iPhone meest waardevaste smartphone in Amerikaans onderzoek

·

Tweedehands iPhoneEen iPhone is een jaar nadat je hem hebt gekocht gemiddeld 63 procent van zijn winkelprijs waard. Wacht je nog een halfjaar, dan krijg je voor je oude iPhone 53 procent van zijn winkelwaarde. De iPhone blijft hierdoor wel een stuk langer waardevol dan de gemiddelde Android-telefoon, die na een jaar 46 procent waard is en na anderhalf jaar op 42 procent zit. Dit blijkt uit een onderzoek van Priceonomics. Priceonomics keek naar de verkoopcijfers in de Verenigde Staten.

Priceonomics keek naar hoeveel een smartphone gemiddeld waard is na een bepaalde tijd. Hieruit bleek dat de iPhone in een levensduur van vier jaar altijd voor het hoogste percentage van de originele aankoopprijs verkocht kan worden, terwijl Android en BlackBerry elkaar in waarde evenaren.

Heb je een iPhone nog maar een halfjaar, dan kun je hem volgens Priceonomics verkopen voor gemiddeld 89 procent van de originele waarde. Android-smartphones zijn in diezelfde periode gedaald naar 66 procent van de winkelprijs. Het percentageverschil tussen de iPhone, Android en BlackBerry neemt af naarmate een telefoon langer op de markt is.

Het onderzoek is gebaseerd op Amerikaanse verkoopcijfers, waardoor de resultaten niet automatisch representatief zijn voor bijvoorbeeld de Nederlandse iPhone-markt. Maar het geeft wel een indruk over de waardevastheid van de toestellen.

iPhone tweedehands waarde

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

9 reacties

 1. door Rrer75

  Ik vind de build quality van de iPhone ook erg hoog. Veel beter dan de plastic iBooks, oude iMacs. Maar de unibody MacBook Pro’s zijn ook geweldig duurzaam.
  Dus slecht alleen nog de oordoppen en oudere netvoedingen…

 2. door Dick de Wit

  Een android phone is na een dag al niks meer waard. Of ben ik nu teveel fanboy.

 3. door Vincent

  @Dick de Wit: Nee, je hebt volkomen gelijk.

 4. door Diederick

  Nou nou ik probeer de mijne al 2maanden te verkopen maar niemand wilt hem

 5. door Alfred

  Het is inderdaad een feit dat bijna alles waar Apple op staat, extreem waardevast is. Dat rechtvaardigd dan wel weer een beetje die enorm hoge nieuwprijzen, je weet dat je na 2-3 jaar toch het grootste deel weer terug krijgt.

 6. door Rob

  Origineel geplaatst door Diederick
  Nou nou ik probeer de mijne al 2maanden te verkopen maar niemand wilt hem

  Wellicht een idee om je vraagprijs aan te passen dan?

 7. door Yannick

  @Diederick:

  Hangt ook veel af van de staat van je toestel. Mijn iPad een had zo goed als geen krassen en heb hem voor nog 300 euro kunnen verkopen (16 gig wifi versie). Dusja, hangt echt af van hoe je zelf je toestel aanbiedt en de staat van het toestel.

 8. door Pat

  Als je gewoon zuinig met je iphone omgaat kan je daar na 1 of zelfs 2 jaar nog heel wat voor terugkrijgen. Ik heb in december nog € 225,- gekregen voor een witte 3GS 32Gb van bijna 2 jaar oud. Ook heel belangrijk is dan om alles goed te bewaren, zoals: Doosje, kabeltjes, rekening etc..

 9. door Bubbly

  Zou best eens kunnen kloppen voor een gebruikte iPhone. Als een iPhone na 1 jaar in bijna perfecte staat is kun je er wel 65%-70% voor vragen, minder dan 1 jaar 75-80%. Dit is uitgaande van een 16GB iPhone. 32/64GB zijn procentueel veel waardevaster natuurlijk, dit hebben ze bij dat onderzoek helemaal niet meegenomen.

  In principe kun je er €150 per jaar aftrekken in optimale situaties.

  Dat Androids en BB’s zo enorm waardevast zijn geloof ik niet. Niet als gemiddelde in ieder geval, of je moet er geen gebruik van willen maken (dan nog twijfel ik).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.