iPad-project voor ouderen in Zwolle valt duur uit

·

oudere ipadDe gemeente Zwolle wil ouderen vanaf 70 jaar uit hun sociale isolement helpen. Het plan is om dertig ouderen te voorzien van een iPad. Maar dat heeft in de gemeenteraad van Zwolle tot veel ophef geleid: de kosten van het project zijn volgens enkele leden van de gemeenteraad te hoog. Er is 87.000 euro subsidie aangevraagd om het project ‘Weer aan zet met de tablet’ te kunnen uitvoeren, omgerekend 3.000 euro per oudere. SP-fractievoorzitter Eikelboom vindt dat veel te hoog.

Hij vraagt zich af of het project niet goedkoper kan worden uitgevoerd. Volgens wethouder Erik Dannenberg zijn de hoge kosten gerechtvaardigd, omdat opstartkosten normaal zijn bij dergelijke projecten. Dannenberg is verbaasd dat zijn voorstel op zoveel weerstand stuit, omdat hij dacht dat hij binnen de gestelde kaders handelde. De ouderen zullen met een geleende iPad door de welzijnsorganisatie WijZ en Welzijn wegwijs gemaakt worden met digitale technologie en sociale media. Het is onderdeel van een Zwols project om te innoveren in de zorg.

Tjitske Siderius van de SP vind het niet verstandig om in crisistijd te experimenteren in de zorg. Zij rekende uit dat de aanschaf van dertig nieuwe iPads nog geen 20.000 euro gaat kosten en ze wil weten waar de rest van het geld voor nodig is. WijZ-directeur Carla Meuleman antwoordde dat de helft nodig is voor techniek en de andere helft voor inzet van personeel. Behalve de SP heeft ook de VVD twijfels of het de meest rendabele opzet is van een dergelijk project. Freddy Eikelboom van lokale partij Swollwacht had gedacht dat de kosten om de ouderen op weg te helpen zo’n 200 euro per persoon zouden zijn. SP en Swollwacht overwegen nu een motie om te voorkomen dat het project tegen de huidige hoge kosten doorgaat.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

40 reacties

 1. door apple user

  Het zijn allemaal zakkenvullers. Bijna een ton voor de ipads??? Welke techniek praat men hier over.. En ja uiteraard personeel. De meeste oudjes van 70 moeten niets hebben van computers of de Ipad.Dit laat maar eens weer zien dat iemand sterk heeft gelobbyd voor apple. En wij belastingbetalers draaien uiteindelijk op voor de kosten. 3000 p.p ?! Ik vind SP gelijk hebben, dit kan makkelijk met 200 p.p

 2. door KoenvanH

  Even simpel gerekend: 30x €405,- voor een iPad 2 16 Gb wifi. iPad mini is misschien te klein, en een iPad 4 met retina scherm is onzin voor de bejaarde digibeet.

  Dan kom ik dus op € 12.150,-.
  €87.000,- min €12.150,- = €74.850,- voor een cursusje gegeven door (meestal) een vrijwilliger in het lokale buurthuis. Right.

  Zelf zeggen ze trouwens het volgende:
  “WijZ-directeur Carla Meuleman gaf het antwoord. “Ongeveer de helft is voor de techniek en de helft voor personele inzet.””
  Dus €87.000 / 2 = €43.500,- gedeeld door 30 = €1450,- per bejaarde.

  De duurste iPad (128 GB iPad 4 met 3G) is €935,-, *stel* dat ze die zouden aanschaffen dan blijft er van de €43.500,- aan ‘techniek’ nog €15450,- over.

  Conclusie: dit zaakje stinkt….

 3. door Ellie Kemper

  Het is een goede zaak om de digitale wereld voor ouderen te ontsluiten! De aanschaf van de iPad sec voor de cursus is vreemd. Beter is het om de oudere te helpen bij de eigen aanschaf zodat ze ook nA de cursus met hun iPad kunnen blijven.
  Wel ook kan Zwolle ouderen beter helpen door in alle servicecontract goede en voldoende computers te plaatsen mEt internetverbinding.

  En… Waar blijven de huidige bedoelde iPads als de cursus is afgelopen? Wat vindt u?

 4. door Ellie Kemper

  Het is een goede zaak om de digitale wereld voor ouderen te ontsluiten! De aanschaf van de iPad sec voor de cursus is vreemd. Beter is het om de oudere te helpen bij de eigen aanschaf zodat ze ook nA de cursus met hun iPad kunnen blijven.
  Wel ook kan Zwolle ouderen beter helpen door in alle servicecentra goede en voldoende computers te plaatsen mEt internetverbinding.

