iPhone 5 met nano-simkaart in Nederland en België: wat zijn de opties?

14 september 2012, 14:26 · Bastiaan Vroegop

nano-simDe iPhone 5 maakt gebruik van een nieuwe nano-simkaart, die kleiner is dan de micro-sim die je in de iPhone 4 en iPhone 4s stopt. Dit betekent dat je een nieuwe simkaart nodig hebt wanneer je de iPhone 5 aanschaft. Verschillende Nederlandse en Belgische providers hebben inmiddels laten weten wanneer je bij hen een nano-sim kunt halen. In dit artikel zetten we de nano-simmogelijkheden in Nederland op een rij.

T-Mobile

Bij T-Mobile wordt er een nano-simkaart gratis geleverd bij een iPhone 5 die je koopt in combinatie met een abonnement. iPhoneclub heeft van een bron vernomen dat T-Mobile de nano-simkaart vanaf 21 september al zal aanbieden, waardoor je hem ook kunt gebruiken in combinatie met een iPhone 5 uit bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Woordvoerder Michael Vos van T-Mobile stelt tegenover iPhoneclub dat de nano-simkaarten officieel vanaf 28 september verkrijgbaar zijn. Volgende week wordt duidelijk gemaakt of dit ook eerder het geval zal zijn. Koop je een iPhone 5 buiten een abonnement van T-Mobile, dan betaal je 5 euro inclusief BTW om je oude simkaart te vervangen voor een nano-sim.

Je kunt de nano-sim inmiddels bij T-Mobile bestellen. De simkaart wordt binnen drie werkdagen geleverd.

KPN

KPN verklaart tegenover iPhoneclub dat zij de nano-simkaart hopelijk rond het einde van de week van 17 september aanbieden. Hierdoor is hij hopelijk op 21 september verkrijgbaar, wanneer de iPhone 5 in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk wordt verkocht. Bestaande klanten die een huidige simkaart willen omruilen voor een nano-simkaart betalen hiervoor 17 euro. De regeling van KPN geldt ook bij Hi en Telfort. Bij Simyo is de nano-sim nu verkrijgbaar voor 5 euro.

Vodafone

Vodafone laat in een reactie aan iPhoneclub weten dat de nano-simkaart vanaf 28 september in combinatie met de iPhone 5 geleverd zal worden. Bestaande abonnees kunnen een simkaartwissel bij Vodafone aanvragen. We hebben aan Vodafone gevraagd of er ook plannen zijn om de nano-sim op 21 september los aan te bieden, maar hebben nog geen reactie gekregen. Vodafone’s Webcare zegt op Twitter dat er geen kosten zijn verbonden aan je eerste simwissel.

België

Verschillende Belgische telecomproviders hebben aan De Standaard laten weten wanneer ze de nano-simkaart aanbieden. Base zegt de nieuwe simkaart vanaf 21 september in de winkels te hebben en Proximus zou de simkaarten inmiddels al op voorraad hebben. Bij Mobistar kun je deelnemen aan het iSwap-programma, waarbij je de iPhone 5 kunt reserveren en een nano-simkaart kunt afhalen. We hebben aan Mobistar gevraagd of de nano-sims op 21 september ook bij hun los aangeboden worden. Het is nog niet duidelijk of je bij het omruilen van nano-sims bij de Belgische providers moet betalen.

Onderwerpen
door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er ergens een gelekte iPhone te vinden of zijn er geruchten over een nieuwe Apple Store, dan is hij daar als eerste op de redactie bewust van. Loopt de laatste tijd heel Amsterdam door terwijl hij de iOS-locatiegame Ingress speelt.

65 reacties

 • John
  1 year

  Is het mogelijk om een normale of een micro-sim zelf te knippen of te snijden naar het nano-formaat?

  Antwoord Quote

 • Benny
  1 year

  T-Mobile webcare zegt het volgende via twitter:

  21 september verkrijgbaar, zowel online als in T-Shops
  Prijs = 10 euro voor bestaande klanten

  Antwoord Quote

 • Kristof Briers
  1 year

  Dit is een mail van Mobile Vikings:

  ‘je zal je nano sim kunnen bestellen ten laatste op 21 september 2012
  in je Mobile Vikings account.
  Als dit al vroeger kan, dan zullen we dit zeker communiceren via de
  sociale media en onze website.”

