Breaking iOS 8.1 nu te downloaden, dit is er nieuw

Google pakt Apple terug met overname van Agnilux

·

pa semi chipDe rivaliteit tussen Google en Apple neemt een onverwachte wending: Google heeft Agnilux overgenomen. Agnilux is misschien een onbekende naam, maar wie de geschiedenis van PA Semi heeft gevolgd zal veel namen van ex-medewerkers herkennen. Apple nam chipontwerper PA Semi in april 2008 over om voortaan zelf de chips voor nieuwe producten te ontwikkelen. Afgelopen maart werd duidelijk dat veel voormalig medewerkers van PA Semi, waaronder oprichter Dan Dobberpuhl, inmiddels Apple alweer hadden verlaten om een nieuw bedrijf op te richten met de naam Agnilux.

Dit is nu precies het bedrijf dat Google heeft overgenomen, waardoor de kennis en ervaring die Apple eigenlijk wilde hebben nu in handen van Google komt… totdat de medewerkers ook daar weer opstappen en weer een nieuw bedrijf starten. De website van Agnilux is inmiddels offline gehaald.

Apple betaalde ooit $278 miljoen voor PA Semi. Veel van hen werkten nu voor Agnilux, dat ook voormalig medewerkers van TiVo en Cisco in dienst had. Niemand waar Agnilux nu eigenlijk mee bezig was, al zal het waarschijnlijk iets met energiezuinige processoren te maken hebben. De voormalige website van Agnilux gaf daarover ook weinig informatie: het toonde alleen adresgegevens en een uitleg van het woord ‘agnilux’. Voorafgaand aan de overname door Google waren Microsoft en Texas Instruments in gesprek met Agnilux. Een artikel uit de New York Times suggereert dat ze bezig waren met servertechnologie.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

46 reacties

 1. door Arthur

  Prima.. Concurrentie is altijd goed!

 2. door henkjan

  Je moet de reus niet boos maken. Google is Apple aan het uitdagen. Zo krijgen binnenkort een flinke mep terug.

 3. door Jeffrey

  Toch leuk om te volgen zo.. Ben benieuwd wat Apple nu weer gaat doen, die is nu aan zet.

  Volgens mij kunnen ze veel beter vriendjes blijven, ze hebben elkaar op veel punten nodig.

 4. door Hamertej

  Hmm… Ze moeten niet te ver gaan, zometeen wordt Google ook verboden voor de iPhone net als Adobe met Flash. Dan moeten we voortaan alles met Yahoo zoeken, Bing zal ook wel niet mogen…

 5. door WvB22

  Op zich niet een eens een heel grote ramp. Ik neem aan dat Apple de patenten van P.A. Semi heeft veilig gesteld. Als je dan ook nog een hoop medewerkers meekrijgt die ook nog willen blijven is dat mooi meegenomen. Toch denk ik niet dat Apple hier heel wakker van ligt. De chips in de iPad (en waarschijnlijk ook in de nieuwe iPhone) lijken prima te voldoen. Chips uit de andere producten komen toch bij de grote jongens vandaan (Apple schijnt zelfs met AMD aan het onderhandelen zijn voor chips in iMac’s/MacBook).

 6. door SLON

  @henkjan:
  Het is maar afwachten wie de mep krijgt. Ik denk dat Google hardere klappen kan geven….

 7. door Dexizzle

  Totdat het moment aanbreekt dat Apple, Google koopt! B-)

 8. door Larss

  “Google pakt Apple terug met overname van Agnilux”

  Is dit een opiniestuk of een nieuwsartikel?

 9. door Muppel

  Toch wel treurig eigenlijk dat volwassen mensen in grote bedrijven zulk primitief gedrag vertonen. Leve het kapitalisme…

 10. door Joris

  @Dexizzle:

  Droom lekker verder in je apple universum.

 11. door iRob

  @Dexizzle:

  Je bedoeld andersom?

