dag voor onbeperkt HSDPA. Ben je niet van plan om de hele dag te internetten, dan kun je bij Vodafone ook een bundel van €3 per week afsluiten. Je koopt een prepaid-simkaart en stort er wat tegoed op. Daarna activeer je de databundel en wordt er automatisch tegoed afgeschreven wanneer je daadwerkelijk de databundel gebruikt. Je kunt er dus ook voor kiezen om de databundel alleen te gebruiken op dagen dat er in je hotel problemen met Wi-Fi zijn, of wanneer je in een hotel terechtkomt waar de Wi-Fi belachelijk duur is.

usb-stickVodafone.it biedt een Engelstalige website voor mensen die voor vakantie of werk in Italië moeten zijn, maar die bevat nauwelijks informatie. Met een beetje kennis van Italiaans vind je je weg wel op de normale website. Handig om te weten is dat ‘190 Fai da te’ de online doe-het-zelfvariant is van de telefonische servicelijn 190. Via ‘190 Fai da te’ kun je een account aanmaken en informatie opvragen over je dataverbruik en dergelijke.

Het kopen en in gebruik nemen van mobiel internet ging als volgt:

 1. Neem je paspoort en fiscaal nummer mee naar een verkooppunt van Vodafone-simkaarten en vraag om een carta ricaricabile (of doe een poging met “prepaid phone card” als je in een toeristenplaats bent). De kaarten zijn te koop bij tabakswinkels, tankstations en telefoonwinkels. Onze Vodafone-prepaidkaart kostte €5.
 2. Stort wat tegoed op je prepaidkaart. Je kunt bij Vodafone kiezen uit 5, 10, 15, 25, 50, 100, 150 of 250 euro. Er zijn meerdere manieren om dat te doen:
  • In de winkel. Schrijf eerst je mobiele nummer op een blaadje papier, zorg dat je contant geld op zak hebt en stap een verkooppunt binnen. “Mompel” een zin met “ricarica” (opladen), “Vodafone” en het bedrag dat je wilt opladen en de kassamedewerker gaat meteen aan de slag. Na wat aandringen bleek het ook mogelijk om met creditcard te betalen, maar contante betaling leverde het minste gezeur op.
  • Via de pinautomaat. De meest anonieme manier om op te laden, maar het bleek niet overal mogelijk. Sommige pinautomaten hebben wel een Vodafone-sticker, maar zodra je er een buitenlandse pinpas in steekt, blijkt de optie om je telefoon op te laden opeens niet aanwezig. Bij andere pinautomaten lukte het wel.
  • vodafone opladen

  • Via de website: ga naar Vodafone.it en klik op het tabblad Privati. Linksonder zie je de optie om via je creditcard je tegoed op te waarderen. Ons lukte het niet om op die manier op te laden, omdat de prepaidkaart op naam van iemand anders stond, maar je zou het kunnen proberen.
 3. Nu er tegoed op je kaart staat moet je (eenmalig) de databundel activeren. In het pakket dat je bij je simkaart hebt gekregen vind je het nummer om extra diensten te activeren: 42070. Hiervoor heb je dus ook een simlockvrije iPhone nodig. Je krijgt een keuzemenu te horen waar je achtereenvolgens de opties 5, 1, 4, 1 intikt.
 4. Na ongeveer een kwartier krijg je een sms’je dat de databundel is geactiveerd. Bij ons duurde het nog ongeveer een uur voordat we de bundel daadwerkelijk konden gebruiken.
 5. Steek de simkaart in je iPhone/datakaart/datastick/MiFi en je kunt online gaan. De APN-naam is web.vodafone.it (gebruikersnaam en wachtwoord kun je leeg laten).
 6. Op de website van Vodafone kun je een account aanmaken om te checken hoeveel tegoed je nog hebt en hoeveel dataverkeer je hebt verbruikt. Omdat wij voor onbeperkt dataverkeer hadden gekozen, hoefden we alleen af en toe te kijken of er nog geld op onze kaart stond.
 7. Eventueel kun je ook nummer 404 of 414 bellen om je tegoed te checken, maar dan moet je wel Italiaanse bedragen kunnen verstaan.

We zijn in Italië zowel in grote steden als in kleine dorpjes en in bergachtige gebieden geweest: van Lago Maggiore naar Bologna, Perugia, Assisi, Urbino, Ancona, langs de kust omhoog naar Rimini en daarna naar Venetië en het Gardameer. Overal waar we geweest zijn hadden we een snelle en goede internetverbinding (HSDPA) die veel beter was dan we in Nederland via T-Mobile gewend zijn. Het enige gebied waar de ontvangst tegenviel (GPRS-snelheid) was in het bergachtige noordoosten van Italië, onderweg van Bolzano naar de Oostenrijkse grens. Maar we hebben geen moment écht zonder internet gezeten.

Mobiel internetten in Duitsland

Als Nederlander ben je een behoorlijke tijd in Duitsland onderweg. Het is wat overdreven om voor die anderhalve dag een internetbundel af te sluiten, maar toen we erachter kwamen hoe weinig dat eigenlijk kost, was de keuze snel gemaakt. We besloten te kiezen uit T-Mobile of Vodafone. T-Mobile heeft een aantrekkelijk geprijsde bundel, maar de snelheid ligt erg laag: maximaal 384 kbps, terwijl Vodafone HSDPA tot 7,2 Mbps belooft (in de meeste grote steden, 3,6 Mbps in overige gebieden). Deze bundel is op meerdere manieren te gebruiken: voor een hele dag internetten (24 Stunden) betaal je €4,95 waarbij een zeer ruime datalimiet van 1GB per dag geldt. Urenlang filmpjes kijken is er dus niet bij, maar voor normaal internetten is het meer dan genoeg. De bundel heet ‘Prepaid fürs Internet‘ en is een uitbreiding op de CallYa-prepaidkaarten. Je betaalt €19,95 voor de CallYa-prepaidkaart die al €10 tegoed bevat, dus voldoende voor twee dagen internetten. Het kan trouwens nog goedkoper:

 • Blijf je langere tijd in Duitsland, dan kun je een bundel van 7 dagen afsluiten. Dit kost €9,95.
 • Ben je niet van plan om de hele dag fanatiek te internetten, dan kun je ook voor een kortere tijdsperiode kiezen: 15 minuten voor €0,49 of 2 uur voor €1,95 (let op: dit zijn de huidige tarieven, ze kunnen na verloop van tijd wijzigen!)

iPhone vodafone

Vodafone heeft een infopagina en PDF gemaakt voor mensen die met een iPhone op het Vodafone-netwerk willen.

