De beste mindfulness-apps voor iPhone en iPad

Laatst bijgewerkt:

Wil je meer rust brengen in je drukke leven? Dan zijn mindfulness-apps de oplossing. Deze apps helpen je rustig worden en zorgen dat je meer in het hier en nu leeft. Ze helpen je ook om minder te piekeren en meer aandacht te besteden aan eten, ontspannen en genieten. Kortom: heb je wat meer rust nodig of vind je je leven te gehaast, dan helpen deze mindfulness-apps je om een stap terug te doen.

shutterstock_129031994

De Mindfulness App

de-mindfulness-appEr zijn apps die niet uit de top 100 zijn weg te slaan. De Mindfulness App is een voorbeeld daarvan. Deze app staat net als Sleep Cycle en de 7 Minute Workout constant weer bovenaan de ranglijsten in januari. Met de Mindfulness App leer je mediteren. Je stelt zelf in op welke momenten je herinnerd wilt worden. De app kan je ook waarschuwen als je op een bepaalde locatie aankomt. Je kunt je tijdens de meditatie laten leiden door een stem of door klankschalen. Uiteraard bepaal je zelf hoe lang de mediatiesessie duurt.


Stop, Breathe & Think

Ook deze app doet niet denken aan de typische meditatie-apps. Toch is dat precies wat je met deze app leert doen. Het leuke is dat deze app zich niet alleen op volwassenen richt, maar ook op scholieren en studenten. Vanaf de middelbare schoolleeftijd kun je tieners vertrouwd maken met mediteren. Je gaat mindfulness in je leven integreren en voelt jezelf rustiger. De app is al honderdduizenden keer gedownload en is een groot succes.

Stop Breathe

Je kunt elk moment en op elke plaats even gebruik maken van de app. Je wordt jezelf bewuster van je gedachten en emoties, leert jezelf afsluiten van de vele prikkels die om je heen zijn en wordt rustiger. Met de app kun je stickers verdienen door de oefeningen uit te voeren en dagelijks in te checken. Er is daarbij rekening gehouden met het feit dat jongeren dit ook leuk moeten vinden.


Headspace

Hou je helemaal niet van zweverige teksten, dan is de Headspace-app jouw oplossing. Deze app maakt het supersimpel om te mediteren, met technieken die je niet afschrikken. Het resultaat: een gezonder, gelukkiger en leuker leven. Je begint met een gratis programma, waarbij je de basistechnieken van meditatie leert in slechts 10 minuten per dag.

Spotify Headspace

Daarna kun je besluiten of je verder gaat met de training. Er zijn honderden uren aan meditatiesessies beschikbaar, van 2 tot 60 minuten. Je kunt ook mediteren met vrienden, zodat je elkaar kunt motiveren. Een vervolgabonnement is wel vrij prijzig: twalf euro per maand. Headspace werkt ook samen met Spotify.


VGZ Mindfulness Coach

Je hoeft geen klant van zorgverzekeraar VGZ te zijn om van deze app te profiteren. Met deze app volg je een programma van 5 weken om te werken aan je mindfulness. Je kiest zelf een van de ingesproken oefeningen en kunt zo vaak oefenen als je zelf wilt. Om te voorkomen dat je een meditatiesessie vergeet kun je de oefeningen ook in de iPhone-agenda zetten. Er zijn in totaal 25 oefeningen, die variëren van ademhalingsoefeningen en meditatie tot bewegingsoefeningen. Ze duren maximaal 15 minuten, dus ook geschikt voor drukke mensen. Oefeningen die je goed bevallen kun je als favoriet instellen door op een hartje te tikken. – Lees onze review van de VGZ Mindfulness Coach.


Buddhify

Voor mensen die zich niet aangetrokken voelen tot mediteren of vinden dat ze er geen tijd voor hebben, is Buddhify uitgevonden. Deze app heeft geen zweverige teksten en biedt rustige meditatie-audio voor ieder moment van de dag. Je kiest uit vier meditatiestijlen. De lengte van de sessies varieert van 5 tot 20 minuten. Buddhify heeft ook een timer voor mediteren zonder begeleiding. De app houdt bij hoeveel tijd je hebt gemediteerd en zet dat om naar grafieken. Gedurende de dag ontvang je tips om te kalmeren en bewuster te leven. – Lees onze review over Buddhify.


Apple’s Ademhaling-app

Ook op de Apple Watch kun je prima aan je mindfulness werken, dankzij de Ademhaling-app. De app is aanwezig op elk model Apple Watch en richt zich uitsluitend op je ademhaling. Geef aan hoe lang de sessie moet duren en de Apple Watch geeft met tikjes op je pols (en met een animatie op het scherm) aan wanneer je moet in- en uitademen. Ideaal als je je gestresst voelt en even wat tijd voor jezelf nodig hebt.

BEKIJK OOK
Met de Ademhaling-app op de Apple Watch leer je ontspannen door ademhalingsoefeningen te doen. Lees hoe deze Ademhaling-app werkt en wat je ermee kunt.
64

Ademhaling-app op iPhone en Apple Watch

Niet alleen Apple heeft ademhaling ontdekt als manier om je stress onder controle te houden. Ook Fitbit heeft aan de nieuwste fitnesstrackers een ademhalingsoefening toegevoegd. Je kunt dus ook met je Fitbit aan je ademhaling gaan werken.

BEKIJK OOK
27-10-2016 · Apple en Fitbit hebben ademhalings- en relaxfuncties toegevoegd aan hun wearables. Waarom eigenlijk en hebben die oefeningen wel zin? Wij doken in de achterliggende theorie en keken of beide bedrijven niet een stap verder hadden kunnen gaan.
8

Openingsafbeelding: Shutterstock, EpicStockMedia

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!