iPad voor beginners: iPad gekocht, wat nu?

Laatst bijgewerkt:

Je hebt een iPad gekocht en staat te popelen om het apparaat in gebruik te nemen. Wat moet je doen, welke apps zou je willen installeren? We geven op deze pagina allerlei tips waar je als nieuwe gebruiker iets aan hebt.

Om het overzichtelijk te maken hebben we de informatie verdeeld over meerdere tabbladen:

Uitpakken en in gebruik nemen

Als je de iPad-doos openmaakt en het folie van de iPad hebt gehaald druk je een paar seconden op de aan/uitknop (bovenop het apparaat). Helaas kun je niet meteen aan de slag: je zult eerst een aantal stappen moeten doorlopen:

  1. Standaardtaal instellen.
  2. Aanmelden bij iCloud.
  3. Aangeven of apps je locatiegegevens mogen gebruiken.
  4. iPad verbinden met een Wi-Fi-netwerk.
  5. Eventueel een back-up van een eerdere iPad terugzetten.

Je krijgt aanwijzingen op het scherm om deze stappen te doorlopen. Met de schuifknop onderin het scherm ontgrendel je de iPad. Deze schuifknop voorkomt dat je per ongeluk apps opstart als de iPad bijvoorbeeld in je tas zit.

ipad scherm

Heb je de ontgrendel-schuifknop gebruikt, dan verschijnt het scherm zoals op de afbeelding rechts. Als je computer op Nederlands is ingesteld, is de iPad ook meteen Nederlandstalig. Mocht dat niet zo zijn, dan ga je naar Instellingen > Algemeen > Internationaal > Taal > Nederlands. De iPad zal nu herstarten in de Nederlandse taal.

ipad taal

Lees verder op het volgende tabblad: iPad opladen.

iPad opladen

De iPad heeft een interne oplaadbare batterij die je op twee manieren kunt opladen:

  • Via de computer, dankzij de meegeleverde usb-kabel. Let op dat je een usb-poort gebruikt die voldoende stroom levert (‘high powered’). Usb-poorten in een monitor of toetsenbord leveren vaak te weinig stroom. Bovendien heeft de iPad dan erg veel tijd nodig om op te laden.
  • Via het stopcontact, dankzij de meegeleverde stroomadapter.

Bij de meeste iPads levert Apple een 10 Watt-oplader. Alleen bij de vierde generatie iPad krijg je een zwaardere 12 Watt-oplader waarmee je veel sneller kunt laden. Je kunt ook een gewone iPhone-oplader gebruiken maar volledig opladen van de batterij kan dan een paar uur langer duren. Dat is geen probleem als je je iPad bijvoorbeeld voor het slapengaan op de lader aansluit.

ipad opladen

Rechtsboven in het scherm zie je of de batterij wordt opgeladen: een bliksemflits geeft aan dat het laden in volle gang is, een stekker-symbool geeft aan dat de batterij vol is. De iPad toont naast het batterij-icoon ook het percentage batterijspanning (0-100%). De snelste manier om op te laden is via het stopcontact.

ipad verhitMocht je batterij erg leeg raken, dan verschijnt er een rode batterij in beeld. Je hebt dan nog ca. 10 minuten voordat je iPad ermee ophoudt. Het icoontje links geeft aan dat je aan het opladen bent, het icoontje rechts betekent dat het opladen niet lukt. Eventueel krijg je een melding ‘Opladen wordt niet ondersteund met dit accessoire’. Als de batterij erg leeg is, kan het even duren voordat de iPad weer tot leven komt. Er verschijnt dan eerst een Apple-logo op het scherm.

Het kan ook voorkomen dat de iPad bij zonnig weer te heet wordt. Er verschijnt dan een melding in beeld dat de iPad eerst moet afkoelen, zoals hiernaast te zien is. Na een paar minuten kun je de iPad weer gebruiken.

Lees verder op het volgende tabblad: iCloud en iTunes.

iCloud en iTunes

iCloud is Apple’s online dienst voor het beheren van je iPad, iPhone, iPod touch en Apple TV. Je gebruikt het om back-ups te maken, je iPad te zoeken als je deze kwijtgeraakt bent en om content uit iTunes uit te wisselen. De meeste diensten van iCloud zijn gratis en werken automatisch op de achtergrond. Als je voor de eerste keer je iPad in gebruik neemt, zal Apple vanzelf vragen naar je Apple ID. Daarmee krijg je toegang tot iCloud. Heb je nog geen Apple ID, dan heb je bij het in gebruik nemen van je iPad meteen een Apple ID aanmaken.

Als je apps wilt installeren en andere content uit iTunes wilt downloaden heb je daarvoor ook een Apple ID nodig. Dit kan hetzelfde Apple ID zijn dat je ook voor iCloud gebruikt, maar het mag ook een ander account zijn.

Lees verder op het volgende tabblad: Apps installeren.

Apps installeren op de iPad

Er zijn twee manieren om apps te installeren op je iPad: rechtstreeks op de iPad zelf of via iTunes op de desktop. Als je al een iPhone of iPod touch hebt is het gemakkelijkst om de iPad op de desktop aan te sluiten en aan te vinken welke apps je wilt meenemen. Veel apps worden tegenwoordig als universele app uitgebracht. Dat houdt in dat ze voor iPhone én iPad zijn geoptimaliseerd. Als je je iPad vervolgens synchroniseert met iTunes (dit gebeurt automatisch bij het aansluiten) zullen alle apps meteen worden geïnstalleerd.

apps itunes installeren

Heb je de iPad aangesloten op een computer met iTunes, dan verschijnt de iPad vanzelf in beeld. Ga naar het tabblad Programma’s om te zien welke applicaties je al hebt. Vink aan wat je wilt hebben en druk op de knop ‘Pas toe’ (rechtsonder).

Een andere manier is het installeren van apps, rechtstreeks op je iPad. Er zijn drie soorten apps:

  • Applicaties die speciaal voor de iPad zijn gemaakt. Die zijn meestal te herkennen aan de aanduiding ‘HD’ achter de naam, bijvoorbeeld NU HD.
  • Applicaties die speciaal voor de iPhone zijn gemaakt. Die kun je wel installeren op de iPad, maar ze gebruiken maar een klein deel van het scherm. Je kunt de app wel ‘oprekken’ tot schermvullend formaat, maar grafisch ziet het er niet zo mooi uit.
  • Universele applicaties: deze zijn zowel voor de iPhone als voor de iPad geoptimaliseerd. Op een iPad zie je dus een schermvullende app, die er prima uitziet. Een extra voordeel van universele apps is dat je maar éénmaal hoeft te kopen. Een app die je al op de iPhone hebt gekocht, kun je ook zonder verdere kosten op de iPad installeren.

Welke apps?

Er zijn meer dan 300.000 apps die speciaal zijn geoptimaliseerd voor de iPad. Wil je weten welke de beste en de leukste zijn? We hebben een paar overzichten gemaakt om mee te beginnen:

Accessoires voor de iPad

ipad_smartcover_blauwOm te zorgen dat je iPad er ook na een paar weken nog steeds als nieuw uitziet, kun je het beste een hoesje aanschaffen. Er diverse hoesjes die speciaal voor de iPad zijn gemaakt. Onderstaand artikel geeft een overzicht.

Andere populaire accessoires voor de iPad:

ipad accessoires

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!