  Antwoord Quote

 • Wouter
  1 year

  Weet iemand of je in dit geval ook weer met een schaar/zijkniptang uit de voeten kan? Zo ben ik ook aan mijn huidige micro-SIM gekomen…

  Antwoord Quote

 • FreBo
  1 year

  @John: Nee

  Antwoord Quote

 • Benny
  1 year

  Origineel geplaatst door FreBo
  @John: Nee

  Wat nee? En waarom niet volgens jou ?

  John ik heb al redelijk wat onderzoek hiernaar gedaan en het schijnt mogelijk te zijn om de nano zelf te knippen van je normale of microSIM.

  Hier een template: http://www.airportal.de/How_to_cut_Mini_and_Micro_SIM_to_Nano_SIM.pdf

  Het is een precies klusje maar met die template moet het wel lukken. Nano is 15% dunner dan micro maar dat schijnt geen probleem te zijn, dat is maar 0,09mm verschil. En anders kan je altijd nog met heel fijn schuurpapier te werk gaan om hem ietsjes dunner te maken

  Antwoord Quote

 • Marco
  1 year

  Origineel geplaatst door John
  Is het mogelijk om een normale of een micro-sim zelf te knippen of te snijden naar het nano-formaat?

  Jup dat kan. Ik verwacht bij de nodige chinese gadget dealers snel een tangetje :-)

  Antwoord Quote

 • John
  1 year

  Thnx voor de template! :)

  Antwoord Quote

 • patrick
  1 year

  Origineel geplaatst door Benny
  T-Mobile webcare zegt het volgende via twitter:21 september verkrijgbaar, zowel online als in T-Shops Prijs = 10 euro voor bestaande klanten Duo-nanoSIM is niet mogelijk

  Volgens T-Mobile wel !

  quote “een Duo Sim pakket bestelt met twee Nano-simkaarten”

  bron: http://service.t-mobile.nl/app/persoonlijk/answers/detail/a_id/2464/p/198

  Antwoord Quote

 • Benny
  1 year

  Ah nice ! Dan had die medewerker van de webcare het dus fout

  Antwoord Quote

 • Patrik
  1 year

  @Benny: En de vorige keer van gewoon naar micro sim, werden ze gratis opgesturd, en nu weer 10 euro!!

  Antwoord Quote

 • gaetan
  1 year

  Ik heb vandaag in een Mobistar center in belgie (lommel) de nano-sim al in mijn handen gehad. De verkoper had een pak van ongeveer 50 kaarten al liggen. Ik kon nu zelfs al een sim-swap doen maar daar ben je natuurlijk nog niets mee. Dus (onofficieel) kan je nu reeds KOSTENLOOS je nano sim gaan halen bij Mobistar.

  Antwoord Quote

 • Benny
  1 year

  Ik heb toen met de iPhone 4 release 10 euro moeten betalen voor mijn duo-microSIM. Per sim dus 5 euro, nu is het 10 euro.

  Antwoord Quote

 • Bastiaan Nota
  1 year

  Ik zit bij Telfort. Moet ik gewoon 17 euro betalen voor zo’n lullig nieuw simkaartje. Tjonge jonge!

  Antwoord Quote

 • Bram
  1 year

  Is al bekend wat Simyo hier mee doet?

  Hetzelfde als KPN, Hi en Telfort?

  Antwoord Quote

 • BekSide
  1 year

  Tele2 zegt het binnen 1 maand leverbaar te hebben…… mooi klote dus…

  Antwoord Quote

 • Robin
  1 year

  @Bram:
  simyo heeft mij laten weten via Twitter dat ze nano simkaarten gaan leveren. We zouden meer te horen krijgen als het bekend was.

  Antwoord Quote

 • Coen
  1 year

  Reactie Vodafone:De iPhone 5 zal vanaf 28 september beschikbaar zijn. Vodafone zal de Nano-SIM kaart voor de iPhone 5 dan direct meeleveren. De Nano-SIM zal enkel beschikbaar zijn voor de iPhone 5 gebruiker, bestaande abonnees die overstappen naar de iPhone 5 kunnen een SIM swop aanvragen.
  http://www.worldofapple.nl/2012/09/nano-sim-kaarten-van-kpn-vanaf-21-september-beschikbaar/

  Antwoord Quote

 • Malamike
  1 year

  @Benny:
  nano simkaart is dunner dan micro dus lijkt me vrij moeilijk om dat te “knippen”

  Antwoord Quote

 • Benny
  1 year

  @Malamike:

  15% dunner ja, dit is maar 0,09mm verschil (dikte van een haar), als dit al een probleem zal opleveren, wat ik betwijfel, kan je altijd nog met wat fijn schuurpapier over de achterkant gaan.