Het kopen gaat als volgt:

 1. Stap een Vodafone-winkel of ander verkooppunt binnen en vraag naar een CallYa-prepaidkaart (of vraag naar ‘Prepaid fürs Internet’).
 2. Laat je paspoort of rijbewijs zien ter identificatie.
 3. Reken €19,95 af voor de CallYa-kaart.
 4. Stop de simkaart in je simlockvrije iPhone en verwijder de pincode die er standaard op zit.
 5. Je hoeft bij Vodafone Duitsland de bundel niet te activeren: steek de simkaart gewoon in je iPhone/datastick/datakaart/MiFi en probeer een website te openen. De APN van Vodafone is event.vodafone.de (geen gebruikersnaam/wachtwoord).
 6. Bij Vodafone krijg je bij het eerste gebruik een webpagina voor je neus, waarop je aangeeft welke gebruiksduur je wilt: 15 minuten, 2 uur, 24 uur of 7 dagen.

Opladen van je tegoed gaat op een vergelijkbare manier als in Nederland:

 1. Koop in de supermarkt, telefoonwinkel of ander verkooppunt een Vodafone CallNow-kaart met een waarde van 15 of 25 euro.
 2. Maak het codenummer zichtbaar door te krassen.
 3. Druk op je telefoon de volgende toetsen in: *100*codenummer# of bel naar nummer 22922 en kies de menuoptie ‘Konto aufladen’. Volg daarna de aanwijzingen.

Net als in Italië was de snelheid en het bereik van de dataverbinding in Duitsland goed. Een minpunt van Vodafone in Duitsland is wel, dat je bij elke datasessie opnieuw een webpagina voor je neus krijgt, waarin je op een knop moet drukken om de sessie te starten (ook wanneer je voor 24 uur hebt gekozen en nog maar halverwege je sessie zit). Op de iPhone is dat onhandig: open je bijvoorbeeld Google Maps, dan zul je merken dat je geen internetverbinding hebt. Je moet eerst naar Safari gaan, daar een willekeurige website proberen te openen, zodat je op het Vodafone-scherm op een knop kunt drukken en pas daarna kun je Google Maps gebruiken. Voor de twee dagen die we in Duitsland hebben rondgereden was dat nog wel te doen, maar ik kan me voorstellen dat je na een paar dagen gek ervan wordt.

Altijd internet?

MiFiOp doorreis in Zwitserland en Oostenrijk hebben we geen oplossing voor mobiel internet gezocht, omdat we daar eigenlijk alleen maar doorheen reden en die paar uur geen behoefte hadden om te internetten. Misschien zijn er mensen die denken: moet je nu altijd toegang tot internet hebben? Als gewone vakantieganger misschien niet, maar met een populaire site als iPhoneclub lukt het gewoon niet om drie weken de stekker eruit te trekken. Als je vooraf (bewust) niet van de daken schreeuwt dat je op vakantie bent, verwachten mensen dat je iets laat horen als ze iets te vragen, te klagen of te mededelen hebben. We zijn niet voortdurend online geweest, maar het was een rustgevend gevoel dat je online kúnt op momenten dat je wilt. Toen halverwege de vakantie bleek dat de harddisk van onze server was volgeraakt, hoefden we niet halsoverkop op zoek naar Wi-Fi om het probleem op te lossen. Internettoegang op vakantie betekende voor ons niet dat we fulltime konden doorwerken, maar wel dat we de vrijheid hadden om dingen te doen wanneer het ons uitkwam. Een nieuwtje publiceren of een ongepaste reactie weghalen terwijl je op een terras zit? Dat kan gewoon. Bovendien hoefden we niet meer krampachtig op zoek naar een hotel met betaalbare Wi-Fi. Terugkijkend is het eigenlijk jammer dat Vodafone in Nederland niet standaard een optie biedt om in landen waarin de operator actief is, goedkoop te kunnen internetten. Voor bellen vanuit het buitenland hebben ze al wel zo’n oplossing (Vodafone Passport), maar deze omvat voor zover wij weten geen mobiel internetgebruik. Nu moet je in sommige landen toch wel wat moeite doen om een prepaidkaartje te kunnen bemachtigen. Het makkelijke van zo’n prepaidkaart is overigens wel, dat je nooit met een financiële strop zit: als het misgaat ben je hooguit maar één of twee tientjes kwijt.

Uit het logbestand van de MiFi kunnen we achteraf zien wat we hebben verstookt: zo’n 4,5 gigabyte in Italië en een paar honderd megabytes in Duitsland:

mifi logboek

Bedankt!

Gelukkig hadden we voor het dagelijkse nieuws de onmisbare hulp van drie mensen: Mike van Hoenselaar (@mikevhoenselaar), Edward Neve (@theatman) en Sander Kleijn. Alledrie willen we graag heel hartelijk bedanken voor het werk dat ze de afgelopen weken hebben verzet. Onmisbaar was ook de hulp van al onze forummoderatoren: omdat zij alles onder controle hebben, hoefden we daar eigenlijk niet naar om te kijken en regelde alles zich vanzelf. Hulde! Verder willen we ook Dagmar bedanken, die voor de Italiaanse prepaidkaart zorgde. We hebben er flink gebruik van gemaakt: na drie weken hadden we 4,5 GB verstookt en waren we €100 armer. Als we dat via normale dataroaming hadden gedaan waren we ruim €9.200 kwijt geweest. Dankzij al deze mensen hebben we een heerlijk onbezorgde vakantie gehad, met toegang tot internet!

