iPad mini of iPod touch: de belangrijkste verschillen (keuzehulp)

·

iPod touchMet de introductie van de iPad mini heeft Apple een betaalbaar iDevice erbij. Daardoor concurreert de iPad mini op het gebied van prijs met onder andere de iPod touch, waarvan afgelopen maand een nieuw model van werd aangekondigd. De iPad mini is zelfs maar 4 euro duurder dan deze nieuwe iPod touch. We hebben in een overzicht de nieuwe iPad mini en de beschikbare iPod touch-modellen naast elkaar gezet. Daarmee wordt het gemakkelijker kiezen in welk apparaat je je geld gaat investeren.

Naast de iPad mini en vijfde generatie iPod touch hebben we ook de vorige versie van de iPod touch in het overzicht meegenomen. Deze is op het moment ook nog steeds verkrijgbaar via de online Apple Store. Het goedkopere 8GB-model van de iPod touch is echter niet meer in Apple’s winkel te vinden.

In onderstaand overzicht staan de technische specificaties van de iPad mini en iPod touch naast elkaar. Denk er wel aan dat de drie devices niet allemaal deze apps kunnen draaien: de iPad mini kan ook iPad-apps installeren, terwijl de iPod touch zich beperkt tot apps voor het kleinere scherm. Je kunt op de iPad mini wel iPhone- en iPod touch-apps bekijken.

 iPod touch vierde generatieiPod touch vijfde generatieiPad mini
Prijsvanaf €212vanaf €325vanaf €329
Opslag16GB, 32GB32GB, 64GB16GB, 32GB, 64GB
Scherm en resolutie3,5", 960x640, Retina4", 1136x640, Retina7,9", 1024x768
Grootte
-- hoogte111mm123,4mm200mm
-- breedte58,9mm58,6mm134,7mm
-- diepte7,2mm6,1mm7,2mm
Gewicht101 gram88 gram308 gram
ProcessorApple A4dual-core A5dual-core A5
FrontcameraFacetime (vga-video)Facetime HD (720p video)Facetime HD (720p video)
Camera (achterzijde)0,7-megapixel5-megapixel5-megapixel
Video720p1080p1080p
Wi-Fi802.11b/g/n802.11a/b/g/n
802.11a/b/g/n
BluetoothBluetooth 2.1 + EDRBluetooth 4.0Bluetooth 4.0
Mobiele dataNeeNeeGSM, UMTS, 3G, 4G-LTE, GPS
Aansluiting30-pinsLightningLightning
Batterijduur40 uur muziek, 7 uur video40 uur muziek, 8 uur video10 uur internetgebruik
SiriNeeJaJa
KleurenZwart, witZwart, wit, roze, groen, blauw, roodZwart, wit
Meer infoBekijkenBekijkenBekijken

Nieuwsgierig hoe de iPad mini het doet naast de iPad 2 en iPad vierde generatie? We hebben deze drie iPads in een apart overzicht naast elkaar gezet.

Tip! De 8GB iPod touch was geliefd, omdat hij zo betaalbaar was. Bij Saturn is deze 8GB iPod touch momenteel in de aanbieding voor 149 euro. Bij winkels als Dixons betaal je nog steeds de normale adviesprijs van 189 euro maar krijg je wel 3 jaar garantie.
door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

11 reacties

 1. door Blogem

  Een aardige vergelijking op specs, maar dat is natuurlijk totaal niet van belang bij de iPod Touch vs iPad Mini. De iPod past in je broekzak en neem je dus overal mee naar toe. De iPad Mini is ook aardig portable, maar zal bij de meeste mensen niet in z’n broekzak/jaszak passen.

 2. door Robbin

  En niet te vergeten bij de dixons krijg je met de passbook code nog 5 euro.

