‘Helft van alle iPhones wordt afgedankt’

·

iPhone 4Horace Dediu van Asymco heeft cijfers van comScore gebruikt om te zien hoeveel iPhones er nu eigenlijk ongebruikt eindigen. Uit zijn onderzoek blijkt dat ieder kwartaal oude iPhones door gemiddeld vijftig procent van alle Amerikaanse iPhone-bezitters om verschillende redenen worden afgedankt. Hij baseert zich hierbij op het aantal keer dat er een nieuwe iPhone in de Verenigde Staten wordt geactiveerd.

Vooral klanten van de Amerikaanse telecomprovider AT&T zouden hun iPhone vaak afdanken. Dit komt omdat AT&T al lange tijd de iPhone in Amerika aanbiedt, terwijl Verizon pas kort de iPhone aanbiedt. De vervangen iPhones zijn niet per se altijd een ander toestel: er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld een vervangende iPhone. De totaalcijfers verrassen Dediu wel: hij verwachtte dat veel meer iPhones hergebruikt zouden worden.

Dediu heeft op de website van Asymco zijn onderzoek uitgebreid toegelicht. Zo verklaart hij hoe hij tot zijn conclusie is gekomen en welke formules hij heeft gebruikt.

Asymco iPhone vervangen

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

40 reacties

 1. door Makkiej

  Ik heb al mijn iPhones nog (vanaf 1st gen).
  wil een of andere bewaarbox aanschaffen/laten maken om ze mooi in te zetten, ookal zijn ze heel erg bekrast :P

 2. door Roy

  Net mijn 3GS verkocht aan mijn schoonvader ;)

 3. door Steven010

  Gestemd op ‘anders': nu ik een 4S heb, heb ik van mijn oude 3GS een babymonitor gemaakt.

 4. door Cassius

  Mijn oude 3GS is dan mijn “vervangende” toestel mocht er iets mis gaan, deze procedure hanteer ik met alle vorige toestellen.

 5. door michel

  @Steven010: interessant! hoe?

 6. door Marco

  gestemd op bewaren, ben een beetje en verzamel freak, heb ondertussen 3G, 3GS, 4 en 4s en nog een 4s in bestelling. Sluit me bij Makkiej aan.

 7. door Nils

  3G zwart weg gegeven voor 3G wit.. Witte verkocht en toen de 4 gekocht.. Maar ga vanaf nu alles bewaren :)

 8. door coen

  eerste generatie weggegeven aan een vriend
  4 aan mijn vader gegeven.

 9. door Louis

  Als het al klopt (en ik vraag me ernstig af in hoeverre hergebruik als veredelde iPod en games-Pod voor de kids etc in de gegevens van comScore naar voren komen — dus of zijn vergelijking wel valide is), dan zegt het sowieso nog niks zolang we niet kunnen vergelijken met andere telefoons. Is 50% nou meer of minder dan gebruikelijk?

 10. door Flieps

  Verkocht via het forum van iPC!

 11. door hans

  m’n 2g ben ik verloren in de trein..
  3g is gestolen bij een inbraak (waarbij verder veel met een stekker is gejat)
  nu een 4.
  Behalve de 2g (die direct uit de VS kwam) koop ik altijd tweede hands met sim only/ BB sim van mijn werk er in.

 12. door bartje

  ik heb 1 stukke 3g hier liggen, mijn 4 is 4 keer stuk geweest onder garantie :) kwaliteitje…

 13. Mijn eerste iPhone (1 gen) ging naar mijn man, mijn tweede iPhone 4 is kortgeleden naar mijn man gegaan en die heeft op zijn beurt weer de oudste iPhone overgedragen aan onze dochter die er heel dolblij mee is. Haar man staat ook te trappelen voor deze ‘collectors item’ iPhone.

  En ik? Ik ben blij met mijn “witje” iPhone 4s!
  Mijn kleindochter speelt spelletjes op iPhone en iPad….. en kreeg pas geleden onze iPod.
  Hoe ouder hoe gekker!

