iPhone 5 met 4G LTE: hoe zinvol in Nederland?

·

4G LTE iPhone 5Apple heeft de iPhone 5 aangekondigd met 4G LTE. Voor Amerikanen is dat groot nieuws, want daar zijn alle high-end smartphones al geschikt voor LTE. Met 4G-technologie zijn er downloadsnelheden mogelijk die veel hoger liggen dan bij de huidige 3G-abonnementen. Maar hoe zit dat in Nederland? Apple gaat drie varianten van de iPhone 5 uitbrengen, die verschillende LTE-frequenties ondersteunen. Welke van de drie is geschikt voor ons? Daar geven we in dit artikel antwoord op. Voor de Belgische lezers hebben we 4G in het volgende artikel onder de loep genomen.

4G in Europa

Kijk je naar de Europese situatie, dan is er alleen duidelijkheid voor klanten van T-Mobile Duitsland en Everything Everywhere UK. Zij maken gebruik van de 1800Mhz-frequentie, die als enige Europese 4G-frequentie wordt ondersteund in de Europese versie van de iPhone 5. Dat terwijl er in Europa drie frequentiebanden worden gebruikt voor 4G: 800Mhz, 1800Mhz en 2600Mhz. Vodafone vist hierdoor in Duitsland en Frankrijk achter het net: daar maken zij gebruik van een andere frequentie.

Frequenties in Nederland

Verschillende Nederlandse providers testen op het moment 4G-netwerken, maar hiervoor wordt niet de 1800Mhz-frequentie gebruikt. In plaats daarvan wordt er in Nederland getest met de 2600Mhz-frequentie. Nederlandse providers kunnen later dit jaar mogelijk wel overstappen naar 1800Mhz. Op 31 oktober vinden er frequentieveilingen plaats, waarbij ook de 1800Mhz-frequentie geveild zal worden.

Of Nederlandse telecomproviders op 31 oktober de 1800Mhz-frequenties in handen krijgen, is nog niet duidelijk. De overheid zou deelnemers aan de frequentieveiling een zwijgplicht hebben opgelegd, waardoor ze nu nog niet duidelijk kunnen maken of ze achter de 1800Mhz-frequentie aan kunnen gaan. Zo liet KPN tegenover Tweakers al weten nog geen details te kunnen geven over de iPhone 5 op KPN’s 4G-netwerk. Waarschijnlijk weten we na 31 oktober of de iPhone 5 gebruik kan maken van Nederlandse 4G-netwerken.

3G in plaats van 4G

Hoewel je op het moment nog niet met een 4G-netwerk kunt verbinden vanaf de iPhone 5 in Nederland, kun je wel nog steeds gebruikmaken van de gevestigde orde aan datanetwerken. Zo kun je nog steeds internetten via het 3G-netwerk dat door alle grote providers wordt gebruikt. 4G zal enkel een snellere internetverbinding bieden.

Voor ons artikel over 4G in België zoeken wij nog informatie. Weet jij meer over de situatie van 4G en het frequentiegebruik in België? Laat het ons dan weten in de reacties onder dit artikel.

Onderwerpen
door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

41 reacties

 1. door Vincent

  *Kijkt uit naar het Belgische artikel*

 2. door Jonathan

  *Kijkt ook uit naar het Belgische artikel*

 3. door dcbeaux

  En HSDPA…. dat is net weer iets sneller dan 3g? hebben we daar uberhoud al berijk mee in Nederland. Want we lopen altijd zo lekker achter de feiten aan in Nederland :(

 4. door Xelation

  Pittig, dus handig te wachten en/of te achterhalen welk model T-Mobile Nederland gaat verkopen om het pas in een ander land te kopen. Neem aan dat ze ondanks de zwijgplicht niet een model gaan verkopen die niet ondersteund wordt door de 4G frequentie die ze zelf willen gaan verkrijgen en gebruiken.

 5. door hoi

  De Europese versie van de iPhone ondersteund 3 LTE bands: band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz) en 5 (850 MHz). Met de frequentieveilingen worden 800 MHz, 900 MHz en 1800 MHz geveild. Het is dus goed mogelijk dat Nederland goed ondersteund gaat worden.

