iCulture vergelijker

Buitenlandse iPad kopen en invoeren

Je hebt op vakantie een leuke aanbieding gezien om een iPad te kopen. De prijs ligt een stuk lager dan in Nederland. Goed idee, of een aankoop waar je spijt van krijgt? Dit artikel vertelt je alles over het kopen van de iPad in het buitenland. Het is een aanvulling op ons algemene artikel ‘iPad kopen in Nederland en België‘.


iPad Pro formaten

iPad kopen in Europa

Als je een iPad in het buitenland koopt is deze zonder problemen ook in eigen land te gebruiken. De software is in tientallen talen beschikbaar op het apparaat, inclusief Nederlands, ongeacht waar je je iPad koopt. Wel krijg je in landen zoals Engeland en de VS een afwijkende stroomadapter meegeleverd, maar die heb je niet nodig omdat je ook via de usb-kabel kunt opladen. Eventueel kun je in de Apple Store een Europese adapter kopen. De Europese prijzen zijn in vrijwel alle landen gelijk, maar de prijs kan door afwijkende BTW-percentages of een gunstige valutakoers wel eens anders uitpakken.

Tip! Check de actuele wisselkoersen om zeker te weten dat je niet teveel betaalt. Het is niet mogelijk om de iPad online te bestellen bij een buitenlandse Apple Store en het pakketje in Nederland te laten bezorgen. Wel kun je gebruikmaken van pakketdiensten zoals Borderlinx.

iPad Pro 9.7 inch

iPad kopen in VS, Canada, Australië, Japan en meer

Dankzij de koers van de dollar kan het goedkoop zijn om de iPad in de VS te kopen. Ook in andere landen kan het valutaverschil gunstig uitpakken. Ga je toch al op vakantie of heb je vrienden die in het buitenland wonen of op vakantie zijn, dan is het prima mogelijk om de iPad in het buitenland te kopen. Hou er rekening mee dat je in de VS, China, Japan en andere landen een afwijkende stroomadapter krijgt meegeleverd. Je kunt in de Nederlandse of Belgische Apple Store zelf een passende adapter kopen om je iPad op te laden.

We behandelen nu eerst het kopen door jezelf of door een vriend, waarbij de iPad door een reiziger naar Nederland wordt gebracht. Daarna bespreken we het opsturen van de iPad vanuit het buitenland. Let op dat je bij een waarde boven 430 euro aangifte moet doen bij de douane (zie tabblad ‘Invoerregels’). De iPad mini valt meestal onder deze grens.

iPad zelf kopen in buitenland

In de VS, Canada en andere landen kun je de iPad bij de officiële Apple Store en bij winkelketens zoals Best Buy kopen. Let op dat je in veel Amerikaanse staten salestax betaalt. De salestax varieert van 0% (Delaware) tot ruim 8%, dus het maakt behoorlijk verschil in welke regio je de iPad koopt. In grote steden betaal je soms ook nog lokale tax, waardoor de prijs in totaal met zo’n 10% omhoog kan gaan. De tarieven voor de VS vind je hier: State Sales Tax. Een andere onzekere factor zijn de kosten die banken voor creditcardgebruik rekenen. Citibank rekent bijvoorbeeld 2,5%.

Je kunt de iPad ook door vrienden of familie in het buitenland laten kopen. Als ze de iPad in de bagage meenemen moeten ze bij een waarde boven €430 aangifte doen bij de douane. Voor pakketpost geldt een veel lagere drempel (zie verderop).

iPad kopen bij Amazon, Best Buy, etc.

Je kunt de iPad ook kopen bij webwinkels als Amazon.com en bij fysieke winkels zoals Best Buy. Bij Amazon geldt de beperking dat ze elektronicaproducten alleen binnen de VS versturen. Dat geldt trouwens ook voor de Amerikaanse Apple Store. Winkelketens zoals Best Buy, Radio Shack, Target en Walmart hebben overal in de VS filialen waar je kunt binnenlopen om een iPad te kopen. Vlak na de introductie van een nieuw model iPad is er meestal weinig voorraad. Je maakt meer kans bij de Apple Store.

iPad Pro met keyboard

iPad laten opsturen vanuit buitenland

Je kunt de iPad ook vanuit de het buitenland laten opsturen. Je laat de iPad dan door vrienden in een postpakket naar Nederland sturen. Wie geen vrienden in het buitenland heeft kan de iPad via een bemiddelingsdienst zoals Borderlinx of MyUS naar Nederland of België laten sturen.

Let op dat je bij pakketpost boven een waarde van 45 euro te maken krijgt met douanekosten. Het meenemen van de iPad door reizigers vanuit de VS is veel gunstiger, want daarbij geldt een veel hogere vrijstelling van 430 euro. Bij grotere koeriersbedrijven zoals UPS of DHL ontkom je niet aan de douanekosten: zij regelen alvast alle douane-aangiftes voor je en sturen achteraf de rekening. Dit is bedoeld als extra service aan de klant, maar het kost je natuurlijk wel geld. Nog een ander punt: als je de iPad door een van deze koeriersdiensten laat vervoeren, betaal je omzetbelasting over zowel het pakket als de verzend- en handelingskosten van het koeriersbedrijf!

iPad laten opsturen vanuit de VS

De prijzen van iPads in de Verenigde Staten zijn niet meer zo gunstig als een paar jaar geleden, toen er nog een groot koersverschil was tussen dollar en euro. Vandaar dat het niet meer zo populair is om de iPad in de VS te kopen. Meenemen in de bagage werkt op dezelfde manier als hierboven omschreven, maar voor het opsturen vanuit de VS heb je nog een aantal andere mogelijkheden. Wie geen vrienden in de VS heeft kan de iPad via een bemiddelingsdienst zoals Borderlinx, FromUS2EU of MyUS naar Nederland of België laten sturen. Hou er rekening mee dat je via bemiddelingsdiensten soms meer geld kwijt bent dan wanneer je gewoon in Nederland had gekocht.

