Marktaandeel iOS stijgt, maar Android stijgt sneller

·

Marktaandeel smartphonesHet gaat goed met iOS. De laatste cijfers van het marktanalysebureau Comscore geven aan dat het marktaandeel van Apple ten opzichte van juni dit jaar in juli met 0,4 procent op het totale aandeel is geklommen. Ten opzichte van april dit jaar zag Apple haar marktaandeel een procent toenemen. Google’s mobiele besturingssysteem Android grijpt echter sneller om haar heen. Waar ze in juni nog 40,1 procent van de markt van smartphones bezat, bedraagt het percentage in juli 41,8.

Comscore brengt elke maand verslag uit van de verkoopcijfers van de fabrikanten van smartphones en de penetratie van hun besturingssystemen. Op het gebied van telefoonverkopen heeft Apple in juli 0,6 procent extra marktaandeel geboekt. Het marktaandeel bedroeg in juni nog 8,9 procent, nu is dat dus 9,6. Apple blijft daarmee op achterstand bij respectievelijk Samsung, LG en Motorola. Nokia wordt in dit overzicht niet meegenomen omdat het enkel gaat om smartphones. Volgens Comscore heeft haar besturingssysteem Symbian slechts 1,9 procent van de markt in handen.

Let erop dat onderstaande percentages een termijn van drie maanden (een fiscaal kwart) bestrijken. De eerder genoemde cijfers in dit stuk zijn vergelijkingen met de cijfers van juni 2011.

Comscore marktaandeel cijfers

De cijfers zijn gebaseerd op de Amerikaanse markt. De verhoudingen in Nederland en België zijn helaas niet bekend.

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

34 reacties

 1. door huplahoi

  Toch een kleine nuance… het gaat over de US….

 2. door sjakelien

  Adviseur: Meneer Yeltsin, ik heb goed en slecht nieuws voor u
  Yeltsin: Wat is het slechte nieuws?
  Adviseur: Bij de verkiezingen heeft uw tegenstander 60% van alle stemmen gekregen
  Yeltsin: Maar wat is dan het goede nieuws?
  Adviseur: U heeft 70% van de stemmen.

 3. door michel

  blijft apple met peren vergelijken.
  een groot sigment van de android toestellen zijn budgetphones van 150 euro zoals de galaxy gio.
  Ik wil wel eens de vergelijking met de high end toestellen zien

 4. door Frankie

  @michel: Ja precies. Elke tiener met een te krappe beurs wíl waarschijnlijk liever een iPhone maar dient noodgedwongen genoegen te neme met een goedkoop prul.

 5. door Ronald1959

  Het besturingssysteem Android wint….hoezee. Gaap :|

 6. door Maccew

  Origineel geplaatst door sjakelien
  Adviseur: Meneer Yeltsin, ik heb goed en slecht nieuws voor u Yeltsin: Wat is het slechte nieuws? Adviseur: Bij de verkiezingen heeft uw tegenstander 60% van alle stemmen gekregen Yeltsin: Maar wat is dan het goede nieuws? Adviseur: U heeft 70% van de stemmen.

  Het is inderdaad maar precies hoe je het bekijkt. Elk cijfer is naar jouw wens om te vormen… Ik zie veel iPhones en veel Android-phones. Ik zie winst bij Apple en bij Google. Ik denk dat ze het allebei gewoon goed doen.

 7. door De Enige Echte Anoniem

  Het leukste nieuws hier is natuurlijk dat Microsoft weer een procentje heeft mogen inleveren!

 8. door Daejji

  Maakt mij niet uit wie wint of wie niet wint. Ik kies toch het toestel wat het beste bij mij past en wat ik kan betalen.

 9. door Remco

  Voor april 2011 kom het totaal uit op 97,1% en het totaal van juli 2011 komt uit op 98,1%. Dan vraag ik me toch af welk besturingssysteem 2,9% en 1,9% marktaandeel heeft in USA (dat is dus gewoon meer dan Symbian heeft…)

 10. door Alfred

  Dit is helemaal niet verwonderlijk. Apple moet de iOS-kar alleen trekken, terwijl Android de grootste 5 fabrikanten van de wereld en een heleboel kleintjes achter zich heeft staan.

  Bovendien, zoals terecht al is opgemerkt, de Apple toestellen zijn veel duurder dan de Android toestellen. Ja, een Galaxy S2 kost net zoveel als een iPhone 4 als simlockvrij los toestel, maar kijk eens naar de verschillen als je er een abonnement bij neemt, zoals de meeste mensen doen. Of zelfs prepay (er bestaat bij mijn weten niet eens een iPhone prepay pakket).