 14. door Deadpool

  Ik heb mijn vertrouwde 2G (1st generation iPhone) in de woonkamer aan mijn geluidinstallatie aangesloten.
  Helemaal standaard gehouden zoals ik die gekocht had :o
  Staat er mooi en doet zijn ding nog voortreffelijk.
  3Gs gaat spoedig vervangen worden.
  Denk die dan in de slaapkamer komt te staan op mijn docking station.
  Verkopen is altijd nog een optie.
  En je maakt er iemand anders ook erg blij mee.

  Genoeg peeps die mijn 2G nog willen hebben.
  MAAR mijn 2G blijft! :o

  Conclusie:
  Denk ik ze gewoon zie als museum stukken en die gewoon niet weg gaan.

 15. door Bram

  Wat een geneuzel in de ruimte. Uiteindelijk wordt elke telefoon toch afgedankt?

 16. door ikke

  Telkens het oude model aan familie of vrienden gegeven. De 2G heb ik aan mijn broer gegeven, doet het nog steeds na 4 jaar!

 17. door Berend

  Mijn oude iPhone is gejat. Valt dat onder recyclen?

 18. door Mark

  Mijn 2 3GS iphones heb ik verkocht (eentje via het ipc forum)
  En morgen krijgt mijn vrouw mijn 4 zodra mijn 4S binnen is

 19. door Octacon

  2G heb ik thuis liggen, vind hem nog steeds mooie. Mijn 3Gs heb ik aan mijn vriendin gegeven daar ik nu de 4S heb aangeschaft sinds vorige week ;-)

 20. door Febe

  Mijn eerste iPhone, de klassieke, is inmiddels via mijn dochter bij mijn zoon (10) beland en werkt na ruim 4 jaar nog prima. Mijn dochter (13) heeft mijn 3Gs sinds twee weken in bezit toen ik de 4S tot mijn collectie mocht rekenen. Mijn man doet t nog steeds met zijn 2G. Hij laat m nogal eens vallen en gaat om die reden niet over naar een 3Gs of 4(S). Verlaten doen ze t huishouden niet…. Ook al wordt er regelmatig door anderen naar gevraagd!

 21. door RvD

  @makkiej: Een soort Dexter-box?
  Dexter (de serie) heeft trouwens ook een game en app…

 22. door Rens

  Ik wil m’n 3G best weggeven aan iemand hier in de buurt. Heb er mee geleurd maar hier in Boerenhol niemand te vinden die blij ermee was. Meest gestelde argwanende tegenvraag ‘ Wat kun je er dan mee?’. Dus hebben de kinderen ‘m nu als een soort iPod. Prima te gebruiken met Wifi voor de spelletjes.

 23. door remco ijst

  1 gen is mijn vaste wekker.

 24. door dannyy

  2G, 3G en 3Gs liggen alle 3 nog in mijn kast, maar wel alle 3 kapot en uit elkaar! Vond het interessant om te zien hoe het er van binnen uitzag.. Ik heb ook 1 iPhone 4 in de kast liggen die kapot is, maar niet uit elkaar. Ik gebruik zelf een iPhone 4 en 4s is besteld.

 25. door Rick Kerkhof

  Wat zielig :(
  Wat hebben de telefoons verkeerd gedaan? Helemaal niets. En toch worden ze naar de schroothoop gebracht :(

  Ik bewaar altijd mijn oude telefoons. Komt altijd van pas als je telefoon die je dan gebruikt ooit stuk mag gaan.

 26. door Anonymous

  Heb alle generaties iPhone nog liggen. Fully functional !!!
  En die verkoop ik voor geen goud !

 27. door stardust

  Anders, ‘k heb mijn 3g op het dak van mijn auto laten liggen 2 dagen na de ingebruikname van mijn 4s…. En hij heeft het niet overleefd :(

  Stom, maar jammer.

 28. door Niels

  Ik bewaar de oude iPhone als navigatiesysteem in de auto. Ik ben erachter gekomen dat de accu snel achteruit gaat als deze bijna de hele dag aan het stroom zit voor de navigatie.