Invoerrechten en douane-aangifte

Als je goederen buiten de EU-landen hebt gekocht en meeneemt naar Nederland of België, moet je als goed burger aangifte bij de douane doen. Dit hoeft alleen als de waarde boven een bepaalde grens komt, namelijk €430. Importeer je bijvoorbeeld een MacBook vanuit het buitenland dan betaal je daarvoor 0% douanerechten en 21% omzetbelasting (over computers hoef je namelijk geen douanerechten te betalen). De omzetbelasting wordt berekend over de oorspronkelijke verkoopprijs, dus exclusief de salestax.

De douanerechten zijn afhankelijk van de manier waarop jouw iPad wordt geclassificeerd. Zet de verzender ‘Computer’ op de verpakking, dan geldt het tarief van 0%. Maar als er ‘MP3 Player’ op staat betaal je 10% douaneheffing. Maak dus degene die het pakket verstuurt duidelijk dat ‘Computer’ voor jou gunstiger is.

ipad-mini-4

Vrijstelling tot 430 euro (zelf kopen)

Als je als reiziger een iPad in je koffer meeneemt naar Nederland hoef je in veel gevallen geen aangifte te doen. Sinds 1 december 2008 is het belastingvrije bedrag voor goederen die je van buiten de EU invoert verhoogd naar €430. Je kunt de meeste iPad-modellen dus probleemloos in Nederland importeren, zonder dat je invoerrechten of BTW hoeft te betalen. Bij aankoop van meerdere iPads kom je wel snel boven de grens van 430 euro en moet je aangifte doen. Aangifte is ook noodzakelijk als je de iPads zakelijk wilt gebruiken en in de boekhouding wilt opnemen. Het betaalde bedrag van 21% omzetbelasting kun je later terugvragen, dus het kost je per saldo niets extra.

Een paar voorbeelden:

  • Voorbeeld 1: Je koopt een iPad van $499. Je betaalt hierover geen belasting, want $499 is omgerekend minder dan €430.
  • Voorbeeld 2: Je koopt een iPad van $499 en een iPod van $149. Je hoeft geen belasting te betalen over de iPad, maar door de iPod kom je boven de toegestane grens. Je betaalt alleen belasting over de volledige $149 van de iPod.
  • Voorbeeld 3: Je koopt een iPad van $699. Je betaalt belasting over het hele bedrag van $699.
  • Voorbeeld 4: Je hebt je koffer volgeladen met een 10 iPads. Over een goedkope iPad (die qua waarde onder de grens van €430 blijft) hoef je geen omzetbelasting te betalen omdat die onder de vrijstelling valt. Over de andere 9 iPads betaal je wel omzetbelasting.

In voorbeeld 2 kun je makkelijk onder de heffing uitkomen als je met meerdere personen bent: de ene persoon stopt de iPad in de koffer, de andere stopt de iPod op zak. De iPad valt bij de douane onder de categorie ‘computerapparatuur’. Hiervoor geldt net als bij laptops een douanetarief van 0% (zie tabblad Invoer/Doorvoer). Je betaalt echter nog wel 21% BTW.

Aangifte doen betekent altijd: 21% BTW betalen

Wat je uiteindelijk bij de invoer betaalt is dus afhankelijk van de andere spullen die je meebrengt vanuit het buitenland. Stel, dat je aangifte moet doen omdat je een flinke hoeveelheid gekochte spullen wilt invoeren, wat wordt de prijs dan? Ook daar is niet zomaar antwoord op te geven, want de douane hanteert een speciaal reizigerstarief voor consumenten die de goederen niet beroepsmatig of zakelijk gaan gebruiken. Voor mensen die zakelijk aangifte doen (bijvoorbeeld om de kosten in de administratie te verwerken) geldt het normale tarief.

Vrijstelling tot 45 euro bij pakketpost

Laat je de iPad vanuit het buitenland opsturen, dan zijn de vrijstellingen veel lager. Vanaf een waarde van €45 moet je douanerechten en omzetbelasting (21%) betalen. Zoals al eerder aangegeven geldt 0% als er ‘Computer’ op het pakket staat en 10% wanneer er ‘Multimedia-apparaat’ op het pakket staat.

Boete bij ontduiken van aangifte

Heb je verzuimd om aangifte te doen en word je gepakt, dan betaal je een boete die afhankelijk is van het type goederen en het bedrag dat je probeerde te ontduiken. In Nederland kom je er meestal vanaf met een schikking: een boete die 50% bedraagt van de ontdoken belastingen. De pakkans op Schiphol is echter klein; de meeste mensen stoppen de spullen gewoon in de koffer en lopen langs de douane. Let wel: we moedigen dit niet aan!

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!