iTunes 12 Dagen Cadeaus – dag 4

·

12 dagen cadeausVandaag staat het iTunes 12 Dagen Cadeau in het teken van ebooks. Apple heeft geprobeerd om voor elk iTunes-land een passend e-book in de eigen taal aan te bieden. Voor Nederland betekent dat een ebook met een audioverhaal. Voor de Belgen is er helaas wat minder goed nieuws. Belgische iPhone-bezitters reageren vaak furieus als Apple tijdens de 12 Dagen Cadeaus-actie alleen aan de Franstaligen heeft gedacht. Vandaag is zo’n dag: het Belgische cadeau is een Franstalig ebook. Het is daarom te hopen dat de Belgen ook een Nederlands iTunes-account achter de hand hebben, zodat ze kunnen meeprofiteren van een cadeau in hun eigen taal. Natuurlijk keken we vandaag ook weer naar de cadeautjes in andere landen. De volledige lijst van de belangrijkste landen kun je hieronder zien.

Rusland is een uitzondering in het lijstje, omdat er geen ebook maar een app wordt weggegeven. Wellicht heeft dat ermee te maken dat er in Rusland nog geen volledige iBookstore is ingericht: je kunt er wel boeken krijgen, maar er is alleen historisch Engelstalig aanbod zoals ‘Treasure Island’, ‘Frankenstein’ en ‘Pride and Prejudice’.

kou vos haasGoed, tijd voor het Nederlandse 12 Dagen Cadeau: het ebook met audioverhaal ‘Wat een kou, Vos en Haas!’. Dit is een audioboek voor kinderen in de reeks ‘Vos en Haas’ van Sylvia vanden Heede. Het bevat prachtige tekeningen van Thé Tjong-Khing en is op meerdere manieren te gebruiken. Volwassenen kunnen het boek voorlezen aan kinderen. Jonge kinderen kunnen ook zelfstandig het boek bekijken en luisteren naar de voorleesstem van Michel Van Dousselaere. Er zit ook een speciale meeleesfunctie in, zodat oudere kinderen kunnen meelezen met de zinnetjes die worden voorgelezen. Ze lichten daarbij op, net zoals bij karaoke. Het ebook is te lezen op iPhone, iPad en iPad touch vanaf iOS 4.2.

Hieronder vind je het volledige lijstje:

Om content te kunnen downloaden uit buitenlandse App Stores heb je een iTunes-account nodig van het betreffende land. Deze kun je gratis openen zonder dat je een creditcard of lokale iTunes-cadeaubon nodig hebt. Het is NIET mogelijk om content die je via een buitenlands iTunes-account hebt gekocht later over te zetten naar je Nederlandse iTunes-account, dus je zult steeds moeten wisselen tussen accounts als je bijvoorbeeld updates wilt installeren.

chuggington

Bonustip! De app die vandaag gratis in Rusland wordt weggegeven, is in Nederland en België vandaag ook gratis. Chuggington Traintastic Adventures is een treinavontuur voor kinderen, speelbaar op de iPhone en iPad. De app is gebaseerd op een tv-serie voor peuters die op Disney Channel wordt uitgezonden. In de app maak je een digitale spoorbaan door het dorpje Chuggington.

Met dank aan iPhoneclub-lezer Jamal voor het checken van de cadeaus in alle genoemde iTunes-landen.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

37 reacties

 1. door Nigel

  Ook niet leuk voor de Vlamingen dat ze geen Nederlandstalig boek krijgen. Maar ja, misschien is het te lastig voor Apple om onderscheid te maken tussen Wallonië en Vlaanderen, omdat dit landelijke acties zijn.

 2. door Jelle

  Ligt het aan mij of zijn die iTunes 12 dagen cadeaus echt behoorlijk oninteressant? Ze mogen echt wel wat groter uitpakken wat mij betreft, het is niet alsof ze het geld niet hebben.

 3. door JohnnyricoMC

  @Nigel: Apple België bevindt zich aan de Heizel in Brussel, met genoeg Vlamingen én Nederlanders in dienst. ‘t is waarschijnlijk een fail van in de VS.

