iOS 4.3 krijgt nieuwe functie: 3G persoonlijke hotspot

·

iphone tetheringVandaag werd de CDMA-versie van de iPhone 4 aangekondigd met één belangrijke nieuwe functie: een persoonlijke 3G-hotspot. “Personal hotspot is the only new feature” zei Apple vanmiddag tijdens de persbijeenkomst over de Verizon iPhone 4. Gebruikers krijgen bij hun abonnement de optie om hun iPhone als 3G-hotspot te gebruiken voor maximaal 5 Wi-Fi-apparaten. Het is niet de eerste keer dat er over een dergelijke persoonlijke hotspot wordt gesproken, want ook in Nederland zijn de operators op de hoogte van deze nieuwe functie in iOS 4.3.

We ontvingen deze informatie van een betrouwbare bron binnen de lokale telecomindustrie, die ons eerder 100% correcte informatie over onaangekondigde firmwareversies heeft geleverd. Bij de volgende grote iOS-update (4.3) komt de functie beschikbaar, op voorwaarde dat je operator tethering ondersteunt. Naast de optie om met USB en Bluetooth verbinding te maken, zal ook de optie voor een 3G personal hotspot in het instellingenmenu verschijnen. Op internet is nog nauwelijks informatie hierover te vinden; alleen een Thais webforum opperde drie weken geleden de suggestie.

internet-tetheringMet de lancering van de Verizon iPhone op 10 februari 2011 is de kans groot dat rond die datum ook de nieuwe firmwareversie 4.3 beschikbaar komt. Bij de personal hotspot-functie kun je je dataverbinding met vijf andere apparaten delen, zoals laptops of andere telefoons. Je hebt dan geen persoonlijke hotspot-apparaatjes zoals een MiFi meer nodig. Bij de huidige tethering-optie die bijvoorbeeld AT&T aanbiedt, mag je maar één ander apparaat via Bluetooth of USB hebben verbonden (zie foto links). Bij de verbinding via Wi-Fi loopt dat op naar vijf (zie foto onder). Verder is het zo, dat AT&T nu geld rekent voor tethering, terwijl Verizon van plan is om dit gratis aan te bieden, als onderdeel van het abonnement. De kans is uiteraard aanwezig dat je daarbij aan beperkingen vastzit en geen onbeperkt dataverkeer mag gebruiken.

iPhone Personal Hotspot

Wat de Nederlandse operators betreft: die bieden niet allemaal tethering aan en de kans is dan ook aanwezig dat T-Mobile het niet gaat aanbieden.

Extra foto (via Macrumors) toegevoegd om het verschil tussen de bestaande tethering-optie (USB/Bluetooth) en de nieuwe Personal Hotspot (Wi-Fi) optie duidelijker te maken.
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

101 reacties

 1. door OSC4R

  Hm naar dat je altijd aan datalimieten of extra kosten moet kijken, maar ik denk alsnog dat het de boel echt los gaat als we dit legaal mogen gaan gebruiken. Overigens zelf al een paar keer gebruikt d.m.v. jailbreak en dat doet het ook prima.

 2. door O.

  Tmobile zal het wel weer vertikken om dit mogelijk te maken.

 3. door Vince

  “Met de lancering van de Verizon iPhone op 10 februari 2011 is de kans groot dat rond die datum ook de nieuwe firmwareversie 4.3 beschikbaar komt.”
  Betekent dit dat we komende weken iOS 4.3 beta’s kunnen verwachten?

 4. door iMario

  Wauw

 5. door Roeeediiiiee

  Ik hoop dat Apple dit echt vrijgeeft, op zijn minst op de simlockvrije toestellen. De enigste reden voor de JB bij mij is … mywi….

 6. door Lars

  Nou als dat de enige nieuwe functie wordt heb ik er met m’n iPod weinig aan.

 7. door Niels

  Geld dit ook voor de ipad 3g???

 8. door Crippless

  En hoe zit het dan voor de iPhone gebruikers die al een iPhone hebben? Zullen die dan ook nog kunnen aangeven dat ze willen kunnen tetheren?

 9. door Jitse

  Weer een reden minder om te jailbreaken

 10. door Klaas

  Dit lijkt mij niet in het belang van een goed netwerk. Stel je voor dat iedereen zijn laptop nu ook op het 3g betwerk kan inpluggen. ‘t is al zo langzaam bij t-mobile. wat mij betreft zetten ze het uit.

