‘iPad 5 wordt dunner en lichter, rond oktober verkrijgbaar’

26 januari 2013, 09:45 · Gonny van der Zwaag

ipad 5 dunner lichterDe iPad 5 wordt dunner en lichter en zal pas in oktober 2013 verkrijgbaar zijn. Ook beschikt de iPad 5 over een smallere schermrand en bevat een energiezuinig IGZO-scherm van Sharp. Dat beweert de website iLounge, een website met veel contacten bij accessoiremakers. In 2012 waren ze de eerste die correct voorspelden dat de iPhone langer zou worden. Een jaar eerder beweerden ze – tegen alle verwachtingen in – dat de iPad een fractie dikker zou worden. Beide voorspellingen kwamen uit, maar dat is nog geen garantie dat dat deze keer ook het geval is. iLounge spreekt behalve over de iPad 5 ook over een iPad mini 2, die in oktober zou moeten uitkomen. De iPhone 5s kunnen we al in oktober verwachten en daarnaast komt er e een goedkopere iPhone voor China en mogelijk ook een iPhone met een groter scherm.

Knelpunt bij deze geruchten is dat informatie mogelijk afkomstig is uit de productie- en toeleveringsketen van Apple, waar nog van alles kan veranderen. Vooral bij de grotere iPhone is onzeker of die de markt bereikt. Apple zou bezig kunnen zijn met prototypes, die later toch niet tot een consumentenproduct leiden. Ook zou de bewering van iLounge dat de iPhone een 13-megapixel camera krijgt wel eens té buitenissig kunnen zijn.

Tot zover de relativerende opmerkingen. Wat iLounge meldt, is dat ze eerder deze maand een fysiek model van de volgende generatie iPad in handen kregen (vermoedelijk op de elektronicabeurs CES, waar honderden iOS-accessoiremakers zich hadden verzameld in het iLounge-paviljoen). Het was op dat moment nog onduidelijkheid hoe ver in de ontwikkelketen het model zich bevond. Diverse bronnen meldden rond die periode dat de iPad 5 al eind maart zou komen, maar dan zou de productie veel verder gevorderd moeten zijn. Volgens iLounge komt de iPhone 5 in oktober uit, maar dat is pure speculatie.

ipad mini martin hajekApple zou van plan zijn een nieuwe schermtechnologie te gebruiken, zoals IGZO. De behuizing is kleiner dan je zou verwachten, dankzij een smallere schermrand. Daardoor is er nauwelijks nog plek voor de homeknop en de camera onder en boven het scherm. Een 9,7-inch scherm met nauwelijks een rand rondom. Een “uitgerekte iPad mini” zou een goede karakterisering zijn. Maar omdat het design van de iPad 5 op alle fronten anders is, zal Apple de binnenkant helemaal opnieuw moeten ontwerpen. Er komt een kleinere, energiezuiniger opvolger van de A6X-processor in, vermoedt iLounge. Door problemen in de productieketen rondom de IGZO-schermen en processors is het onmogelijk dat Apple de iPad 5 al in maart op de markt brengt.

De afbeeldingen bij dit artikel zijn gemaakt door de Nederlander Martin Hajek en gebaseerd op circulerende geruchten over het uiterlijk van de nieuwe iPad.

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

9 reacties

 • n1mber
  1 year

  In het artikel staat : ” De iPhone 5S kunnen we al in verwachten….” Al in wat? :)

  Iemand is de maand vergeten…..

  Antwoord Quote

 • Borgqueenx
  1 year

  Damnnnn…..october pas..das wel erg jammer..
  Maarja klinkt toch niet als een interessante upgrade…

  Antwoord Quote

 • jelle
  1 year

  Ik baal er een beetje van dat Apple zijn charme begint te verliezen.
  Hou op met die kleine hardware flutupdates, het is geen pc, probeer dat ook niet te worden alsjeblieft.

  Sinds iPad 3 en iPhone 4 geen interessante updates meer :(

  Antwoord Quote

 • dimitri
  1 year

  Gelukkig dat ik nu een nieuwe iPad 4 krijg van apple. Omdat alle 6 refurbished iPad’s 3 dat ik kreeg hele tijd niet goed waren (dode pixels etc).. Dus kan ik nog wel even verder met de iPad 4 :D

  Antwoord Quote

 • EOTB
  1 year

  Hoewel het hier om geruchten gaat, lijkt mij dit een uiterst plausibel verhaal: IGZO scherm technologie is zeer interessant (zowel voor Apple vanuit oogpunt concurrentie als voor Sharp dat zo’n spectaculaire deal hard kan gebruiken), maar zal nog een hele uitdaging worden om deze technologie op dergelijk grote schaal toe te passen. Deadline rond oktober geeft hiervoor meer ruimte.
  Ben wel benieuwd of kleinere randen icm 9,7″ scherm ergonomisch verantwoord is, maar daar zal vast goed over nagedacht worden.

  Het zou mij overigens niets verbazen als Apple daarnaast rond maart een snellere iPad uitbrengt en de korte upgrade cycle die ze nu lijken ingezet te hebben met het uitbrengen van iPad 4 aan te houden en zo te zorgen dat concurrentie ook continu achter blijft op performance gebied. Zelfde verhaal zou mi ook wel eens kunnen gelden voor iPhone (om wacht-tot-nieuw-model-impact te verkleinen).

  Ben erg benieuwd wat 2013 brengen gaat. Time will tell.

  Antwoord Quote

 • Barends
  1 year

  Crisis… Geen geld :(

  Antwoord Quote

 • 1 year

  Zou het erg jammer vinden als het pas oktober wordt. Ze realiseren zich niet denk ik dat veel kopers van de komende iPad waarschijnlijk de iPad 1/2 hebben (omdat niet iedereen steeds de nieuwste koopt) en nu dus met maart weer een jaar afsluiten met de huidige iPad.

  Antwoord Quote

 • Bart
  1 year

  Iets dunner en lichter, zo zitten we dan terug bij de ipad2. Qua gewicht en omvang toch, van blijven ter plaatse trappelen gesproken. Ik ben een Applefan hoor maar hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Amper veranderingen aan de toestellen en het iOS dat bijna nog hetzelfde als 3j terug is. Ze missen hun icoon en daarmee is alles gezegd.

  Antwoord Quote

 • Starscreamer
  1 year

  iOS is goed waarom een goude formule veranderen als het goed is ;)
  Daarnaast vind ik dunner zijkanten iPad 5 niet eens zo gek.
  En voor mijn vriendin zou een budget iPhone een uitkomst kunnen zijn. Niet iedereen kan 700 euro neertellen voor een telefoon of een belachelijk dure abbo en of lease regeling.

  Antwoord Quote

Comments are closed.