 6. door Zomer

  Tegen de tijd dat 4G landelijk beschikbaar is, zal de iPhone 5S al uit zijn, dus niks om je druk over te maken.

 7. door Michel van Drongelen

  Snel internetten. Erg handig icm lage/dure datalimieten

 8. door gideon

  Ik vind de iPhone 5 heel cool maar veel te duur. En de abonnementen zijn ook alleen maar duurder geworden.

 9. De iPhone 5 zal in Belgie wel gebruik kunnen maken van het LTE netwerk. Alle Belgische operatoren zullen de 1800 Mhz frequentie (LTE band 3) gaan gebruiken die compatibel is met het Europese model v/d iPhone 5. De 2600 Mhz frequentie (LTE band 7) is in België nog niet geveild

  Mobistar is momenteel bezig met tests uit te voeren in Antwerpen. Ook Proximus voert momenteel tests uit met bedrijfsklanten. Proximus zou dit najaar nog met een commerciëel aanbod komen, maar bevestigt officiëel niets.

  http://www.standaard.be/mobilia/s/nieuws/DMF20120913_068
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks

 10. door Jim Kroon

  Origineel geplaatst door Michel van Drongelen
  Snel internetten. Erg handig icm lage/dure datalimieten

  Want het bestand wordt groter als je sneller internet ofzo? Onderbouw het eens aub.

 11. door Marco

  LTE uitrol gaat pas echt plaatsvinden als de 1800 en 800 MHz band geveild zijn. Dus over een jaar kan je denk ik wel al op veel meer plekken in NL LTE gebruiken.

 12. door Vroem

  Proximus werkt op de 1800 band, ik heb op de site van Apple zelf de 1800 band zien staan dus normaal gezien als procimus eind dit jaar hun 4G uitrolt dan zouden alle iPhone gebruikers die hun toestel sowieso in belgie hebben gekocht de 4G perfect moeten kunnen gebruiken. (schiet me niet af als ik fout ben maar dat van die 1800 band dat klopt wel).
  De vraag is ook: gaan de providers geld gaan vragen voor iets dat nog geen volledige dekking heeft? Wat mij betreft moet dit gewoon gratis zijn.

 13. door Daniel

  En België loopt daar nog verder achter

  Origineel geplaatst door dcbeaux
  En HSDPA…. dat is net weer iets sneller dan 3g? hebben we daar uberhoud al berijk mee in Nederland. Want we lopen altijd zo lekker achter de feiten aan in Nederland

 14. door Vroem

  Dus de mensen in belgie die proximus hebben (de andere weetk niet) die gaan dit jaar vooral in de grootsteden al 4G kunnen gebruiken.
  Op facebook (belgacom) hebben ze laten weten dat ze de 4G nog voor eind dit jaar gaan uitrollen en dat zal ook zo zijn want dit komt van een officiele bron.
  Proximus hun netwerk is voor minstens 50% klaar wat 4G betreft.

 15. door Sven

  Mobistar gaat er ook met beginnen in Antwerpen als ik het goed gelezen heb. Op de website http://www.desnelsteantwerpenaar.be staat de informatie. Vind niet direct iets van frequenties.

 16. door Nick

  Info i.v.m. de Belgische situatie:

  De veiling van de 4G-frequenties in België had wel degelijk betrekking op de 2600MHz-band: http://www.bipt.be/GetDocument.aspx?forObjectID=3511&lang=nl.

  Proximus en Mobistar beweren dat de iPhone 5 wel zal werken op hun 4G/LTE-netwerk (dus vermoedelijk via de 1800MHz-band die ook al lang gebruikt wordt voor 2G/GSM): http://www.standaard.be/mobilia/cnt/DMF20120913_068.

 17. door fredericpintens

  @Nick:

  dit was de tweede veiling, waarvoor Proximus ook de rechten heeft gekocht, maar waar voorlopig nog niet op gewerkt wordt.

 18. door Vroem

  @Nick:

  Als je zoekt dan vind je het in artikels waarbij staat proximus en met de 1800mhz band ;).
  Geen probleem voor ons Vlamingen/Belgen om de 4G te gebruiken. Met proximus zit je alvast goed mee.