Meer ervaringen? We zijn benieuwd welke ervaringen jullie hebben met het gebruik van mobiel internet in het buitenland, ook in andere landen. Laat het weten in de reacties! Er is ook een speciaal forum voor iPhone-gebruik in het buitenland, waar je andere ervaring kunt lezen: Internet in buitenland (roaming)
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

68 reacties

 1. door FiXeR

  Ik zoek gewoon naar een open Wi-fi spot in de buurt, gratis! WifiFofum gebruik ik daarvoor.

 2. door macmeggelen

  Oostenrijk: Met een simlockvrije Iphone kun je in Oostenrijk het best een Yesss prepaid data simcard bij de Hofer (=aldi) kopen. Je hebt dan voor 40 euro 2 GB data tegoed, en je bent op het bijbehorende nummer ook in Oostenrijk telefonisch bereikbaar.
  Doe het al jaren en het werkt perfect.

  Instellingen:Yesss
  APN : web.yesss.at (let op 3 x s!)
  username : geen
  password: geen

 3. door Simon

  Interessant, wel jammer dat jullie hiermee komen nu de vakantie — voor de meeste — voorbij is.

 4. door michal

  Welkom terug in Nederland Gonny waar het weer koud en kill is. :P Toen ik een week naar Griekenland ging heb ik gewoon via roaming op internet gezeten. Hoeveel ik kwijt was weet ik niet. Verder ben ik wel nieuwsgierig wat voor Macbook jullie hadden meegenomen.

 5. Had wel een foto van jullie twee als leaderfoto verwacht ;-)

  Goed om te horen dat het goed te doen was. We gaan gewoon ‘keihard’ door. Doe het met veel plezier. Hoop nog veel nieuws voor iPc te mogen verslaan.

  Ik ga binnenkort zelf ook op vakantie naar Turkije, ben benieuwd hoe ik het daar ga doen. Iemand al tips?

 6. door Marcello

  Heel goed en zinvol artikel! Bedankt!

  Ik ga binnenkort een weekje naar Egypte, kijken of ik daar ook een prepaid kaartje kan scoren!

  Heeft iemand ervaring toevallig voor Egypte?

 7. door HarryD

  Erg handig om op de iphoneclub een permanent overzichtje te houden waar/hoe je in het buitenland tegen acceptabele kosten mobiel internet kunt verschaffen !!!

  Ik zoek oplossingen voor Griekenland en Zwitserland (als ik in Duitsland ben gebruik ik van T-Mobile de prepaid inet kaart voor 24hr “onbeperkt” inet voor 5 euro).

  Beste iPhoneClub…. maak hier een permanent (beheerst) document van aub !!!! ;)

 8. Origineel geplaatst door michal
  Verder ben ik wel nieuwsgierig wat voor Macbook jullie hadden meegenomen.

  Een Macbook Pro 2007 en een Macbook Air 2008

  Origineel geplaatst door Simon
  Interessant, wel jammer dat jullie hiermee komen nu de vakantie – voor de meeste – voorbij is.

  Tsja, wij gaan altijd laat in het jaar op vakantie. Voortaan zullen we speciaal voor dit nieuwsartikel in juni gaan ;)

  Origineel geplaatst door HarryD
  Erg handig om op de iphoneclub een permanent overzichtje te houden waar/hoe je in het buitenland tegen acceptabele kosten mobiel internet kunt verschaffen
  Beste iPhoneClub…. maak hier een permanent (beheerst) document van aub !!!!

  Daar is het (in de post genoemde) subforum voor bedoeld. Daar kun je dit soort ervaringen van andere iPhoneclub-gebruikers lezen.

 9. door sjakie

  Volgens de EU mag internationaal mobiel dataverkeer maximaal 1 euro per MB kosten.

  1 Euro per MB is een factor tienduizend tot honderdduizend duurder dan professioneel dataverkeer op internet.

  Maar KPN rekent nog steeds €2,50 per MB.

  Op dit blog is uitgerekend dat je dan €3000 per maand kwijt bent als je elke dag het journaal via je iPhone bekijkt: http://jet-stream.nl/blog/2009/08/top-holiday-iphone-apps/

  Uitkijken voor internationaal surfen dus!

 10. door Absrnd

  ik was in Italie en er waren veel cafe’s waar je gratis kon internetten zolang je maar wat besteld, en een kop koffie kost niet veel :)
  ik had een goed cafe gevonden niet ver van mijn hotel en gingen we er elke avond en bakje doen, en kon ik surfen en mailen.
  maar stiekem in de buurt staan kan ook :)

 11. door Uchihae

  In Engeland moet kan je naar mijn kennis het beste een T-mobile simkaart kopen en dan voor 2,50 (pound) kan je een 5 dagen booster kopen (web n walk unlimited) dus 5 dagen onbeperkt internetten op 3g… echt relax

 12. door simon boerboom

  In Thailand had ik met prepaid HAPPY onbeperkt internet; zo kon ik bv naar Met Het Oog Op Morgen luisteren etc.
  In Italie had ik een aantal jaren geleden een prepaid met TIM en onbeperkt internet. Toen ik een jaar later kwam bleek mijn prepaid tientallen euro’s in de min te staan. Ik had INTERNET SI gedaan, maar bij vertrek geen INTERNET NO, de teller liep dus gewoon door; ook bij prepaid!

 13. door iFreek

  Mijn ervaringen van oktober 2008 in Midden-Amerika (Mexico e.d.): vrijwel ieder hotel beschikte over gratis Wi-Fi. Even een code vragen bij de balie en je kunt aan de slag. Je kunt uiteraard ook hotels in lopen waar je niet verblijft. Doe alsof je gast bent en vraag de code.

  Dit najaar ga ik naar Azië. De verwachting is dat het daar ongeveer het zelfde is. Niet alleen internet is goedkoop daar, maar ook binnenlands vervoer, hotels en restaurants. Omdat de prijzen van vliegtickets ook steeds lager worden is zo’n reis ook nog heel betaalbaar.

