Safari-extensies op iPhone en iPad

Alles over extensies op de iPhone, iPad en Mac

Extensies zorgen ervoor dat bepaalde functionaliteit op je iPhone, iPad of Mac wordt uitgebreid. Ze zijn er in verschillende varianten: Safari-extensies zijn het meest bekend, maar daarnaast heb je ook app-extensies in iOS. Wat het is en wat je ermee kunt doen lees je hier.

Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende extensies op Apple-apparaten: de Safari-extensies waarmee je browsers en andere apps kunt uitbreiden met extra functies en de app-extensies die sinds iOS 8 zijn ingevoerd om data tussen apps te kunnen uitwisselen. Beide zijn heel verschillend. Appextensies komen ook goed van pas bij gebruik van Siri Shortcuts, vandaar dat we ze apart bespreken.

Safari-extensies voor iPhone, iPad en Mac

Met Safari-extensies kun je de functionaliteit van een (browser-)app verder uitbreiden. Safari-extensies bestaan al langere tijd op de Mac en zijn vanaf najaar 2021 ook op iPhone en iPad te vinden. Vaak zal het daarbij gaan om adblockers om reclame op websites tegen te houden.

Hieronder lees je onze uitgebreidere artikelen over Safari-extensies:

Bekijk ook

Zo kun je Safari-extensies installeren op je Mac, beheren en verwijderen

Met Safari-extensies voeg je extra functies toe aan de Safari-webbrowser. Lees hier hoe je extensies kunt installeren, bijwerken en verwijderen.

App-extensies in iOS en iPadOS

Op de iPhone en iPad bestaat nog een heel andere vorm van extensies, namelijk app-extenties. Dit werd in iOS 8 ingevoerd en zorgt ervoor dat apps data vanuit andere apps kunnen gebruiken en met elkaar kunnen communiceren, zonder dat je privacy in gevaar komt.

Dankzij ‘Extensibility’ zijn nieuwe toepassingen mogelijk, zoals widgets, alternatieve toetsenborden en toegang tot apps vanuit andere apps. Extensibility is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal technologieën waarmee ontwikkelaars hun apps breder toegankelijk kunnen maken en apps onderling laten communiceren.

Voordat app-extensies op het toneel verschenen was iOS een vrij gesloten platform: apps werkten in een sandbox, een afgesloten omgeving waarbij ze geen toegang hadden tot andere apps. Dat zorgde voor extra veiligheid, want apps kunnen niet zomaar informatie van allerlei andere apps opvragen.

Maar het maakte iOS ook inflexibel: je was bijvoorbeeld verplicht om het standaardtoetsenbord van Apple te gebruiken. En als je een document in een andere app wilde openen, moest dat via een omweg. Om de fotobewerkingsfuncties van de app Camera+ te gebruiken was je verplicht de app zelf te openen. Dankzij extensies hoeft dat niet meer: je kunt vanuit de standaard Foto’s-app in iOS gebruik maken van de bewerkingsfuncties van je favoriete foto-app, bijvoorbeeld Camera+.

Extensibility in iOS

Dankzij Extensibility werken apps nog steeds in een afgeschermde omgeving, een sandbox. Maar de extensies kunnen nu ook als doorgeefluik fungeren. Je kunt bijvoorbeeld vanuit een willekeurige app wachtwoorden opvragen die je in de app 1Password bewaart, zonder dat je de 1Password-app hoeft te openen. Zelf houd je altijd het initiatief. De PayPal-app kan geen wachtwoorden uit 1Password opvragen, tenzij je zelf opdracht hebt gegeven.

Er zijn allerlei extensies (kijk bijvoorbeeld eens hier), die bijvoorbeeld te maken hebben met het delen van informatie, toetsenborden en notificaties. Extensibility is vooral een onderwerp voor ontwikkelaars, maar als gebruiker krijg je er ook in het dagelijks leven mee te maken. Ze maken namelijk het volgende mogelijk:

  • Widgets: widgets geven je in één oogopslag informatie over een bepaalde app, bijvoorbeeld het weer, aanstaande afspraken en dergelijke.
  • Informatie delen: in bijna elke app vind je een deelmenu, waarmee je informatie kunt doorsturen naar een andere app, bijvoorbeeld voor sociale media of e-mail. De ontvangende app krijgt alleen de data die je doorstuurt, niet meer.
  • Acties uitvoeren: sommige apps geven je de mogelijkheid om content te bewerken of te bekijken vanuit een andere app (bijvoorbeeld het opvragen van een wachtwoord vanuit 1Password).
  • Foto’s bewerken: vanuit de Foto’s-app van Apple kun je dankzij extensies een foto bewerken met apps van derden, zoals Camera+.
  • Bestanden bekijken en bewerken: apps kunnen andere apps toegang geven tot bestanden, bijvoorbeeld voor het bewerken of tonen van een document.
  • Aangepast toetsenbord: je kunt in plaats van het standaard toetsenbord ook toetsenborden van derden gebruiken, maar je zult de maker daarvan wel bepaalde toegang moeten geven.

Extensibility in iOS

Voordelen van extensies

Sommige extensies kent iedereen, bijvoorbeeld de widgets op je beginscherm en de alternatieve toetsenborden. Dit zijn ook de voorbeelden die mensen het meest aanspreken.

Voor de meeste mensen zal het bovenstaande lijstje vooral heel abstract klinken. Toch is het eigenlijk heel eenvoudig: extensies in iOS maken het mogelijk dat je niet langer vastzit aan de standaardacties die Apple aanbiedt. Je hoeft niet te wachten tot Apple een bepaalde functie breed beschikbaar stelt in iOS. Een ontwikkelaar kan het zelf bouwen. Elke ontwikkelaar kan een actie-extensie inbouwen, die samenwerkt met andere apps of informatie opvraagt uit andere apps.

Een voorbeeld: ben je in Safari bezig met het lezen van een webpagina en kom je op een pagina in een vreemde taal terecht, dan open je de deelfunctie en blader je naar een vertaal-extensie. De hele pagina wordt vervolgens vertaald. De vertaalapp ontvangt alleen de tekst die jij vertaald wilt hebben en geen andere informatie. En omdat de deelfunctie vanuit alle apps bereikbaar is, kun je zo’n extensie ook vanuit andere apps gebruiken.

Om te voorkomen dat je verzuipt in al die extensies, worden alleen de extensies getoond die in een bepaalde context van pas komen. Heb je tekst geselecteerd, dan krijg je geen extensies te zien die met afbeeldingen te maken hebben.

Extensies in Siri Shortcuts

Extensies komen ook voor in Siri Shortcuts, waar ze worden gebruikt om data uit apps te halen. Dankzij extensies is de privacy van Siri Shortcuts goed geregeld. Apps kunnen namelijk wel data beschikbaar stellen aan Siri, maar ze bepalen zelf wélke data dat is. Bovendien kunnen andere apps die data niet zomaar raadplegen, zonder dat jij vooraf toestemming hebt gegeven.

Bekijk ook

Zo zit het met Siri Shortcuts en privacy

Met Siri Shortcuts (Opdrachten) leert de iPhone je steeds beter kennen: door naar je gedrag te kijken krijg je suggesties om bepaalde taken te automatiseren. Maar hoe zit het met je privacy?