 19. door Martijn

  Origineel geplaatst door dcbeaux: En HSDPA…. dat is net weer iets sneller dan 3g? hebben we daar uberhoud al berijk mee in Nederland. Want we lopen altijd zo lekker achter de feiten aan in Nederland :(

  Bereik
  Uberhaupt

 20. door Mtn

  Mobistar begint in het voorjaar van 2013 met het lanceren van 4G. Dit is dus niet alleen goed nieuws voor alle klanten van Mobistar, maar ook die van Telenet, aangezien zij de zendmasten van Mobistar gebruiken.

 21. door Jona

  Ik ben bang dat de iPhone 5 voorlopig niet geschikt zal zijn voor LTE in Nederland. De enige band die de iPhone heeft die ook in Nederland zal worden gebruikt is de 1800Mhz band. En net die band is al in gebruik voor GSM op dit moment en niet meteen inzetbaar. Als LTE en GSM niet kunnen samenwerken op een frequentie, wat ik aanneem, kan het nog zeker twee jaar duren voordat de iPhone 5 op LTE zal kunnen werken. En dan zijn we al weer twee generaties verder…

 22. door Wouter Goossens

  Proximus belooft tegen het einde van dit jaar hun 4G netwerk klaar te hebben.

  Source Belgacom Facebook

  https://www.facebook.com/belgacom

  ons 4G-/LTE-netwerk zal nog voor het einde van dit jaar beschikbaar zijn

 23. door Michel van Drongelen

  Nee maar je weet toch ook wel dat wanneer je sneller internet, je uiteindelijk meer zal verbruiken omdat je meer op zal zoeken.
  Zou jij nog evenveel data gebruiken als je een gprs verbinding had?

 24. door zimmie

  Origineel geplaatst door Jim Kroon
  Origineel geplaatst door Michel van DrongelenSnel internetten. Erg handig icm lage/dure datalimietenWant het bestand wordt groter als je sneller internet ofzo? Onderbouw het eens aub.

  Dat niet maar je bent sneller in de verleiding om meer met je telefoon te doen online.

  Bijvoorbeeld het kijken van filmpje het streamen van muziek ect.

 25. door Dromedaris

  Wacht ook af naar het belgisch artikel.

 26. door Gilian

  Idd, de logica dat men meer data gebruiken omdat t opeens snellere verbinding is, gaat niet op. Wel zal je mensen hebben die toch ff dat fimpje etc onderweg willen afkijken , dan kan t in de papieren lopen..

 27. door Derk

  De grotere providers zijn momenteel druk bezig met de uitrol van nieuwe netwerkapparatuur en infra om LTE dekkend te maken. Op een flink aantal belangrijke locaties zijn op dit moment al verregaande aanpassingen gedaan en zal, wanneer er volledige duidelijkheid is over frequenties dus sneller dan gedacht, ingesprongen kunnen worden om LTE operationeel te maken!

 28. door Daejji

  Origineel geplaatst door Zomer
  Tegen de tijd dat 4G landelijk beschikbaar is, zal de iPhone 5S al uit zijn, dus niks om je druk over te maken.

  Leuk, maar niet iedereen koopt elk jaar een nieuw toestel..zijn ook mensen die er echt 3 of 4 jaar mee doen.

 29. door Pim Brussee

  Tegen de tijd dat de iPhone 7 uitkomt is Nederland misschien geheel 4G dekkend!!!

 30. door Rinne

  Op de Amerikaanse Apple site staat dat de A1428 gebruik maakt van LTE-bands 3 & 17, en dat de A1429 gebruik maakt van LTE-bands 1, 3 & 5. Dat is toch meer dan alleen de 1800Mhz frequentie?

 31. door Blogem

  Origineel geplaatst door dcbeaux
  En HSDPA…. dat is net weer iets sneller dan 3g? hebben we daar uberhoud al berijk mee in Nederland. Want we lopen altijd zo lekker achter de feiten aan in Nederland

  In Nederland hebben wel al sinds 2006 HSDPA. Door de iPhone (en in andere uitingen) wordt het gezien als onderdeel van 3G, dus je ziet niet expliciet als je er gebruik van maakt. Je merkt het wel, want de andere 3G standaard in NL (UMTS) haalt max 384kbps, terwijl je vaak toch echt sneller internet hebt.