 14. door Gijs

  Origineel geplaatst door sjakie
  Volgens de EU mag internationaal mobiel dataverkeer maximaal 1 euro per MB kosten.

  Volgens mij gaat dit over inter-operator tarieven, dus komen daar nog een marge plus kosten bovenop.

 15. door Simon

  Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
  Origineel geplaatst door michalVerder ben ik wel nieuwsgierig wat voor Macbook jullie hadden meegenomen.Een Macbook Pro 2007 en een Macbook Air 2008Origineel geplaatst door SimonInteressant, wel jammer dat jullie hiermee komen nu de vakantie – voor de meeste – voorbij is.Tsja, wij gaan altijd laat in het jaar op vakantie. Voortaan zullen we speciaal voor dit nieuwsartikel in juni gaan Origineel geplaatst door HarryDErg handig om op de iphoneclub een permanent overzichtje te houden waar/hoe je in het buitenland tegen acceptabele kosten mobiel internet kunt verschaffen
  Beste iPhoneClub…. maak hier een permanent (beheerst) document van aub !!!! Daar is het (in de post genoemde) subforum voor bedoeld. Daar kun je dit soort ervaringen van andere iPhoneclub-gebruikers lezen.

  Nou, dat hoeft dan ook weer niet hoor. Gewoon lekker op vakantie gaan wanneer je het fijnst vind, ik was alleen even verbaasd dat er nog een nieuwsartikel kwam over zoiets terwijl het voor vele geen vakantie meer is. Maar goed, lekker duidelijk artikel en leuk om te lezen :)

 16. door michal

  Ik heb 52 euro betaald voor 32 MB toen ik een week in Griekenland was.

 17. door gserban

  tjee man wat een gedoe allemaal, je gaat toch met vakantie en niet op vakantie om te internetten!

  Nooit gehoord van internet cafe’s en de Resorts waar wij altijd heen gaan kan je altijd vrij gebruik maken van internetten en gebruik maken van de computers aldaar om je mail te checken.

  Als ik met vakantie ga ga ik ook met valantie en check hooguit eens in de 5 dagen me mail, als er iets dringends is weten ze me wel te vinden.

  p.s als je met vakantie bent moet je je werk uit handen kunnen geven aan anderen!

 18. door wouter

  Ik heb 4 weken in amerika rondgereisd met een camper en daar hebben ze op elke, ja elke camping wifi en nog snel ook.
  en nu het mooiste: GRATIS!!!
  ze zien dat daar als een normale voorziening:)

 19. door Pete

  Hopeloos dat het in Europa nog zo slecht geregeld is trouwens, in Amerika heeft tegenwoordig zelfs het meest miezerige motel wifi…….

 20. Ik was in Juli in de VS / Florida aan het reizen en had ook dringend behoefte aan permanent internet op m’n iPhone en Macbook.

  (Ze kijken je daar echt heel raar aan als je zegt dat je een officiele T-Mobile iPhone hebt, aangezien ze denken dat AT&T daar de enige god is die een deal met Apple heeft gesloten. Officiele T-Mobile winkels mijden!)

  Maar het werkt als volgt:
  – zorg dat je een simlock vrije iPhone hebt (ik heb het daar icm m’n MacBook alsnog gedaan:T-mobile VS is heel wat anders dan T-Mobile EU dus simlock vrij is nodig- bleek)
  – Ga in een grote mall (winkelcentrum) naar 1 van de standjes die telefoons / abo’s verkopen voor T-Mobile en maak even gezellig contact met een verko(o)p(st)er.
  – Vraag om een T-Mobile FlexPay abo. Dit is een echt abonnement maar je mag het maandelijks cash betalen cq storten, anders stopt het.
  – Zorg dat je een geldig VS adres in de buurt (je hotel) bij hebt en je paspoort of rijbewijs
  – Aangezien ze commissie krijgen op jouw abo vinden ze het geen probleem alle velden in het T-Mobile systeem in te kloppen.
  – Betalen doe je cash voor de eerste maand en je creditcard heb je niet nodig: zo weet je zeker dat je nooit voor meer belast wordt.
  – Je krijgt een simkaart en voila: je bent online
  – Kosten: plm $60 wat een koopje is. Je mag ook nog voor iets van $5 bellen maar dat is gauw op.
  – Nog even zorgen dat je eigen sim in een andere telefoon kan zodat je bereikbaar bent en even wat tether software installeren zodat ook MacBook weer tot leven komt.

  Papa vervolgens gas geven in de Chrysler, mama met de iPhone ernaast opzoek naar goedkope hotelletjes (Via de app ‘Hotels near me’ natuurlijk…. :)

 21. door Eric Cartman

  In Frankrijk heb ik het als volgt gedaan:
  Simkaart gekocht van Orange. Voor 12 euro had ik een maand lang onbeperkt mobiel internet (vergelijk dit met je T-Mobile internet). Ik weet niet of tethering oid was toegestaan, maar ik deed het gewoon :)
  Werkte perfect!

 22. Origineel geplaatst door domblondje
  Papa vervolgens gas geven in de Chrysler, mama met de iPhone ernaast opzoek naar goedkope hotelletje (Via de app ‘Hotels near me’ natuurlijk….

  Je zou iedereen een groot plezier doen door deze oplossing ook in het forum te plaatsen :) (geldt ook voor alle andere oplossingen die hier genoemd zijn)

 23. door ralph schepers

  Ik zit nu in italie en heb wifitrack op iphone en hier(in milaan)zijn veel mensen die hun draadloos netwerk niet beveiligen……..
  ook met laptop ideaal net nast hotel zit iemand met een onbeveiligd netwerk :P

 24. door Robbert

  Hebben ze in al die landen niet zoiets als Vodafone blox?
  Voor 10 euro de rest van de maand internetten.

 25. @domblondje: Mooi, goeie aanvulling! Dat komt bij onze volgende Amerikavakantie (hopelijk snel) weer van pas.

