iPad heeft gunstige effecten bij kinderen met autisme

·

autisme ipadDe iPad blijkt gunstige eigenschappen te hebben voor autistische kinderen. Kinderen leren ermee communiceren, rekenen, tekenen en spellen. Want ook al is de iPad gemaakt voor volwassenen, het blijkt dat het apparaat erg goed aansluit op de behoeften van deze kinderen. De iPod touch heeft een te klein scherm, waardoor het lastiger te bedienen is. Bij de iPad speelt dat probleem veel minder: kinderen kunnen er meteen mee aan de slag gaan en leren elke dag iets nieuws. Dit enthousiaste verhaal uit de hoek van autisme-experts wordt in een 6 pagina’s tellend artikel uitgebreid besproken in de SF Weekly, een regionale krant voor San Francisco. Shannon Rosa, moeder van een autistisch kind, legt daarin uit dat ze bijna op het punt staat een altaar voor Steve Jobs in de woonkamer in te richten.

Blijkbaar heeft de iPad nogal magische eigenschappen. Het was voor de ouders van het geportretteerde kind onmogelijk om in een restaurant te gaan eten, omdat zoon Leo nogal wild met het voedsel omging. Kinderen met autisme hebben moeite met communiceren en vinden het volgens de experts in het artikel daarbij makkelijker om te gaan met een levenloos voorwerp, zoals de iPad.

Meer info: SF Weekly

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

24 reacties

 1. door Marcel Debets

  Mijn kinderen zijn voor zover ik weet niet autistisch (al denk ik soms van wel, lol), maar ze zijn gek op mijn iPad. :-)

 2. door Blogem

  Ik heb net het hele artikel gelezen en kan dat echt aanraden. Mooi inkijkje in een wereld die de meesten niet kennen en interessant om te zien hoe de iPad verschil kan maken.

 3. door Sander

  Origineel geplaatst door Marcel Debets
  Mijn kinderen zijn voor zover ik weet niet autistisch (al denk ik soms van wel, lol), maar ze zijn gek op mijn iPad.

  Hahah :D

  Echt wel gaaf dat dit effect heeft!

 4. door Tom

  Is voor autistische volwassenen niet anders. Aldus ondergetekende. (iPhone+iPad)

  Psycholooghoed: Vooral de structuur, simplicitied spreekt me aan. Alle informatie op 1 apparaat, verschillende applicaties zijn duidelijk zichtbaar in icoontjes, alles is te sorteren en in mappen te steken, ideaal.

 5. door JohnRoss Nakamura

  Heb ook autisme en zoals Tom het al aangaf is de iPad een prachtding. De manier waarover hier is nagedacht is een zegen. Het altaar voor Apple wordt hier al jaren gebruikt.

 6. door Lol

  Ironisch dat de meeste mensen met een iPad ook een beetje autistisch zijn :D

 7. door Max

  Volgens mij is de Ipad ook ideaal voor mensen die niet kunnen praten maar wel zaken kunnen aanwijzen en daarmee zinnen kunnen formuleren. Zelfs in rolstoelgebruik met een speciale houder. Touch2speech functies.

 8. Ik ben eindredacteur van het programma UIT DE WEG dat iedere zondagavond via RTV Oost (radio) te beluisteren is. Het programma gaat over welzijn en zorg – het bestaat volgende maand 20 jaar.

  Toen ik dit artikel las dacht ik: daar wil ik aandacht aan schenken. Daarna heb ik enkele andere (verwijs)artikelen gelezen en ik vind het een mooi onderwerp om aandacht aan te besteden.

  Wij nemen ons programma altijd op woensdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur op.

  Wie heeft ervaring met deze ontwikkelingen en wil daar iets over vertellen? Dat kan zijn vanuit de medische wetenschap, hulpverlening, begeleiding of door eigen ervaring als gebruiker.