 12. door Roy

  Google is velen malen groter dan Apple. Dus opkopen zie ik niet snel gebeuren :D

 13. door Larss

  @Roy: En voor de zoveelste keer vandaag: check eens iets voor je het neerschrijft. Google market cap: 177B$, Apple market cap: 233B$

  Cash & investments: pakweg 25B$ vs. 40B$

  Headcount: vergelijkbare verhouding.

  Een overname is onmogelijk (en stupide), uiteraard. Maar dat wat jij schrijft niet klopt had je in 20s kunnen nagaan. Ik begrijp echt de aanlokkelijkheid niet van het in je toetsenbord dumpen van volstrekt uit je duim gezogen non-feitjes…

 14. door Runaque

  Met andere woorden, ze kopen een bedrijf waar ex-werknemers van Apple werkten en het bedrijf lijkt wel alsof er niets spannends gebeurt daar er vrij weinig informatie naar buiten gebracht is. Vind het nogal een vreemd verhaal.

  Op zich is het geen slechte zaak om bedrijven te kopen die kennis in huis hebben die jij nodig hebt, maar door te snel te groeien als bedrijf kan je ook in problemen komen, dat is meermaals in het verleden bewezen dat grote bedrijven zonder meer afdelingen moeten afstoten om terug rendabel te worden.

 15. door Gerardus89

  Origineel geplaatst door Muppel
  Toch wel treurig eigenlijk dat volwassen mensen in grote bedrijven zulk primitief gedrag vertonen. Leve het kapitalisme…

  Eens, vind het ook wel vrij kinderachtig allemaal.. Ik zou hier als werknemer wel gek van worden zeg.

 16. door tarik

  klote google. ga lekker een andere site maken en laat apple met rust

 17. door Kees

  Origineel geplaatst door Hamertej
  Hmm… Ze moeten niet te ver gaan, zometeen wordt Google ook verboden voor de iPhone net als Adobe met Flash. Dan moeten we voortaan alles met Yahoo zoeken, Bing zal ook wel niet mogen…

  Dat is echt onzin. Apple was een tijdje geleden nog aan het onder handelen met Microsoft over Bing, dus dat gebeurt sowieso niet. Verder zullen ze het waarschijnlijk toch niet verbieden, zover ik weet zijn er weinig tot geen bedrijven die op hun product een bepaalde website blokkeren.

 18. door dannyy

  @Joris:
  Inderdaad, het is knap wat Apple heeft gepresteerd met de iPod/iPhone’s. Daardoor zijn ze flink gegroeid en hebben ze ook indrukwekkende cijfers kunnen laten zien. Dat lees je natuurlijk allemaal hier op iPhoneclub. Maar vergis je niet, Ik weet niet hoe groot het qua geld is(kon alleen vinden dat het in 2008 net zoveel waard was als Apple), maar Google is een veel groter imperium. Google heeft een enorm groot netwerk, waarschijnlijk het grootste wat er is. Doordat Google zo’n groot netwerk heeft zijn er een hele hoop bedrijven afhankelijk van Google. Google daarin tegen heeft helemaal niemand nodig.
  Apple heeft allerlei dingen van Google op haar iPhone, zoals google maps en google in safari. Als Google zegt, wij leveren dat niet meer aan Apple, dan heeft Apple geen groot probleem, maar zonder maps en google search in safari valt er toch een stukje kwaliteit weg.

  Bij Apple is het hogere kwaliteit->weinig duurdere producten. Bij Google is het lagere kwaliteit -> veel meer en goedkopere producten.

  Ik denk dat Google eerder Apple zal overnemen dan andersom. Natuurlijk is die kans enorm klein, omdat Apple dat niet wilt, zeker niet nu het zo goed gaat.