 3. door dendezen

  das appels met peren vergelijken…

 4. door Akoni2011

  De beste optie voor mij was iPod 5de gen, de beste prestaties en zeer makkelijk mee te nemen.
  Ik heb hem al en zeker geen spijt van:)

 5. door Nanoman

  Probeert aub eerlijk te zijn en niet als verkoper
  Van apple te handelen
  De retina van ipad 3 was ook een koopargument volgens julli
  Nu weet il dat er amper verschil bij de meeste toepassingen en dar de ipad 2 sneller is
  Dit zal ook de reden zijn waarom die er nu uitgast
  Apple is al sinds de 3gs alles dubbel aan het verkopen
  Als apple fanaat vind ik dit spijtig

 6. door Dennisu

  @Nanoman:

  Sorry hoor, maar met die opmerkingen kom je echt over alsof je er echt geen kaas van hebt gegeten:

  De retina resolutie is voor mij honderd procent nog steeds een heel sterk verkoopargument. Heel veel Appa zijn geüpgraded naar retina, en bij het merendeel zie IK het heel duidelijk. Voor games als plants vs zombies vind ik het niet zo van belang, maar zelfs daar is het heel duidelijk, en lever ik graag wat procenten aan snelheid in. De iPhone en de iPad zijn niks anders dan een vessel, een scherm dat direct in verbinding staat met de wereld. Apple is een van de weinige bedrijven die snapt dat je voor de rest een minimale ervaring moet leveren, maar het scherm moet goed zijn. Als er dus zo’n techniek als retina om de hoek komt, is dat dus HET verkoopargument.
  Zelfs nu met alle praat over skeumorphic design e.d. komt het neer op wat Apple al sinds het begin doet: grenzen tussen digitale beeldschermen en de wereld laten vervagen.
  Kijk naar de eerste Macs; hier werd voor het eerst geëxperimenteerd met bitmap fonts, gewoon omdat Apple wist dat het belangrijk was om het geschreven woord zo goed mogelijk te representeren op een beeldscherm.
  Dat de iPad 3 ertussenuit gaat is voor mij ook een verrassing, maar ze konden niet veel anders. Goedkoper kunnen ze hem niet maken, want 1. de onderdelen zijn te duur, en 2. Dan zitten ze hun eigen marketing in de weg omdat de grens tussen iPad 2 en 3 dan te klein wordt.

  Ik zweer t, er zijn een hoop dingen mis bij apple, maar over het algemeen pakken ze dingen echt goed aan in cupertino.

 7. door Pat

  Het artikel klinkt leuk, maar ik zie toch echt nergens de iPad mini in de tabel. Ik zit hier te werken op een iPad, maar zowel in safari als chrome valt alles na de tweede iPod weg.

 8. door Loeloe

  @Pat:Bij mij ook. Geen specs van de iPad Mini te zien.
  Weet iemand trouwens wanneer de iPods in de winkels liggen. Dixons en de MM etc

 9. door Thijs

  @Loeloe: Firefox hier geen probleem.

  Origineel geplaatst door Nanoman
  Probeert aub eerlijk te zijn en niet als verkoper Van apple te handelen De retina van ipad 3 was ook een koopargument volgens julli Nu weet il dat er amper verschil bij de meeste toepassingen en dar de ipad 2 sneller is Dit zal ook de reden zijn waarom die er nu uitgast Apple is al sinds de 3gs alles dubbel aan het verkopen Als apple fanaat vind ik dit spijtig

  Wat een kul opmerking. De 4 en 4S zijn wat o.a. display (kleurindruk, resolutie), camera kwaliteit en snelheid totaal niet te vergelijken. Dat zijn geen verkoop praatjes, maar harde feiten.

 10. door Iphonefans

  Ik las op MacDailyNews een hele plausibele reden waarom de IPad mini zo is geprijsd. Namelijk omdat zij bij de introductie van de iPad mini2 het vorige model met 8gb blijven leveren voor (schatting) €80 minder. En dat is dan precies de prijs van de vergelijkenswaardige Nexus7.
  Klinkt als een perfecte strategie.

 11. door Loyd

  Ach, in maart komt de mini retina. Wacht daar wel op

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.