  En… Waar blijven de huidige bedoelde iPads als de cursus is afgelopen? Wat vindt u?

 5. Het is een goede zaak om de digitale wereld voor ouderen te ontsluiten! De aanschaf van de iPad sec voor de cursus is vreemd. Beter is het om de oudere te helpen bij de eigen aanschaf zodat ze ook nA de cursus met hun iPad kunnen blijven.
  Wel ook kan Zwolle ouderen beter helpen door in alle servicecentra goede en voldoende computers te plaatsen mEt internetverbinding.

  En… Waar blijven de huidige bedoelde iPads als de cursus in Zwolle is afgelopen?

 6. Het is een goede zaak om de digitale wereld voor ouderen te ontsluiten! De aanschaf van de iPad sec voor de cursus is vreemd. Beter is het om de oudere te helpen bij de eigen aanschaf zodat ze ook nA de cursus met hun iPad kunnen blijven.
  Wel ook kan Zwolle ouderen beter helpen door in alle servicecentra goede en voldoende computers te plaatsen mEt internetverbinding.
  En… Waar blijven de huidige bedoelde iPads als de cursus in Zwolle is afgelopen?

 7. Het is een goede zaak om de digitale wereld voor ouderen te ontsluiten! De aanschaf van de iPad sec voor de cursus is vreemd. Beter is het om de oudere te helpen bij de eigen aanschaf zodat ze ook nA de cursus met hun iPad kunnen blijven.
  Wel ook kan Zwolle ouderen beter helpen door in alle servicecentra goede en voldoende computers te plaatsen mEt internetverbinding.

 8. door Rens

  Origineel geplaatst door Ellie Kemper: Het is een goede zaak om de digitale wereld voor ouderen te ontsluiten!

  Maar een slechte zaak om dit hier 5 maal te melden…….

 9. door Bert

  @KoenvanH: Retina scherm onzin voor de bejaarde digibeet? Lijkt mij juist dat voor mensen met slechtere ogen een scherper beeld beter is.

 10. door Ronald

  Ontsluiten van het net voor ouderen is m.i. een prima zaak. Maar niet alle ouderen zullen daar nog voor te porren zijn.
  Mijn pa van 90 wil er niet aan helaas.

  Investeren in het met elkaar écht in contact brengen van ouderen zou volgens mij nog beter de eenzaamheid onder ouderen bestrijden.
  Het lokale maatschappelijk werk kan hier een zeer belangrijke rol spelen. In het dorp van mijn vader doen ze dat ook goed naar mijn mening.

  Het gaat vaak om eenvoudige dingen zoals bijvoorbeeld mensen die een hobby delen, of gewoon ‘s avonds een borreltje drinken, TV kijken, wat kletsen.

  Eenzaamheid bij ouderen is een groot probleem. Niet te onderschatten!
  Het zorgt ook indirect voor hoge kosten omdat eenzame mensen (niet iedereen natuurlijk) vaak minder goed eten, minder goed zichzelf verzorgen, etc.

  Los van het humane aspect is eenzaamheidsbestrijding bij ouderen ook qua kostenaspect een win-win-situatie.

 11. door Ronald

  @Bert:

  Juist.

  Ik heb minder goede ogen en heb juist baat bij een scherper beeld.

  De gratis iPad 2 van ‘t werk heb ik ingeleverd bij de baas en ik heb van mijn eigen geld een iPad 3 gekocht… zo veel beter en ontspannener kon ik op de iPad 3 lezen.

 12. door Lianne

  Mijn schoonmoeder van 83 jaar wilde al lange tijd een laptop hebben, maar bleef bang van de toetsen, en de kennis die goed gebruik toch wel vergt. Ze had een kennis die de laptop weg had gestopt en ‘s nachts dromen hierover had.
  Nu, nog nooit zelfs een typemachine bediend, maar sinds de eerste iPad-versie is ze helemaal ‘into’ Internet en mailen met haar kleinkinderen. Toen ze laatst even in het ziekenhuis lag, was haar iPad het ding dat ze het meest miste.
  Ik denk dat voor ouderen, die tenslotte niet zijn opgegroeid met computers inderdaad een iPad en uitkomst is. Gemakkelijk te bedienen, laagdrempelig etc. Ze er mee kennis laten maken is een goede zaak. Maar of dat nu zoveel geld moet kosten?

