Hands-on: Nemef ENTR deurslot

iCulture probeerde de Nemef ENTR, een deurslot die je via een smartphone-app en op talloze andere manieren kan openen en sluiten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Een tijd geleden hebben we aandacht besteed aan de Nemef ENTR, een deurslot dat je op allerlei manieren kunt openen. Ook met je iPhone! En trouwens ook met je Android-toestel. Wij kregen een voorproefje van dit deurslot, dat nu al in de winkel ligt. Je zult dan wel bij de betere vakhandel moeten kijken, zoals Enorm, want de gewone bouwmarkt volgt pas later. Op de iCulture-redactie kregen we een demonstratie van dit deurslot, dat op allerlei manieren te openen is – maar alleen door degene die toestemming heeft.


nemef-deurslot-vooraanzicht

Update december 2017
Tijdens onze test hebben we het Nemef ENTR-slot maar korte tijd kunnen proberen. iCulture-lezer Peter heeft het slot langere tijd in gebruik (ruim een jaar) en liet ons weten dat het slot op zich prima werkt, maar niet feilloos is. Peter’s belangrijkste bezwaren:

  • De app is een drama en er komen geen updates uit.
  • Het Bluetooth-bereik is slecht.
  • Slot bestaat uit veel plastic.
  • Slot draait soms niet dicht (meestal na lang openstaan).
  • Slot gaat al dicht terwijl de deur nog open staat.
  • Met enige regelmaat moet het slot opnieuw geconfigureerd/afgesteld worden zodat hij weer goed open en dicht gaat.
  • Niemand snapt hoe het slot werkt, behalve de bewoners. Bezoek kan nooit zelfstandig naar buiten komen, maar moet geholpen worden.
  • Peter mist de connectie met Homekit, Z-wave en dergelijke.
  • Peter mist een knop waarmee hij de deur alvast open kan doen, voordat hij er naartoe loopt. Bijvoorbeeld een knop op de muur.

Het opendoen van het slot en het bijbehorende geluid geeft een futuristische ervaring, maar minder leuk is dat het bezoek moet wachten tot de Entr het slot heeft geopend. Als bewoner sta je er ongemakkelijk bij, want je kunt zelf niets doen en moet wachten tot de Entr klaar is. “Kortom, ik geef de Entr een mager zesje”, aldus Peter. Wij bedankten Peter voor deze nuttige aanvulling!

Op meerdere manieren openen
Eigenlijk is het best bijzonder dat je een deurslot op zoveel manieren kunt openen. Bij Nemef ENTR kun je het deurslot openen met de iPhone, een pincode, afstandsbediening, sleutel of vingerscan. Als het dan nog niet lukt om binnen te komen, weten we het ook niet. Tegelijk moet zo’n slot natuurlijk ook veilig zijn, want je wilt niet dat één van de toegangsmethoden faalt, waardoor er alsnog ongevraagd iemand binnenkomt.

nemef-entr-slot-onderkant

Ingebruikname: eerst leren
Marcel Borsboom van ASSA ABLOY, het bedrijf dat de Nemef-producten maakt, kwam op de redactie van iCulture langs om het ENTR-deurslot te demonstreren. Het slot werkt op bestaande cilinderbediende sloten, waarbij de cilinder zich onder de kruk bevindt. Na installatie moet het slot de draairichting leren en hoe vaak het moet ronddraaien om het slot te openen. Dit doe je door een paar keer te proberen, waarbij het slot zelflerende is. De fabrikant richt zich met dit deurslot bijvoorbeeld op eigenaren van recreatiewoningen en AirBnB-verhuurders, waarbij je mensen tijdelijk toegang kunt geven tot een woning.

Ook komt er in het vierde kwartaal van 2015 een geïntegreerde versie voor de zorg. Deze kan worden gekoppeld aan alarmeringssystemen, zodat een hulpverlener of verzorgende bij calamiteiten toegang heeft. Je kunt het ook thuis toepassen, als je de oppas of schoonmaakster wilt binnenlaten. Nu is het systeem nog afhankelijk van de beheerderstelefoon: om de instellingen te wijzigen moet de beheerder met zijn of haar telefoon naast het deurslot staan. In de toekomst maakt het niet meer uit waar je je bevindt met de beheerderstelefoon en kun je ook op afstand de deur openen. Ook is het nu nog niet mogelijk om op basis van een schema mensen toegang te geven tot een woning, maar daar komt in december verandering in.

