De beste wintersport-apps voor iPhone en iPad

Laatst bijgewerkt:

Wintersporters in de sneeuw (shutterstock_120085720)

In de Alpen zijn de meeste skiliften al geopend en fanatieke wintersporters hebben hun retourtje sneeuw geboekt. Zij beginnen al de eerste wintersportkriebels te voelen. Symptomen: dagelijks checken van de sneeuwhoogte op de plaats van bestemming, hardnekkige neiging om thermo-outfits te kopen en een onweerstaanbare behoefte aan warme chocomelk en Jägermeister. Gelukkig bestaan er ook apps waarmee wintersportliefhebbers en sneeuwfanaten hun kriebels kunnen uitleven. iCulture zette de beste voor je op een rij, toepasselijk onderverdeeld in voorpret, apps voor op de piste en après-ski. Laat de wintersport maar komen!

Tip: Voor het meten van je ski- en snowboardactiviteiten heb je trackers zoals PIQ en Trace.

Spring meteen naar de gewenste soort apps:

BEKIJK OOK
Met deze Sneeuwhoogte-apps voor iPhone en iPad blijf je altijd op de hoogte als er verse sneeuw is gevallen. Voor alle populaire wintersportgebieden zijn er de juiste apps die je op de hoogte houden van gevallen en aankomende sneeuw.
19

Voorpret-apps

Bergfex/Ski

Ski-app Bergfex/Ski is een bekende app onder skiërs, vol met foto’s, weersvoorspellingen en informatie over skigebieden. Er zijn twee variaties: een gratis variant en een betaalde app met weersvoorspellingen en het weer in de bergen. Bergfex/Ski Lite bevat uitgebreide informatie over de skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Slovenië. De app bevat onder meer kaarten, uitgebreide weersverwachtingen van de komende 9 dagen en verschillende overzichten van je favoriete skigebieden. Voor nog gedetailleerdere weersvoorspellingen zal je de Pro-versie moeten aanschaffen. Die versie heeft ook meer informatie over de skigebieden in Oostenrijk en omgeving en (offline) instructievideo’s voor carven, snowboarden, poekelpistes en offpiste skiën.

Bergfex/ski met kaart.

Sneeuwhoogte.nl

Sneeuwhoogte.nl is één van de bekendste apps om te kijken hoe het zit met de sneeuwdikte op jouw wintersportbestemming. De app van de gelijknamige website toont per locatie de sneeuwhoogte, met kaarten van de piste en uitgebreide weersverwachtingen. Je kunt ook in de app terecht om te lezen wat bezoekers vinden van de pistes en dorpen in de verschillende wintersportlanden. Zo weet je precies of een bepaald dorp de moeite waard is. Via webcams kun je zien of er daadwerkelijk sneeuw ligt. De app kan ook een melding geven zodra er een vers pak sneeuw gevallen is.

Sneeuwhoogte.nl geeft ook weersinformatie.

Aanraders op de piste

Ski Tracks

Het populaire Ski-Tracks richt zich specifiek op het bijhouden van een aantal facetten: de maximaal behaalde snelheid, de afgelegde afstand, je hoogte, de steilheid van de afdaling, het aantal keer dat je naar beneden bent gezoefd en hoe lang je in totaal bezig bent. Voordat je aan de slag gaat hoef je alleen je omstandigheden in te voeren: ga je skiën, snowboarden, bobsleeën/ rodelen of langlaufen? Ook wil de app graag weten wat voor weer het is en hoe de sneeuw erbij ligt. Wat Ski Tracks onderscheidt van de rest is de manier waarop de app met de batterij omspringt. Het gebruiken van GPS-gegevens trekt een batterij snel leeg, maar vanwege zuinige GPS-instellingen houdt je iPhone het met Ski Tracks een hele dag vol. De app heeft ook geen dataverbinding nodig, waardoor je niet tegen eventuele extra kosten aanloopt. Bovendien zijn veel gebruikers lovend over de accuratesse van de app. Ook fijn: je kunt vanuit Ski Tracks direct foto’s schieten en terugkijken en de app laat je ondertussen gewoon muziek afspelen, sms’en en bellen zonder te stoppen met tracken. De betaalde versie van Ski Tracks is overigens de variant die je moet hebben. Die versie stelt je in staat de opgeslagen tracks te exporteren naar Google Earth, zodat je afdalingen thuis nog eens goed kan bekijken. Daarnaast kan je in de betaalde versie afdalingen delen via Facebook en onbeperkt tracks opslaan. De betaalde versie is ook de enige met een aparte Apple Watch-app waarmee je in één oogopslag de gegevens kan bekijken.

Ski Tracks geeft snelheid en ski-kaart weer.

Trace Snow

Deze app was vroeger bekend onder de naam Alpine Replay. Zelfs de professionals gebruiken deze mooie gratis app (met in-app aankopen). In de stijlvolle applicatie kun je jouw snelheid, verticale afstand, totale afstand, airtime, sprongen en meer bijhouden. De app maakt gebruik van GPS en accelerometers om gegevens te tracken. De makers hebben geprobeerd om de app voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken. Bij felle zon, of als je handschoenen aan hebt worden de knoppen en tekst in de app extra groot. Om de app te gebruiken log je in, doe je de iPhone in je zak, en klaar is kees. De app doet de rest. Wat AlpineReplay bijzonder maakt is de koppeling met hun sociale website, waar je vrienden kunt uitdagen of afdalingen in 3D kunt vergelijken. Voor gezondheidsfreaks is er bovendien goed nieuws, want de app houdt de verbranding van calorieën tijdens het wintersporten nauwkeurig bij. Om Trace Snow te gebruiken moet je wel een account aanmaken. Dat kan via mail, maar ook via je eigen Facebookprofiel.

