Google riskeert miljoenenboete na privacyschending in iOS Safari

·

google logo camDe Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) overweegt een boete aan Google op te leggen, nadat bleek dat Google de privacy-instellingen in Safari voor iOS negeerde. Google verzamelde gebruikersgegevens door de browser te laten denken dat de gebruiker op een reclamebanner klikte of een formulier had ingestuurd. Dit formulier was onzichtbaar, zodat gebruikers er niets van merkten. Daardoor werd het mogelijk om een cookie te plaatsen.

Het was vervolgens eenvoudig om nog meer cookies te installeren en het gedrag van de gebruikers nog nauwgezetter in de gaten te houden. Op basis daarvan werden banners uit Google’s advertentienetwerk getoond bij het browsen op internet. Google onderhandelt nog met de FTC hoe hoog de boete zal uitvallen, maar er wordt gesproken over tientallen miljoenen dollars. Het zou de eerste boete zijn die de FTC uitdeelt bij een overtreding van privacyregels op internet. Google stopte na de ontdekking in februari meteen met de truc om de privacy-instellingen te omzeilen.

Ook nieuwe privacyzaak rond Apple

Toevallig speelt er rond Apple momenteel ook net weer een zaak over het verzamelen van gebruikersgegevens. In Californië is een rechtszaak gestart over de vraag of Apple gegevens van gebruikers tegen hun wil verzamelt via apps. Op 17 mei moet Apple documenten overdragen aan de advocaten van de tegenpartij. Districtsrechter Lucy Koh behandelt de zaak – dezelfde rechter die Apple en Samsung aanmoedigde om de huidige patentzaken in gezamenlijk overleg te schikken. Ook drong ze erop aan dat Apple en Samsung hun patentclaims gaan versimpelen.

iphone camWat de zaak over de privacygevoelige gegevens betreft: het gaat om een zogenaamde class-action lawsuit die draait om het feit of Apple locatiegegevens van iPhones heeft verzameld, ook nadat ze via de instellingen hadden aangegeven dat ze dit niet wilden. Vorig jaar was het verzamelen van locatiegegevens op de iPhone volop in het nieuws, toen bleek dat Apple een bestand met locatiedata veel te lang in back-ups bewaarde. Dat er nu toch een zaak wordt aangespannen, heeft ermee te maken dat de klagers vinden dat de iOS-software door een bug nog steeds locatiegegevens verzamelde, om de prestaties van locatiediensten te verbeteren.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

7 reacties

 1. door Ruben.cc

  “Google onderhandelt nog met de FTC hoe hoog de boete zal uitvallen…”

  Handig, ga ik ook maar eens proberen als ik weer zo’n “sanctie” in de bus vind. Overigens is het hoe dan ook een schijntje voor een bedrijf als Google. Ik vind het schandalig dat ze er weer zo makkelijk vanaf lijken te komen.

 2. door humhum12

  Wel raar eigenlijk dat bedrijven enorme boetes opgelegd krijgen voor het “duperen” van klanten, en de gedupeerden er totaal niks voor krijgen …

 3. door sashimi

  Tientallen miljoenen… een druppel op een gloeiende plaat voor een bedrijf als Google. Ze lachen er om, komen er mee weg en hebben alsnog wat ze wilden. Oh, oh wat zou ik graag zien dat het ‘s ‘n keer echt pijn deed. Tientallen miljarden, dan gaan we praten… maar ja, dat is niet aan de orde. Dank voor het nieuws trouwens. De zoveelste reden om mijn google account maar ‘s sterk onder de loep te nemen.

 4. door apple

  Gelukkig heb ik niets te verbergen en realiseer ik mij al tijden dat dit gebeurd. Zelfs dit berichtje zal opgeslagen worden ergens op een databank of server.
  Maar ik ben wel echt benieuwd waar die miljoenen heen gaan. Zal wel gewoon in de staatskas zijn.
  Stort al dat geld dan maar op de rekening van een goed doel.
  Anders is het een beetje vreemd dat een bedrijf burgers dupeert en de overheid vervolgens geld vangt.

 5. door Nickosss

  Volgens mij moet Google de boete betalen aan Apple omdat de regels van Apple zijn overschreden. Je betaald toch ook aan de staat als je te hard rijd, maar als je een rode kaart krijgt bij voetbal betaal je je boete aan de KNVB en niet aan de staat.

 6. door André

  @Nickoss: nee, dat is onzin. De FCC gaat niet over transacties tussen bedrijven. Als daar een conflict over ontstaat, gaat dat naar een civiele rechter.

 7. door me

  DIt moet zwaar, zwaar gestraft worden… De brutaliteit… Google heeft gewoon schijt aan de wereld, wanen zich almachtig…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.