 11. door Iktjilp

  Leuke nieuwe functie. Kan ik straks ook met andere toestellen het net op zonder gedoe.

 12. door iMarvin

  Relaxt dat Apple er zelf mee komt, alleen ik word af en toe wel een beetje moedeloos van alle beperkingen/limieten die Apple in iOS verwerkt, zoals max. 12 Apps in een Folder en nu weer max 5 apparaten op je tethering aansluiten. Snappen ze daar in Cupertino dan niet dat JB sofware-ontwikkelaars daar toch altijd het laatste woord over hebben?

 13. door PLi

  Op voorwaarde dat de provider al tethering toestaat? Dan denk ik niet dat we er hier wat van zullen merken.

 14. door dimitrii90

  wat is een CDMA-versie van de iPhone 4??

 15. door Robbin

  De screenshot tijdens eens hands on staat inmiddels ook online.

 16. door okkies

  eerst appstore (cydia) Folders (catagories) tethering (Pdanet) en nu is de aanval geopend op mywi :P

  apple heeft jailbreak nodig om te innoveren want het is duidelijk dat ze toch moeite mee hebben :P

 17. door Gosat

  Waarom zou je meer dan 5 apparaten op één 3G verbinding willen?

 18. Origineel geplaatst door O.
  Tmobile zal het wel weer vertikken om dit mogelijk te maken.

  Vind ik niet erg. 3G is nu al sloom, laat staan als iedereen dan ook nog loopt te tetheren. Nee dankje. Handige feature dat tetheren, maar in Nederland is het netwerk daar gewoon niet klaar voor. Dat ze in de VS dat LTE al aan het uitrollen zijn zegt maar weer wat wij hier op dat gebied gewoon achter de feiten aanlopen.

 19. door VonZescao

  Ben ik toch benieuwd of er een nieuwe iPhone komt in Augustus. Ik neem aan dat Apple niet 2 jaar wacht om een nieuw ontwerp/telefoon te presenteren.

 20. door V70ORD5

  Haha ik gebruik al tijden MyWi tot grote vreugde van het handbal team achterin de auto. Allemaal kunnen ze nu onderweg lekker internetten en Whatsappen zonder dat zij een data abbo hebben.

 21. door Patrick

  Het is waarschijnlijk dan 4.2.5, zie engadget, staat er bij firmware: 4.2.5 bij de verizon iphone met die optie.

 22. door MrVerCouter

  @Gosat: omdat het kan?
  OT: naice naice… zou wel mooi zijn.. lekker tetheren met mn ipad :D

 23. door Dave

  Het lijkt me erg gaaf als we tethering in NL krijgen;

  Het zal alleen nadelig zijn voor de mensen die een dataliemiet hebben. Nu zullen ook meer mensen voor T-Mobile kiezen omdat ze dan onbeperkt data hebben en kunnen tetheren.

  Wat apple alleen niet leuk zou vinden is dat de 3G versie van de ipad minder verkocht zal worden omdat meer mensen dan gaan tetheren via hun Iphone.

 24. door Jeroen

  Als je jailbreak hebt: MyWi 4.0 biedt dezelfde mogelijkheid, en je provider hoeft niet eens tethering aan te bieden.

 25. door Ruben

  Ben ik nou de enige die het opvalt dat ze inderdaad de antennes gaan gebruiken die van de week al waren gelekt :-) Zie fotootje eerder gepost in de reacties voor de extra “break” bij de geluidsknop!

 26. door Naampje

  Leuke optie maar hierdoor ga je nog meer betalen voor je databundel.. Onbeperkt internet is al niet meer, en als tot 5 apparaten gebruik maken van je 3G dan tikt dat lekker door!

 27. door Daver

  Kan nu ook op me iPhone 4 met Pda-net. Lekker onderweg me iPad aan me iPhone koppelen.

 28. door Puck84

  Twas te verwachten, Apple is gewoon bij elke update de jailbreak redenen aan het afbouwen.

  Hopelijk dat hij snel in België komt en dat Mobile Vikings hem snel kan aanbieden….

 29. door Christophe F

  Ik ‘tether’ al een tijdje met mijn iPhone 3GS op de trein naar Antwerpen met Mobile Vikings, gaat snel met 3G! Wel verbonden met USB om de batterij van de iPhone op pijl te houden… Via WiFi zou inderdaad nog mooier zijn, en dan zeker als er meerdere apparaten van kunnen gebruik maken, in de auto bijvoorbeeld!