 32. door Johan

  4 G is toch eigendom van Samsung?

 33. door Dennis

  @Johan:

  Wat moet er aan de naam 4G eigendom zijn van samsung ?, 4G is netwerk geen telefoon van samsung.

 34. door Hammel Michel

  Belgacom in België heeft vandaag medegedeeld dat hun 4G-netwerk compatibel zal zijn met de Iphone 5

 35. door Hammel Michel

  Frequentie in België is 1800 Mhz

 36. door Ton Veen

  Over snelheden…… ik ben net terug uit Amerika en heb daar een contractvrij abo van T-Mobile genomen op 4G voor $ 3,00 per dag onbeperkt bellen in de US TXT en DATA op 4G (de eerste 200 Mb p/d snel)…………. dat eerste is mooi (veel vrienden) en off topic dat laatste was niet zo mooi als het lijkt…. speciaal een telefoon voor 4G gekocht (Samsung Exhibit 4G) , want “onze” NL iPhone van T-Mobile ondersteunde geen 4G T-Mobile style. Die snelheid viel echt “tegen” (wel 10 beter als EDGE) de speedtestjes die ik te pas en te onpas deed kwamen niet verder dan 3983 kbps ! Dat heb ik hier ook op mijn iPhone met het 14,4 Mb abo van T-Mobile, echter de zendmast hier komt niet verder 7,2 Mb (ondersteund nog geen 14,4 Mb) en heb ik dus dus niets meer dan 4134 kbps, soms minder soms een frutje meer. M.a.w. de zogenaamde 4G in Amerika steld bij ervaring ook niet zo gek veel voor. Het was wel gek, toen ik mij iPhone 4S aanzetten in Amerika kwam er in het scherm te staan 4G, en onder de opties 4G aan of uitzetten. Dat was dus mijn NL T-Mobile SIM in de T-Mobile iPhone op het AT&T netwerk. Bij navraag bleek dat alleen AT&T op de iPhone 4S de 4G mag “aanbieden”. T-Mobile USA heeft GEEN iPhone in zijn winkel en mag dan ook niet 4G aanbieden op dezelfde frequentie. …………. het blijven rare jongens ! Ik heb dan de DATA roaming maar uitgelaten (ja, duh) en het netwerk van T-Mobile genomen zonder toesters en bellen op mijn NL iPhone….. 4G sneller of niet in de USA, het was wel erg goedkoop en toch nog “redelijk snel”. (SIM kaartje T-Mobile 4G US was 1,00 $ online)

 37. door Frodo

  Je kunt dus beter de 5s afwachten.. 679 euro voor een iPhone 5 welke nog niet optimaal te gebruiken is, is echt te duur! Daarnaast zal alle software geupdate moeten worden zodat de software gebruik kan maken van het grotere scherm. Tegen die tijd is de 5s al uit.

  Ik hou het dus nog ff bij de 4s..

 38. door bas

  Ik erger me al dood op dit moment. 3G is nog lang niet overal. En als je het niet hebt ben je tijden bezig om iets te openen. Telefoon vind ik super, maar zonder goed netwerk heb je er geen zak aan

 39. door yocko

  ok, maar in ieder geval kan ik beter een unlockte iphone 5 in de VS kopen. ik werk in beide landen en het zit er niet in dat ik het komende jaar hier 4g kan gebruiken, maar dan kan ik het tenminste daar (zelfs op t-mobile daar, waar de europese iphone ook niet het bereik voor heeft)
  bovendien is ie fiks goedkoper….

 40. door Lawrence

  3G van t-mobile is waardeloos heb er een abbo van Vodafone bijgenomen om is te vergelijken en wat is dat een verademing t.o.v t-mobile.
  Haal met gemak de 9 mb met mijn 14,4 mb abbo
  Hier in huis moet me Telefoon bij het raam liggen anders is het bereik weg van t-mobile, internet komt niet verder dan gprs dus onbruikbaar. Lang leven t-mobile moet nog een jaar en ze willen niks doen het is schandalig

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.