iPad line-up van 2021 vanaf de voorkant.

iPad handleiding: de gebruiksaanwijzing voor jouw iPad bekijken en downloaden

Ben je op zoek naar de handleiding van de iPad? Apple levert standaard geen iPad-handleiding in de doos, maar je kunt deze wel online vinden of ons stappenplan voor het instellen van je iPad volgen. Hier lees je er alles over.

Prijs (vanaf €439,-)

Voor de gebruiksaanwijzing van de iPad zul je tevergeefs zoeken in de doos. Apple levert namelijk standaard geen iPad-handleiding mee, maar je kunt deze wel online vinden of als digitaal boek downloaden. De iPad-handleiding van Apple beschrijft alle basishandelingen zoals het in gebruik nemen van de iPad en de vele functies. We bespreken hieronder twee onderwerpen: de iPad-handleiding zelf en het in gebruik nemen van je iPad:

iPad-handleiding downloaden

Heb je een iPad gekocht of gekregen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Op iCulture vind je heel veel iPad-tips, ook voor nieuwe gebruikers. Maar als je voor het eerst een iPad in handen hebt, kunnen sommige dingen nog niet helemaal duidelijk zijn. Hoe zet je de iPad aan, hoe installeer je apps, waar regel je de privacy-instellingen? In zo’n geval kan de officiële gebruiksaanwijzing van de iPad van pas komen. Apple heeft een iPad-gebruikershandleiding online staan, waar je gemakkelijk doorheen kunt klikken. De handleiding is geoptimaliseerd voor elk apparaat, dus je kunt ook op je iPhone lezen, terwijl je ondertussen op de iPad alle mogelijkheden ontdekt.

Er zijn geen handleidingen voor de specifieke apparaten zoals iPad mini, maar je neemt de handleiding die bij jouw versie van iOS of iPadOS past. Apple heeft ook een overzichtspagina met handleidingen voor de iPad, maar die bevatten vaak erg beknopte informatie. Je vindt ze hier. De handleidingen voor iPadOS zijn vaak veel informatiever.

Hier zie je welke handleidingen je nodig hebt:

Zoek je een iPhone-handleiding? Dan hebben een apart artikel over de iPhone-gebruiksaanwijzing:

Bekijk ook

iPhone handleiding: de gebruiksaanwijzing voor jouw iPhone bekijken en downloaden

Ben je op zoek naar de handleiding van de iPhone? Apple levert geen gedrukte iPhone-handleiding in de doos, maar je kunt deze wel online vinden of ons stappenplan volgen voor het instellen van je iPhone.

Handleiding iPad downloaden als boek

Wil je de iPad-handleiding meenemen als digitaal boek op je iPad? Dat kan! Je vindt in Apple’s Book Store een digitale versie die je ook offline kunt raadplegen.

Open de Boeken-app en zoek naar ‘ipad handleiding’. Vaak zijn er meerdere varianten, afgestemd op de iOS-versie die jij hebt geïnstalleerd. Heb je een specifieke versie van iOS, zoek dan naar ‘gebruikershandleiding’ in combinatie met het iOS-versienummer en jouw iPad-modelnummer. Hier zie je een voorbeeld.

iPad voor beginners: iPad in gebruik nemen

Als je voor het eerst een iPad hebt gekocht (of gekregen) vraag je je misschien af hoe je het apparaat het beste in gebruik kunt nemen. Wat moet je doen, welke apps heb je nodig? We geven op deze pagina allerlei tips waar je als nieuwe gebruiker iets aan hebt.

We bespreken hieronder de volgende onderwerpen:

iPad Air verpakking

iPad uitpakken

Als je de verpakking openmaakt en de iPad eruit hebt gehaald druk je een paar seconden op de aan/uitknop (bovenop het apparaat). De iPad zal nu inschakelen en je langs een aantal stappen leiden, onder andere:

  1. Standaardtaal instellen (Nederlands, Engels of een van de vele andere talen).
  2. Aanmelden bij iCloud.
  3. Aangeven of apps je locatiegegevens mogen gebruiken.
  4. iPad verbinden met een Wi-Fi-netwerk.
  5. Eventueel een backup van een eerdere iPad terugzetten.

Je krijgt aanwijzingen op het scherm om deze stappen te doorlopen.

De iPad gaat automatisch in slaapstand als je het apparaat een paar minuten niet gebruikt. Je kunt deze tijdsduur aanpassen via de Instellingen-app. Deze app is te herkennen aan het grijze icoontje met tandrad. De iPad is standaard al voorzien van een aantal apps, die je meteen kunt gebruiken.

iPad opladen

De iPad gaat meerdere dagen mee op een batterij. Je zult ongeveer eenmaal per week even moeten opladen, afhankelijk van de intensiteit waarmee je de tablet gebruikt.

Je kunt de batterij op twee manieren opladen:

  • Via een USB-poort van de computer, met de meegeleverde USB-kabel. Let op dat je een USB-poort gebruikt die voldoende stroom levert (‘high power’). USB-poorten die in een beeldscherm of toetsenbord zijn verwerkt leveren kun je wel gebruiken maar vaak erg weinig stroom, waardoor het opladen erg lang duurt. Schadelijk is het niet.
  • Via het stopcontact, dankzij de meegeleverde stroomadapter in combinatie met de USB-kabel. Dit is veruit de snelste manier. Je kunt ook de iPad snelladen als je beschikt over een speciale usb-c-adapter met kabeltje.

