NordVPN filtering

Veilig internetten bij wifi-hotspots met je iPhone, iPad en Mac

Als je gratis wifi-hotspots gebruikt, loop je risico dat data wordt onderschept. Met een VPN of met Apple's Private Relay-functie kun je dit voorkomen. Deze gids geeft meer uitleg over deze oplossingen en hoe je ze gebruikt op iPhone, iPad en Mac.

Op heel veel plekken kun je tegenwoordig gratis internetten via openbare netwerken of wifi-hotspots. Bijvoorbeeld op het station, in de trein of in de bus en in verschillende winkels en uitgaansgelegenheden. Maak je graag gebruik van hotspots en onbeveiligde wifi-netwerken, realiseer je dan dat de gegevens die je verstuurt vrij gemakkelijk te onderscheppen zijn. Dus ook e-mailberichten en wachtwoorden die je intikt. Je kunt dit voorkomen door jezelf te beschermen met een beveiligde VPN-verbinding. Deze tip legt uit hoe dat werkt.

Veilig internetten bij hotspots

Bij steeds meer winkels, luchthavens, café’s en restaurants kun je gebruik maken van internet, bijvoorbeeld bij Starbucks, McDonalds en de Apple Store. Ook zijn er providers die gratis hotspots aanbieden, zoals KPN en T-Mobile. Met je iPhone, iPad en Mac kun je je aanmelden bij hotspots om gratis te kunnen internetten. Deze publieke wifi-netwerken zijn echter niet veilig. Kwaadwillenden die op hetzelfde netwerk zitten kunnen vrij gemakkelijk al het dataverkeer onderscheppen. Je kunt je daartegen beschermen met een Virtual Private Network (VPN). Een andere optie is gebruik maken van iCloud Private Relay van Apple, maar dit werkt alleen als je betalend gebruiker bent van iCloud+ en het werkt alleen in de Safari-browser. Met een VPN is al je internetverkeer versleuteld. Meer verschillen tussen iCloud Private Relay en een VPN lees je in onze gids.

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen Apple Private Relay en een VPN

Apple biedt met Private Relay een soort VPN-functie aan. Het lijkt erg op een VPN, maar er zijn we duidelijke verschillen. Heb je nog een VPN nodig en is Apple's oplossing beter?

Wat is een VPN?

Een VPN is een dienst die een beveiligde, directe verbinding vanaf jouw computer naar een ander netwerk maakt. De VPN-aanbieder zorgt voor de beveiliging, dus dit moet wel een vertrouwde partij zijn. Kies daarom voor een bedrijf met een goede reputatie, zoals NordVPN, Proton VPN of OpenVPN.

Gelukkig hebben vrijwel alle VPN-aanbieders goede bedoelingen, maar het kan zin hebben om toch even goed te kijken. Opera biedt bijvoorbeeld een browser met gratis VPN aan, maar hou er rekening mee dat deze Noorse browsermaker ondertussen is overgenomen door een Chinees bedrijf. Ook Google heeft een VPN, maar als er één ding is dat we zeker weten, is dat Google gek is op data. Kies liever voor een Europese partij die volgens de Europese datawetgeving werkt.

ProtonVPN

Waarom een VPN?

Een VPN beschermt je data op een onbeveiligd wifi-netwerk. Sinds iOS 10 laat Apple bij deze onbeveiligde netwerken een beveiligingswaarschuwing zien, waarmee ze je bewust proberen te maken van de risico’s. Sommige data die je verstuurt is versleuteld, dankzij de https aan het begin van een webadres. Voor andere informatie zoals je e-mail, bezochte websites en apps die je gebruikt, geldt dat niet. Zodra je een VPN activeert wordt al je dataverkeer versleuteld, zodat anderen het niet kunnen bekijken. Aanvallers zouden kunnen proberen om de versleuteling te hacken, maar dit kost vaak meer moeite dan het oplevert.

Voor wie is een VPN interessant?

Vooral voor mensen die vaak onderweg zijn en in hotels of koffiebars rondhangen is het verstandig om regelmatig gebruik te maken van een VPN als je bijvoorbeeld bezig bent met mobiel bankieren of e-mail beantwoorden. Als een kwaadwillende toegang krijgt tot jouw e-mailaccount, kan deze persoon namelijk ook de wachtwoorden van heel veel andere diensten die je gebruikt opvragen of resetten.

Proton VPN devices

VPN’s zijn ook nuttig als je toegang wilt tot een bedrijfsnetwerk en wilt voorkomen dat bedrijfsgeheimen uitlekken. Zeker als je langere tijd op een bepaalde plek bent, bijvoorbeeld als je op je hotelkamer verbinding maakt met het hotelnetwerk, loont het de moeite om een VPN in te schakelen.

Een derde reden om een VPN in te schakelen, is als je gebruik wilt maken van diensten die alleen in een bepaalde regio beschikbaar zijn, bijvoorbeeld streaming videodiensten zoals Amerikaanse series op Netflix of de Nederlandse publieke omroepen als je buiten Europa bent. Vanaf je vakantieadres kun je naar Nederlandse tv-programma’s kijken door te doen alsof je in Nederland bent. Je moet dan wel een VPN kiezen die een locatie in Nederland aanbiedt.

Niet altijd VPN nodig

Moet je even snel je e-mail ophalen, dan kan het verstandiger zijn om dit via de 4G- of 5G-verbinding van je iPhone te doen. Gebruik je een Mac of iPad, dan kun je hiervoor de persoonlijke hotspot van je iPhone gebruiken om de internetverbinding te delen met andere apparaten die je gebruikt. De mobiele verbinding kan minder makkelijk worden onderschept.

NordVPN filtering

Welke VPN-dienst voor iPhone, iPad en Mac?

Er zijn tientallen VPN-diensten waar je gebruik van kunt maken, zoals de eerder genoemde aanbieders NordVPN, OpenVPN en Proton VPN. Een round-up kun je vinden in onze vergelijking van VPN-apps. Vaak zijn deze VPN-diensten ook op de Mac beschikbaar.

Bekijk ook

Dit zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad? Waar moet je op letten, welke zijn gratis en welke zijn extra veilig? We hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet.

In onze uitleg over VPN instellen op je iPhone en iPad leggen we uit welke stappen je moet nemen om het werkend te krijgen.

Bekijk ook

VPN instellen op je iPhone en iPad om veiliger te internetten

Gebruik een VPN op je iPhone of iPad om veilig te kunnen internetten! Deze tip legt uit hoe je een VPN instelt op je toestel en de VPN-verbinding inschakelt.