  En je noemt ook een heel herkenbaar voorbeeld: terwijl je in de auto zit alvast opzoeken welke hotels er zijn en wat er te beleven valt in de volgende stad/plaats waar je langskomt. Internetten via open hotspots kan natuurlijk ook, maar juist op lange saaie stukken is het handig als je rijdend vanuit de auto kunt internetten. Die speurtochten naar open hotspots is voor ons meer iets van drie jaar geleden, tegenwoordig betalen we liever een klein bedrag voor een goeie oplossing waarmee je niet hoeft te zoeken. Dan maar een cocktail minder op het terras… (of voor de budgetreizigers: dan maar een flesje cola uit de supermarkt).

 26. door Tommydiamond

  Tussen al het internetten door wel een fijne vakantie gehad? ;-)

 27. door Jos van Vliet

  Ik vond het eigenlijk wel lekker om 3 weken geen internet te hebben op vakantie :-)

 28. door Jens Kortmeijer

  Had voor mijn vak 2x telefonisch kontakt met Tmob die beloofde dat Grenzeloos max. € 2 p. dag zou kosten. Blijkt nu niet zo te zijn en ik ben een fortuin aan deze oplichters kwijt.
  Wat valt daaraan te doen ?

 29. door drm

  mooi artikel en welkom terug!
  ik maak morgenmiddag de grote oversteek van antwerpen naar zeeland!
  ik vermoed dat er genoeg zijn onder jullie die weten op welke manier ik het goedkoopst kan internetten? Had enkele maanden geleden met roaming dagelijks mijn twitter, email en deze site gecontroleerd en had toch al meer dan 100€ verbruikt….wil dat deze keer vermijden. (heb simlockvrije iphone)

 30. door sredlums

  Hm, handig, nèt nu ik terug ben van een paar daagjes Venetië :-/
  Haha, nou ja, handig voor een volgende keer.
  Ik zelf ben gewoon regelmatig even online geweest, via het TIM netwerk, en als je dan een klein beetje uitkijkt wat je doet (push en automatisch afbeeldingen downloaden uitzetten voor e-mail, eerst het nieuws bekijken via RSS en dan selectief verder lezen, indien mogelijk via mobiele websites, etc.), dan valt het allemaal wel mee.
  Ik heb zo’n 12MB verbruikt, kosten dus zo’n €24,- en daar kan ik wel mee leven. Oh, we hadden trouwens wel gratis Wi-Fi in ons hotel, maar dat was erg vaak problematisch.

 31. door Allissey

  Leuk te lezen allemaal. Maar eigenlijk is het van de zotte. In de VS heb je coast to coast mobile internet. Hier in de EU moeten we in elk land(je) opnieuw een oplossing zoeken (en betalen). Te gek voor woorden. Hoezo zijn de grenzen opgeheven?

  Je zou ergens een klacht moeten kunnen indienen tegen deze waanzinnige geldklopperij. Weten jullie of de EU (Neelie Kroes?) dit aan gaan pakken?

 32. door Crimineel

  Zit momenteel in berlijn op een van de vele gratis hotspots van t-mobile. Accountje aanmaken en klaar is kees!

 33. door bas

  @Mike van Hoenselaar:

  In Toeristiche plaatsen van Turkije heb je in sommige hotels vrij wifi, zo niet het zal zeker goedkoper dan 8€ per uur zijn.

  Sommige plaatsen zoals toeristische wijken in Istanbul heb je gratis wifi in hele wijk door de gemeente zelf.

  Als je zelf een sim kaart gaat halen voor simlock vrij iphone, kan je het beste bij Turkcell of Vodafoon kopen (Turkcell uit eigen mening beter).
  Ik heb zelf nooit sim met internet gehaald, omdat ik in Istanbul bijna overal wel wifi had waar ik moest zijn. Dus kocht ik een simkaart van Turkcell voor om te bellen.
  In Antalya hotel van 5 ster had ik vrij wifi, dus ook gratis internet binnen hotel.

  Als ik jou was zou ik dus vooraf goed informeren of je bestemming internet heeft, zo ja hoeveel het kost of het gratis is. Zo nee informeren bij Turkcell of Vodafoon.

 34. door Murat

  Origineel geplaatst door Mike van Hoenselaar
  Ik ga binnenkort zelf ook op vakantie naar Turkije, ben benieuwd hoe ik het daar ga doen. Iemand al tips?

  In Turkije zit bij de meeste hotels wel gratis internet. Ook kun je terecht bij grote winkelcentra zoals Carrefour, Capitol, Kipa, Ulusoy etc. Gewoon open WiFi spots waar je onbeperkt gratis gebruik van mag maken. Ook veel cafe’s bieden gratis internet aan, de meeste McDonalds zeker en Starbucks etc ook (dacht ik).

  Kun je echt niets vinden (wat onwaarschijnlijk is) dan zijn er nog altijd ouderwetse internetcafe’s waar je voor nog geen 2,- Euro per uur kunt internetten & webcammen.

  Als je in Turkije echter gaat beginnen aan een 3G abonnement bij Turkcell, Avea of Vodafone, dan ben je een stuk meer kwijt. 3G is ook pas sinds 1 maand officieel in gelaunched. De iPhone 3GS is er ook pas een aantal weken verkrijgbaar met een duur abonnement waar ook nog eens een 1gb limit op zit.

  4,5 GB verstookt en waren we €100 armer

  Ik heb dus 2 maanden in Turkije gezeten en series en alles gedownload en niet meer dan 5,- uitgegeven voor Internet.

  Als je echt mobiel wilt (dus 3G onderweg) dan ben je wel minstens zoveel kwijt denk ik.

 35. door Dirk

  @gserban:
  eens vakantie = rust dus niet constand mobiel/laptop checken voor mail. Genieten vande omgeving en mobiel uit. En af en toe mobiel aanzetten of het thuisfront heeft gebeld. Waaromheeft iedereen zo’n obsessie/tik om maar altijd hun e-mail en sms berichten te checken?

 36. door Dirk

  Je kan wel klagen bij Neelie maar uiteindelijk hebben de Europese overheden destijds de frequenties voor UMTS = 3G voor belachelijke bedragen geveild, en dat moet ook weer eens terugverdiend worden.