 13. door meeuw

  Ik wil project wel voor de helft van de prijs doen. En dan geef ik extra aandacht en tijd aan leren van iPad les :)

 14. door Henk

  Reacties zijn wat kort door de bocht. Ik vind het een prima initiatief om deze ouderen te ‘ontsluiten’.

 15. door Henk

  Reacties zijn wat kort door de bocht. Ik vind het een prima initiatief om deze ouderen te ‘ontsluiten’.

 16. door Wilco

  Het idee is goed echter dit kan veel goedkoper en men moet de jongere oudere hierin ook betrekken ivm eenzaamheid.

 17. door Marian

  Ik vind het goed om de oudjes te “begeleiden” met deze technologie, maar dit kan inderdaad wel goedkoper:
  € 87.000!!
  Gemeente Zwolle dit is vragen om weerstand!

 18. door Barend

  Ik doe het voor 10% minder en dan mogen ze de iPad houden win win voor iedereen

 19. door Dekon

  Ik ken oudjes genoeg die met een ipad werken ( krantje lezen, facetime, skype)zonder dure opleiding (gebruiksvriendelijkste tablet op de markt). Dit is weer door politici uitgevonden om onnodig geld beginnen te verkwisten.

 20. door moes

  Terwijl Turkije voor alle scholen een iPad koopt tvw 1,4 miljard doet NL moeilijk over 1 stad. We worden hier beroofd door de overheid! Wanneer worden we eens wakker?

 21. door erik

  Misschien zijn er nog kosten te voorzien wat betreft internetaansluitingen bij de ouderen thuis. Ik neem aan dat een deel van hen nog geen internetaansluiting heeft of nog geen wifi mogelijkheden.
  En er zullen apps gekocht worden. Op wiens account? Mensen moeten leren omgaan met itunes, mail enz. Voor de gemiddelde gebruiker een eitje, maar ja… Ik geloof echt niet dat je er komt met alleen de aanschaf van het apparaat en een uurtje aandacht van een vrijwilliger.
  Los van de vraag of het een iPad moet zijn ipv een (goedkope) android.

 22. door lebbi

  Laat ze lekker naar de bieb gaan om daar hun sociale isolement tegen te gaan (en in het voorbijgaan evt. wat op iPads te kriebelen). De politiek, de politiek ach ach ach. Stel zich professioneel wanende amateurs die met geld omgaan alsof ze daar ook al verstand van hebben.

 23. door Akoni2011

  Prima iniatief!
  Mijn ouders van 87, zitten dagelijks achter de pc, te internetten, mailen, skypen etc.
  Het is wel een generatie die na ww2 Nederland hebben opgebouwd en nu aan alle kanten als dank financieel worden genept op alle fronten.
  Okee dat project kost geld! So what!?

 24. door Rembert

  Alsjeblieft zeg, wat een geldsmijterij voor 30 oudjes (en al die andere oudjes dan?).

  Mijn ouders en schoonouders, die volop in die leeftijdsgroep zitten, hadden een minimale uitleg nodig om van start te gaan met de iPad zelf. Aansluiten op PC/Mac en iTunes vergt wat meer uitleg maar zoiets kan toch prima bij een buurthuis / cultureel centrum? Leg daar die 30 iPads neer, geef de buurthuiswerkers een training en je bent voor veel minder klaar. Oudjes die echt willen, kopen zelf wel een iPad. Eventueel zorg je voor een kleine aankoop subsidie.

 25. door apple user

  @Akoni2011: betaal het dan zelf voor je ouders, want ik als belastingbetaler heb daar geen zin in. So what als ze Nederland hebben “opgebouwd” ?!

 26. door brammetje

  @je hebt helemaal gelijk, zakkenvullers zijn het. Er zijn genoeg vrijwilligers die de oudjes kunnen leren met een iPad om te gaan, dus gaat ‘t alleen om de aanschaf van de iPads want ‘t is zo simpel als wat. Zelfs mijn kleindochter van twee kan er alles mee…

 27. door Bernadette

  Senioren op en aan de iPad helpen (en pc) doen we in onze regio al jaren met heel veel succes! Zonder subsidie of bemoeizuchtige ambtenaren die erg veel geld kosten. We werken met vrijwilligers en hebben honderden ouderen (oudste pas begonnen iPadgebruikster is 87 jr.) en helemaal om!!