 30. door Hoi

  @Ruben: Ben ik dan de enige die opmerkt dat dat voor de CDMA-versie nodig is? Denk het niet.

 31. door Puck84

  Net even getweet met Mobile Vikings en hun reply na 2 minuten ofzo was “we hopen van wel! Zou schitterend zijn!” Dus ik vermoed wel dat dat in orde gaat komen…

  Is wel handig voor als je nog twijfelde tussen een iPad met of zonder 3G naast je iPhone natuurlijk :)

 32. door emjee

  YES, iPad WIFI – iPhone theteren. Toch de goede keuze gemaakt afgelopen juli met mijn iPad. Voel ik mij weer gelijk €100 rijker. Maar goed, eerst maar eens afwachten wat T-mobiel gaat doen. en of het ook bij bestaand abo’s gaat werken. Anders gewoon wachten op iPhone 5 :)

 33. door Jan

  @Puck84: nice ik ga juist over stappen naar mv en ik heb een ipad wifi :)

 34. door ZeroMinded

  Origineel geplaatst door emjee
  YES, iPad WIFI — iPhone theteren. Toch de goede keuze gemaakt afgelopen juli met mijn iPad. Voel ik mij weer gelijk €100 rijker. Maar goed, eerst maar eens afwachten wat T-mobiel gaat doen. en of het ook bij bestaand abo’s gaat werken. Anders gewoon wachten op iPhone 5

  zolang T-Mobile in zijn netwerk profiel tethering uit zet. kan jij nie wifi tetheren ni…

 35. door Bram Moskofiets

  “Personal hotspot is the only new feature”

  Proost !
  Deze feature was er al, verdween opeens, kwam half terug, werd toen door Cydia apps ingevuld en is nu onder andere naam terug.

  Ik zou zeggen, geef nu eens aan wat het beleid is, voer dat dan vervolgens een keer uit of houd er gewoon mee op en laat het aan derden over.

 36. door martin

  Gewoon ff mywi inst en opgelost

 37. door Msmit1993

  Mooi maar zou wel weer niet voor de 3GS zijn

 38. door Guustc

  Kan een operator zien dat je via tethering internet dan?

 39. door Manfred

  Weet iemand of Vodafone dit ondersteund? Dit is namelijk voor mij ook één van de weinige redenen om te jailbreaken. Al moet ik zeggen dat je er wel een hoop leuke opties bij krijgt ;-)

 40. door Sjaak

  Origineel geplaatst door Frank van Manen
  –KNIP–
  Dat ze in de VS dat LTE al aan het uitrollen zijn zegt maar weer wat wij hier op dat gebied gewoon achter de feiten aanlopen.

  Onzin. Ben net een maand in the US of A geweest en het mobiele internet is daar van DRAMATISCHE kwaliteit.. Daar doen ze dus al jaren mee daar. Nergens 3G, hooguit Edge. Wel meer Wifi spots dan dat wij hier hebben. Maar om nou te stellen dat wij hier achter de feiten aanlopen… Dacht het niet dus.

 41. door Dave

  Ja vodafone ondersteund dit, voor 10€ per maand zag ik… Dat was een extra optie bij het abbonoment.@Manfred:

 42. door Jan

  Kan ik dan ook op mijn ipad internetten vanaf mijn iphone

 43. door jelle

  Ik heb een KPN Abbo en deze thetering mogelijkheid staat bij mij ook vermeld bij de instellingen!!

 44. door arvid

  Maak ook al tijden gebruik van mywi en verstook via mijn ipad zo 800 mb op een nachtdienst. Uitzendig gemist en rtlgemist
  Uiteraard wel via tmobile omdat deze als enigste onbeperkt is

 45. door Jelle

  Deze tethering mogelijkheid kan ik ook al instellen onder— instellingen–netwerk–internet-tethering ???!!! (geen jailbreak)

 46. door martijnh

  dan mag vodafone wel weer zijn 1gig abbo’s oprekken naar 5 gig, want met die 1 gig kun je net 10x het journaal kijken….

 47. We zijn gelinked op Macrumors, ik denk dat de servers weer wat load gaan krijgen…

 48. door Martijn

  Geweldig iphoneclub nu een bron voor http://www.macrumors.com
  Zie: dit artikel.

 49. door EeKay

  Ik ben inmiddels werkzaam bij een bedrijf dat wifi heeft dus die 60% van mijn tijd heb ik ook dataverkeer met bv mijn iPad.