 37. door Ruud

  Voor velen een interessant en nuttig artikel. Zelf gebruik ik al enkele jaren het Vodafone Buitenlandpakket voor de laptop. € 30,00 per maand. Daarvoor internet je zowel in Nederland als in het buitenland. Je betaalt het volgende:
  Snelheid 3,6 Mb/s
  Tarief in Nederland € 0,12/MB
  Tarief in Data Voordeel landen € 0,60/MB
  Het kan per mb nog stukken voordeliger maar dan ga je meer per maand betalen. In Nederland gebruik ik het zelden dus als ik in het buitenland ben internet ik het hele jaar voor 360 euro en buiten de bundel (50mb) 0,60 per mb. Prijzen zijn wel {ex btw) Omdat je het niet gebruikte saldo van 1 maand meeneemt vallen de extra kosten erg mee! Zeker in combinatie met extra gebruik van wifi op campings in hotels of waar dan ook. Er staat veel gemak tegenover. Geen gedoe met buitenlandse simkaarten en daardoor tijd voor andere leuke dingen :-)

 38. door om

  Origineel geplaatst door Jens Kortmeijer
  Had voor mijn vak 2x telefonisch kontakt met Tmob die beloofde dat Grenzeloos max. € 2 p. dag zou kosten. Blijkt nu niet zo te zijn en ik ben een fortuin aan deze oplichters kwijt.
  Wat valt daaraan te doen ?

  Het is vrijwel onmogelijk aan te tonen dat je verkeerd bent voorgelicht. Maar je kan het proberen, door een duidelijk brief te schrijven met je klacht. De prijs is namelijk 2 euro per megabyte. En als ik me goed herinner is er een maximum van 15 euro per dag in de EU.

  In mijn ervaring kan je beter zelf de prijslijst erbij pakken en het zelf uitzoeken. Contact met de klantenservice geeft kans op misverstanden.

  Helaas zijn prijslijsten nogal ingewikkeld… soms heb ik het idee dat de tarieven expres ingewikkeld zijn om klanten het zicht op de kosten te ontnemen. Maar als je ervoor gaat zitten kom je er wel uit met de prijslijst.

 39. door Jeroen

  Origineel geplaatst door Jens Kortmeijer
  Had voor mijn vak 2x telefonisch kontakt met Tmob die beloofde dat Grenzeloos max. € 2 p. dag zou kosten. Blijkt nu niet zo te zijn en ik ben een fortuin aan deze oplichters kwijt.
  Wat valt daaraan te doen ?

  Het is € 2 p/mb met een max van €20 per dag geloof ik…

 40. Hartsikke bedankt voor het uitzoeken. en de volledigheid. Ik zal er in de nabije toekomst zeker gebruik van maken.

 41. door Pinkypoo

  Net terug van een weekend Luxemburg (Clervaux) en hotel had gratis WiFi (snel en goed bereik overal -repeaters op elke etage) toen ik de hotelier hiermee complimenteerde was hij verbaasd, want gratis WiFi was in Luxemburg een hygiëne factor voor hotels door hem verklaard doordat schijnbaar iedereen in Luxemburg over een iPhone of Blackberry beschikt? Hoe waar dit is weet ik niet, maar ook Luxemburg stad is 1 grote WiFi hotspot met op elke lantaarnpaal een Cisco kastje geplakt, helaas alleen niet gratis.

 42. door Marc W

  Goed dat jullie de moeite hebben genomen om dit eens zo uitgebreid te beschrijven. Als iemand nog ‘n oplossing heeft voor Frankrijk (behalve de lokale hotspot op de camping) zou dat ook wel handig zijn. Het bemachtigen van een Franse prepaid is niet eenvoudig en vooral erg prijzig heb ik begrepen. Zelf ben ik dus heel bescheiden online geweest, maar heb wel – for future reference – de datatellers eerst op 0 gezet. Zo kan je heel goed bijhouden wat je eigenlijk aan data verbruikt: 12,5MB in mijn geval: het onbeperkt onine kunnen zijn heb ik soms wel gemist. Interessant om te zien hoeveel tijd het inmiddels kost om daarvan af te kicken ;-)

 43. door Kees Bos

  Nog tips voor Lefkas/Griekenland??

 44. door toontje

  weet iemand welke mogelijkheden er zijn voor een buitenlander in nederland ??

 45. door Armando

  Ik heb zelf in Italia een prepaid kaartje van TIM gehaald, geen codice fiscale nodig, alleen een paspoort en daar hebben ze een “add-on” waarbij je voor 10 euro per week 50MB per dag kunt verbruiken op je iPhone. Als je daaroverheen gaat, kun je voor €1 30MB extra kopen (die 24 uur geldig is). Werkte ideaal en daarnaast is mijn ervaring dat het TIM netwerk beter is dan dat van Vodafone, zeker als je niet continu in de grote steden bent.

 46. door Joost

  @domblondje: Dan heb jij meer geluk gehad dan ik. In New York, ben ik na twee providers (AT&T en Verizon) maar gestopt. Prepaid kennen ze daar alleen als je een telefoon erbij neemt en een abonnement kon ook niet omdat je dan een social security nummer nodig. In jouw geval zullen ze dat nummer wel verzonnen hebben ofzo. Gelukkig had het hotel wel internet :D maarja internet in de stad was wel leuk geweest met alle mogelijkheden van de iPhone. Dus misschien een volgende keer meer geluk bij t-mobile.

 47. door Flotto

  Goede en goedkope oplossing voor Duitsland:
  1. Koop bij Tschibo (10000 winkels in Dtsl. ) een prepaid simkaart voor €10 met een tegoed van €5. Vaak geldt een actietarief waardoor de simkaart nog maar €1 kost, ook met tegoed van €5.
  2. Waardeer de kaart op.
  3. Nu kun je kiezen uit drie tarieven voor mobiel internet: een dagtarief; 500 MB of 1GB. De 2 laatste bundels zijn een maand geldig. Kosten resp. €3,50; €10 en €20.
  Dit doe je per SMS. Op de Tschibosite staat hoe.