Trace Snow geeft alle ski-info op een kaart.

Afdaling

Afdaling is het Nederlandse alternatief voor Ski-Tracks. De simpele en overzichtelijke applicatie registreert je prestaties tijdens het skiën en snowboarden. Je komt binnen op het scherm waarop je meteen een nieuwe afdaling kan vastleggen, waarna je met veegbewegingen op het scherm kan schakelen tussen de weergave van de maximale snelheid, gemiddelde snelheid, afgelegde afstand en de maximaal bereikte hoogte. Heb je een mooie route geskied, dan kun je deze eenvoudig delen via Facebook en Twitter. Je opgenomen sessies worden statistisch bijgehouden in Afdalingen, waarna je ze ziet op de kaart en in grafieken. Een andere functie die handig is voor op en om de piste is de nieuwe mogelijkheid om je favoriete locaties te pinpointen op de kaart. Zo hoeft het vinden van je favoriete slagroomchocolademok op de piste geen probleem meer te zijn… en gaat het vinden van je blokhut na après-ski ook wat handiger.

Nederlandse Afdaling met ski-info.

Maps 3D

Je wilt niet verdwaald raken als je zomaar de verkeerde bocht hebt gemaakt. Of je bent benieuwd welke route je keurig binnen de pistelijntjes hebt afgelegd. Het kan allebei met Maps 3D: GPS routes voor fietsen, wandel en skiën. Voordat je op reis gaat, selecteer je een skigebied op de kaart. De app laat zien of alle details op de kaart staan (zoniet, dan moet je verder inzoomen) en hoe groot het bestand wordt. Dan download je de 3D-kaart voordat je op vakantie gaat. Eenmaal ter plekke berekent de app je positie aan de hand van je GPS-positie en projecteert hij die op de offline kaart. Je kan vanaf de locatie meteen zoeken naar lokale Points of Interests. Met de Record Track-functie kan je een route vastleggen. De app registreert dan standaard elke 5 seconde en 5 meter je nieuwe locatie, maar je kan de waarden naar je eigen hand zetten. Als je de opname een naam hebt gegeven, kan je hem terugzien in het tabblad Tracks. Routes kunnen gedeeld worden via e-mail en het iTunes bestandsbeheer. Zo kan je daarna de buurman ook het bos in sturen.

Maps 3D voor wandelen en skiën.

Snowciety

Snowciety is een sociaal netwerk die speciaal gemaakt is voor skiërs en snowboarders. Je kunt er je routes over de berg mee bijhouden, zodat je achteraf kunt zien waar je was en hoe snel je ging. Die informatie kun je ook bekijken van alle mensen met wie je bevriend bent via Snowciety. Je kunt zelfs via de GPS-functie zien waar ze nu precies zijn, wat natuurlijk handig is als je de hele dag bezig bent. Daarnaast kun je foto’s gemakkelijk delen en statusupdates toevoegen zodat je elkaar kunt vertellen wat je allemaal meemaakt.

Snowciety is een ski-netwerk voor jou en je vrienden.

Navionics Ski

Een soort routeplanner voor skitrips. Je vult een start- en eindpunt op en een moeilijkheidsgraad. De app geeft je vervolgens een route, via liften en pistes. Bevat 37.000 kilometer aan skiroutes in de Europa, VS, Canada, Zuid-Amerika, Azië en Australië. Je vindt plattegronden van skigebieden en -dorpen, kunt hiermee je afgelegde route vastleggen en kijken wat voor weer het is op verschillende plekken.

Navionics Ski is een veelzijdige ski-app.

Après-ski

Edge Ski

Edge Ski heeft eigenlijk alles ineen: sociale componenten, Foursquare-informatie, tracking van afdalingen, navigatie én een stijlvol uiterlijk. Omdat we de tracking en navigatie van de applicatie niet hebben kunnen testen en er nog weinig positieve reviews van de app zijn, durven we hem nog niet voor op de piste aan te raden, maar wel alvast voor daarbuiten. In Edge Ski kun je uitdagingen voor jezelf of vrienden stellen en lees je allerlei offline informatie over skigebieden, zoals kaarten, weersinformatie, horeca en accommodaties.

Edge Ski geeft info over skilocaties.

Qua tracking en navigatie houdt de Edge Ski-app bij waar je bent geweest, hoeveel kilometer je hebt afgelegd, wat je gemiddelde en maximale snelheid was, het afgelegde hoogteverschil en hoe lang je erover hebt gedaan. Meerdere afdalingen op een dag worden automatisch door de app herkend en afzonderlijk van elkaar opgeslagen. Onderweg de route opzoeken zou ook moeten kunnen, want kaarten zijn offline beschikbaar. Als je klaar bent en je prestaties graag wil delen kan dat via AirDrop, SMS, Facebook en Twitter. Edge Ski is gemaakt door twee Engelse jongens van 16 en 17 en dat is absoluut een prestatie. Apple heeft deze app benoemd als Keuze van de redactie, maar wij durven deze app nog niet uit te roepen tot absolute favoriet.

Bonus: deze apps zijn ook handig

Nog niet kunnen vinden wat je zoekt? Kijk dan ook eens naar:

  • Anton (gratis, iPhone/iPad, iOS 7.0+) - Magazine vol met foto’s, video en korte verhalen. Opgezet door het team achter wintersporters.nl & wintersporters.be.
  • snoww – social ski tracker and snowboard tracker (gratis, iPhone/ Watch, iOS 9.0+) - Volg je vrienden en hun ski-prestaties. De app houdt ook je eigen prestaties bij en vormt daarmee een ranglijst, zodat er een competitief element ontstaat.

Openingsbeeld: Shutterstock, gorillaimages

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!