iPhone-verkoopcijfers: de schatting van 37 Apple-analisten

08 januari 2012, 20:38 · Gonny van der Zwaag

iphone-verkoop-groeiAls we de analisten mogen geloven, gaat Apple op 24 januari weer recordcijfers aankondigen. Maar hoeveel iPhones hebben ze nou precies verkocht? Dat cijfer is belangrijk, want de iPhone is tegenwoordig goed voor meer dan de helft van de omzet van Apple. Zolang de officiële cijfers niet bekend zijn, moeten we afgaan op schattingen van mensen die er verstand van menen te hebben. Fortune vroeg 40 analisten die Apple op de voet volgen naar de verwachte verkoopcijfers.

Niet iedereen kon of wilde meedoen, waardoor uiteindelijk 37 voorspellingen in onderstaande indrukwekkende tabel staan. Als het aan de analisten ligt heeft Apple tussen de 25 en 35 miljoen iPhones verkocht in het kwartaal dat liep van 25 september tot en met 31 december 2011. Daarmee wordt opnieuw een record gevestigd.

Het laatste record was 20,3 miljoen iPhones, dat in het voorjaar van 2011 werd gehaald. In onderstaande tabel zijn ook eerdere schattingen van de analisten te zien. De onafhankelijke analisten zijn daarbij iets optimistischer (gemiddeld 33,4 miljoen) dan de analisten die bij een groot bedrijf zoals JP Morgan, Deutsche Bank of Piper Jaffray zijn aangesloten (gemiddeld 29,4 miljoen). De onafhankelijke analisten zijn in onderstaande tabel in groen weergegeven, de analisten bij grote organisaties staan in blauw op de kaart.

schatting-verkoop-iphones

Apple’s Chief Financial Officer Peter Oppenheimer moest de analisten bij de vorige conference call over de financiële resultaten nog teleurstellen. Omdat de iPhone 4s pas laat op de markt verscheen, werden er in het voorgaande kwartaal relatief weinig iPhones verkocht. Deze keer kan Oppenheimer de analisten weer tevreden stellen: alles lijkt erop dat er records worden gebroken. Grappig is dat we in juli 2009 nog enthousiast rapporteerden over Apple met 5,2 miljoen verkochte iPhones, waardoor een ongelooflijke verkoopgroei van 626% was geboekt. Maar dat cijfer was nog niets, vergeleken met de huidige aantallen iPhones die over de toonbank gaan.

iphone-verkoop

Via: Fortune

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

5 reacties

 • Luc88
  2 years

  Het hijgerige analistenvolkje werkt polariserend. Verwachtingen worden de nieuwe werkelijkheid. Doet Apple het beter, dan wordt de koers opgepompt. Doet Apple het slechter dan zakt die weer extra.
  Ik zeg: Apple doet wattet moet.
  En een doos aspirines voor die gasten dan kan iedereen weer lekker slapen…

  Antwoord Quote

 • Jasper
  2 years

  De blauwe analisten hebben het meestal bij het foute eind, omdat ze graag iets onder het werkelijk gehaalde getal willen zitten. Dit doet de koersen meet stijgen, wanneer de resultaten beter zijn dan de voorspellingen.

  De onafhankelijke analisten in het groen zijn wat mij betreft dus de analisten waar naar gekeken moet worden voor een voorspelling die in de buurt komt bij de realiteit. Ik ga met Horace Dediu’s voorspelling mee. :)

  Antwoord Quote

 • Alfred J. Kwakkie.
  2 years

  Apple analist…….
  Is dat echt iets waar je je brood mee kan verdienen?
  Vreemde wereld.

  Antwoord Quote

 • Hans Steeman
  2 years

  Er staat zelfs een uitspraak in de toekomst bij. De verwachting van Andy Zaky is gedateerd 19 oktober 2012! Wat een wetenschap!

  Antwoord Quote

 • Simon
  2 years

  Origineel geplaatst door Hans Steeman
  Er staat zelfs een uitspraak in de toekomst bij. De verwachting van Andy Zaky is gedateerd 19 oktober 2012! Wat een wetenschap!

  Dat zal dan wel 19 oktober 2011 zijn geweest. Het roept wel vragen op over hoe betrouwbaar deze specifieke lijst is? Schijnbaar is een typfoutje snel gemaakt en dan krijg je hele andere cijfers… en data.

  Antwoord Quote

Comments are closed.