  Ervaring deze zomer:
  In Emmerich bij Tschibo de simkaart gekocht voor €1. Moest een adres opgeven in Dtsl. (mag hotel zijn of fake) en me legitimeren.
  Opgewaardeerd, datenpakket per SMS aangevraagd en binnen 15 minuten konden we surfen.
  Tschibo maakt gebruik van het O2 netwerk. Dat betekent in steden en stadjes bijna overal 3G en op het platteland en in dorpen Edge. Snel genoeg. Overal waar we waren was er dekking, heel soms GPRS.
  Op de laatste dag was het resterende tegoed, dat we voor telefoontjes gebruikten, op. Gevolg was dat we ook het restant van de databundel niet meer konden gebruiken. Zorg daarom dat er nog minstens €1 tegoed blijft staan.

 48. door G

  Mooi om jullie eigen ervaring zo te delen met ons. Informatief en nuttig. Dank!

 49. door Jens Kortmeijer

  Al met al zijn we nog erg ver weg van simpel, betaalbaar mobiel rondcruisen door de wereld….

 50. door Bart Vromans

  Ik ben zelf sinds enkele weken lid van het FON netwerk. Je koopt hiervoor eenmalig een FON-router (goedkoopste is €19,95) waarmee je je netwerk shared met andere gebruikers. Collega FON-leden gebruiken je verbinding gratis, de rest moet inloggen en hiervan ontvang je de helft van de inkomsten. Vooralsnog heeft niemand bij me ingelogd, maar heb zelf al wel gebruik kunnen maken van diverse andere FON-spots in New York City waar ik op vakantie was. Het netwerk is zeer hard groeiende. Diverse iPhone apps om je naar dichtsbijzijnde FON spot te wijzen. Ik ben enthousiast! Zie FON.com.

 51. door Dimitri

  In Frankrijk en Spanje is Mcdonalds zeker een aanrader om je internetzaken af te handelen via wifi. Deze keten is natuurlijk zo’n beetje op elke straathoek te vinden en biedt gratis wifi aan, of via een open netwerk danwel via login via een kaartje wat je krijgt bij een bestelling (koffie)

 52. door arend

  Goede info, maar hoop gedoe en toch veel geld om te kunnen internetten in buitenland. Laat maar, neem mijn werk ook vaak mee naar buitenland (eigen zaak) en zorg er altijd voor dat er bv op de camping gewoon wifi is en kan je voor 5 euro uren internetten, bv. En als het niet kan, pech gehad…… zo belangrijk is het voor mij gelukkig niet, tenminste, als ik op vakantie en, echt aan het werk kan ik niet zonder internet

 53. @Bart Vromans: Wij hebben thuis ook al een paar jaar zo’n FON-router staan. Ik heb gekeken of er FON-hotspots waren op de plekken waar we wilden overnachten, maar dat bleek toch niet zo te zijn: in de meeste plaatsen maar zo’n 2 of 3 plekken, niet handig dus. Het punt is namelijk, dat je uiteindelijk vaak bij een flatgebouw in een buitenwijk moet zijn. Dan zit ik liever ergens in het centrum op een bankje… Uiteindelijk geen gebruik van gemaakt, toch te onhandig.

  BTW, mensen die zeggen dat je tijdens de vakantie ook heel goed zonder internet kunt: natuurlijk! Moet je ook vooral doen, als je kantoorklerk bent en collega’s hebt die zolang je werk overnemen. Maar vergeet niet dat er in Nederland ook heel wat ondernemers en kleine zelfstandigen actief zijn, die ook op vakantie willen. Een hoop dingen kun je uitbesteden, maar er zijn ook dingen die je echt zelf moet afhandelen.

 54. door Gregor Biljardt

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  @Bart Vromans: Wij hebben thuis ook al een paar jaar zo’n FON-router staan. Ik heb gekeken of er FON-hotspots waren op de plekken waar we wilden overnachten, maar dat bleek toch niet zo te zijn: in de meeste plaatsen maar zo’n 2 of 3 plekken, niet handig dus. Het punt is namelijk, dat je uiteindelijk vaak bij een flatgebouw in een buitenwijk moet zijn. Dan zit ik liever ergens in het centrum op een bankje… Uiteindelijk geen gebruik van gemaakt, toch te onhandig.BTW, mensen die zeggen dat je tijdens de vakantie ook heel goed zonder internet kunt: natuurlijk! Moet je ook vooral doen, als je kantoorklerk bent en collega’s hebt die zolang je werk overnemen. Maar vergeet niet dat er in Nederland ook heel wat ondernemers en kleine zelfstandigen actief zijn, die ook op vakantie willen. Een hoop dingen kun je uitbesteden, maar er zijn ook dingen die je echt zelf moet afhandelen.

  Dit is nou handig! Het zou ontzettend handig zijn als we zoiets voor alle EU landen krijgen. Binnenkort wil ik eens kijken naar Polen & Frankrijk. UK heb ik al.

 55. door Dirk

  @Gonny van der Zwaag:

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  @Bart Vromans: Wij hebben thuis ook al een paar jaar zo’n FON-router staan. Ik heb gekeken of er FON-hotspots waren op de plekken waar we wilden overnachten, maar dat bleek toch niet zo te zijn: in de meeste plaatsen maar zo’n 2 of 3 plekken, niet handig dus. Het punt is namelijk, dat je uiteindelijk vaak bij een flatgebouw in een buitenwijk moet zijn. Dan zit ik liever ergens in het centrum op een bankje… Uiteindelijk geen gebruik van gemaakt, toch te onhandig.BTW, mensen die zeggen dat je tijdens de vakantie ook heel goed zonder internet kunt: natuurlijk! Moet je ook vooral doen, als je kantoorklerk bent en collega’s hebt die zolang je werk overnemen. Maar vergeet niet dat er in Nederland ook heel wat ondernemers en kleine zelfstandigen actief zijn, die ook op vakantie willen. Een hoop dingen kun je uitbesteden, maar er zijn ook dingen die je echt zelf moet afhandelen.

