iOS 5.1 na twee weken al op 61 procent van de toestellen

·

ios51-updateApple’s iOS 5.1 verscheen op 7 maart jongstleden. Inmiddels heeft 61% van de gebruikers de update al geïnstalleerd, blijkt uit de statistieken van een iOS-ontwikkelaar. Andere ontwikkelaars bevestigen de cijfers. Het betekent dat iPhone-gebruikers relatief snel zijn met updaten. Bij Android gaat het veel trager: Android 4.0 Ice Cream Sandwich is nog maar op 1,6% van de toestellen te vinden.

Het verschil is wel te verklaren: iOS 5.1 is door vrijwel iedereen onmiddellijk te installeren, terwijl Android-gebruikers moeten wachten tot de toestelfabrikant of operator een eigen firmware-variant uitbrengt. De snelle update bij iPhones wordt nog in de hand gewerkt door het feit dat Apple de update over-the-air aanbiedt. Daardoor hoef je maar een paar schermtaps te doen en hoef je de iPhone niet op een computer aan te sluiten. Bij Android-toestellen zoals uit de Samsung Galaxy-serie is het lastiger om te updaten, omdat je er speciale software (Kies) voor nodig hebt, die lang niet op alle computers goed werkt. Volgens ontwikkelaar David Smith – die overigens de app Audiobooks Premium maakt – gaat het niet eens zozeer om de gretigheid van de gebruikers om te upgraden, maar om het gemak waarmee je dat kunt doen. Je krijgt de mogelijkheid om te upgraden aangeboden en hoeft er bij iOS maar weinig moeite voor te doen. Android-gebruikers hebben vaak simpelweg die mogelijkheid niet en moeten een paar maanden wachten voordat ze mogen upgraden. Dit is de prijs voor flexibiliteit en veel keuze. Overigens speelt er ook vaak nog mee, dat operators of toestelfabrikanten niet willen investeren in een snelle update of extra tijd nodig hebben om de update te voorzien van een eigen schil.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

23 reacties

 1. door Wouter

  Ja dat updaten gaat echt geweldig. Zelfs oma had een probleem, ze wilde van dat rode ééntje af die naast het instellingen icoon op haar iPad stond :-)
  Ze wil altijd van die rode nummertjes af, die iriteren haar :-)
  Hoe meer gebruikers op het laatste OS zitten, des te beter voor ontwikkelaars. Die maken de apps dan voor de laatste versie ipv zoals bij android dat je met allemaal telefoonapps op een tablet moet werken omdat de grote gemene deler nog op een hele lage android versie zit.

 2. door Jonan

  Dus 39% van alle toestellen is gejailbreakt xD

 3. door Mike

  Niet zo gek denk ik, als je apple liefhebber bent ben je veel meer betrokken bij alles wat zij doen, zo ook alles volgen en updaten….. betrokkenheid……

  mag ik een zakdoek?

  ;-)

 4. door henk

  @Jonan: Of te oud

 5. door Jefferson

  Haha, ik dacht ook al meteen 39% is dus jailbroken.

 6. door winesh

  Ios 5.1 is al gejailbreakt hoor dus ook al zijn 61 procent op IOS 5.1 zullen als nog de helft gejailbreakt zijn. Al is het maar een tetherd jailbreak

 7. door JayWheel

  Het betekent dat iPhone-gebruikers relatief snel zijn met updaten. Bij Android gaat het veel trager: Android 4.0 Ice Cream Sandwich is nog maar op 1,6% van de toestellen te vinden.

  Beetje kromme vergelijking: iOS gebruikers kunnen (vanaf een 3GS) zelf kiezen voor een 5.1 update, android gebruikers zijn vaak afhankelijk of de update door de fabrikant beschikbaar wordt gesteld voor hun toestel. Ze hebben dus niet altijd een keuze.

 8. door Theo

  @Gonny jammer dat je niet vermeldt hebt welke 61% het is

  @jailbreakers jammer dat jullie zo bekrompen zijn in jullie feestje en denken dat die 39% in jullie kamp zitten

  Ik zit in die 39%, met een toestel dat niet verder gaat dan iOS 4.x en met mij miljoenen anderen. Wat blijkt namelijk als je het artikel leest, het gaat om ALLE iOS devices. dus Mijn oude 3G die nu als permanente iPod dienst doet ook.

