iOS 6.1 dicht meerdere beveiligingsgaten

·

iOS 6.1Apple heeft in iOS 6.1 niet alleen nieuwe functies toegevoegd en standaard wijzigingen uitgevoerd: er zijn ook een flink aantal gaten in de iOS-beveiliging gedicht. Het betreft vooral problemen met WebKit, de basis voor Safari en andere iOS-webbrowsers. Twintig van de gedichte gaten zorgden er voor dat kwaadwillenden vanaf een afstand code op je iPhone konden uitvoeren. iDevices accepteren vanaf iOS 6.1 ook niet langer certificaten van Türktrust, waar sinds begin januari 2013 misbruik van gemaakt kan worden.

Een glitch die ervoor zorgde dat JavaScript opnieuw werd geactiveerd nadat je een Smart Banner was tegengekomen, is met iOS 6.1 ook opgelost. Smart Banners zijn nieuwe reclamebanners die je op websites bezocht op de iPhone kunt zien en rechtstreeks naar de App Store linken.

Het aantal beveiligingsfixes in iOS 6.1 lijkt groot, maar een grote reden tot paniek leek er tot nu toe niet te zijn. Beveiligingssite The H benadrukt dat er tot nu toe geen gevallen gemeld zijn waarin de betreffende kwetsbaarheden werden misbruikt. Veel van de lekken waren zo complex, dat het niet makkelijk was om er misbruik van te maken.

iOS 6.1 is de nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem, dat op maandag 28 januari beschikbaar werd gesteld. Van grote nieuwe toevoegingen is in de update geen sprake. In plaats daarvan bevat de nieuwe versie verbeteringen voor LTE, Siri en iTunes. Ook zijn er een paar kleine tweaks aan de interface gemaakt. Onder andere de muziekknoppen op het ontgrendelscherm zijn aangepast.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

37 reacties

 1. door Remco

  Ben ik de enige die met ios 6.1 problemen heeft met het luisteren van muziek op de achtergrond en he openen van apps?
  Bij clash of cans, nu.nl, facebook etc. Stopt de muziek ermee bij het openen van de app, voorheen op 6.01 was dit niet het geval?!

 2. door Ro

  Origineel geplaatst door Remco
  Ben ik de enige die met ios 6.1 problemen heeft met het luisteren van muziek op de achtergrond en he openen van apps?
  Bij clash of cans, nu.nl, facebook etc. Stopt de muziek ermee bij het openen van de app, voorheen op 6.01 was dit niet het geval?!

  Ik dacht straks ook al dat er iets niet klopte. Een soort scratch geluid en dan stopt het.

 3. door WhizZz

  @Remco: Bij mij blijft de muziek spelen bij het openen van apps. (iPhone 4S – iOS 6.1)

 4. door Funk-e

  Welk toestel hebben jullie?

  Op m’n iPhone 5 heb ik nergens last van. Geen scratch en de muziek speelt gewoon door.

 5. door Dave

  Ik hen tot nu toe alleen last van een erg hard leeglopende accu! 25% in 40 minuten!!

 6. door Bubbly

  @Remco: Nee, muziek van apps van derden werkt niet meer op de achtergrond bij mij. iOS Muziek app werkt prima, ook als-ie op de achtergrond draait en bv. Facebook opgestart wordt.
  Ik merkte wel dat hij aangaf liedje X te spelen, terwijl hij halverwege liedje Y was. Maar dat verwijten we de cache maar ff…

 7. door Brains

  Mijn iphone 5 accu gaat eindelijk een hele dag mee. Ik schat dat ik sinds ios 6.1 zo’n dikke 3 uur langer met accu doe. Accu-lek dus ook dicht

 8. door PindaPowerrr

  Haha altijd als er een update is…. Zijn er altijd mensen die lopen te klagen me batterij gaat in eens snel leeg…. Zit tussen jullie oren!!
  Als het wel zo is, speel dan even met je instellingen zodat je batterij langer meekan zoals helderheid , verborgen systeem instelling , notificaties etc etc en je zult merken dat je accu een stuk langer mee kan.

 9. door Gunth

  Hier geen probs met muziek spelen op achtergrond bv spotify en andere apps openen. Ook batterij verbruik is goed

 10. door eli

  ik wil ook gescratsch!!

 11. door Rick de groot

  Wanneer lossen de email problemen op pff is best irrie als je telkens de handtekening van een andere mail mee stuurd.

 12. door Bubbly

  @PindaPowerrr: Jij bent zeker van die mensen die hun telefoon uitzetten en maanden doen met 1x opladen? :P

 13. door Djxfma

  @Dave: Ga naar Instellingen-Algemeen-Stel opnieuw in-Herstel netwerkinstellingen. Daarna opladen tot 100%

 14. door Joey

  Origineel geplaatst door Remco
  Ben ik de enige die met ios 6.1 problemen heeft met het luisteren van muziek op de achtergrond en he openen van apps? Bij clash of cans, nu.nl, facebook etc. Stopt de muziek ermee bij het openen van de app, voorheen op 6.01 was dit niet het geval?!

