Jonathan Ive kan geen aanspraak maken op domeinnaam

·

jonathan iveApple’s designhoofd Jonathan Ive kan geen aanspraak maken op de domeinnaam jonathanive.com en drie varianten daarop. De Brit Harry Jones is eigenaar van deze domeinnamen, waarop nieuwtjes over Jonathan Ive te lezen zijn. Apple eiste de domeinnamen op, maar viste naast het net. De $10.000 die Apple voor de domeinen bood, bleek niet genoeg: de Brit wilde $400.000 hebben.

Maar de rechter oordeelde dat Jonathan Ive zijn naam niet als merknaam heeft geregistreerd en dus ook niet kan opeisen. Het gaat om de volgende domeinnamen: jonathanive.com, jonathan-ive.com, jony-ive.com en jonyive.com. Het komt vaak voor dat iemand een domeinnaam afdraagt, maar het is niet altijd onder druk van de rechter. Zo kocht Apple het domein iphone.com voor 1 miljoen dollar. De naam van een persoon zou ook als merknaam kunnen worden gebruikt, maar bij Jonathan Ive is dat niet zo: er staat ‘Design by Apple in California’ op de iPhone-verpakking zonder de naam van Jonathan Ive eraan te koppelen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen als Philippe Starck of Jan des Bouvrie). Vorig jaar oktober werd het merk Jonathan Ive aangemeld; wordt deze erkend, dan moet Harry Jones alsnog zijn domeinnamen opgeven.

Meer info: WIPO

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

16 reacties

 1. door Whacko

  I <3 Jonathan Ive :P

 2. door DanielJvdBerg

  Leuke foto:)

 3. door Sander Janssen

  Net de cover van Prison Break 7 haha

 4. door Remco

  jonathanive.com is in 2004 al aangevraagd, maar als Apple in 2008 het als een merk deponeert, dan kunnen ze het domeinnaam opeisen? Vreemde gang van zaken…

 5. door Julian

  @ Remco: vroeg mij exact hetzelfde af. Merkenrecht-specialist anybody? Hoewel een listigheid van die Brit, was hij toch gewoon het eerst? iPhone is (toch?) ook een merkennaam, waarom hebben ze daar dan doodleuk 1000K voor neergeteld? Tegenstrijdige premissen als je het mij vraagt, of zit het anders?

 6. okeee, rare situatie? als dit uit komt, ga ik mijn naam ook als merk uitnoemen en kan ik alles (niet letterlijk alles) opeizen wat mijn naam heeft?

 7. door Peter

  epeizen wordt sowieso vrij lastig.

  Bovendien zijn namen, voor zover ik weet, generiek en dus niet te deponeren, maar hier zullen ongetwijfeld uitzonderingen voor zijn.

 8. door WybWyb

  iphone.com was in handen van linksys volgens mij. Apple en Linksys hebben toen een deal gesloten over de merknaam en waarschijnlijk ook over de domeinnaam.

 9. Origineel geplaatst door WybWyb
  iphone.com was in handen van linksys volgens mij. Apple en Linksys hebben toen een deal gesloten over de merknaam en waarschijnlijk ook over de domeinnaam.

  Meer over iPhone.com.

 10. door Dromedaris

  smartass Harry :-)

 11. door Tom

  Origineel geplaatst door Sander Janssen
  Net de cover van Prison Break 7 haha

  Lol, Nice :D

 12. door Bouke

  raar dat Jonathan Ive wel een domein naam krijgt, maar als ik zoek naar stevejobs.com dat ik dan naar google word gestuurd!?

 13. door Rawish

  @Bouke: misschien ff registreren dan en ook 4 ton eisen? :p

 14. door paul

  stevejobs.com is gewoon bezet hoor :P

 15. door Thomas

  Nee hoor, als je eerder het domeinnaam hebt geregistreerd (bij mij .biz) en een groot Amerikaans bedrijf heeft handelsmerk een half jaar aangevraagd dan hoef je niet je domeinnaam over te dragen.

  Het domeinnaam was bij ook mijn bedrijfsnaam (sinds 2000) en zij gebruikten het als productnaam.

 16. door KALLT

  400.000 Dollar is ook echt zo’n prijs die je van Apple zou kunnen verlangen. :D

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.