 4. door StGermain

  (Red.) Verwijderd: taalgebruik.

 5. @JohnnyricoMC: Ik denk dat een centraal team in Europa (waarschijnlijk UK) die lijsten samenstelt. Enige oplossing om iedereen blij te houden is om een Engelstalig boek te kiezen, zoals ze in Noorwegen hebben gedaan. Of twéé cadeaus. Maar misschien kan het iTunes-systeem dat niet aan.

 6. door mouritsp@hotmail.com

  Bedankt Apple, voor wéér ‘n kinderboek.
  Is de iPhone tegenwoordig kinderspul ofzo!?

 7. door Loly

  Ze zullen Frankrijk en België tezamen hebben gedaan want Frankrijk heeft net hetzelfde.

 8. @Jelle: Klagen over het aanbod is een vaste traditie bij dit soort acties. Tip: gewoon meepakken als er iets langskomt wat je interessant lijkt. En je niet te druk maken als het een keertje niet jouw ding is.

 9. door Jamal

  Misschien een kleine troost voor onze zuiderburen, Paddington Bear voor iPhone.

  Ook een kinderboek, maar dan in een app. Gratis, normaal €3,59

 10. door Erik

  Ik heb nog nooit eerder e-books gedownload. Waar kan ik deze vinden als ie gedownload is? Hij staat niet in de kiosk? Is er een andere plek waar deze komen te staan?

 11. door iRodney

  Nog niks leuks kunnen meepikken, na mijn ervaring waren afgelopen jaren leuker.. Tot nu toe ;)

 12. door Ricardo

  iPhone, iPad en iPad Touch haha, zie ik hier een nieuw product??:D haha

 13. door Kyhd

  Ik krijg Chugington ofzo? En ik heb een NL account aan staan

 14. door Jack

  Dit jaar is het niet zo spannend. Ik mis ook die leuke animaties.

 15. door Thomas

  Eerlijk waar, ik walg van Belgie om deze reden.
  Ik ga mijn Belgische account stopzetten en een Nederlandse appstore account openen.

  Ook tijdens het zoeken naar magazines kom ik al die Franse troep tegen. Ik wil die niet! Lang leve Nederland dan maar :)

 16. door pete

  Het leukste van deze actie is het ritueel terugkerend gehuil van de kinderen die geen cadeautje naar hun zin krijgen.

 17. door Peter

  Ach het laat zien dat het ook niet makkelijk is om een klein 2-talig land als Belgie te zijn.
  Moeten die Walen zich maar bij Nederland aansluiten, en de Franstaligen lekker bij Frankrijk gaan horen. Opgelost :)

 18. door Michel

  Geen cadeau voor mij maar een gegeven paard mag je niet in de bek kijken.

  Dus mij hoor je niet klagen, morgen nieuwe ronde nieuwe kansen.

 19. door Jordy

  @Peter: dus jij gaat er vanuit dat walen de nederlandstaligen zijn? Dit noemt men ‘Vlamingen’ beste vriend. En ja het is jammer dat we een franstalig boek krijgen, maar een ramp is het niet. Ze kunnen niet voor iedereen goed doen en België is toch maar een dwerglandje ;-)

 20. door Werner

  Gelukkig nog 9 dagen of mogen we de eerste 3 dagen cadeau’s al omruilen voor iets anders ? :)

 21. door Jobaxp

  Chuggington Traintastic Adventures is ook met een NL account gratis te downloaden!

 22. @Erik: Hij komt te staan in de app iBooks.

 23. door Kurt

  Klopt dat we net zoals vorig jaar weer Franse boeken krijgen. Dit terwijl ons landje toch meer Vlamingen telt dan Franstaligen. Mja dat zullen ze daar ni goe weten zeker. Ons Duitstalig stukje neemt ook altijd naast de prijzen.

 24. door Gert

  Het taalprobleem is niet enkel voor deze app van toepassing. Als Vlaming wens ik, nee, heb ik het recht om mijn factuur in het Nederlands te krijgen bij een online bestelling die ik in het Nederlands heb gedaan. Ook daar gaat Apple dik in de fout. Ik zou eens willen zien hoe een Duitser of Frsman zou reageren als ze hun facturen in het Nederlands zouden krijgen.

