iPhone-cijfermix: evenement op 9 september, 8 miljoen iPhones, Safari groeit 58%, Symbian groeit maar 5%

·

apple-event-9thDe officiële uitnodigingen liggen op de deurmat bij verschillende media, waaronder Engadget. Apple heeft op 9 september een evenement gepland onder de titel ‘Let’s Rock’. Eerder waren er al geruchten dat er een evenement op 9 september zou zijn. Geruchten zijn er echter nog steeds, namelijk over de producten die Apple gaat presenteren. Er wordt gesproken over nieuwe iPod nano’s, een nieuwe iPod touch en mogelijk ook updates voor de Macbook en MacBook Pro. De kans is echter aanwezig dat de nieuwe notebooks pas in oktober aan het publiek worden voorgesteld.

Op basis van IMEI-nummers zou het volgens een groep Apple-investeerders mogelijk moeten zijn om het aantal geproduceerde iPhones te schatten. De productieteller staat op dit moment op 8 miljoen stuks, waarvan 2,4 miljoen voor de eerste generatie iPhone en 5,6 miljoen voor de iPhone 3G. De cijfers zijn op een rijtje gezet door de Apple Finance Board en AAPL Sanity Members en zijn te raadplegen in een Google Spreadsheet. Uit extrapolatie kan het getal van 8 miljoen worden afgeleid.

Het browser-marktaandeel voor Safari op de iPhone is tussen juli en augustus met 58 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van Net Applications. Het marktaandeel van de Mac groeide na een aanvankelijke terugval ook weer iets, terwijl concurrent Microsoft met zowel het Windows-platform als met de eigen browser Internet Explorer, terrein verliest.

Nokia N96De groei van het Symbian-platform lijkt af te zwakken. Het aantal telefoons met Symbian-besturingssysteem (voornamelijk Nokia’s) groeide in het tweede kwartaal maar met 5 procent, terwijl in het eerste kwartaal nog een jaarlijkse groei van 16,5% werd gerapporteerd. In het tweede kwartaal groeide de totale smartphonemarkt met 16%, volgens cijfers van Gartner.
Toch blijven de cijfers nog steeds indrukwekkend: er werden 19,6 miljoen Symbian-toestellen verkocht in het kwartaal tussen april en juni. Analist Geoff Blaber spreekt over een alarmerende situatie met als boosdoener Nokia, die te weinig doet voor het platform. Er zijn wel plannen om het Symbian OS samen te voegen tot een open mobiel softwareplatform, maar dat zal pas in 2010 zijn afgerond. In de tweede helft van het jaar moet de verkoop van toestellen waarschijnlijk weer iets omhoog gaan: de Nokia N96 komt eraan. Vandaag kondigde KPN in een persbericht aan dat ze de N96 ook gaan aanbieden.

Dankjewel Mantas (9 september)!

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

12 reacties

 1. door Bram

  Ik voel dat er een nieuwe iPod touch 64GB aankomt! :)

  Maar toch ga ik voor de iPhone 3G!

 2. door Roeland

  mooi voor Apple die groei. Symbian heeft even weinig groei maar komt vast terug! Een veelzijdiger OS dan osx mobile.

 3. door MeneerDuck

  Oeeh, 64GB flashgeheugen is nu nog wel heel erg duur hoor.

  Ik las dat de nieuwe Touch de 2.1 update zou vereisen, daardoor is het waarschijnlijk dat deze update volgende week uit komt. Nou wie weet :p.

 4. door Sander Huisman

  *pom piedie pom*

 5. door Gregor

  I hope so!!! De iphone is nu wel heel bekend tussen de andere telefoons, iedereen die ik ken wil er wel eentje kopen!

 6. door roemer

  Van Steve mag ik het eigenlijk niet verklappen maar de ‘one more thing’ wordt:

  Een 10′ 3G macBook met een extra 10′ iPhone touch scherm op de plek van het touchpad/toestenbord.

  Alle technologie ligt op de plank, het OS is er klaar voor en met de iPhone SDK zijn de nodige applicaties als de finder, safari en mail in een handomdraai aangepast.

  Het is alleen jammer dat Apple het waarschijnlijk te druk heeft met iPhone updates, aanpassingen in de SDK, de AppStore, mobileMe en Snow Leopard. (en dat er wellicht geen serieuze markt voor het apparaat bestaat)

 7. door Nick

  Een 10″ 3G macBook met een extra 10″ iPhone touch scherm op de plek van het touchpad/toestenbord.

  Dat zou zooooo hard zijn!! Een soort Nintendo DS, maar dan van Apple in 10″ formaat!! *kwijl*

 8. door Flipske

  Dat zou dan iig de MacBook Air 3G worden. En daarmee dus de dunste en de duurste laptop allertijden :D

 9. door Michel

  Nee. Dan zou het eerder een tegenhanger van de ASUS EEE PC worden. De MacBook mini? :-)

  Dat die iPods er komen was al duidelijk.
  Ik ben eerder benieuwd naar de uitspraak van 1 van de Apple topmannen: “Dit jaar komt er zoiets spectaculairs, waar niemand ooit aan gedacht heeft”. Wat kan dat nou zijn?

 10. door E.Valentino

  pas in oktober nieuwe notebook’s what the fackkk

 11. door ja joh?

  dus ik ben echt blij met mn 3g ik heb met net 1week. Maar echt nog voor het jaar voorbij is komt die 30gb. Wedden? Ik voel het aan mn wateren.

 12. door how do u like them apples?

  kan niet wachten tot de macbook touch uitkomt.
  hopelijk is die superslick met innovatieve touchmogelijkheden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.