  @Remco: Bada schijnt het helemaal niet slecht te doen, nog niet zolang geleden was Bada groter in marktaandeel (wereldwijd dan, niet USA) dan Windows Phone 7.

 11. door Gé

  Goh… Kijk ook eens naar het aantal telefoons dat android draait en het aantal dat iOS draait.. Vooral aangezien android een helehoop budget modellen heeft.

  Mja beide besturingssystemen doen hun werk. Maar in mijn ogen is iOS een stuk meer gebruiksvriendelijk

 12. door daniel

  (Red.) Verwijderd: taalgebruik en argumentloos trollen.

 13. door marcoooo

  Bij de Intertoys (dacht ik) verkopen ze Android tablets voor 80 euro. Krijgen we straks ook een bericht dat de Android tablets zo hard stijgen t.o.v. de iPad whahaha

  Hoe harder Android stijgt, hoe meer klappen ze straks krijgen.
  De Russen en Chinezen zijn al druk bezig om er een tweede Microsoft van te maken met alle spyware en virussen van dien.

 14. door harry

  Ik heb naast mijn 3GS ook een goedkoop Samsung Galaxy mini toestel. Gewoon als extra telefoon voor situaties waar ik m’n iPhone niet aan bloot wil stellen.

  Op de android phone gebruik ik alleen prive Gmail, twitter en zo af en toe het web. Op m’n iPhone gebruik ik tig betaalde applicaties, lees ik bedrijfsmail en als het nodig is RDP ik naar de servers die ik moet beheren. Tuurlijk kan dat laatste ook op een top end Android maar op de iPhone is het nu eenmaal stukken makkelijker en zijn de Apps een stuk volwassener.

 15. door hoi

  Ik denk dat Apple heel blij mag zijn. Want als je het aandeel op fabrikant ziet ipv OS doet Apple het nog heel goed. Het blijft onmogelijk om Android voor te blijven.

 16. door michel

  Natuurlijk groeit Android sneller dan iOS, er zijnook meer toestellen met Android dan iPhones.

  Als je mij een leuk bedrag had gegeven had ik dit ook kunnen melden.

 17. door frits

  Origineel geplaatst door Frankie
  @michel: te neme met een goedkoop prul.

  Collega heeft een Galaxy S2 en ik moet zeggen dat mijn iPhone 4 toch een zeer sterke concurrent erbij heeft gekregen.

  (Red.) Reactie aangepast i.v.m. verwijderde eerdere reactie.

 18. door koen

  Blijft appels met citroenen vergelijken, een echt vergelijk kan je maar doen per segment. Android/Google zit met veel budget phones die niet eens alle mogelijkheden bezitten, beter zou een vergelijk zijn in het high-end sigment of nog beter, Android/Google tov Apple iPhone+iPod Touch want ook deze heeft iOS.

 19. door koen

  @frits: Vooreerst is de iPhone4 reeds meer dan 1 jaar op de markt en ten tweede zie ik nog niet veel waaruit je kan maken dat de recentere Galaxy S2 beter is dan de iPhone4 (op de camera megapixels na). Heb trouwens ook een Galaxy S2 in mijn handen gehad en moet zeggen crast nog steeds enorm veel bij bepaalde app’s, soms vrij trage multitasking en scrollen, touch-screen nog steeds niet perfekt… dat is wat mij direct opgevallen is.

 20. door Benno

  Jah zo ie zo dat en mensen zitten te wachten op de iPhone 5.
  1 iPhone al voor mij

 21. door seminifeer

  @koen: Vreemd, ik heb direct een galaxy s2 gekocht. Staat vol met apps en is nog nooit gecrashed. Zou het aan de gebruiker kunnen liggen?

  Ik denk overigens dat het niet belangrijk is wie het meeste marktaandeel heeft. Het gaat erom dat iedereen een toestel neemt wat bij hem of haar past.
  Voor mij is dat nu een Galaxy….die doet zonder te jailbreaken wat ik wil.
  Voor een ander is dat misschien een Iphone. So what!!

  Ik ben overigens wel benieuwd wat de Iphone5 te bieden heeft. Maa ja…i love het feit dat ik mbv usb mijn phone aan elke pc kan koppelen en geen itunes nodig heb en ook dat ik flash kan bekijken. Ik denk niet dat appeltje dat voor mij gaat regelen.

