John Gruber ontkracht geruchten over Retina Display in iPad 2

·

RetinaGeruchten over de iPad 2 zijn er momenteel in overvloed. Er wordt vooral veel gespeculeerd over het wel of niet aanwezig zijn van een zogenaamd Retina Display, een beeldscherm met een extra hoge resolutie. Uit enkele afbeeldingen die opdoken in de laatste iOS-SDK zou blijken dat de volgende iPad een resolutie van 2048 x 1536 pixels heeft. Engadget stelde zelfs dat de tablet een beeldscherm met een ‘superhoge’ resolutie krijgt. Blogger John Gruber heeft zijn doorgaans goed geïnformeerde bronnen gepolst en is er vrij zeker van dat de iPad 2 géén Retina Display heeft.

Om de pixeldichtheid op de iPad te vergroten zou de resolutie van het beeldscherm verdubbeld moeten worden, zo stelt Gruber op zijn weblog Daring Fireball. De huidige iPad heeft een resolutie van 1024 x 768 pixels. Dat zou betekenen dat de resolutie naar minimaal 2048 x 1536 pixels (260-270 pixels per inch) gaat; de iPhone 4 heeft een resolutie van 960×640 pixels, oftewel 330 pixels per inch. Een dergelijke resolutie aansturen zou veel van de iPad vereisen. Om nog maar niet te spreken over het bijbehorende kostenplaatje. Gruber denkt zelfs dat 512 MB intern werkgeheugen dan niet voldoende is. Andere berichten spreken overigens wel over een snellere processor en krachtigere videochip.

A 2048 × 1536 iPad display would seemingly be cost prohibitive today. Not just for the display itself, but for the RAM. The current iPad has 256 MB of RAM, which is shared between the CPU and GPU. I don’t think 512 MB of RAM would be enough for an iPad with a 2048 × 1536 display. That’s almost as many total pixels as on a 27-inch Cinema Display (resolution: 2560 × 1440).

Gruber denkt dat de resolutie van de iPad 2 gewoon 1024×768 pixels blijft. Ook 2048 x 1536 pixels of een andere ‘superhoge resolutie’ sluiten zijn bronnen uit. Overigens stelt de blogger dat Apple wel degelijk prototype-iPads met een resolutie van 2048 x 1536 pixels heeft, maar deze zijn niet van de iPad 2. Aan de grootte van het scherm zelf verandert waarschijnlijk niets. Die blijft naar verwachting gewoon 10″. De ongewijzigde resolutie valt ook te onderbouwen met de afbeeldingen van de camera-applicatie die 9 to 5 Mac in de SDK van iOS 4.3 ontdekte. Deze afbeeldingen hebben namelijk een resolutie van 1024 x 768 pixels, dezelfde resolutie als de huidige iPad die geen camera heeft. Wel denkt de blogger dat de iPad 2 een verbeterd scherm heeft, maar dan in termen als helderder, energiezuiniger en wellicht dunner.

Engadget die eerder met naar eigen zeggen ‘exclusieve informatie‘ over onder meer de iPad kwam, houdt vertrouwen in zijn bronnen, zo stelt hoofdredacteur Joshua Topolsky op Twitter. Een andere belangrijk punt dat Gruber aanhaalt om een Retina Display te ontkrachten, is het feit dat ontwikkelaars dan opnieuw hun applicaties zouden moeten aanpassen, zoals dat voor de iPhone 4 ook al noodzakelijk was.

If Apple were to issue a second iPad resolution now, developers would have to create three sets of graphics to get pixel-perfect UI designs across all iPads once the iPad does get a retina display — and it will. Supporting multiple resolutions with pixel-perfect UIs is hard.

De blogger is bovendien sceptisch over de rest van Engadget’s berichtgeving. Als voorbeeld noemt hij een SD-kaartslot waarover zíjn bronnen niets wisten:

That I’m now convinced that Engadget’s sources are wrong about the iPad 2’s display resolution makes me even more skeptical regarding the rest of their report, like with the purported SD card slot. (My sources had nothing to say about that, either way.)

Het lijkt misschien enigszins voorbarig om zoveel waarde te hechten aan de berichtgeving van één enkele blogger, maar Gruber heeft wel een reputatie die er niet om liegt. Hij is doorgaans zeer goed geïnformeerd over allerlei details van nieuwe Apple-producten en bracht al meer dan eens informatie aan het licht waarover niemand beschikte. Uiteindelijk gaat het natuurlijk nog altijd om ‘van horen zeggen’, geruchten dus. We zullen het pas definitief weten als de iPad dit jaar op de markt komt.

