Siri logo

Siri op vakantie: laat de slimme assistent het werk doen

Siri kan op vakantie goed van pas komen: restaurants zoeken, routes opvragen, valuta omrekenen... Als je internet hebt, kan Siri je helpen aan een taxi, een leuk restaurant, toeristische bezienswaardigheden en meer. In dit artikel leggen we uit wat de mogelijkheden zijn voor Siri op vakantie.

Op wat voor manieren kan Siri je tijdens de vakantie helpen? Op meer manieren dan je denkt! We geven een aantal voorbeelden in deze aflevering van de iCulture iPhone vakantiegids. De weg vragen, slapen en eten: net als in het dagelijks leven komt Siri ook op je vakantieadres van pas.

Let op: voor Siri-functies is een internetverbinding nodig. Zorg daarom voor een draadloos netwerk of lees onze tips over roaming op vakantie.

Siri helpt je op weg op vakantie

Het nut van Siri begint direct zodra je de deur achter je dichttrekt. Want vraag je ‘Wat is de snelste route naar Parijs?’ (of een andere eindbestemming van je keuze) dan wordt de Kaarten-app gestart en de snelste route naar je eindbestemming berekend. Krijg je onderweg trek, dan vraag je ‘Waar is het dichtstbijzijnde restaurant?’, waarbij je restaurant natuurlijk ook kunt vervangen door benzinestation of openbaar toilet, al naar gelang je behoefte. Merk je dat je een beetje slaperig wordt, dan is het misschien tijd voor wat muzikaal vermaak. Een ballad is waarschijnlijk niet waar je dan op zit te wachten, dus vraag je Siri: ‘Speel hiphop’ of ‘Speel rock’ waarna er een selectie van de gevraagde muziek op je iPhone wordt afgespeeld (indien aanwezig).

Bijna op de plaats van bestemming? Laat het je thuisfront (of eventuele mensen bij wie je logeert) weten door bijvoorbeeld te zeggen: “Stuur *naam* een bericht ‘We zijn er bijna'”.

Siri op vakantie

Siri op vakantie: slapen en eten

Waarschijnlijk heb je ergens een hotel of een camping geboekt om te slapen. Als dat niet zo is, kan Siri je daar ook uitstekend mee helpen. Zeg je “Zoek een hotel in Parijs” (wederom of een andere bestemming) dan toont de assistent je een overzicht met hotels. Helaas kun je met Siri nog niet zoeken op prijs of aantal sterren, noch op openingstijden, maar dat ligt ongetwijfeld in het verschiet.

Wil je een hapje eten, dan kun je wel wat specifieker zijn. Zeg je bijvoorbeeld “Waar vind ik de beste steak frites in Parijs” (het mag inmiddels duidelijk zijn dat we Parijs als voorbeeld nemen) dan krijg je een overzicht van steakrestaurants in Parijs met de hoogste waardering. Die waarderingen zijn overigens afkomstig van Yelp en dus geschreven door mensen die zelf al in het restaurant hebben gegeten.

Moet je nog even pinnen, zeg dan “Zoek een pinautomaat” (zodra je op de plaats van bestemming bent hoef je die plaats uiteraard niet meer te noemen, Siri zoekt altijd het dichtstbijzijnde punt). Ben je trouwens uitgereden en wil je een stukje lopen, zeg dan: “Zoek een restaurant op loopafstand”.

Siri op vakantie

Siri op vakantie: valuta, fooien en rekening delen

Heerlijk, die buitenlandse cuisine, maar je zult er uiteindelijk wel voor moeten betalen. Wat een Franse euro waard is weet je natuurlijk wel, dus verkassen we onze vakantie naar Los Angeles, waar we een rekening krijgen van 50 dollar voor een diner voor twee. Nadat we Siri hebben gevraagd: “Hoeveel is 50 dollar in euro?” ontdekken we dat Siri je daarmee wel kan helpen. Maar wacht, er moet nog een fooi bij! “Hoeveel fooi moet ik betalen in Californië” is een vraag waar de Nederlandse Siri het antwoord niet op weet, maar ze kan wel een paar webpagina’s laten zien die je vertellen dat 15% prima is.

De fooi zelf uitrekenen lukt alleen met de Engelse Siri, die gebruik kan maken van Wolfram Alpha. Vraag je in het Nederlands hoeveel $50 + 15% is, dan stuurt Siri je door naar een webpagina waar je het verder zelf maar moet uitzoeken. Je kunt beter vragen naar de berekening van 50 + 15% (dus zonder dollarteken), want gewone berekeningen kan Siri wel aan.

Als je met z’n tweeën bent is delen waarschijnlijk geen issue. Maar ben je met z’n drieën, hoeveel moet ieder dan betalen? Siri vertelt het je als je zegt dat je 50 wilt delen door drie.

Siri op vakantie

Siri op vakantie: de omgeving verkennen

Wanneer je lekker hebt gegeten is het misschien langzamerhand tijd om naar bed te gaan. Je wilt natuurlijk niet teveel tijd verslapen dus vraag je Siri: “Zet mijn wekker om 8:00 uur morgenochtend”. Een tikje gaar word je wakker de volgende ochtend en daar is maar één remedie voor: “Siri, ik wil koffie! Nu!” Siri is gelukkig niet beledigd en toont je de dichtstbijzijnde koffietentjes. Of coffee shops.

Eenmaal weer bij je positieven vraag je je af of je vandaag een regenjas nodig hebt. “Siri, gaat het vandaag regenen?” geeft je toegang tot een uitgebreid weerbericht.

Hoe je een fijn restaurantje vindt in de omgeving weet je inmiddels. Maar wat is er eigenlijk te doen in de buurt? Ook dat weet Siri: vraag haar om de “Beste bezienswaardigheden” of “Toeristische attracies”, waarna ze een lijstje geeft, gesorteerd op populariteit. Voeg je er een plaatsnaam aan toe, dan kun je uiteraard ook trekpleisters op andere locaties zoeken. Je kunt de auto pakken, maar vraag je Siri om een taxi of het dichtstbijzijnde bus- of treinstation, dan helpt ze je ook aan alternatieve vormen van vervoer.

Siri voor herinneringen op vakantie

Tijdens je verblijf stop je je paspoort veilig in de kluis op je hotelkamer. Is dat een klusje dat je snel vergeet, dan kan Siri je eraan herinneren om het paspoort de volgende dag er weer uit te pakken. Je zegt dan bijvoorbeeld: “Herinner me om mijn paspoort uit de kluis te halen om 9:00 uur morgenochtend.” Je kunt ook herinneringen instellen op basis van locatie. Handig voor de kleine dingetjes die je snel vergeet.

Tot slot een handige bonustip: stel je bent op vakantie met iemand die ook een iPhone heeft, zorg dan dat je elkaar hebt toegevoegd in de app Zoek mijn Vrienden of Zoek mijn. Ben je elkaar dan kwijt, dan vraag je gewoon aan Siri: ‘Waar is *naam* en Siri zal de persoon in kwestie voor je zoeken!

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is bijgewerkt in augustus 2019. Heb je suggesties of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link!

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri