KPN: 50 procent meer mobiel internetverkeer op Koninginnedag 2012

·

KoninginnedagAbonnees van KPN hebben op koninginnedag 50 procent meer data verbruikt dan een jaar geleden. Dit komt neer op in totaal 15 terabyte aan mobiel dataverkeer. Dat lijkt veel, maar volgens KPN wordt er op een gemiddelde maandag 20 terabyte aan data verwerkt. Omdat veel abonnees op dezelfde locaties waren, kon het netwerk het af en toe wel zwaarder hebben. T-Mobile vertelt aan iPhoneclub dat hun netwerk dankzij voorbereidingen stabiel bleef tijdens Koninginnedag, terwijl Vodafone filevorming zag op hele specifieke locaties. Volgens de provider vonden er ook bij hun geen noemenswaardige problemen plaats.

Om de drukte op bepaalde locaties op te vangen, breidde KPN tijdens koninginnedag zijn netwerkcapaciteit uit. De kans was echter aanwezig dat sommige abonnees nog steeds last hadden van de lokale netwerkdruk. Dit was waarschijnlijk vooral het geval op drukbezochte plekken, zoals bij de grote feesten in de Randstad. KPN stelt tegenover iPhoneclub dat het lastig is om te zeggen hoeveel abonnees van de problemen last hadden.

T-Mobile laat aan iPhoneclub weten dat Koninginnedag ten opzichte van een normaal weekend een stuk drukker was. Er werd 20 procent meer gebeld, abonnees verstuurde 15 procent meer SMS-berichten en er werd 13 procent meer gebruik gemaakt van mobiel internet. Volgens T-Mobile heeft het netwerk zich onder de druk goed gehouden, dankzij extra capaciteit in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen. Ook werd het T-Mobile-netwerk uitgebreid in Rhenen en Veenendaal, waar de Koningin op bezoek was.

Vodafone heeft geen cijfers bij de hand, maar zegt tegenover iPhoneclub wel dat het ontzettend druk was op de netwerken in de binnensteden. Ook heel lokaal was er netwerkdrukte bij Vodafone, rond bijvoorbeeld het Vondelpark in Amsterdam. Dit kon voor sommige abonnees leiden tot filevorming op het netwerk, met een trage of wegvallende verbinding als gevolg. Dit zorgde volgens Vodafone niet voor noemenswaardige problemen.

Feestdagen en evenementen zijn wel vaker reden tot drukte op mobiele netwerken. Zo zijn datanetwerken vaak op Pinkpop en Lowlands overbelast, omdat veel mensen tegelijkertijd verbinding proberen te maken. Bij nationale feesten, zoals Oud & Nieuw, kan overbelasting landelijk voor problemen zorgen.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

36 reacties

 1. door Nick

  Ja en als het netwerk niet overbelast is waar meer dan 100 mensen zijn was het misschien wel 500x zoveel…

 2. door Eseltje

  Ach is inderdaad niet gek veel als je de cijfers mag geloven. Iedereen was druk bezig met zuipen !

 3. door Jos de Groot

  Euuuh sorry…. Tijdens koninginnenag in Utrecht heeft T-mobile de hele avond en nacht eruit gelegen. Heb heel veel mensen in Utrecht gehoord over dit probleem. Stond gewoon vrolijk “no service” de hele avond in je display.

  Beetje jammer dat T-mobile nu doet alsof er niets aan de hand was… dit was niet een incident wat een uurtje geduurd heeft..

 4. door erik

  @Jos de Groot: T-mobile heeft er idd de hele nacht uitgelegen in utrecht.

 5. door Ryan

  Heb in dordrecht (dancetour) heel de dag zonder werkende verbinding gezeten met t-mobile.

 6. door Eric

  Ik heb KPN en in Utrecht was de ontvangst ‘s nachts ook om te huilen.

 7. door Tom

  in Arnhem was ook vrijwel geen bel-, sms- of whatsapp-verkeer mogelijk.
  Whatsapp berichten kwamen 3 uur later aan…

 8. door Cloverfield

  Origineel geplaatst door Jos de Groot
  Euuuh sorry…. Tijdens koninginnenag in Utrecht heeft T-mobile de hele avond en nacht eruit gelegen. Heb heel veel mensen in Utrecht gehoord over dit probleem. Stond gewoon vrolijk “no service” de hele avond in je display.Beetje jammer dat T-mobile nu doet alsof er niets aan de hand was… dit was niet een incident wat een uurtje geduurd heeft..

  Dat zeggen ze toch? Stabiel, maar dan niet werkend. Net als dat we van ze gewend zijn…

 9. door Erik

  Vodafone ook om te huilen in Eindhoven hele dag Zoeken…

 10. door hennie

  @Jos de Groot: Klopt, al hielp opstarten van de telefoon om de een of andere reden wel om opnieuw verbinding met T-Mobile te krijgen.

 11. door Merlijn

  Idd, stabiel niet-werkend was het netwerk van T-Mobile ook in centrum Amsterdam. Hele dag geen bereik gehad.

 12. door Alexander

  Ook in Arnhem heeft T-Mobile er weer helemaal niets van gebakken. Geen verbinding met mobiele datanetwerk, uren later bezorgen van SMS en ook zelfs aantal keer “no service”….