  Antwoord Quote

 • Tom D
  1 year

  Gewone sim kan je niet knippen naar nano-sim kaart.
  Wat ik me wel afvraag of er ook adapters zijn om van nano-sim een micro-sim te maken.
  Van micro-sim kan je met een adapter namelijk wel gewone simkaart maken.

  Antwoord Quote

 • Neptune1
  1 year

  Ik ga hem niet kopen, maar vraag me wel af dat als je bij €700 uitgeeft aan een telefoon, waarom dan kloten met een kaartje die nieuw €10 kost ik zie even de logica niet. Bovendien kan je telefoon niet stuk gaan als je het kaartje niet goed knipt

  Origineel geplaatst door Benny
  Origineel geplaatst door FreBo@John: NeeWat nee? En waarom niet volgens jou ?John ik heb al redelijk wat onderzoek hiernaar gedaan en het schijnt mogelijk te zijn om de nano zelf te knippen van je normale of microSIM.Hier een template: http://www.airportal.de/How_to_cut_Mini_and_Micro_SIM_to_Nano_SIM.pdfHet is een precies klusje maar met die template moet het wel lukken. Nano is 15% dunner dan micro maar dat schijnt geen probleem te zijn, dat is maar 0,09mm verschil. En anders kan je altijd nog met heel fijn schuurpapier te werk gaan om hem ietsjes dunner te maken

  Antwoord Quote

 • Benny
  1 year

  Neptune1: er is nogal wat onduidelijkheid over beschikbaarheid van nanoSIMs bij mijn provider en aangezien ik de nieuwe iPhone de 21e ga halen in Duitsland wil ik het zekere voor het onzekere nemen..

  Hier nog een handleiding hoe je een nanoSIM kan maken:

  http://www.worldofapple.nl/wp-content/uploads/2012/09/van_sim_of_microsim_naar_nanosim.pdf

  Antwoord Quote

 • Kenneth
  1 year

  ik weet het allemaal niet meer :D

  Antwoord Quote

 • hester
  1 year

  Bij Vodafone GRATISSS!!!!

  Antwoord Quote

 • Koen Willen
  1 year

  Nu vraag ik me het volgende af, kan zo een nano chip worden gelezen door toestellen die nog een gewone sim kaart hebben?

  Antwoord Quote

 • Benny
  1 year

  Origineel geplaatst door Koen Willen
  Nu vraag ik me het volgende af, kan zo een nano chip worden gelezen door toestellen die nog een gewone sim kaart hebben?

  Ja, met een adapter moet dat gewoon werken.

  Antwoord Quote

 • Froy
  1 year

  Nano simkaart is volgens mij wel degelijk te knippen. Heb het zojuist gedaan met een testsimkaart (prepaid). Hij werkt nog steeds gewoon (oude nokia waarbij je de simkaart erin legt en dan vastzet) Heb hem een tijdje over een ruw oppervlak gewreven om hem dunner te krijgen. Hij heeft nu de afmetingen van een nanosim, de dikte van een nanosim. Lijkt me stug dat het niet gaat werken. Maar goed, eerst maar eens bekijken aankomende vrijdag.

  Antwoord Quote

 • Benny
  1 year

  Origineel geplaatst door Froy
  Nano simkaart is volgens mij wel degelijk te knippen. Heb het zojuist gedaan met een testsimkaart (prepaid). Hij werkt nog steeds gewoon (oude nokia waarbij je de simkaart erin legt en dan vastzet) Heb hem een tijdje over een ruw oppervlak gewreven om hem dunner te krijgen. Hij heeft nu de afmetingen van een nanosim, de dikte van een nanosim. Lijkt me stug dat het niet gaat werken. Maar goed, eerst maar eens bekijken aankomende vrijdag.

  Netjes man, je hebt een template gebruikt neem ik aan ?

  Antwoord Quote

 • Zil
  1 year

  17 euro bij KPN? ex BTW ja!