 19. door dannyy

  @tarik:
  Klote Google? laat Apple met rust?
  Google is gewoon een bedrijf, een bedrijf dat winst wil maken net als Apple. Apple neemt ook heel vaak bedrijfjes over, wat een groot nadeel of zelfs funest voor andere (kleinere) bedrijfjes die van dat bedrijf afhankelijk ware. Apple heeft toen dat bedrijf gekocht, waarschijnlijk omdat er zoveel kwaliteit was. Nu die kwaliteit bij een ander bedrijf ligt wilt Google die kwaliteit natuurlijk ook gewoon hebben. Het is eerder de schuld van die mensen die toen bij dat bedrijf weggingen en dit bedrijf opstartte. Ik zeg dit niet omdat ik anti Apple bent, ik vind Apple producten echt top. Ik zeg dit ook niet, omdat ik Google goed vind, want ik vind het bijna eng hoeveel informatie Google heeft. Maar er zijn hier zoveel Apple fanboys, die bij de Hans Anders een Apple bril hebben gekocht, die denken dat de wereld om Apple draait. Als een ander bedrijf slimmer, sneller, sterker is als Apple en iets niet in het voordeel van Apple doet, dan krijg je te horen dat die bedrijven slecht zijn etc. En het mooie is Apple doet het visaversa ook en dan is het allemaal wel goed!

 20. door Jazzamataz

  Het verschil tussen Apple en Google:

  Een Apple kan je opeten en door Google wordt je opgegeten.

 21. door martijn

  laat die mensen lekker!
  beetje concurrentie kan nooit kwaad!

  wel chil trouwens voor die eigenaar dan die heeft nu ff lekker dubbel gecashed…

 22. door Runaque

  Origineel geplaatst door Jazzamataz
  at winst wil maken net als Apple. Apple neemt ook heel vaak bedrijfjes over, wat een groot nadeel o

  Dat hapje uit Apple’s appel, heeft google daar zijn tanden in gezet? :P

 23. door Thomas

  @Hamertej:
  Ik denk eerder dat Apple moet oppassen. Als mensen niet meer Adobe programma’s en Google kunnen gebruiken dan stappen ze over naar een OS waarop het wel kan.

  Apple is top, maar Google Maps, Google Chrome, Youtube, Google Books, Picasa en Gmail zijn ook top. Daarbij is alles was Google aanbiedt gratis, ze vragen nergens een cent voor. Daarnaast is alles open source, je kun van alles aanpassen zonder dat je telkens op de vingers wordt getikt.

  Google en Apple zijn beide zeer innovatieve bedrijven, maar met goede concurrentie is niets mis.

 24. door Dennis

  Origineel geplaatst door Larss
  @Roy: En voor de zoveelste keer vandaag: check eens iets voor je het neerschrijft. Google market cap: 177B$, Apple market cap: 233B$Cash & investments: pakweg 25B$ vs. 40B$Headcount: vergelijkbare verhouding.Een overname is onmogelijk (en stupide), uiteraard. Maar dat wat jij schrijft niet klopt had je in 20s kunnen nagaan. Ik begrijp echt de aanlokkelijkheid niet van het in je toetsenbord dumpen van volstrekt uit je duim gezogen non-feitjes…

  Apple mag dan een hogere market cap hebben, dat is niet iets om te concluderen dat Apple dan groter is. Gezien de core business van Google relatief kapitaalarm is in vergelijking met apple gaat het gezegde apples met peren vergelijken hier ook op.

 25. door BofD

  @martijn:

  Ik zeg dat dat Agnilux, eender is als die iPhone HD die “toevallig” op een barkruk is vergeten.. Apple wist gewoon dat Google de verleiding niet zou kunnen weerstaan om het op te pakken.. En nu heeft Apple zijn Mol.. wat ik je brom.. zo Alu hoedje weer af en over tot de orde van de dag.. ;-)

 26. door Dexizzle

  Origineel geplaatst door Roy
  Google is velen malen groter dan Apple. Dus opkopen zie ik niet snel gebeuren

  Tja dat snap ik ook wel^^

 27. door Bram

  @dannyy: Bing Maps, Yahoo Maps, of zelfs een andere provider. Youtube kan vervangen worden door DailyMotion. Google search kan vervangen worden door Bing of Yahoo, …

  Apple heeft Google niet nodig, ‘t is maar leuk dat ze samenwerken.

 28. door Dennis

  Origineel geplaatst door Roy
  Google is velen malen groter dan Apple. Dus opkopen zie ik niet snel gebeuren

  Dacht je dat?
  http://www.google.com/finance?q=aapl
  http://www.google.com/finance?q=GOOG
  Apple: 234 miljard waard
  Google: 176 miljard waard
  Voor 50% van de shares moet Apple dus 78 miljard neerleggen, wat nog steeds enorm veel geld is buiten dat de waarde per aandeel dan waarschijnlijk weer een lift zal krijgen als er geruchten zijn van een overname.
  Gaat niet zomaar gebeuren maar Apple is wel groter dan Google, ook qua omzet, Google had in het 4e kwartaal van 2009 bijvoorbeeld “maar” 6.67 miljard terwijl Apple een omzet van 15,68 miljard had.
  http://tweakers.net/nieuws/65108/google-ziet-kwartaalomzet-groeien-en-wil-in-china-blijven.html
  http://tweakers.net/nieuws/65151/goede-verkopen-imac-macbook-en-iphone-bezorgen-apple-hoge-winst.html

 29. door Clint5047

  @dannyy:

  Google zal echter nooit zeggen: hey haal ons eens uit jullie browser! Ze gaan geen marktaandeel bij zichzelf weghalen, daarnaast zijn er genoeg verhalen te lezen dat Google Apple zelfs betaald voor de positie van default search engine (zie ook de geruchten dat Bing standaard zou worden, omdat MS meer zou betalen). Zelfde hebben ze gedaan door te investeren in Firefox.

  Wat betreft Maps. Apple heeft vorig jaar Placebase gekocht en kan dus hun eigen maps app bouwen.

 30. door Chris

  @ Dexizzle: Let even op wat er onder die opmerking stond, apple is groter qua market cap! ;)

  @dannyy
  Apple heeft google al min of meer verbannen uit het systeem, dus het is geen enkel probleem voor ze, ze zijn er niet afhankelijk van. Google probeert alleen de markt op te rekken waar Apple al in zit..
  Google is bij 4.0 al uit Safari, Apple heeft een eigen maps programma gekocht (weet de naam even niet) dus dat kan ook vervangen worden.
  Tuurlijk, google heeft meerdere marktsegmenten en is op die manier verspreider in de markt, niet groter in geheel. Alleen wat Apple doet is zich concentreren op een paar markten, wat hen sterkt maakt in die markten. Google verspreidt het risico meer en pikt van alles een graantje mee, net als in mobiele telefonie. Google’s prioriteiten zouden op de plekken moeten liggen waar ze sterk in zijn, internet, servers en exchange bussiness, heb alleen t idee dat zijzelf dat willen verschuiven naar mobiele markten om apple een hak te zetten, dus het wordt meer en meer een vete, en in dat opzicht zie ik Apple eerder winnen dan Google, omdat zij in die markten meer te bepalen hebben

 31. door Rogier

  Origineel geplaatst door henkjan
  Je moet de reus niet boos maken. Google is Apple aan het uitdagen. Zo krijgen binnenkort een flinke mep terug.

  En google is geen reus wil je zeggen…?

 32. door Eric Cartman

  Niemand waar Agnilux nu eigenlijk mee bezig was, …

  Niemand wist/weet waar Agnilux nu eigenlijk mee bezig was, …

  Typfoutje? :)

 33. door ronaldoo

  Als morgen een bedrijf met genoeg centen een bod doet op apple zijn het de aandeelhouders die beslissen en of steve nu wel of niet wilt de aandeelhouders beslissen uiteindelijk.en als dat bedrijf dan steve de laan uit stuurt heeft hij ook netjes te gaan.
  Dan mag dit google zijn of weet ik wie als er maar genoeg zakken gevuld worden gaan de aandeelhouders echt niet zitten muggeziften als ze vandaag pak 200 $ krijgen voor een aandeel maar door dat bod opeens 1000$ per aandeel.
  er zullen dan opeens een hoop new made millionnairs bijkomen
  mijn keuze zou rap gemaakt zijn zou ik dan zoveel aandelen hebben.

 34. door sty

  Liever Google dat zich aan mij aanpast dan Apple dat iedereen in een hokje probeert te plaatsen.

 35. door 4saus

  Origineel geplaatst door Arthur
  Prima.. Concurrentie is altijd goed!