Onderwerpen
door Michel Lusthof

Studeerde tot november 2013 Communicatie, maar is al sinds 2010 actief voor iCulture. Schrijft momenteel vooral 's avonds. Is een actieve Twitteraar en ook geïnteresseerd in tv-series, journalistiek en media. Schreef tijdens zijn studie ook voor andere techsites en -tijdschriften.

15 reacties

 1. door Kaas

  Het moet tegenwoordig toch makkelijk zijn om gewoon 2GB RAM in zo’n apparaatje te prakken?

 2. door Maurice

  2048 x 1536 is echt een enorm hoge resolutie, daar is de tijd nog niet rijp voor volgens mij. Ik vrees wel dat Apple de prijs gaat opvoeren, het goedkoopste model wordt straks $600 en misschien later wel $700, net als bij de Mac Mini. Ze verkopen toch wel. Hopelijk helpt de concurrentie om dat tegen te houden…

 3. door Borgqueenx

  Tja wie o wie zal er gelijk hebben…?

 4. door frankhan

  meer RAM is minder accutijd..

 5. door yosecret

  @Kaas: idd

 6. door Ipad

  Gruber doet mij nu overkomen dat er een Oled display in de ipad2 komt:

  …helderder, energiezuiniger en wellicht dunner.

 7. door Vince

  Het verschil in kosten tussen 512mb en 2gb geheugen zal niet extreem zijn, maar de mogelijkheden en de uiteindelijke snelheid zal het alleen maar ten goede komen.

  Als inderdaad blijkt dat Apple de prijzen omhoog schroeft, dan mogen er wel een paar bijzondere verbeteringen aangebracht zijn. En een camera is er voor mij niet 1 van. Face time heb ik pas 1x gebruikt en foto’s zal ik niet met een tablet gaan maken.

 8. Origineel geplaatst door frankhan
  meer RAM is minder accutijd..

  DDR2 geheugen (zoals in de iPad gebruikt wordt) gebruikt misschien een paar watt

 9. door Dpaki

  Ja, dan sla ik deze versie ook maar over denk ik. Snellere processor erin en een setje camera’s erbij en ze hebben zogenaamd een nieuw product. Mij niet gezien. Laat ze eerst maar eens significante veranderingen brengen ipv weer heel blij en interessant te doen met kleine verbeteringen die de concurrenten nu al aanbieden.
  Een jaar doen over een een aantal cameratjes erin en de processor te vervangen. Volgens mij hebben ze dan nu al iPad5 klaar liggen daar dan.

 10. door Maurice

  “DDR2 geheugen (zoals in de iPad gebruikt wordt) gebruikt misschien een paar watt”

  Bedoel je ‘weinig’? Een paar Watt is namelijk bijzonder veel, aangezien de hele iPad gemiddeld maar 2,5 Watt verbruikt… Het geheugen gebruikt daar slechts een klein gedeelte van, het verschil in energieverbruik tussen 256 en 512 MByte zal heel gering zijn.

 11. door Michiel

  @frankhan:

  wat een bullshit. Meer ram betekend niet meer stroomgebruik. Het zijn simpelweg chips met meer capaciteit, maar voor de rest zal er weinig veranderen. Voor ram is er gewoon een standaard voltage met bijbehorende ampère.

 12. door WoekieStar

  Kan het niet volgens de “technologie nerds”, dan kan Apple het wel.

  Het klinkt allemaal weer zo goed. Een hogere kwaliteit scherm, een snellere processor, een krachtigere videochip en meer RAM.

  Zo zet Apple wel weer een top product neer.

 13. door Herman

  A) Logisch dat ze deze informatie niet bevestigen. Er wordt geen enkele iPad 1 meer verkocht…

  B) Er komt ook daadwerkelijk gewoon een 1024×768 scherm. In dat geval veranderd er te weinig voor mij om voor die nieuwe iPad te gaan. Dan koop ik gewoon een 2e hands iPad van iemand die wel zo nodig ‘het nieuwste’ wil hebben. Mooi, voor 250 eu een oude iPad, prima!

 14. door kansloos

  Wat moet je met zo een belachelijk hoge resolutie?

  het blijven de zelfde tetten waar je naar kijkt op je iPad

 15. door Erik

  @kansloos: De iPhone 4 heeft ook een 2x zo hoge resolutie, dit zorgt ervoor dat je de pixels niet meer kan zien. Het is dus niet zo dat alles 2x zo klein wordt, eerder 2x zo scherp.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.