 28. door Peter

  Super om deze ontwikkelingen dichter bij de ouderen te brengen. De rekensom is echter stuitend..

  Met uitlatingen als: opstartkosten, binnen gestelde kaders, en innoveren in de zorg.. Bekruipt mij het gevoel dat straks het hele team van wijz.nu aan de iPad is. Want dat zijn toch ‘opstartkosten’ om een paar ouderen de iPad uit te kunnen leggen.
  40 medewerkers en ca 30 vrijwilligers een ipad.. dat is ca 36k, doe daarbij wat covers en apps.. Dan hebben we die ‘techniekkosten’ wel in beeld.

  Het idee van €200 per oudere/iPad is een leuke.. Dan is het gestelde budget voldoende om 285 iPads (retina) te subsidiëren.
  Dat dan combineren met een maatschappelijke opdracht voor scholieren om ouderen op weg te helpen. :-)

 29. door Jan

  Wat een onzin, als die mensen in dit geval ouderen op een tablet willen dan moeten ze dat zelf regelen, moesten wij ook (68 jaar); denk nog steeds met walging terug aan die stomme Excel-cursusjes voor werknemers die te lui waren om ‘s-avonds op hun door de belasting pc privé betaalde te kijken en eens wat te proberen. Verspilling van belastinggeld en zeker op geschetste manier met iPads.

 30. door Akoni2011

  Sommige hebben door dat je hier je eigen mening kunt weergeven over een onderwerp.
  Anderen menen een ander op zijn mening te moeten afzeiken, zo zielig!

 31. door Akoni2011

  @apple user:

  Ik kom hier om mijn mening te geven over een onderwerp, de manier waarop jij er aan wilt deelnemen, daar zijn andere Fora voor.

 32. door Ada

  Laten we eerst eens beginnen om de mensen in de bedoelde levensfase met respect te benoemen. Het woord “oudjes” is zo denigrerend! Ook in de leeftijdsgroep boven de 70 jaar zijn mensen die graag met de IPad aan de slag gaan. Zelf aanschaffen is nodig om ook na de instructies verder te kunnen genieten. Instructie door goede vrijwilligers (Seniorweb of plaatselijke) maakt dat de organisatiekosten laag blijven. Een kleine bijdrage van de deelnemers voor gebruik van de ruimte en de kopjes koffie is heel normaal. Hier heb je echt geen 87.000 euro voor nodig! Gemeente Zwolle zorg dat budget Wmo op de juiste plaats komt! Bij de echt kwetsbaren.

 33. door Marco Hulleman

  @Ellie Kemper:

  Mee eens dat het te duur is. Mee eens dat het ouderen uit het isolement haalt. Mijn voorkeur is echt iPad Facetime.
  (Klein)zoon, – dochter, broes, zus, vriendin, huisarts, wijkzorg uit de lijst kiezen en je hebt contact met beeld en geluid… Andersom ook. Zorg heeft beeld bij de oudere.

  Zwolle zou een handleiding kunnen (laten) schrijven (door vrijwilligers) waar in eenvoudige stappen staat beschreven wat te doen om het te regelen. Scholing van zorgpersoneel op dit vlak zou ook kunnen helpen. De handleiding zou door vrijwilligers kunnen worden gebruikt om de ouderen op (i)Pad te helpen. De meeste vrijwilligers vinden het ook leuk om dit te doen! Vrijwillig.

  In een sociale maatschappij hebben we oog voor onze ouderen. De techniek van vandaag kan daar heel goed bij helpen.

  Marco
  Nog niet oud, maar onderweg…

 34. door Santpoort

  Dit is zó 2010! Toen was er geld voor dit soort luxe dingen. Vandaag mag je het allemaal zelf uitzoeken. Maar Zwolle heeft kennelijk genoeg geld…En de ouderen zijn de rijkste groep vandaag. Dus ik stel voor dat eea inkomensafhankelijk gesubsidieerd wordt. De verkoper van het project heeft er het meest aan.
  Mijn schoonmoeder van 80 kocht pas een pad want ze moest een film zien. heeft nog nooit van adsl, kabel of router gehoord, dus dat wordt niets. Wil en kan men deze kosten betalen? Zo niet worden deze dan ook gesubsidieerd? En als er ook maar iets mis is gaat zo’n ding in de kast. Ik heb hier zeer mijn bedenkingen bij. Tijd voor een nieuw fonds: ongebruikte pads opkopen en inzetten voor wie er mee om kan gaan. Ik schrijf ‘pad’ omdat ik geen reclame maak.