  Met een reactie op iets ben je altijd te laat.
  op het moment dat apple allang weer nieuwe wegen is in geslagen en ver voor het product zijn relevantie heeft verloren is apple allang bezig aan de volgende stap.

  De stap die onbekend is voor google en consorten.
  resultaat is dat zulk soort bedrijven alleen maar achter feiten aan blijven hobbelen en veel te laat met een beter product komen

 36. door 4saus

  Origineel geplaatst door Thomas
  @Hamertej: Ik denk eerder dat Apple moet oppassen. Als mensen niet meer Adobe programma’s en Google kunnen gebruiken dan stappen ze over naar een OS waarop het wel kan.Apple is top, maar Google Maps, Google Chrome, Youtube, Google Books, Picasa en Gmail zijn ook top. Daarbij is alles was Google aanbiedt gratis, ze vragen nergens een cent voor. Daarnaast is alles open source, je kun van alles aanpassen zonder dat je telkens op de vingers wordt getikt.Google en Apple zijn beide zeer innovatieve bedrijven, maar met goede concurrentie is niets mis.

  in ruil voor al die gratis software krijgt google een inkijkje in jou privecy. en daar krijg jij dan weer gerichte reclame op af gevuurd. hoe denk je anders dat google geld verdient. Ze lren je kennen door overal in te gaan zitten. je zoek gedrag in googlesearch je reis gedrag in google maps, je persoonlijke intresses via google mail je favorite plekken en hobby’s via locatie gerichte diensten, je bent nergens veilig voor googles oog. en aan de hand daarvan hebben ze en mooi profiel van wie jij bent en zo verkopen ze die info oor aan reclame bonzen die aan direct marketing doen gebaseerd op de van google verstrekte gegevens. Voor niets gaat de zon op.

  Ik ben dan wel bereid om te betalen voor reclame vrije diensten zoals mobile me.

  En mensen.
  ik denk dat het google en adobe een beetje in de bol geslagen is. Apple is ooit samen werkings verbanden met hen aan gegaan om samen een deuk te kunnen slaan in de aanwezigheid van microsoft. waarscheinlijk niet succesvol genoeg of niet lucratief genoeg proberen google en adobe nu op eigen kracht de ideeen van apple te copieren of er van te profiteren door zelf SDK’s aan te bieden.

  Logisch dat apple je dan terecht wijst of uit kijkt naar de mogelijkheden van de competitie.

  Zonder google en adobe blijft apple best bestaan hoor.
  Er zijn genoeg alternatieven die met de zelfde formaten van die twee giganten overweg kunnen.

 37. door Noam

  Door geen Flash te gebruiken in iPhone OS is het voor sommigen al een idee om over te stappen naar een ander OS. Als ze Google ook zo gaan gebruiken als Adobe, wordt het niks.

 38. door Noam

  Origineel geplaatst door Thomas
  @Hamertej:
  Ik denk eerder dat Apple moet oppassen. Als mensen niet meer Adobe programma’s en Google kunnen gebruiken dan stappen ze over naar een OS waarop het wel kan. Apple is top, maar Google Maps, Google Chrome, Youtube, Google Books, Picasa en Gmail zijn ook top. Daarbij is alles was Google aanbiedt gratis, ze vragen nergens een cent voor. Daarnaast is alles open source, je kun van alles aanpassen zonder dat je telkens op de vingers wordt getikt.Google en Apple zijn beide zeer innovatieve bedrijven, maar met goede concurrentie is niets mis.

  Dat vraag ik me af hoor.

  Google en Adobe zijn beiden zeer groot. Het gaat voor Apple veel moeilijker worden als ze niet goed uitkijken!

 39. door 4saus

  Origineel geplaatst door Noam
  Google en Adobe zijn beiden zeer groot. Het gaat voor Apple veel moeilijker worden als ze niet goed uitkijken!

