Knut: remote sensor met iPhone-koppeling voor thuis

Als je thuis een sensornetwerk wilt aanleggen, grijp je als inventieve knutselaar al snel naar Arduino. Zo schreven we eerder al eens over een deurbel, die foto’s doorstuurt naar je iPhone zodra er iemand op de bel drukt. Omdat niet iedereen zelf zin heeft om te gaan solderen hebben Richard Pasek en Jay Gondelman het […]

knut_graphAls je thuis een sensornetwerk wilt aanleggen, grijp je als inventieve knutselaar al snel naar Arduino. Zo schreven we eerder al eens over een deurbel, die foto’s doorstuurt naar je iPhone zodra er iemand op de bel drukt. Omdat niet iedereen zelf zin heeft om te gaan solderen hebben Richard Pasek en Jay Gondelman het project Knut bedacht. Knut kan allerlei meetwaarden in huis doorsturen naar je iPhone, Android-toestel of desktopcomputer.


Vooral mobiel gebruik is daarbij handig. Want zo kun je op afstand checken:

  • wat de temperatuur van je huiskamer, aquarium of wijncollectie is;
  • wat de luchtvochtigheid in de kelder of in je sigarenkist is;
  • of iemand in je drankcollectie of koelkast heeft gesnuffeld;
  • of er met een verzonden pakketje hardhandig is gesmeten (handig bij het versturen van breekbare spullen);
  • of de planten water moeten hebben.

Dit zijn de voorbeelden die de bedenkers van Knut hebben verzonnen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het kleine apparaatje is voorzien van Wi-Fi en werkt op een batterij. Je bedient Knut via je computer of smartphone, waar je alerts, data en grafieken kunt raadplegen. Voor het verzenden en ontvangen van data gebruikt Knut e-mailberichten, waardoor het energieverbruik laag is. Het installeren is ook nog eens supersimpel en je kunt zelf instellen hoe vaak Knut informatie van de sensoren doorstuurt. Per sensor geef je aan wat exceptionele waarden zijn, waarbij je een waarschuwing wilt ontvangen. Knut bevindt zich meestal in slaapstand en wordt met regelmatige tussenpozen wakker om de status van de aangesloten sensoren te meten. Is het geheugen bijna vol, dan stuurt het apparaat een e-mailtje met alle geregistreerde data. Tussendoor ontvang je zelfgekozen alerts. Een soortgelijk Kickstarter-project dat zeer succesvol was, is Twine. Dit project had 35.000 dollar nodig, maar kreeg uiteindelijk ruim 550.000 dollar sponsorgeld uit crowdfunding.

knut_dropdown

Standaard is Knut voorzien van een gevoelige temperatuursensor en een sensor die het batterijniveau in de gaten houdt. Je kunt er zelf allerlei externe sensoren op aansluiten via een 3-poorts hub, bijvoorbeeld voor het meten van luchtvochtigheid en trillingen. Bedenkers Jay en Richard hopen hun droom te realiseren via Kickstarter. De 80 dollar die je aan het project doneert zal worden gebruikt om materiaal te kopen, apps te bouwen, programmeurs in te huren en een human computer interface-specialist in te schakelen. De iPhone-app is vrijwel klaar, daarna gaan de bedenkers met Windows en Android aan de slag.

Klik om inhoud van Kickstarter te tonen.
Learn more in Kickstarter’s privacy policy.

Jay en Richard staken 3 jaar onderzoek in dit product en zijn aan het vijfde redesign toe. Zelf kunnen de bedenkers in eigen huis zo’n 30 Knuts per dag produceren, dus de ca. 300 Knuts die voor de eerste Kickstarter-productieronde nodig zijn kunnen binnen twee weken verzendklaar zijn. Mochten er meer dan 300 Knuts nodig zijn, dan schakelt het team een externe fabrikant in Massachusetts in. Met nog 11 dagen te gaan is al zeker dat Knut realiteit zal worden. De benodigde 25.000 dollar is al ruimschoots binnengehaald.

Meer informatie: Kickstarter-pagina Knut

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.