  We kunnen op drie manieren een gesprek opnemen:
  1. we komen een gesprek op locatie opnemen
  2. als de studio in Hengelo niet te ver weg is nemen we daar het gesprek op
  3. we hebben een telefonisch gesprek

  Mijn naam is Henk Schaap en ik ben bereikbaar op 06-39447997 (‘s avonds tot 23.00 uur en ook in het weekend).
  Het mailadres waarop ik bereibaar ben is: info@uitdeweg.nl.
  Mocht je informatie over ons programma willen hebben, surf dan naar http://www.uitdeweg.nl
  Onze programma’s zijn ook later te beluisteren op http://www.rtvooost.nl, uitzending gemist, radio en dan onder U kies je voor Uit de weg.
  Ik hoop dat een aantal van jullie reageert.

 9. door Ferry

  Wellicht dat Steve Jobs zelf een beetje autistisch is. Hij houdt van een strakke en eenvoudige vormgeving. Hij houdt van controle (app store), hij houdt van overzichelijke informatie en dat moet allemaal gemakkelijk te gebruiken zijn. Hij houdt niet van kritiek. Hij houdt ook niet erg van communiceren.

  Overigens is er niets mis met autisme. Autisten kunnen geniale creatieve denkers zijn.

 10. door Tom

  Origineel geplaatst door Lol
  Ironisch dat de meeste mensen met een iPad ook een beetje autistisch zijn

  Bron? Link? URL?

 11. Mijn beide zoons hebben een PPD-NOS indicatie. Maar ik kan in mijn omgeving wel een paar mensen aanwijzen die een graadje zwaarder in het autisme-spectrum zitten. ; )

  Ieder mens heeft wel een karaktereigenschap, waarmee ze een goede kans maken ergens in het autisme-spectrum geplaatst te worden.

  Het is dan ook een heel breed spectrum van nauwelijks merkbare trekjes tot echt schrijnende ‘gevallen’.

 12. Eaarom is de iPad voor volwassenen
  ? Ik ben 13 en een iPad.

 13. door iPieter

  Je bent een iPad? :)

  Origineel geplaatst door Giovanni
  Eaarom is de iPad voor volwassenen? Ik ben 13 en een iPad.

 14. door Troye

  @iPieter: Dat bedoelde hij vast niet zo, maar indien dat zo is dan is de iPad toch geen levensloos apparaat. :D

 15. door Bor

  Origineel geplaatst door karel-willem
  Mijn beide zoons hebben een PPD-NOS indicatie. Maar ik kan in mijn omgeving wel een paar mensen aanwijzen die een graadje zwaarder in het autisme-spectrum zitten. ; )Ieder mens heeft wel een karaktereigenschap, waarmee ze een goede kans maken ergens in het autisme-spectrum geplaatst te worden.Het is dan ook een heel breed spectrum van nauwelijks merkbare trekjes tot echt schrijnende ‘gevallen’.

  Bij vrouwen valt het wel mee als ik me niet vergis, maar inderdaad valt 50% van de mannelijke bevolking binnen dit spectrum. Bizar.

 16. door BrandRob

  Och, ik ben zelf 15 en autistisch, en ik heb ook een iPad. Misschien trekt het apparaat gewoon autisten aan.

 17. door Peter Willemsen

  Ik heb ook autisme en vind de ipad ook een tof apparaat, maarnik weet niet of het echt met elkaar te maken heeft..

  opmerkelijk zeg, dat er zo veel mensen met autisme een ipad hebben. ik denk dat het geen toeval is.

 18. door los zand

  Hier een heel gezin wat autisme heeft ( 7 personen ) met maar 1 Ipad.
  Het is idd een top apparaat voor mensen met autisme.
  Jammer dat 1 op 7 niet echt werkt, geeft ook weer spanningen.

 19. door los zand

  En wat ik zelf geweldig vind is dat je de agenda en takenlijst altijd bij de hand hebt ( iphone en ipad ) en alles kan synchroniseren met elkaar.
  Omdat ik de Iphone altijd bij me heb wordt ik op tijd gewaarschuwd als er iets gedaan moet worden. Zonder zo’n apparaat zou ik veel (voor mensen zonder autisme, “simpele dingen”) vergeten. @Tom:

 20. door Syske

  @Bor:

  Autisme in zijn hele spectrum komt slechts voor bij 0,6% van de bevolking en de helft hiervan hebben bijkomend een verstandelijke beperking… ‘t zou mij verbazen dat dan de helft van de mannelijke bevolking autistisch zou zijn.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.