  Voor allebij deze ZEER GROTE bedrijven zijn alternatieven beschikbaar in alles wat ze op de markt brengen. dus dat zal wel los lopen.

  verder hebben deze ZEER GROTE bedrjiven er baad bij dat apple bestaat en blijft bestaan.

  meer dan de helft van ADOBE’s omzet komt bij Apple gebruikers vandaan. en apple heeft maar 4% van de computer markt in handen. Geen Apple meer betekent een krappe jaar omzet van minimaal 50% minder dan voorgaande jaren voor Adobe.

  Google heeft ook grote stappen genomen in de partnerschap met apple. Als Google het weer op eigen kracht moet doen gaan ze dat ookmerken. at weet google donders goed vandaar dat google nu met android komt en de omliggende diensten.

  Mocht Apple hen buiten sluiten kunnen ze de zelfde diensten blijven aanbieden in de mobiele industrie.

  Zonder Apple blijft er androit en microsoft over als grote spelers. als google geen android ad gehad had het afhankelijk gewest op heel veelpunten van bedrijven als apple. Google levert niets anders dan de olie als smeer midel voor op het web en webgerelateerde software. Als de hardware die die software draait stopt te betsaan of stop jete ondersteunen heb je niks aan de diensen die je aanbied.

  microsoft is geheel zelfstandig in web en search en heeft google niet nodig

  apple is nu ook bezig zelfstandig te worden
  dus ik denk dat google en Adobe hier de meeste baat hebben bij een mee werken de apple en niet andersom.

  Maar ik kan het ook mis hebben natuurlijk

 40. door Joris

  @4saus:
  Voor alles wat apple op de markt brengt zijn ook alternatieven.

 41. door 4saus

  Origineel geplaatst door Joris
  @4saus: Voor alles wat apple op de markt brengt zijn ook alternatieven.

  Dat is zo waar….

  jij begrijpt het…

  met andere woorden.
  Niemand heeft elkaar nodig als ze maar met goede producten op de markt komen.

  Wil je dingen nog beter maken dan moet je krachten bundelen en elkaars plannen respecteren. Dat is wat er nu mis gaat. Men is uit op geld over de rug van apple —> adobe en google.

  Maar omgekeerd gebeurt exact het zelfde.

  eindstand.

  Apple blijft oen waar het goed in is en gebruikt wie gebruikt wil worden. Willen Adobe en Google niet meer dan voor hen tien anderen of ze maken het zelf.

 42. door Larss

  Origineel geplaatst door DennisApple mag dan een hogere market cap hebben, dat is niet iets om te concluderen dat Apple dan groter is. Gezien de core business van Google relatief kapitaalarm is in vergelijking met apple gaat het gezegde apples met peren vergelijken hier ook op.

  Ehh, wat bedoel je!? Hoe wil je dan gaan meten? Dit gaat echt helemaal nergens over.

  Ten eerste mag ik hopen dat je dat “groter dan” wel wilt kwantificeren (want waar hebben we het anders over), en ten tweede was er sprake van “vele malen groter” in de post waar ik op antwoordde. Ik daag je uit met een metric te komen waarbij dat klopt voor Goog vs. Aapl.

  Ik heb de market cap, headcount en hoogte van de cash-stapel al opgelepeld voor je, en die wijzen de andere kant op. Maar houd je niet in…

 43. door eduard

  Jullie lijken wel een stelletje beursanalisten zeg. Geniet van de producten die de groten der aarde momenteel maken maar ga je er nu niet zo druk overmaken, de wereld heeft grotere problemen dan dat.

 44. door Joris

  @eduard:
  Ja maar wil je die bespreken op een website over de iphone?

 45. door Chris

  @ Larss: Wat Dennis bedoeld is denk ik wat ik eerder ook al zei, Apple is dan misschien groter, qua cijfers en statistisch gezien zeker, alleen is de verspreiding op de markt van Google groter, kortom ze hebben meer putten om water uit te halen. Alleen punt is dat Apple op minder markten actief is, maar in deze markten wel ijzersterk staat. Google heeft veel meer markten maar staat niet overal even sterk.Bij mobile devices hobbelt t een beetje achter apple aan, eveneens softwarematig…

 46. door jp

  google betaald apple zelfs 100 miljoen per jaar om google als default search engine op de iphone te hebben…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.