  Hier heb ik al last van sinds 6.01, niet eens elke keer maar heel onregelmatig, de ene keer stopt de muziek en de andere keer niet (wat minder vaak voor komt dan het voorgaande). iPhone 5 tot nu toe 6.01 en heb er eigenlijk alleen last van met clash of clans.

 15. door Kobus

  @Dave: Probeer eens een harde reset, via home knop en aan/uit knop gelijktijdig indrukken.

 16. door Tom

  Ook ik heb geen problemen met afspelen van muziek op achtergrond. Batterijduur leek in eerste verminderd te zijn, maar nadat ik ‘m had herstart, deed hij weer normaal. Update bevalt me wel, ondanks dat het geen grote is.

  Heb een iPod touch 5G

 17. door Jelmer

  Ik heb/had ook problemen met het luisteren van muziek en een andere app openen. Maar het viel mij op dat het alleen gebeurde als er in de App die ik opende een filmpje standby stond. Dit gebeurde met iOS 6.0.1 en iPhone 5. Met iOS 6.1 nog niet meegemaakt :)

 18. door Gerard

  @Remco: Ik ook iPhone 5 met tuneIn radio en nu app. De achtergrond muziek wordt gedempt als ik nu op start.

 19. door Remco

  Schijnt trouwens dat batterijduur vlak na de update nog kan afwijken door zoek-indexering?!

 20. door Pim Brussee

  Toch wel cool dat iOS 6.1 probleemloos op een 3GS uit 2009 draait. Zelfs soepeler dan voor de update!

 21. door codydeleeuw

  Ik heb er last van dat de Apps niet willen downloaden.. Als ik mijn iPhone opnieuw opstart dan staan de Apps al gedownload..

 22. door Kees

  Mensen die menen problemen te hebben dat de batterij sneller leegloopt, dat is niet waar. Zet 6.1 er eens op via iTunes en niet OTA.
  En doe het met 100% batterij..
  Misschien je helderheid wat minder of WiFi uitzetten waar niet nodig?

 23. door F1WilliamsJeff

  Mijn accu voelt veel langer mee te gaan…ik heb er o.a. mee gerend (7km) met Runkeeper met GPS en BT e.d. maar hij zit nu nog op 67procent.
  Zal allemaal wel weer gevoelsmatig zijn maar ik vind het een fijne bugfix update.

  Wat ik wel gemerkt heb bij het opnemen van een filmpje dat het geluid de ene keer heel zacht word opgenomen en de andere keer normaal is. Ik heb daarover al contact met Apple.

 24. door Japie

  Origineel geplaatst door F1WilliamsJeff
  Mijn accu voelt veel langer mee te gaan…ik heb er o.a. mee gerend (7km) met Runkeeper met GPS en BT e.d. maar hij zit nu nog op 67procent.
  Zal allemaal wel weer gevoelsmatig zijn maar ik vind het een fijne bugfix update. Wat ik wel gemerkt heb bij het opnemen van een filmpje dat het geluid de ene keer heel zacht word opgenomen en de andere keer normaal is. Ik heb daarover al contact met Apple.

  Houd je je vinger niet voor de mic bij het vasthouden van je toestel?

 25. door Dave

  @djxfma: Bedankt! Al het straks thuis eens proberen.

 26. door Bart

  Waarom geen nederlandse siri? ;(

 27. door Tim

  Ik weet niet of het echt zo is maar ik heb het gevoel dat de batterij op mn ipad 3 langer meegaat en volgensmij is ook de wifi licht verbetert.

 28. door PLi

  En eindelijk kan om de muziek app blijven bedienen als ie via de kabel in de auto is aangesloten. Hier heb ik jaren op gewacht ;)

 29. door Borgqueenx

  Origineel geplaatst door Bart
  Waarom geen nederlandse siri? ;(

  Jaaa, jammer:(

 30. door Hans Denijs

  Ik krijg na iOS 6.1 mijn bladwijzers van Safari van de Mac niet meer op mijn iphone. Ken tiemand dat probleem?

 31. door Basz030

  @Gerard: Dit lijkt een fout te zijn in de nu app die af en toe voorkomt, ik heb dit namelijk ook op iOS 5.1

 32. door PindaPowerrr

  @Bubbly: Haha in tegendeel ik moet ook elke dag opladen,maar om nu te zeggen dat me batterij extra snel leeg ga sinds 6.1 is nonsens.
  Tenminste ik merk geen verschil.

 33. door MvdZ

  Sinds de update naar iOS 6.1 kan ik weer afspraken accepteren in calendar. De bug in de communicatie tussen Calendar en Exchange is blijkbaar gefixeerd.

 34. door nanomeister

  Ik weet eigenlijk niet of dit te maken heeft met de update maar ik kom er nu achter dat bij YouTube mijn wifi verbinding steeds wegvalt. Hebben anderen hoer ook last van?

 35. door jowz

  De batterij van mijn 4s gaat langer mee ;) scheelt niet veel maar ik merk het verschil wel!

 36. door Selma

  @Dave: same here :/

 37. door Imrsellie

  Mijn App Store doet vreemd. Alle vakjes onderin (hitlijsten, updates enzo) staan in andere volgorde?
  Meer mensen bekend met dit probleem?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.