 35. door Pedro

  @Akoni2011
  Het is onzin dat dat bedrag nodig is om de ouderen te ontsluiten, er zijn mogelijkheden genoeg om die mensen kennis te laten nemen van de iPad. Stel er een aantal ter beschikking in een openbare ruimte en laat ze ermaa “spelen”. Als ze het leuk vinden kunnen ze er altijd wel eentje kopen of vragen aan de sociale dienst.
  Laat wel aub de opbouw van het land na de tweede oorlog erbuiten. Ik ken heel erg veel oudjes die destijds zeer weinig ervoor hebben gedaan en wel de vruchtten hebben geplukt.

 36. door Akoni2011

  @Pedro:

  De term “oudjes” zoals door anderen ook gebruikt zegt mij genoeg.
  Wat mij betreft einde discussie.

 37. door Pedro

  @Akoni2011

  Lachen. Mijn ouders zijn dik in de 70 en hebben al lang een iPad en laptop en dergelijke. Gewoon zelf die “oudjes” voorzien en hen alles geleerd. Er zijn vrijwilligers genoeg die dat willen doen. De kosten (waar dit artikel over gaat) zijn dus veel te hoog.

 38. door Akoni2011

  @Pedro: Okee, dat is dan jou mening en de mijne is anders :)
  Zolang er op andere fronten vele hogere bedragen aan
  andere zaken wordt weg gesmeten, zeg ik dat het moet kunnen.
  Ik stop er nu mee , anders wordt het straks off topic :)

 39. door Coen

  Ik denk dat ouderen die dit zelf kunnen niet in een sociaal isolement zitten. Kip en ei. Het bedrag lijkt mij ook hoog, maar ik ken de begroting niet en kan het niet beoordelen.

 40. door Edmond V.O. Katusz

  Tjonge wat weer een verheffende reacties her en der. Het artikel schiet ten ene male te kort om sommige meningen te onderbouwen. Ik vraag me af of iemand werkelijk een idee heeft van de kosten die een dergelijk project met zich meebrengt.

  Coen hierboven heeft dat tenminste door. We hebben veel te weinig informatie om werkelijk goed te kunnen oordelen.

  Maar nee, dan Apple User als eerste meteen “zakkenvullers” schreeuwen en het bedrag van € 87.000 meteen maar even tendentieus ombouwen tot bijna een ton. De rekenlessen van de basisschool zijn aan hem kennelijk niet besteed geweest.

  Her en der druipt de rancune af van de bijdragen. Nou gefeliciteerd met uw woede, moge het een maagzweer te weeg brengen waarvan u nog vreugde mag beleven tot op uw 85ste.

  Verder maak ik er bezwaar tegen het al door maar noemen van vrijwilligers. De diverse regeringen hebben het goed voor elkaar, flink hameren op vrijwilligerswerk en sommigen van u zijn prima geïndoctrineerd. We moeten vooral professioneel werk laten opknappen door vrijwilligers.

  Ik vermoed, Ellie, dat men de iPad te leen krijgt opdat daarna een nieuwe groep ouderen geïnstrueerd kan worden. Ik vind uw opmerking over FaceTime prima, je oude vader of moeder (het zijn meestal vrouwen, die overleven de mannen) kan zo meedelen in het leven van de kinderen, want mobiliteit zal, hoe ouder men wordt, steeds meer achteruit gaan.

  Dus met een videobril een rondje door de stad maken en zo/dan Ma in het zorgcentrum laten zien hoe de stad er nu uitziet in vergelijking met de tijd dat zij nog zelf de stad in kon.

  (Ben zelf indertijd met een iPhone naar oude woonadressen van familieleden gegaan om de nieuw situatie te laten zien. Was nog voordat FaceTime er was.)

  Overigens mijn oude moeder van 95 was erg graag met haar iPhone in de weer.

  Dit gezegd hebbende denk ik dat de begroting aan de hoge kant is. Ook zal er wel een aardige post voor “Onvoorzien” in zitten, op zijn minst 10 à 15 procent.

  Afsluitend merk ik op dat ik zeer benieuwd ben naar de berekeningen van de SP. Als het goedkoper kan dan moet dat zeker.
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.