  Dat snap ik zeer goed en ik ben zelf ook ondernemer binnen het MKB en toch geen internet en zelf ben ik ook geen kantoorklerk. Het was niet om af te zeiken maar meer uit vraag waarom. Kijk de telefoon snap ik dat is voor nootgevallen. Maar internet…. je werknermers of mede ondernemers kunnen de mails toch afhandelen? of bij dringende zaken bellen. Juist omdat je weken maakt van meer dan 60 uur(meeste ondernemers nog veel meer) heb je de vakantie juist nodig en moet je je volledig ontspannen. Hierdoor heb je meer inspiratie voor het leiden van je onderneming. Nogmaals was actie om te zeiken maar juist uit vraag, waarom!

 56. @Dirk: Misschien had ik beter de term ZZP’er kunnen gebruiken. Wij hebben geen personeel die de belastingaangifte nog even kan nakijken of een factuur kan betalen. En om nou mede-websitebeheerders zoals OMT te vragen of ze dat willen doen…

 57. door thom

  Ik ben in Zweden, Denemarken en Noorwegen op vakantie geweest, maar daar zijn echt heel veel gratis Wifi spots!

 58. door Dirk

  @Gonny van der Zwaag: Kijk dan snap ik wel dat je met regelmaat je mail moet checken. Maar kan iemand die geen zzper is dan vertellen waarrom ze zovaak internet willen op hun mobiel als je op vakantie ben?

 59. door Gregor Biljardt

  Origineel geplaatst door Dirk
  @Gonny van der Zwaag: Kijk dan snap ik wel dat je met regelmaat je mail moet checken. Maar kan iemand die geen zzper is dan vertellen waarrom ze zovaak internet willen op hun mobiel als je op vakantie ben?

  Als iPhone programmeur is het natuurlijk niet mijn plaats om een reden te bedenken.
  Over het algemeen hoor ik verhalen rond verveling. Bij het strand liggen zonnen zonder zorgen is voor de één een droom, terwijl het voor de de ander totaal niets betekent wanneer hij niets te doen heeft tijdens zijn vakantie. Internet kan daar natuurlijk een oplossing voor bieden.

 60. Leuk stuk om te lezen guys, studiemateriaal! ;) Welkom terug en most welcome :)

 61. door Gerry

  Kijk ‘ns op http://www.fon.com.

 62. door Dawes

  Wat een goed en bruikbaar stuk. Hopelijk in de toekomst een update en uitbreiding met meer landen!

 63. Ik zeg altijd maar, “een domme vraag is een niet gestelde vraag” dus daar ga ik dan.
  Ik ga in Jan 2010 naar Thailand en wil eigenlijk mijn iPhone wel blijven gebruiken. Deze is niet lockvrij maar moet er een Simkaart inzitten om WiFi te kunnen gebruiken?

  Thx, Loek

 64. door Gerry

  @ loek!
  De sim kaart moet erin zitten anders doet-ie ‘t niet. Gewoon roaming afzetten en een wifi plekkie opzoeken! Veel plezier in Thailand!

 65. door Hans

  2 maanden lang fietsen door Europa trekkend van hotel naar hoteL: België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije. Overal met mijn iPhone via Wifi gratis online gekund. Ik had niets van te voren uitgezocht en trok er op de bonnefooi op uit en nam het eerste de beste betaalbare hotelletje wat er niet te groezelig uitzag. Goedkope hotelletjes zijn trouwens vaak te vinden in de buurt van het treinstation. Ik had geen giga datastromen nodig; alleen mail, weer, en nieuws (NU punt NL en Teletekst). In Wenen op YouTube de Suzuki Swift tegen de naald zien knallen. Een iPhone is de perfecte reisgenoot: internet, muziek, spelletjes, dagboekje bijhouden, woordenboek (o.a de Teleac app). Ik zou haast vergeten dat je er ook mee kunt bellen. Is ook niet echt nodig wanneer je kunt mailen.
  Iedereen een goede reis gewenst!

 66. door Roland

  Zelf dit jaar in Italië geweest bij Bracciano, 40 km boven Rome. Op de camping een keertje geinternet, 6 euro voor 3 uur, is nog te doen. Heb er maar een uurtje in totaal gebruik van gemaakt, vakantie is toch met name vakantie voor mij.

  In Bracciano kon je gratis internetten, maar moest je eerst registreren wat niet lukte via de iPhone, had geen vaste computer dus dan maar geen internet daar.

  Verder zijn er daar op parkeerplaatsen (aan de tolweg) ook WIFI mogelijkheden, dit wordt op de weg al aangegeven via de borden van de parkeerplaatsen, hier heb ik echter geen gebruik van gemaakt.

 67. door Roy

  Ben net terug uit Italie. Had in een oud topic iets gelezen over 100 uur prepaid via TIM, dus zo’n TIM shop opgezocht, blijken ze het helemaal niet te kennen. Het enige wat ze me konden aanbieden was een simcard zonder abokosten maar waarbij je dataverbruik niet gelimiteerd is (dus ook niet echt prepaid in de zin van geld op, geen service meer). Hiervoor moest je echter al je bankgegevens geven en ze toestemming geven om het bedrag rechtstreeks van je rekening te schrijven. Zal best werken, maar ik vond het te link om op voorwaarden in het Italiaans te moeten terugvallen als bijvoorbeeld de sim kwijt of gejat wordt.

  Uiteindelijk alleen af en toe roaming aangezet voor het checken van weer en teletekst headlines, max 25mb in 3 weken.

 68. door Paul C.

  @HarryD: In Zwitserland kan ik je een prepaid kaart van Swisscom aanraden. Hiermee kan je voor CHF 1 per MB en max CHF 5 per dag met HSPA-snelheid het internet op. Eigenlijk onbeperkt internet voor CHF 5,- per dag dus.

  De kaart haal je in de Swissom Shop. Vraag daar naar “Natel Easy Liberty Uno”. Neem wel je paspoort of identiteitskaart mee.

  Zie ook: http://www.swisscom.ch/res/internet/mobilessurfen/handy/uno/index.htm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.