  Stelletje opportunistische dieven zijn het! Service hebben die etters nog nooit van gehoord.

  Antwoord Quote

 • Vetlau
  1 year

  Schandalig van KPN, € 17,- euro vragen voor een simpel simkaartje om van hun diensten gebruik te kunnen blijven maken. Stelletje boeven zijn het.

  -edit-
  Toevallig berichtje van precies dezelfde strekking als mijn voorganger :D

  Antwoord Quote

 • Froy
  1 year

  Benny,

  Ik heb gewoon jouw template aangehouden ;)
  (4e post van boven)

  Antwoord Quote

 • Roelf
  1 year

  Wat maakt dit nu uit als je nog niet eens weet welke 4G versie je van de iP5 moet hebben ?

  Antwoord Quote

 • bkonings
  1 year

  Reactie vodafone:

  Voor de iPhone 5 heeft u een nano-simkaart nodig. Deze simkaart kunt u vanaf 28 september in een Vodafone winkel in uw buurt halen. De kosten hiervan zijn 11,50 euro.
  U kunt deze direct in de winkel laten activeren.

  Antwoord Quote

 • Adam
  1 year

  Bennie bedankt! :-)

  Antwoord Quote

 • ken
  1 year

  Ik heb net mijn nano-kaartje gekregen bij mijn bestelling van de IPhone 5.

  Antwoord Quote

 • Cyberchase
  1 year

  Thanks voor de template..

  Antwoord Quote

 • Rina
  1 year

  Heb vandaag de iphone 5 reeds besteld in een mobistar center en daar gratis een nano-simkaart gekregen !!

  Antwoord Quote

 • jordy
  1 year

  verkopen ze ook worteltjes?

  Antwoord Quote

 • Bram
  1 year

  Wattt, 17 euro voor een simpel sim kaartje omwisselen? Wat een slechte service zeg. 5 euro had ik nog enigszins acceptabel gevonden, maar 17 euro…

  Antwoord Quote

 • Sven
  1 year

  Gisteren langs het Mobistar center in Wilrijk (Antwerpen) geweest en daar via het iswap programma een iPhone gereserveerd en dadelijk en kosteloos een nano sim meegekregen!

  Antwoord Quote

 • gio
  1 year

  Nieuwe simkaart in belgie is altijd kosteloos! Behalve als je een nieuw nummer neemt(prepaid) omdat er dan al belwaarde opstaat

  Antwoord Quote

 • Jeroen
  1 year

  Base (BE) is gratis :D

  Antwoord Quote

 • 1 year

  Origineel geplaatst door John
  Is het mogelijk om een normale of een micro-sim zelf te knippen of te snijden naar het nano-formaat?

  Ja..

  http://www.worldofapple.nl/wp-content/uploads/2012/09/van_sim_of_microsim_naar_nanosim.pdf

  Antwoord Quote

 • Rik
  1 year

  Volgens de verkoopafdeling van Vodafone komt de iPhone 5 bij Vodafone niet eerder dan half oktober. Weer lekker tegenstrijdig. ..

  Antwoord Quote

 • 1 year

  Reactie Ben: Op dit moment is er nog niet bekend of ik de nanosimkaart betreft de Iphone 5 ga aanbieden. Ik ben hier natuurlijk wel mee bezig omdat ik begrijp dat meerdere klanten de Iphone 5 willen aanschaffen. Zodra er meer bekend is plaats ik informatie hierover op mijn website, ik wil je dus aanraden mijn website in de gaten te houden.

  Antwoord Quote

 • Janske
  1 year

  Vandaag ook iPhone 5 besteld bij Mobistar (Wijnegem Shopping Center).

  Nano-SIM reeds gekregen… Nu de iPhone nog ;-)

  Antwoord Quote

 • David
  1 year

  @patrick:
  Klopt. Ik heb m’n iPhone 5 al besteld bij t-mobile met dual sim er meteen bij. Was geen enkel probleem.

  Antwoord Quote

 • Joost
  1 year

  @Froy:

  dat is wel nieuws… ik moet nog maar zien of de providers op 21e kunnen leveren..