  Kijk je naar de devices die in aanmerking komen voor iOS 5…. dan is het verhaal heel anders….

  77% zat al een paar dagen terug op iOS 5.1 en het artikel zegt dat de ‘total adoption’ in april een feit zal zijn

 9. door jaques

  Jammer dat mijn 3GS sinds 5.1 roze foto’s maakt.. Iemand een oplossing?

 10. door Jaapaap

  Mag ik met deze update er van uit gaan dat mijn iPad mk1 nog langzamer gaat werken dan dat die nu al doet op 5.0?

 11. door derk

  Iedereen die zegt dat 39% hun idevice heeft gejailbreaked heeft het fout, ik heb niet gejailbreaked maar ook niet de update geinstalleerd

 12. door an1lo

  @jaques : Zie het positief. Je hebt dus geen fotoshop nodig.

  Maar verder weet ik niet wat er aan de hand kan zijn. Probeer misschien maar eens een app uit de app-store. Anders zou het misschien een hardware fout kunnen zijn.

 13. door Martijn

  Wat dacht je van alle mensen die nog op 4.3.3 (iPad: 4.3.5) of lager zitten? Die krijgen geen OTA update. Niet iedereen hangt constant z’n iDevice aan de pc. Vanaf 5.0 is het een stuk makkelijker inderdaad – als je gebruikmaakt van wifi.

 14. (Red.) Reacties over het nut van jailbreaken verwijderd. Die discussie is reeds voldoende gevoerd bij gespecialiseerde artikelen over dat onderwerp en wordt hier als off-topic beschouwd. Je kunt voor die discussie desgewenst ook ons forum gebruiken.

 15. door Lastminuteguy

  Wordt hier ook rekening gehouden met spoofers? Ik heb niet geüpdate omwille van gebrek aan untet jailbreak. Maar ik wilde wel iPhoto, dus heb ik gespoofed.

 16. door Theo

  @Jean-Paul Horn: jammer dat mijn reactie die inhoudelijk inging op het genoemde percentage…

  want die 61% was alleen maar over alle iOS devices, volgens het zelfde artikel stond de teller enkele dagen terug al op 77% van alle aparaten waar iOS 5.1 voor in aanmerking komt… en dat ligt nu dus rond de 80% inmiddels

 17. door Nieuwe

  5.1 is echt traag en werk je als google gebruikt en youtube film wily bekijken met wifi :s

 18. door Bubbly

  Origineel geplaatst door Lastminuteguy
  Wordt hier ook rekening gehouden met spoofers? Ik heb niet geüpdate omwille van gebrek aan untet jailbreak. Maar ik wilde wel iPhoto, dus heb ik gespoofed.

  Een kleine minderheid van jailbreakers zal dit hebben gedaan. Valt dus te verwaarlozen..

 19. @Theo: Je originele reactie is nu teruggehaald en alsnog geplaatst.

 20. door Rick Kerkhof

  Android heeft ook een update systeem van likmevestje…

  Mijn HTC HD2 draait ook Android 4.0.3 ICS zonder problemen, ik snap het probleem niet van die bedrijven, gewoon GUI beetje aanpassen qua code en knallen die update…

 21. door wieteke

  Kan iemand mij misschien helpen, ik heb de update van 5.1 gedaan op mijn iphone 3gs maar nu heb ik thuis echt heel slecht verbinding met wifi.

  hij geeft wel aan dat ik wifi verbinding heb maar als ik iets open zoals facebook ofzo dan doet hij het niet!!!
  echt super irritant….

  ik heb al geprobeerd om de knop “vergeet dit netwerk” te gebruiken maar helaas zonder resultaat

 22. door Theo

  @Jean-Paul Horn: bedankt!

  Ik begrijp het ingrijpen ban de redactie ook wel, het ging even de verkeerde kant op.

 23. door DeLoreanDMC

  Die cameraknop op het beginscherm zint me niet, daarom stap ik niet over naar 5.1

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.