‘Google riskeert boete FTC wegens privacy-omzeiling iOS’

17 april 2012, 20:22 · Bastiaan Vroegop

iPhone Safari GoogleDe Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) overweegt om Google een boete te geven wegens de privacy-inbreuk in iOS in februari. Toen bleek Google de privacy-instellingen van Safari te omzeilen, waardoor ze ook het internetgedrag van gebruikers konden bekijken die cookies hebben uitgeschakeld. Google zei vlak nadat dit aan het licht kwam niet langer gebruik te maken van de omzeilingstruc.

Mercury News stelt dat de FTC onderzoek doet naar een mogelijke boete voor Google’s omzeiling van privacy-instellingen in iOS. Dit hebben bronnen bekend met de ontwikkelingen binnen het bedrijf verteld. Kiest de FTC ervoor om Google een boete te geven, dan zou dit binnen een maand gebeuren. De boete zou volgens Mercury News hoger liggen dan het bedrag dat Google afgelopen vrijdag moest betalen wegens het belemmeren van een onderzoek naar Street View-auto’s. Hierbij ging het om 25.000 dollar.

Google stopte vlak na de bekendmaking ervan met de omleidingstruc. Volgens het bedrijf werd de omleiding enkel gebruikt om gebruikers van toepassingen te voorzien die ze zelf hebben ingeschakeld en zouden de cookies niet zijn gebruikt om persoonlijke informatie te verzamelen.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er ergens een gelekte iPhone te vinden of zijn er geruchten over een nieuwe Apple Store, dan is hij daar als eerste op de redactie bewust van. Loopt de laatste tijd heel Amsterdam door terwijl hij de iOS-locatiegame Ingress speelt.

7 reacties

 • Bart
  2 years

  25.000 dollar is niks voor google, als ze dat moeten betalen voor alles wat ze kunnen doen, is het geen probleem voor hun

  Antwoord Quote

 • je mama!
  2 years

  Google je stinkt!

  Antwoord Quote

 • Roger
  2 years

  Google is evil!

  Antwoord Quote

 • JoGu
  2 years

  € 25.000 boete voor een miljardenbedrijf. Hier lacht Google toch om. Op deze manier proberen alle grote bedrijven gewoon balletjes op te gooien. Boetes zijn gewoon belachelijk laag. Dit zien bedrijven als Facebook, Google, microsoft en ja…… ook Apple als investering. De gegevens die men wil verzamelen heeft men dan al binnen en verwerkt.

  Antwoord Quote

 • hugo
  2 years

  @Roger: Je bent toch niet verbaasd? Google, Apple, MS, Facebook etc., ze zijn allemaal uit op persoonsgegevens want die zijn goud waard.

  Antwoord Quote

 • Anonymous
  2 years

  Origineel geplaatst door hugo
  @Roger: Je bent toch niet verbaasd? Google, Apple, MS, Facebook etc., ze zijn allemaal uit op persoonsgegevens want die zijn goud waard.

  Google verdient door user-data aan ads te koppelen.
  Apple verdient geld door hardware te verkopen.
  Lijkt me dat als Apple user-data te grabbel gooit, zij hun eigen ruiten ingooien.
  Daarnaast heeft Apple al meerdere keren actie ondernomen om privacy van haar gebruikers beter te beschermen. Zo wilden advertentie boeren meer gebruikers info dan Apple toestaat. Hier was nog een hele heisa over remember?

  Antwoord Quote

 • JoGu
  2 years

  @Anonymous: Eehhhh uhu….

  En je vergeet gewoon maar even dat Apple ook ITunes heeft? Icloud, zegt dat je ook iets.
  Dat ze alle gegevens over je aankoop van apps hebben, De keuze van je muziek kennen. Je persoonsgegevens hebben. Je telefoongegevens aan kunnen enz enz….

  Natuurlijk verbied Apple advertentie boeren en App ontwikkelaars de toegang tot diverse zaken. Hiermee verdienen ze zelf.

  Let wel…. Ook ik heb een Iphone en een Ipad. Ik ben zeker niet tegen de mooie spullen van Apple maar je opmerking “Apple beschermt”neem ik met een korreltje zout als je het niet erg vindt.

  Antwoord Quote

Comments are closed.