Wat is een iPhone?

Laatst bijgewerkt:

De iPhone is een door Apple ontwikkelde mobiele telefoon met slimme functies en wordt daarom ook wel smartphone genoemd. Met de iPhone kun je bellen, sms’en en nog veel meer: je hebt toegang tot Facebook, kunt WhatsApp-berichtjes versturen, navigeren naar je bestemming, muziek luisteren, video’s kijken en nog veel meer. In dit artikel lees je wat je zoal met de iPhone kunt doen en welke iPhone bij jou past.

iphone-5s-groot

De iPhone heef een revolutie veroorzaakt onder telefoongebruikers. Dankzij de iPhone gingen mensen gebruik maken van mobiel internet, ze ontdekten mobiele apps en leerden hun telefoon op een heel andere manier gebruiken. Nieuwe functies die Apple introduceerde werden snel overgenomen door andere fabrikanten. Meer over de geschiedenis van de iPhone lees je in ons dossier iPhone geschiedenis. Meer over het kopen van de iPhone lees je op de pagina iPhone kopen.

Functies van de iPhone

Het bijzondere aan de Apple iPhone is dat je er zoveel mee kunt doen. Het is een telefoon, een muziekspeler, een internetbrowser, maar het vervangt ook je navigatiesysteem, documentenscanner, digitale camera en sporthorloge. Het ligt er maar net aan welke apps je installeert.

Touchscreen

iphone-5c-schermDe iPhone was de eerste smartphone met een multitouch-scherm. Eerdere telefoons moest je aanraken met een pennetje (stylus), terwijl je bij de iPhone gewoon je vingers kon gebruiken. Zelfs meerdere vingers tegelijk: je kunt inzoomen op een foto door je vingers op het scherm te drukken en uit elkaar te bewegen. Wil je uitzoomen, dan knijp je je vingers weer samen. De nieuwste iPhones hebben een retinascherm, waarbij de beeldpuntjes zo klein zijn, dat je met het blote oog geen pixels meer kunt onderscheiden. Het zorgt ervoor dat het beeld enorm scherp is.

Beginscherm

De iPhone heeft een startscherm met daarop icoontjes. Met elk icoontje start je een andere app of toepassing op. Ook dat was een revolutie ten opzichte van eerdere smartphones. Je kunt de icoontjes naar eigen voorkeur rangschikken op het beginscherm. Eventueel kun je ze organiseren in mappen.

Toetsenbord met autocorrectie

typo-2-toetsenbordOp de iPhone vind je een schermtoetsenbordje voor het intikken van teksten. Toen de eerste iPhone verscheen werd hier nogal vreemd tegenaan gekeken, omdat de meeste telefoons toen nog beschikten over een fysiek toetsenbordje. Inmiddels zijn ook andere telefoonfabrikanten overgestapt op schermtoetsenbordjes. Wie toch nog verlangt naar zijn oude BlackBerry kan een toetsenbordje zoals op de foto kopen.

iTunes en iCloud

Eén van de slimme keuzes van Apple is om al je apparaten gebruik te laten maken van iTunes en iCloud. In iTunes download je apps, muziek, boeken en andere multimedia. De App Store is onderdeel van iTunes en is dé plek waar je nieuwe apps vindt. We verwijzen vanuit iCulture dan ook vaak naar nieuwe apps die je via de App Store kunt downloaden. iCloud gebruik je voor het maken van back-ups en het uitwisselen van gegevens tussen apparaten. Heb je bijvoorbeeld een spelletje gespeeld op de iPhone, dan kun je op de iPad verder spelen zonder dat je behaalde scores verliest.

Lees meer: Dossier iCloud

Camera

iphone-cameraDe iPhone is al jarenlang de meest populaire camera op Flickr. De iPhone heeft ervoor gezorgd dat mensen geen digitale camera meer meenemen als ze op vakantie of een dagje uit gaan. De camera van de iPhone is goed genoeg. In de nieuwste iPhones vind je een camera met een resolutie van 8 megapixels. Dat is voldoende voor dagelijkse foto’s die je op Facebook en Instagram wilt publiceren. Over Instagram gesproken: dankzij de iPhone is dit sociale netwerk uitgegroeid tot dé plek waar je foto’s deelt met vrienden. Je kunt de camera ook gebruiken voor videobellen, bijvoorbeeld via FaceTime.

Internet

De iPhone wordt geleverd met een Safari-browser, maar je kunt ook Chrome of een andere webbrowser installeren. Je kunt de bladwijzers en favorieten van je desktopcomputer meenemen op de iPhone. Zoeken via de Google-zoekmachine is ook standaard mogelijk. Om te kunnen internetten heb je een databundel bij je mobiele provider nodig. Dit kan een sim only-kaartje met databundel zijn of een abonnement, dat je bij aankoop van de iPhone afsluit. Internetten kan via het 3G-netwerk, maar wil je echt snel internet dan kun je ook gebruik maken van 4G. Sommige providers bieden gratis 4G bij hun mobiele abonnementen, bij andere moet je een speciale bundel afsluiten. Ben je thuis of op je werk, dan kun je ook internetten via het Wi-Fi-netwerk (draadloos netwerk) ter plaatse.

Sensoren

In de iPhone zijn verschillende sensoren ingebouwd. Zo herkent de telefoon automatisch wanneer je de iPhone kantelt van portret- naar landschapsweergave. Het scherm draait dan automatisch mee. Ook zit er een GPS-chip en een kompas in voor navigatietoepassingen. En een nabijheidssensor zorgt ervoor dat het scherm automatisch wordt uitgeschakeld als je je iPhone tijdens een telefoongesprek tegen het oor houdt. De M7-bewegingschip verzamelt alle bewegingsdata en kan op die manier bijvoorbeeld bijhouden hoeveel stappen je hebt gelopen. Je moet daarvoor de iPhone wel altijd op zak of in de hand houden. Een lichtsensor zorgt ervoor dat de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast zodra lichter of donkerder wordt.

Accessoires

bluelounge_sanctuary4_laadstation_wit_015Voor de iPhone zijn talloze accessoires verkrijgbaar. Er zijn beschermhoesjes, extra oplaadkabels, oordopjes, speakers en nog veel meer. Kijk in de iCulture Shop wat er voor jouw type iPhone zoal te koop is – als je iets koopt steun je daarmee iCulture.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!