  Antwoord Quote

 • peter
  1 year

  bij mobile viking krijg je direkt een micro sim
  als je nieuwe klant wordt
  dat is gemakkelijk

  Antwoord Quote

 • Goos
  1 year

  @Benny: Waar haal je die in duitsland? Ik wil hem namelijk ook de 21e halen

  Antwoord Quote

 • Joost
  1 year

  @Goos: – Apple store in Oberhausen,
  - Media Markt via hun site,
  - Reserveren in Apple store in laten afgeven in Duits hotel.

  Ik heb de laatste optie maar gekozen. Laptop mee en dagje werken in de lobby..

  Antwoord Quote

 • Maaike
  1 year

  @gaetan: kan je ook alleen het kaartje halen of moet je echt de iphone er ook bij bestellen?

  Antwoord Quote

 • Gaetan
  1 year

  @ Maaike: het is een feit dat Mobistar de kaarten al heeft liggen. Dus zou ik uit mijn oude telecom-ervaring van vroeger (ex-belcompany) niet weten waarom Mobistar jou een simswap naar nanosim zou kunnen weigeren als je klant bent bij hun? En als ze moeilijk doen zou ik gewoon naar het volgende Mobistar-center stappen. “mijn” verkoper was echt coole kerel die nog niet lang bezig was. Daar kan het ook aan liggen natuurlijk. Ik mocht zelfs mijn iSwap aanvraag (nieuwe 5 bestelling) cancelen als ik er eentje in Duitsland zou gehaald hebben. Die waren heel los…

  Antwoord Quote

 • 1 year

  Reactie Ben: “ik heb vandaag meer informatie ontvangen betreft de nano simkaart. De verwachtig is dat ik deze begin 2013 zal gaan aanbieden. Dit zal dus niet ten tijde van de release van de Iphone 5 zijn en laat nog even op zich wachten.
  Je bent natuurlijk vrij om te gaan wanneer je maar wilt.”

  Dag Ben! Ik vraag me nu af bij welke provider ik een Sim Only nano sim kaart kan halen om ‘m op de 28e gelijk te gebruiken. T-Mobile?

  Antwoord Quote

 • AlbertTCB
  1 year

  Is het onderzoek nu gestopt, of gaat ipc nog andere providers vragen?

  Antwoord Quote

 • [...] heeft tegenover ons (iPhoneclub) verklaard dat nano-simkaarten hopelijk rond het einde van deze week (17-21 september) geleverd kunnen worden. [...]

  Antwoord Quote

 • [...] link: http://www.worldofapple.nl/2012/09/n…r-beschikbaar/ KPN heeft tegenover ons (iPhoneclub) verklaard dat de regeling van KPN ook voor alle dochters geldt, dus ook voor Hi, Telfort en Simyo. De prijs [...]

  Antwoord Quote

 • vuurvreter
  1 year

  En hoe zit het met Telfort?

  Antwoord Quote

 • that's me
  1 year

  Vanwaar het prijsverschil tussen kpn en t-mobile?
  Kpn = 17 euro. T-mobile = 5 euro.

  Antwoord Quote

 • oceans
  1 year

  @Bram: Vanaf volgende week voor 5 euro, volgens Alex van het simyo forum

  Antwoord Quote

 • Jona
  1 year

  De informatie van KPN/Hi lijkt onjuist te zijn. Via Twitter laten ze weten:

  De Nano Simkaart kun je pas los bestellen vanaf 3 november. Dat geld voor Hi en KPN

  De eerste lichting simkaarten gaat schijnbaar naar de klanten die ook daar hun iPhone 5 bestellen.

  Antwoord Quote

 • Dadj
  1 year

  Uitlevering 1e batch voor bestaande klanten (met gold status ofzoiets) begint mogelijk al de 21 werdt me door t-mobile support gemeld. Maar ze moesten een slag om de arm houden nog.. De 64GB versie is beperkt leverbaar initieel (laat ik die nu net besteld hebben.)

  Een duo sim is €17.50 (of 17, forgot…) werdt mij verteld

  Antwoord Quote

 • David
  1 year

  Update: het is pas vanaf de 28e en vanaf de 26e worden de voorraden bekend..

  Antwoord Quote

 • Ann
  1 year

  Vandaag was ik de bij Phone house in Rosmalen, daar heeft men een tang waarmee men mijn micro-simkaart op nano formaat heeft geknipt.(gratis! )Zeer vriendelijk geholpen ;-)
  De simkaart werkt goed in mijn iphone 5.

  Antwoord Quote

Comments are closed.