iPhone OS 3.0 in het Nederlands, deel 2: Spotlight zoekfunctie (video)

Een van de grote vernieuwingen in iPhone OS 3.0 is de algemene zoekfunctie Spotlight. Het doorzoekt adressen, afspraken, e-mail en je iPod. Met een video en Nederlandse screenshots van iPhone OS 3.0 leggen we uit hoe het werkt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

spotlight iphone 3.0Een van de grote vernieuwingen in iPhone OS 3.0 is de algemene zoekfunctie Spotlight. Het bevindt zich links van het eerste scherm en is te herkennen aan een vergrootglasicoon, linksonder in het startscherm. Met een vingerbeweging blader je naar het Spotlight-scherm. Spotlight werkt alleen in portretweergave, niet in landscape. In het zoekvak kun je invullen wat je wilt, waarbij automatisch de zoekoperatoren AND worden toegepast.


spotlightVoorbeeld: een tijd geleden was er een bijeenkomst over iPhone en Android in Amsterdam. Een zoekopdracht iPhone android Groningen levert dan geen resultaten op, maar de combinatie iPhone Android wel. De zoekopdrachten zijn hoofdletteronafhankelijk: iphone en iPhone leveren hetzelfde resultatenlijstje op.

Spotlight doorzoekt je contactpersonen, agenda, e-mail, iPod, namen van applicaties. Sms-berichten lijkt Spotlight niet te doorzoeken: zelfs als je letterlijke termen uit sms-berichten intikt vindt de zoekfunctie niets. Ook de namen van personen waarmee sms-berichten hebt uitgewisseld verschijnen niet.

De resultatenlijst

Tijdens het intikken verschijnen al de eerste resultaten, met een vertraging van ongeveer een seconde. Je kunt op een resultaat tikken om naar de bijbehorende applicatie te gaan: een tik op een contactpersoon brengt je naar het adresboek, een tik op een e-mailtje brengt je naar de applicatie Mail. Wil je weer terug naar de resultatenlijst, dan kan dat, maar alleen op de gebruikelijke manier: op de homeknop drukken en naar links bladeren.

Icoontjes voor de zoekresultaten geven aan in welke applicatie het zoekbegrip is gevonden. Zijn er geen resultaten gevonden, dan laat Spotlight helemaal niets weten. Het scherm blijft zwart en er verschijnt geen mededeling ‘Geen resultaten’ of iets dergelijks. Je kunt geen zoekopdrachten opslaan of een historie van zoekopdrachten nakijken. Steeds wanneer je terugkeert naar Spotlight zie je de vorige zoekopdracht nog in beeld staan. Met het kruisje rechtsboven in het vak kun je de oude zoekopdracht wissen. Er is geen mogelijkheid om je zoekgeschiedenis te wissen; ik vermoed dat er ook helemaal geen zoekgeschiedenis wordt vastgelegd.

E-mail en adressen doorzoeken

Het doorzoeken van e-mail is beperkt: Spotlight kijkt alleen in de adresvelden en in het onderwerpveld, niet in de tekst zelf. Bij afspraken kijkt Spotlight in het onderwerp- en locatieveld. Het doorzoeken van het adresboek is ook wat beperkt: een zoektocht op amsterdam levert bijvoorbeeld niet al je vrienden op die in Amsterdam wonen. Bij mij verschenen alleen ‘Taxicentrale Amsterdam’ (woord staat in de titel) en iemand die Amsterdam in zijn functienaam heeft staan, in het resultatenlijstje.

Applicaties starten met Spotlight

instellingen spotlightHet zoeken in applicaties levert wel wat problemen op, omdat veel ontwikkelaars niet de volledige naam van de applicatie gebruiken. Zo blijkt Aurora Feint The Beginning kortweg als ‘Beginning’ op je startscherm te staan. Een zoekactie op aurora of feint levert geen resultaten. Dat is jammer, want daardoor zijn de mogelijkheden om Spotlight als applicatiestarter te gebruiken, wat beperkt. Vooral bij mensen die heel veel applicaties hebben geïnstalleerd kan het handig zijn om snel naar die ene applicatie te springen. Het werkt alleen als je het bijschrift bij het icoon weet.

Instellingen van Spotlight

UPDATE: Spotlight heeft geen eigen instellingen, maar je kunt wel via Instellingen > Algemeen > Thuisknop > Zoekresultaten aangeven in welke gegevens Spotlight moet zoeken. Met de liggende streepjes achter elk item kun je volgorde van items in de lijst veranderen. Dit bepaalt in welke volgorde de zoekresultaten worden getoond.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Prestaties

Wat opvalt is dat sommige zoekresultaten razendsnel in beeld verschijnen: tik je tw dan krijg je binnen een seconde Tweetie en Twittervision in beeld. Een paar seconden later verschijnen de resultaten die wat moeilijker te vinden waren, zoals alle muzieknummers waarin de lettercombinatie tw voorkomt. Hoe specifieker je opdracht, hoe sneller Spotlight de resultaten heeft gevonden.

Nog vragen over specifieke eigenschappen van Spotlight? Stel ze gerust!

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.