Bij de meeste iPads levert Apple een stroomadapter mee. Je kunt ook een simpele iPhone-oplader van 5 Watt gebruiken, maar bij de iPads kan het opladen dan erg lang duren omdat de accu een vrij hoge capaciteit heeft. Ga je de iPad ‘s nachts opladen terwijl jij slaapt, dan hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn.

Je kunt de oplaadpoort van de iPad ook gebruiken voor omgekeerd opladen, dus om andere apparaten en accessoires op te laden. Dit kan een iPhone zijn, maar ook een Apple Pencil of een AirPods-doosje.

iPad 2022 review: opladen van je Pencil

Rechtsboven in het scherm zie je of de batterij wordt opgeladen: een bliksemflits geeft aan dat het laden in volle gang is, een stekkersymbool geeft aan dat de batterij vol is.

Mocht je batterij erg leeg raken, dan verschijnt er bij 20% en 10% een melding in beeld. Er zit op de iPad geen energiebesparingsmodus, zoals op de iPhone.

Krijg je een melding ‘Opladen wordt niet ondersteund met dit accessoire’ dan kan dit ermee te maken hebben dat je een goedkope lader van slechte kwaliteit gebruikt. Het is beter om de officiële meegeleverde oplader te gebruiken.

Het kan ook gebeuren dat de iPad oververhit raakt bij zonnig weer. Er verschijnt dan een melding in beeld dat de iPad eerst moet afkoelen. Na een paar minuten kun je de iPad weer gebruiken.

iPad-backups maken met iCloud en lokaal

iCloud is Apple’s online dienst voor het opslaan van allerlei data. Je gebruikt het om backups te maken, je iPad te zoeken als deze is kwijtgeraakt en om data tussen je apparaten uit te wisselen (oftewel: te synchroniseren). De meeste diensten van iCloud zijn gratis en werken automatisch op de achtergrond. Als je voor de eerste keer je iPad in gebruik neemt, zal Apple vanzelf vragen om bij iCloud in te loggen. Heb je nog geen Apple ID, dan heb je bij het in gebruik nemen van je iPad meteen een Apple ID aanmaken. Je krijgt van Apple 5GB gratis opslag voor backups, foto’s, documenten en andere persoonlijke data. Wil je meer opslag, dan kun je een grotere bundel nemen.

Als je apps wilt installeren heb je daarvoor ook een Apple ID nodig. Dit kan hetzelfde Apple ID zijn dat je ook voor iCloud gebruikt, maar het mag ook een ander account zijn.

Je kunt voor backups en het synchroniseren van data ook een desktopcomputer gebruiken. In dat geval kost het je geen iCloud-opslagruimte, maar je bent wel afhankelijk van een fysiek apparaat. Als je niet in de buurt van je computer bent, kun je ook geen backups terugzetten. Op Windows-computers gebruik je voor het maken van backups nog steeds iTunes, terwijl je op de Mac gebruik kunt maken van de Finder. De backups staan dan alleen lokaal, dus als je computer gestolen wordt of kapot gaat, ben je ook je backups kwijt. Vandaar dat de meeste mensen kiezen voor synchroniseren via iCloud.

Apps installeren op de iPad

Via de App Store op de iPad kun je allerlei apps installeren. In de app kun je aangeven of je alleen apps wilt zien die geoptimaliseerd zijn voor de iPad. Soms zijn ze te herkennen aan de tekst ‘HD’ achter de naam. Er zijn ook universele apps die zijn aangepast voor beide apparaten, iPhone én iPad. Overigens kun je ook iPhone-apps installeren op je iPad, maar ze gebruiken dan maar een klein deel van het scherm. Eventueel kun je de app oprekken tot schermvullend formaat met de knop ‘2x’. Het ziet er alleen niet zo mooi uit.

iPad-accessoires

Accessoires voor de iPad

Je kunt de iPad uitbreiden met allerlei accessoires, zoals een:

  • iPad-hoes, om je iPad te beschermen
  • Screenprotector, om krassen op het scherm te voorkomen. Ze zijn er ook met privacyfilter, zodat anderen niet over je scherm kunnen meekijken.
  • Toetsenbord(hoes), om makkelijker te kunnen typen. Apple heeft diverse toetsenbordhoezen, maar je kunt ook kiezen voor Logitech en andere merken.
  • Stylus of tekenpen, om op het scherm te kunnen tekenen. De Apple Pencil is het meest bekend, maar er zijn ook alternatieven.
  • Autohouder, om te zorgen dat de kinderen op de achterbank films kunnen kijken.
  • iPad-opladers: autoladers, thuisladers en powerbanks om je iPad langer te kunnen gebruiken.

Wil je verder lezen over iPad-tips, bekijk dan ons overzicht. Veel tips voor de iPhone zijn ook geschikt voor de iPad!

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2022
Onderwerp