 13. door Jens

  Hier in Leiden deed T-Mobile het ook amper..

 14. door Bram

  Nou stabiel was T-Mobile totaal niet..
  In Eindhoven hele dag geen verbinding gehad. Rond 11 uur s’avonds kreeg ik nog een what’sapp van een vriend. Die hij om 12 uur s’middags stuurde..

 15. door misterrr

  Zelfde verhaal voor T-mobile in Eindhoven. Tijdens koningennacht uren geen bereik. pas nadat ik naar huis ging kwamen de smsjes en gemiste oproepen pas binnen.

  Het uit en aanzetten van toestel hielp ook niet. 3G uitzetten hielp ook niet gewoon bagger netwerk

 16. door Nick Siamikas

  Knap met het het bereik, koninginnennacht in Utrecht had ik de hele nacht no service en de volgende dag in amsterdam de hele dag geen internet dus ben benieuwd waar ze deze cijfers vandaan halen.

 17. door Diederik

  T-mobile was zowel koninginnenacht/dag een ramp, overal viel de verbinding weg, en was het aardige klus om überhaupt met 9292 een reis te plannen..

 18. door Eva

  De hele dag in Eindhoven geen bereik gehad met Vodafone. Geen noemenswaardige problemen inderdaad :s

 19. door bigboy

  koninginnedag eindhoven..VODAFONE..GEEN BEREIK!!
  bagger,geen internet,geen sms,niet bellen!toch jammer dat ze na zoveel jaren nog niks investeren om het bereik tijdens evenementen te verbeteren bijvoorbeeld door een paar mobile masten te plaatsen ofzo.ik zou er best voor willen betalen hoor,als ik dan gewoon mijn telefoon kan gebruiken.

 20. door Evertjan

  Dit is inderdaad een wel heel bloemig praatje van de providers.

  Eindhoven, KPN, zowel koninginnenacht als koninginnedag he-le-maal niks waard!

 21. door Purk

  In Hilversum was het ook slecht gesteld met T-mobile. Wederom slecht verbinding en berichtjes kwamen uren later pas aan! Heel veel mensen hadden dit probleem. Dus wat nu stabiel netwerk T-Mobile? Stabiel in onstabiliteit zal je bedoelen.

 22. door Coen

  Wat, vodafone geen noemenswaardige problemen.. Qnight in Enschede had niemand bereik.. Wat gaat die batterij dan snel leeg zeg!

 23. door dermathias

  In Arnhem in de middag en avond geen internet en telefoon lastig als je even ergens wil afspreken.

 24. door Bert

  In Jordaan Amsterdam ook helemaal geen bereik met Vodafone. Echt heel erg. En vrienden met t-mobile hadden ook no service.

 25. door ice

  arnhem was ook dood

 26. door majette

  En ook ik had met T-Mobile in Arnhem het grootste deel van de dagen geen bereik en als ik dat wel had, kon ik alleen maar smsen en bellen en hopen dat de ander ook bereik had..

 27. door Léon

  In stadions heb je tijdens evenementen nooit 3G. Wanneer doen providers hier eens wat aan als ze zo gemakkelijk “extra capaciteit” kunnen inzetten.

 28. door Pim Brussee

  Kortom, als er een nationale ramp plaatsvind heb je niets aan mobiele communicatie systemen. Als het met koninginnedag al niet lukt!!! Intussen wel met droge ogen de tarieven omhoog gooien.

 29. door Thommus

  Ook in Rotterdam tijdens Koninginnedag aantal keer geen service gehad, geen 3G. Traag internet.

 30. door jerry.w

  Ik had beter bereik dan normaal met t-mobile… Zwaar bijzonder, normaal heb ik geen ‘geen netwerk’ of ‘zoeken…’ maar vanaf konininnedag heb ik opeens uitstekent bereik

 31. door Said

  Ik heb simpel, en volgens mij is dat een merk die t-mobile net werk gebruikt bij mij in rotterdam deed die het wel, helemaal niks opgemerkt :)

 32. door iPheun

  In Enschede met queensnight hele avond geen ontvangst gehad met t-mobile. En iedereen had er last van. Providers doe er wat aan met dit soort evenementen!!

 33. door Bubbly

  Het T-Mobile netwerk in Arnhem en Amsterdam en tijdens de treinreis was (logischerwijs) nog instabieler dan gebruikelijk. Ze hadden tussen de extra treinen gelukkig wel per ongeluk een trein met wi-fi ingezet (normaal gesproken zetten ze die niet in op dat traject om een of andere reden). Was niet bepaald sterk (het is dan ook een gedeelde 3G-verbinding), maar een opgeslagen film afspelen kost gelukkig geen data.

 34. door Richard

  Vodafone met alleen problemen rond het Vondelpark? Gaat het wel goed met die mensen? Centrum Hoorn lag volledig plat, en dat zal vást niet het enige bereikloze plein zijn.

 35. door Albert

  KPN in grote delen van Amsterdam geen bereik. Even een fotootje uploaden op FB kon je wel vergeten. Anno 2012 vind ik dit een aanfluiting.

 36. door Martijn

  KPN Koninginnenacht/dag, kansloos!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.