iPad leest boeken voor en kan ePub-boeken van derden inlezen

De iPad kan straks ook ePub-boeken van derden inlezen. Een andere functie is het voorlezen van boeken via VoiceOver, maar dat zou wel eens tot problemen kunnen leiden.

ipad boekenGisteren werkte Apple de webpagina’s bij, waardoor er voor alle belangrijke toepassingen van de iPad nu een aparte pagina is. Er valt veel informatie uit af te lezen. Zo is er bevestiging dat de iPad inderdaad met Exchange werkt en kun je foto’s rechtstreeks vanuit je digitale camera naar de iPad laden, ook al is de benodigde iPad Camera Connection Kit nog niet in de Apple Store te vinden (alle andere aangekondigde accessoires wel). Op de pagina iBooks wordt meer duidelijk wat we van boekenlezen op de iPad kunnen verwachten. Apple bevestigt dat de e-books met het open formaat ePub werken, zodat je al bestaande ePub-boeken op de iPad kunt importeren (mits er geen DRM op zit).


De website van Apple zegt:

The iBooks app uses the EPUB format — the most popular open book format in the world,” Apple’s site says. “That makes it easy for publishers to create iBook versions of your favorite reads. And you can add free EPUB titles to iTunes and sync them to the iBooks app on your iPad.

Over DRM wordt niets gezegd, maar er wordt gesuggereerd dat Apple een versie van FairPlay gaat gebruiken, dat ze voorheen ook toepasten op muzieknummers (tegenwoordig zijn de nummers vrij van DRM).

De iBooks-applicatie is op twee manieren te gebruiken: staand en liggend. In staande weergave zie je steeds een enkele pagina. Dit is ook de manier waarop de meeste ebook-readers werken. Maar roteer je de iPad naar liggend formaat, dan krijg je een indeling met twee pagina’s naast elkaar te zien, zoals bij een fysiek boek. Je kunt op woorden tappen om meer informatie in het woordenboek of in Wikipedia op te zoeken. Je kunt ook vanuit de applicatie op internet gaan zoeken. Heb je moeite om de tekst te lezen, dan kun je het lettertype en de lettergrootte aanpassen.

ibooks shopEen andere interessante functie is de ondersteuning van VoiceOver. Dit is een functie die al in Mac OS X en de iPhone 3GS te vinden is. Een computerstem leest de teksten voor, zodat je je blik op de weg kunt houden, tijdens het ‘lezen’ van een boek in de auto. Toch zou daar nog wel eens heibel over kunnen ontstaan. The Authors Guild, een organisatie die voor de belangen van auteurs opkomt, zegt dat boekuitgevers alleen beschikken over de rechten om een boek als tekst te publiceren, in fysieke of digitale vorm. Ze beschikken niet over de licenties om de boeken te laten voorlezen. Voor audioboeken zijn aparte licenties nodig: het audiorecht is een afgeleid recht volgens de huidige copyright-wetgeving in de VS. Het probleem kwam al eerder aan de orde, toen Amazon de Kindle 2 uitbracht. Dat apparaat kan ook boeken voorlezen. The Author’s Guild stelde toen voor dat de auteurs een aparte vergoeding krijgen, maar Amazon was het daar niet mee eens: er werd geen kopie gemaakt, er is geen sprake van een ‘performance’, maar domweg van een geautomatiseerde omzetting van tekst naar spraak. Amazon kan de audioversies van de boeken niet los verkopen. Uiteindelijk werd de zaak geschikt: kopers van een boek mogen hun aankoop wel laten voorlezen door een computerstem, maar ze moeten dat per boek handmatig inschakelen.

Blinden en slechtzienden zijn juist blij met VoiceOver: zij kunnen alle boeken die Apple straks verkoopt ook lezen (door een extra groot lettertype in te stellen, of door de boeken te laten voorlezen).

Zoals al eerder aangegeven gaat iBooks eerst in de VS van start, maar Apple is ook al bezig met overeenkomsten in andere landen. Als het net zo vlot gaat als bij het regelen van de rechten voor films en tv-series, kan het nog wel een paar jaar duren voordat we er in Nederland van kunnen genieten. Er zit dus voorlopig niets anders op dan je eigen, zelf meegebrachte ebooks in ePub-formaat erop te zetten.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.