  Maar goed ook ik schat de kans dat tmobile hier iets mee doet in op 1/100000.03 en dat is nog naïef.

 50. door Jurre Claassen

  Ik vraag me af of de functie meteen al verborgen is, of dat je eerst een carrier update moet installeren. (Heb er maar 2 gehad in de tijd dat ik een iPhone bezit)

 51. door Puck84

  Origineel geplaatst door Msmit1993
  Mooi maar zou wel weer niet voor de 3GS zijn

  Volgens mij gaat dit gewoon een software update zijn voor alle toestellen hoor….

 52. door emjee

  @ZeroMinded: Ja, weet ik wel. Maar ben positief ingesteld. Lieve jongens toch die van T-Mobile. Ze zullen hoog uit een lieve duit vragen of abo geld verhogen

 53. Origineel geplaatst door Martijn
  Geweldig iphoneclub nu een bron voor http://www.macrumors.com Zie: dit artikel.

  iClarified gebruikt jullie ook als bron!
  http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=13488

 54. door Kevin

  T-mobile gaat het niet ondersteunen .. Hallo jailbreak :)

 55. door Michel

  3G-hotspot?
  I have an abbreviation for that: G-Spot. :-D

  Of Hutspot?

 56. door iIris

  Zou nu erg goed uitkomen, omdat mijn modem stuk is. En iedereen hier in huis naar mijn iPhone grijpt. We krijgen hopelijk voor het weekend een nieuwe van Online.

 57. door whulsbergen

  Ik ben die updates inmiddels wel zat. Elke keer wordt mijn iPhone 3g langzamer en langzamer.

 58. door Puck84

  Origineel geplaatst door whulsbergen
  Ik ben die updates inmiddels wel zat. Elke keer wordt mijn iPhone 3g langzamer en langzamer.

  Heel simpele oplossing voor: gewoon niet meer updaten…. Is niet verplicht weet je.

  Ik denk echter niet dat deze update vertraging gaat mee brengen, het is iets dat elke generatie iPhone altijd al kon. Vroeger had je er gewoon een jailbreak voor nodig.

  Het feit dat deze update specifiek daarvoor is, doet mij wel vermoeden dat dit mogelijk de laatste grote update voor de 4.X software is en dat de 5.0 iOS niet meer voor de iPhone 3G(s?) bestemd zal zijn.

 59. door eiskoud

  Op Windows en Android toestellen is dit al jaren de normaalste zaak.. Ook bij T-Mobile. Heb er ook jaren op vakantie gebruik van gemaakt ( legaal met mij flex en relax abonnementen)

  Dat was de enige tegenvaller bij de iPhone. Maar goed, om daar nu voor te jailbreaken zag ik ook niet zitten..

  Duosim en een usb- dongel van marktplaats werkt net zo goed ;)

  Zou wel mooi zijn als het ooit nog legaal beschikbaar komt.

 60. door SnijdeA

  Origineel geplaatst door Guustc
  Kan een operator zien dat je via tethering internet dan?

  Zal een operator het niet vreemd vinden als er opeens Internet Explorer pakketjes over de lijn gaan ?

 61. door gebakkenzucht

  Origineel geplaatst door whulsbergen
  Ik ben die updates inmiddels wel zat. Elke keer wordt mijn iPhone 3g langzamer en langzamer.

  Misschien toch een nieuwe telefoon kopen?
  Een MAC of PC is van een update ook niet altijd sneller geworden, soms moet je gewoon een nieuwe computer halen. iPhone 3g heeft achterhaalde hardware.

 62. door slickaxe

  Yes! Dit ia het enige wat ik nog echt mis op de iPhone… Zo af en toe via wifi gebruik kunnen maken van de dataverbinding…. Hopelijk werkt t-mobile een keer mee, anders echt een reden om over te stappen wanneer KPN of Vodafone dit wel aanbieden…

 63. door dijkie

  ‘t wordt hoog tijd dat we met z’n allen eens naar de rechter stappen omdat T-Mobile ons niet ten volste gebruik laat maken van de features van de iPhone.

 64. door Patrick

  Is het t-woord weer gevallen? Providers: Snel datalimieten invoeren!

 65. door Fr4nk

  Vreemd is dat de schermafdruk bij Macrumours wèl de personal hotspot optie laat zien, en hier (bij de bron??) niet…

  Maar het zou een mooie optie zijn…. Is er trouwens ook een cdma iPad of is dit iets extra’s voor de Verizon klanten ook mobiel te kunnen laten internetten op de iPad?

