Google gaat eigen softwarewinkel Android Market lanceren

·

android market downloadsGoogle heeft plannen voor een eigen App Store bekendgemaakt. In de winkel zullen Android-applicaties verkrijgbaar zijn op een soortgelijke manier als in de iTunes App Store. De winkel krijgt de naam Android Market en zal voor het eerst in betaversie aanwezig zijn op de eerste Android-toestellen die later dit jaar verschijnen. Het nieuws komt van Google-medewerker Eric Chu, die in een weblogbericht schreef over de plannen rond de Android Market. De winkel zal aanvankelijk gratis applicaties bevatten; later komen er ook betaalde apps en betaalde content bij.

android marketGoogle gaat de applicaties voorzien van een feedback- en waarderingssysteem, vergelijkbaar met wat in YouTube wordt gebruikt. Iedereen kan applicaties toevoegen. Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden als handelaar, voegen daarna de content of applicatie toe en publiceren deze. De ontwikkelaars krijgen een aantal functies tot hun beschikking, die gaandeweg verder zullen worden uitgebreid. Zo is er een dashboard met statistieken van de ‘verkochte’ software en een mogelijkheid om meerdere versies van applicaties te uploaden. Dat laatste is nodig omdat de eisen en functionaliteit voor verschillende Android-toestellen anders kunnen zijn. Dat voorspelt weinig goeds: een wildgroei van versies zoals nu al bij Windows Mobile-software het geval is?

android market feedbackEen vergelijking met de iTunes App Store is wel op zijn plaats. Daar is geen sprake van een onderverdeling in software voor bepaalde toestellen: er zijn weliswaar verschillende apparaten waarop de software draait (naast de iPhone 3G ook de iPod touch en de ‘oude’ iPhone zonder GPS). Toch vindt er in de App Store geen onderverdeling plaats. Applicaties waarvoor een bepaalde functionaliteit nodig is (bijvoorbeeld een microfoon in het geval van Shazam) zijn gewoon te installeren, maar werken niet optimaal.

google android marketEen ander verschil tussen de iTunes App Store en Android Market is dat Google alle applicaties wil toelaten. Er komt geen ballotagecommissie aan te pas, al kan je afvragen of de controle die Apple uitoefent altijd wel even effectief is. De komst van een nieuwe softwarewinkel is verder een aanwijzing dat de markt aan het veranderen is. Vooral gamesontwikkelaars zijn bijna niet anders gewend dan dat ze hun content aan operators aanbieden, die de game vervolgens via een eigen portal aanbiedt. Er zijn wel een aantal onafhankelijke aanbieders van mobiele applicaties: Pocketgear en Handango zijn bekende internationale sofwareportals en in de Benelux zijn eigenlijk alleen Pocketland.nl en Smartsym.nl actief. Maar het downloaden en installeren van extra software op mobiele telefoons werkt eigenlijk alleen wanneer de toestelmaker het expliciet aanbiedt op een toestel of het vooraf op een toestel installeert, zoals onder andere Nokia doet.

Full disclosure: voor de shops Pocketland.nl en Smartsym.nl hebben wij (Textopus) een aantal jaren het beheer van de Nederlandstalige shops gedaan. Inmiddels zijn wij niet meer bij de shops betrokken, maar we vonden het wel zo netjes om even te vermelden.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

6 reacties

 1. door Beethoven

  Goed man! Ik denk dat we mede door Android over 5 jaar niets meer horen van Windows Mobile.

 2. door arthur

  windows mobile zal nooit verdwijnen.

 3. door Arawn

  @arthur, helaas niet nee. ik heb meerdere windows mobile toestellen in mijn bezit gehad, maar ik ben er nooit tevreden over geweest. de enige reden dat ik het had, is omdat het toestellen waren met een qwerty toetsenbord, en een irc client.

 4. door 4saus

  windows mobile verliest terrein. Hoe je het went of keert. Ze zullen heel hard hun best moetendoen willen ze komen met iets dat blackberry overtoept op zakelijk vlak en de iphone op entertainment vlak. MAAR zeg nooit nooit.

  Men dacht van apple ook dat dat snel over zou zijn na de komst van windows 98.
  En apple is er nogsteeds. en sterker dan ooit te voren.

 5. door wvb22

  Na jaren Windows Mobile nu overgestapt naar de iPhone. Voor mij is het gevoel dubbel. Sommige dingen in de iPhone zijn geniaal andere zijn ronduit DRAMATISCH. Met de iPhone 3G heeft Apple wat mij betreft echt zijn hand overspeelt. Nu Apple met de “echte” telefoons wil concurreren valt de iPhone toch een beetje door de mand. Zakelijk is het ding echt bagger. Mijn afspraken verdwijnen regelmatig in Outlook en de batterij is écht dramatisch. Ontvangst is ook niet altijd al te best maar ik denk dat daar T-Mobile verantwoordelijk voor is. Wat overigens ook niet uitmaakt omdat de constructie met 1 of hooguit 2 telecom aanbieders per land belachelijk is. Verder nog steeds geen routenavigatie, geen edit functies in documenten, matige camera, geen standaard video mogelijkheden, geen mms, geen java, geen flash, geen standaard taakbeheer en regelmatige crashende telefoon. Windows Mobile was verre van perfect maar om nu te zeggen dat mijn iPhone perfect is, nee er valt nog een hoop te wensen. Zakelijk heeft de iPhone nog een lange weg te gaan. Als ik nu weer moest kiezen tussen WM en de iPhone dan weet ik het zo net nog niet. Blijf toch een beetje het idee hebben een leuke overhypte gadget te hebben in plaats van een knappe smartphone.

 6. door Danny

  @wvb22

  Ik ben het geheel met je eens, maar je moet wel bedenken dat dit voor t eerst is dat apple de mobiele markt betreed.. Ik hoop daarom ook dat ze hiervan leren en in de toekomst het wat beter aanpakken (helemaal met wat je zegt over de mobiele operators) alleen tmobile is echt ***.. ik vind het bv ideaal dat als je naar t buitenland gaat dat je tel automatisch switcht naar het netwerk met het beste ontvangst.. maar dat zal wel niet gaan..
  Ik hoop maar gewoon dat apple bij de eerste grote software update veel fouten wegwerkt..

  sorry voor de offtopic discussie btw..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.