  Reclameren heeft bij Apple blijkbaar geen zin….

 25. door Werner

  Wat ze niet kwijt krijgen geven ze cadeau. Apple weet natuurlijk niet dat de meeste Vlaams spreken in België of proberen ze misschien ons Frans bij te schaven :)

 26. door Ronald

  Het is niet alleen Apple dat denkt dat heel België Franstalig is. Skype stuurt alleen maar Franstalige e-mails!

 27. door beaux

  Tja wat moet je hiernou op zeggen.

 28. door BennyD

  Apple kijkt naar de regio notatie om te kijken van welke iTunes ze moeten downloaden. Zij kunnen evengoed kijken welke taal er ingesteld staat maar vertikken dit gewoon. Waarom? Apple België is in Brussel gevestigd en de werknemers aldaar zijn 90% Franstalig….that’s why…
  Triestig gewoon….

  Groeten,

  Een Vlaming

 29. door Nini

  @Peter: Walen en franstaligen zijn dezelfde groep ;)
  Vlaming = nederlandstalig
  Waal = franstalig

 30. door Snr

  Nu geef ik de mensen die klagen echt eens gelijk. We kunnen het er toch allemaal mee eens zijn dat deze cadeaus meer gericht zijn naar een jonger publiek…

  Achja deze app had net zo goed niet kunnen bestaan als Apple dit niet wou dus ik wil niet zitten muggenziften over de cadeaus :p

 31. door iNick

  Niet voor het één of ander, maar waarom vind IPC het ‘nodig’ om iedere dag van de 12-dagen-app uitgebreid te bespreken als nieuwsitem? Eenieder die deze app gedownload heeft krijgt toch automatisch dagelijks de zgn. ‘kadootjes’ van Apple aka oninteressante meuk ook voorgeschoteld? Komkommertijd? Het voelt echt een beetje alsof je als IPC-lezer als een soort van kleuter aan het handje wordt meegenomen op deze manier…

 32. door Apple740

  Apple medewerker tegen zijn chef: “zullen we onze klanten dit jaar eens een écht leuk cadeau doen in de vorm van het zelf mogen uitzoeken van een boek of plaat?”

  Chef: “ben je besodemieterd, we moeten de crap van artiesten/schrijvers promoten die we normaliter aan de straatstenen niet kwijtraken. We gaan geen A-kwaliteit gratis weggeven.”

 33. door YOBOBBY

  Origineel geplaatst door Apple740
  Apple medewerker tegen zijn chef: “zullen we onze klanten dit jaar eens een écht leuk cadeau doen in de vorm van het zelf mogen uitzoeken van een boek of plaat?”Chef: “ben je besodemieterd, we moeten de crap van artiesten/schrijvers promoten die we normaliter aan de straatstenen niet kwijtraken. We gaan geen A-kwaliteit gratis weggeven.”

  Doe niet zo zielig man!

 34. door smpie

  @Apple740: 100% mee eens ze moeten het boek geven hoe wordt ik een rat past beter bij Apple!!

 35. door Arjan

  Door het ontbreken van de animaties en de geluiden is het hele leuke idee achter deze actie weg. Ze hebben dat gedaan zodat de iphone 1 / 3G ook de App kunnen starten.

 36. door Terf

  Vlamingen die gelukkig willen worden:
  Koop een translate app of verhuis

 37. door VIM

  Waarom worden die kemels van Apple door zij die op het merk geilen altijd goed gepraat?
  Dit is een kemel van jewelste: een uit het Engels in het Frans vertaald boek gratis weggeven aan Nederlandstalige klanten.
  Zet dat Engels, Frans en Nederlands in een andere volgorde en de wereld is te klein want geen enkele taalgroep pikt dat.
  Maar ja, ‘t is van Apple en dan slikt men dat toch probleemloos… en is men nog boos toe op zij die dit terecht NIET pikken.

  @Terf: Als we jou daar dan maar niet tegen het lijf lopen :-)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.