 66. door bartist

  Leuk al die berichten te lezen maar na ervaringen met MyWi kan ik al voorspellen dat je batterij best snel leeg zal zijn. Op een 3G(s) helemaal. En T-mobile zal dit net als huidige internet-tethering op iPhone dit waarschijnlijk weer niet ondersteunen. Blij dat ik van ze af ben.

 67. @Fr4nk – Het screenshot bij Macrumours is afkomstig uit de iOS-versie die is geïnstalleerd op de Verizon iPhone (iOS 4.2.5). Wij hebben op dit moment nog geen eigen screenshots. We weten wel zeker dat deze optie door sommige operators aangeboden gaat worden vanaf iOS 4.3, zoals ook gemeld in het artikel.

 68. door Anonymous

  Origineel geplaatst door Bram Moskofiets
  “Personal hotspot is the only new feature”Proost ! Deze feature was er al, verdween opeens, kwam half terug, werd toen door Cydia apps ingevuld en is nu onder andere naam terug.Ik zou zeggen, geef nu eens aan wat het beleid is, voer dat dan vervolgens een keer uit of houd er gewoon mee op en laat het aan derden over.

  Personal Hotspot is iets anders als Internet Tethering.

 69. door sander

  Ik heb deze functie al op mijn KPN versie van de iPhone 4, ik neem niet aan dat ik de enige ben in Nederland!

 70. Het artikel is nu aangevuld met een extra foto om het verschil tussen de bestaande tethering-optie (voor gebruik door 1 persoon, via Bluetooth of USB) en de nieuwe optie Personal Hotspot (vanaf iOS 4.3, voor gebruik door maximaal 5 personen via Wi-Fi) duidelijker te maken.

 71. door okkies

  Origineel geplaatst door Puck84
  Twas te verwachten, Apple is gewoon bij elke update de jailbreak redenen aan het afbouwen.Hopelijk dat hij snel in België komt en dat Mobile Vikings hem snel kan aanbieden….

  niet jailbreak redenen afbouwen, ze zijn gewoon simpel weg aan het kopieren omdat ze zelf niks goeds kunnen verzinnen om er bij te maken. zie facetime, leuk maar 0.000001% van de iphone gebruikers gebruiken dit. ik kan zo nog wel een aantal dingen opnoemen.
  apple is veel te druk bezig om unlocks tegen te gaan (wat in mijn ogen nergens op slaat, andere aanbieders doen dit niet zo actief als apple. zie de markt ieder hoekje staat een unlocker)

  kortom jailbreak is de innovatie niet apple. zonder jailbreak (bij de eerste is de impact denk ik het grootst geweest) was IOS nooit groot geweest

 72. door bart

  zou je hier mee ook je ipad via je iphone aan het mobiel internet kunnen hangen zou mooi zijn voor mensen zoals ik met een wifi ipad

 73. door Muppel

  Hip hoor. Kun je met drie laptops, twee iPads en een iPhone over straat rennen.

 74. door Frans Utt

  Ik zou graag een optie zien om het wifi signaal te tetheren naar usb. Dan kun je in buitenland bv Boingo gebruiken voor je laptop. ;) (Soort PDANET)

 75. door Ruud

  T-mobile doet hier niet echt moeilijk over. Op dit moment internet ik zelfs via de wifi-hotspot van mijn HTC desire (android 2.2). Het enige “probleem” is dat er geen bestanden van meer dan 100MB gedownload kunnen worden…

 76. Is dit voor de iPod Touch 4G ook zo?

 77. door Alrik

  Laat T-Mobile dit alsjeblieft niet verknallen!

 78. door Henk

  Heerlijk, eindelijk de iPhone met een functie waar je op zit te wachten… laten ze het gebruik hiervan door de provider beslissen.
  Dus T-Mobile kennende…. geen Thetering !!

  Aan de andere kant, in het noorden is het netwerk van T-Mobile al retetraag en soms onbereikbaar, dus een verbetering zal het niet worden.

 79. door Hans

  OS 4.3 geinstalleerd…geen personal hotspot functie bij instellingen…????!!!

 80. door luciano

  ik heb net mijn iphone 4 van t mobile geupdate naar os4.3 maar helaas geen optie voor personal hotspot ..
  doe ik iets verkeerd ???

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.