Alles aan de binnenkant van de deur
Bij dit deurslot zit de elektronica aan de binnenkant van de deur. Je kunt dus niet zien dat er een slim slot aanwezig is. Dat betekent uiteraard ook dat je aan de buitenkant niet alle functies beschikbaar hebt. Wil je bijvoorbeeld mensen met een vingerafdruk binnenlaten, dan moet je een aparte scanner bij de deur plaatsen. Het slot zelf ziet er aan de buitenkant zo uit:

nemef-entr-buitenkant

Zoals je ziet is dit slot niet voorzien van een standaard schoot (in de vorm van een staafje), maar heeft deze de vorm van een haak. De schoot is het onderdeel dat uit de deur schuift en in de sluitplaat op de deurpost valt bij het op slot draaien van de deur. De motorcilinder bevindt zich aan de binnenzijde van de deur, terwijl aan de buitenkant een mechanische SKG*** veiligheidscilinder zit, die met een sleutel te openen is. Als je van binnenuit de deur wilt openen, moet je met je vingers over de zijkant van het slot vegen. Het slot vergrendelt zichzelf. Dat is handig als je het slot op de buitendeur monteert, maar minder handig als je in een bedrijfsverzamelgebouw zit waarbij je de deur overdag niet op slot doet. Je kunt voor achterdeuren en andere situaties ervoor kiezen dat het slot niet vanzelf sluit.

ENTR bedienen via de app
Dat we aandacht besteden aan dit deurslot heeft ermee te maken, dat je het kunt bedienen met een iPhone- of Android-app. Het deurslot heeft 20 geheugenplaatsen: dat wil zeggen dat er 20 afstandsbedieningen, telefoons, vingerafdrukken of pincodes aan kunnen worden gekoppeld. Via Bluetooth 4.0 bedien je de deur vanaf je smartphone. De communicatie tussen slot en iPhone vindt plaats met 128-bits AES-versleuteling. Volgens de fabrikant is dat gelijk aan de beveiliging van internetbankieren. Ze hadden ook voor 192- of 256-bit AES kunnen kiezen, maar dat is eigenlijk niet nodig, want zelfs met een supercomputer zou het enorm lang duren om het systeem met een brute force attack te kraken.

nemef-entr-iphone-app

Met de app kun je het slot openen, anderen toegang geven en de geheugenplaatsen beheren. Je opent het slot via de app, door een neergaande beweging te maken over het streepjespatroon.

Dat een slim deurslot handig kan zijn voor bijvoorbeeld de thuiszorg, is ons door dit deurslot wel duidelijk geworden. Medewerkers hebben niet meer te maken met sleutelkluizen (die inbraakgevoelig zijn) en fysieke sleutels (die gemakkelijk nagemaakt kunnen worden). Bij een digitaal slot kun je de toegang per persoon regelen, bijvoorbeeld voor mantelzorgers en thuiszorgers. Je kunt achteraf ook zien wie er binnen is geweest.

nemef-entr-slot-binnenkant

We hebben de Nemef ENTR slechts korte tijd kunnen bekijken. De eerste indruk daarbij was goed: er zitten veel functies in en de beveiliging lijkt goed geregeld. Of de installatie ook zo eenvoudig is als de fabrikant zegt, daar kunnen we nog niet zoveel over zeggen. Ook hebben we bij een eerder slim deurslot (van een ander merk) de ervaring gehad dat het niet altijd even betrouwbaar werkte, waardoor de persoon met de sleutel opgetrommeld moest worden.

Of de Nemef ENTR bij dagelijks gebruik probleemloos werkt, is iets wat je pas na een paar weken gebruik ervaart. We horen dan ook graag van iCulture-lezers welke (langdurige) ervaringen ze hebben met dit slot.

De Nemef ENTR kost bijna €300 bij webwinkels zoals MijnIJzerwaren en Toegangshop. In de doos vind je het slot, afstandsbediening, SKG***-cilinder, 2 sleutels, 12 Volt-lader, zelfklevende magneet, security card en een handleiding. Een model zonder cilinder kost rond de €250, maar daar moet je de NEMEF-cilinder wel nog bij kopen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 20 december: Ervaringen van iCulture-lezer Peter toegevoegd.

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 december 2017 om 19:16
Onderwerp
Categorie
Accessoires

Reacties: 34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.