 29. door Henk

  Ik zou me voor kunnen stellen dat het aantal in de USA verkochte telefoons lang niet allemaal in de USA blijven. Omdat daar meestal de verkoop van een nieuw model start, worden er na de verkoop heel veel van Amerika “geëxporteerd / gesmokkeld” naar andere landen.

 30. door eddepet

  Jailbreaken via een custom build met activatie, activeert hij ook niet meer bij Apple, hoeveel zijn er daar van?

 31. door ergoboy

  mijn alereerste iphone 3G heeft nu een leven bij mijn moeder (pay kartje erin en soms sms en bellen gamen en iternet..voldoet nog prima ondanks soms traag door 4.2 maar verder nog geen 1 krasje op ondanks 3 jaar ouderdom en nog een perfecte batterij (welke wel is vervangen is geweest (uit garantie).. mijn 3GS heeft zijn nut nu als (huistelefoon) weg vaste lijn.. ook nog in krasvrije staat en 2 jaar oud :)

 32. door Ruud

  3 gs is voor vrouwlief en zoon heeft 4 en zelf sinds week de 4s. Gebruiken toestellen tot ze ermee ophouden. Over 1, 2 of 3 jaar?

 33. door Ronald

  doorschuifprincipe, bij vervanging gaat het toestel naar vrouwlief of naar zoonlief.

 34. door appieh

  3gs gaat niet weg. Muziek navigatie , reserve telefoon etc zit een simyo kaartje in -kpn netwerk – met internet optie. Kan zó gebruikt worden. m’n 4s is zo’n snoepie en echt toestel nummer één. Goeie actie van tmobile met 3 maanden gratis abonnement. Anders had ik de 3gs blijven gebruiken.

 35. door iRamonus

  Bij ons schuiven ze de hele familie door.. Niks word afgedankt die dingen blijven gewoon door draaien. De 3G werkt nog steeds prima ruim 3 jaar oud.

 36. door henkie penkie

  Ik doe ook aan het doorschuifprincipe, maar andersom :)
  ik heb in januari een losse iphone 4 gekocht, en in mei neemt me vader bij zijn abbo de 4s. Als ik slaag, krijg ik de 4s van mijn vader, en neemt hij de iphone 4 van mij over.
  mijn vader heeft tot nu toe alleen nog maar nokia gebruikt, dus voor beiden een upgrade :)

 37. Je moest eens weten hoeveel er nog voor gevangen kan worden als ie 2e hands de verkoop in gaat. Zo verdien je het bedrag dat je moet aanbetalen voor je nieuwe gelijk weer terug.

 38. Als het gaat om oude, niet meer in gebruik zijnde, mobieltjes, kan ik de stichting Carelanka van harte aan bevelen. Deze stichting doet mooie projecten in Sri Lanka en probeert geld bij elkaar te krijgen door oude mobieltjes in te zamelen.

  Kijk eens op hun website of mail gerust met info@carelanka.nl

  Elk toestel is welkom. Ook als het niet meer werkt.

 39. door boogja

  ik ruil hem in bij mijn nieuwe aankoop!
  scheelt altijd weer veel geld en scheelt me gedoe om het ding weer te verkopen

 40. door Ben

  M’n laatste iPhone heb ik weggegooid, op straat. Na het zoveelste euvel en hapering ben ik zo kwaad geworden dat ik ‘m helemaal kapot heb gegooid. Ik ben nu overgestapt naar Android. Heel eenvoudig, snel, werkend en vooral “open”. Ik koop toch ook geen auto waarmee ik alleen bij de garage waar ik ‘m gekocht heb, mag tanken? De garagehouder heeft zelfs een sleutel van de motorkap, niemand anders mag er bij komen… Zo is het dus ook met die I-produkten; het is zo verdomd gesloten, produkten kopen in de iShop en niet eens gewoon een mp3-tje afspelen, alles moet via die iTunes. Ik ben er klaar mee !

  Na jaren van ‘aangepast’ plezier ben ik overstag gegaan voor Android. Het kost me uiteraard wel alle apps die ik gekocht heb, maar daarentegen is in Android heel veel gratis ;-)

  Succes met jullie speeltje !

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.