  Maarrrrr een ander mag er andes over denken

 22. door Qwert

  Maar kijk als iphone ook heel veel goedkopere iPhones had wedde dat die adroid heel snel zou inhalen

 23. door HIphone

  @Koen: ik weet niet wat voor toestel jij in je handen hebt gehad maar vast geen Samsung Galaxy S2. Dat toestel crasht nooit en scrollt echt vele malen beter en sneller dan de iPhone 4. Ik heb de SGS2 een maand lang naast mijn iPhone 4 gehad en moest echt heel lang wikken en wegen welke ik zou verkopen!!

 24. door Dennis

  Komt ook gewoon omdat android open source is en IOS niet

 25. door macidiot

  Ik snap niet waarom men zo halsstarrig iOS blijven vergelijken met Android.
  Dat is hetzelfde als Windows vergelijken met MacOS.

 26. door Michel

  Origineel geplaatst door HIphone
  @Koen: ik weet niet wat voor toestel jij in je handen hebt gehad maar vast geen Samsung Galaxy S2. Dat toestel crasht nooit en scrollt echt vele malen beter en sneller dan de iPhone 4. Ik heb de SGS2 een maand lang naast mijn iPhone 4 gehad en moest echt heel lang wikken en wegen welke ik zou verkopen!!

  Maar welke heb je nou verkocht???

 27. door Wimus

  Als je naar statistieken kijkt, praat dan eerst met de maker ervan om te weten hoe ze gemanipuleerd zijn. Er rijden meer Opels rond dan Mercedessen, dus Opel is beter dan Mercedes, of snap ik het niet?

 28. door koen

  @HIphone: Ja, een Galaxy S2, btw dan moet je toch ook een Googlelen “Galaxy S 2 crashes”, ja zal wel zien dat mijn vriend geen alleenstaand probleem is, maar een algeheel probleem bij de Galaxy S2, zo kom je op bepaalde fora tegen : “I know there is an issue with android but is there an additional issue with the Samsung galaxy s 2? I am getting constant crashes.”

 29. door Vincent

  Eigenlijk zijn deze tests onzinnig, Apple heeft het marktaandeel met 1 toestel, Android draait op zo’n beetje driekwart van de telefoons die worden geproduceert, de rest is Windows Phone of iets anders.

 30. door mar

  @Ronald1959 : zelf hierop zal android winnen, wel eens gekeken wat de sII al voor een succes is in zo een korte tijd? Apple begint een beetje passé te worden net als blackberry, terwijl de highends android door blijven rocken, heb zelf me i4 uitgeleend omdat ik een android wou proberen, heb me i4 nooit meer teruggevraagd. android rocks, vooral de dc’s

 31. door Ronald1959

  @mar:

  Mijn reactie was meer bedoeld als dat het wel duidelijk was dat android bij de smartphones zou winnen. Bijna alle fabrikanten maken wel een smartphone met android.

  Ik heb zelf ook gekeken naar samsung en wat ik bijvoorbeeld op kieskeurig bij ‘alle door mij bekeken’ smartphones van samsung tegenkom bij de reviews dat er veel crashen. Meerdere keren per dag zelfs. Mijn dochter heeft ook een samsung (geen android) die is ook meerdere keren gecrasht. Dat is voor mij ‘Not Done’. Wij hier thuis hebben een iPod, iPad en een iPhone 3GS en ik geloof dat ik alleen mijn iPhone (> 2 jaar oud) wel eens opnieuw heb gereset, waarmee ik wil zeggen dat Apple veel aandacht besteed aan kwaliteit.

 32. door Remco

  @koen: Als ik dat doe voor de Galaxy S2 dan vind Google 1,070,000 resultaten. Doe ik hetzelfde voor iPhone 4 dan komt Google uit op 8,270,000 resultaten. Ofwel, het het zoeken op zo’n omschrijving zegt helemaal niks…

 33. door jer

  Problem for ios now is when will the next iphone come out ,everyone who knows apples production knows it should be out by now , if apple dont wake up and release thier next iphone they will loose even more against android , but with all these delays its looking like apple are having problems making a new iphone that can beat the latest android phones , it shows apple are behind because of all thier actions against samsung and other android phone makers , trying to take the better and faster phones off the market is a mistake , as you can hear what the us media are saying on cnet live and twit , apple are loosing the plot , also with steve jobs leaving just weeks before an apple keynote over the next iphone ( if they ever bother to make a date ) shows apple are deep in problems trying to get the next wow iphone out , i hope myself the next iphone comes quickly and with a 64gb model or i will sadly go the android way

 34. door Frank

  Ik lach me dood op deze fansite van Apple. Wees aub objectief.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.