iPad-project voor ouderen in Zwolle valt duur uit

·

oudere ipadDe gemeente Zwolle wil ouderen vanaf 70 jaar uit hun sociale isolement helpen. Het plan is om dertig ouderen te voorzien van een iPad. Maar dat heeft in de gemeenteraad van Zwolle tot veel ophef geleid: de kosten van het project zijn volgens enkele leden van de gemeenteraad te hoog. Er is 87.000 euro subsidie aangevraagd om het project ‘Weer aan zet met de tablet’ te kunnen uitvoeren, omgerekend 3.000 euro per oudere. SP-fractievoorzitter Eikelboom vindt dat veel te hoog.

Hij vraagt zich af of het project niet goedkoper kan worden uitgevoerd. Volgens wethouder Erik Dannenberg zijn de hoge kosten gerechtvaardigd, omdat opstartkosten normaal zijn bij dergelijke projecten. Dannenberg is verbaasd dat zijn voorstel op zoveel weerstand stuit, omdat hij dacht dat hij binnen de gestelde kaders handelde. De ouderen zullen met een geleende iPad door de welzijnsorganisatie WijZ en Welzijn wegwijs gemaakt worden met digitale technologie en sociale media. Het is onderdeel van een Zwols project om te innoveren in de zorg.

Tjitske Siderius van de SP vind het niet verstandig om in crisistijd te experimenteren in de zorg. Zij rekende uit dat de aanschaf van dertig nieuwe iPads nog geen 20.000 euro gaat kosten en ze wil weten waar de rest van het geld voor nodig is. WijZ-directeur Carla Meuleman antwoordde dat de helft nodig is voor techniek en de andere helft voor inzet van personeel. Behalve de SP heeft ook de VVD twijfels of het de meest rendabele opzet is van een dergelijk project. Freddy Eikelboom van lokale partij Swollwacht had gedacht dat de kosten om de ouderen op weg te helpen zo’n 200 euro per persoon zouden zijn. SP en Swollwacht overwegen nu een motie om te voorkomen dat het project tegen de huidige hoge kosten doorgaat.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.