De beste iPhone-apps voor de middelbare school

Laatst bijgewerkt:

shutterstock_298878554
Zodra de zomervakantie ten einde loopt wordt het hoog tijd om nieuwe boeken, schriften en schoolagenda’s te kopen. Tegenwoordig moet je ook nog met een ander soort schoolmateriaal rekening houden: apps! Je moet zorgen dat je iPhone en iPad gevuld zijn met handige apps waarmee je je studierooster en je cijferlijst op de middelbare school kunt bijhouden. Daarom kozen we voor jullie de beste iPhone-apps voor school uit.

Praktische apps voor de middelbare school

Tip! Deze applijst is bedoeld voor scholieren die op de middelbare school zitten. Aan het begin van de lijst vind je een aantal algemene apps, om te zorgen dat je huiswerkopdrachten zo goed mogelijk plant en geen aantekeningen kwijtraakt. Verderop hebben we apps voor allerlei schoolvakken, zoals talen en wiskunde.

Ga je studeren aan de universiteit of hogeschool? Dan hebben we een aparte lijst met handige apps voor studenten:

http://www.iculture.nl/gids/studie-apps-studenten-iphone-ipad/

Dit artikel verscheen ook in NRC en NRC Next, geschreven door de iCulture-redactie. Sindsdien hebben we ons online artikel bijgewerkt met de nieuwste apps.

iStudiez Pro

De iPhone is een prima vervanger voor de papieren agenda, maar Apple’s eigen Agenda-app laat een paar steekjes vallen voor scholieren. Zo is het lastig om zowel vakken als huiswerk per categorie aan te geven en kun je een bepaald vak niet koppelen aan een bepaald semester. iStudiez Pro bevat een schoolrooster waarmee dat wel kan. Wanneer je een activiteit toevoegt kun je aangeven voor welk vak dit is, of de activiteit het hele jaar voorkomt en of hij meermaals in dezelfde schoolweek moet voorkomen. Maar iStudiez Pro is veel meer dan een agenda: het bevat een to-do-lijst om je huiswerkopdrachten bij te houden, je kunt werkgroepen aanmaken, projecten plannen en behaalde cijfers en vakken bijhouden. Een alternatief is iHomework (link).


Magister

Werkt jouw school met Magister, dan kun je met deze app je school instellen en de informatie raadplegen. Docenten kunnen Magister Maestro gebruiken. Het is ook geschikt voor ouders, die met de app meerdere scholen kunnen selecteren. Handig als je kinderen hebt die op verschillende scholen zitten. In het verleden was er ook de app iMeta, maar die konden we niet meer in de App Store vinden. Ook is er nog de oude groene app Magister Meta (link), die binnenkort niet meer zal worden ondersteund. Maar er blijft genoeg keuze over, want er zijn ook nog talloze apps waarmee je de lesroosters van Magister kan inlezen, zoals de app Lesrooster (link).


Scholica

Werkt jouw school niet met Magister maar met Scholica, dan kun je terecht bij de officiële app. Met Scholica blijf je verbonden met je school en kun je bijvoorbeeld je agenda en huiswerk op elk moment inkijken. Ook kun je je cijfers en gemiddelden checken of bestanden downloaden die bij jouw vakken horen. De app bevat verder nog meer functies, zoals notificaties van docenten en een overzicht van aanwezigheid en afwezigheid. Qua regelmatige updates laat Scholica wel te wensen over. Er zijn nog wel meer soortgelijke apps zoals Zermelo (link) en SOMtoday (link) maar als jouw school een dergelijk systeem gebruikt kun je beter even zelf in de App Store gaan googlen of er een geschikte app is.


Studiekring Planner

De Studiekring huiswerkplanner is door iedereen te gebruiken. Voer huiswerk in, plan toetsen en noteer welke cijfers je hebt gehaald. Deze app helpt je om nog betere resultaten te halen op school. Je kunt in deze app ook doelen inzien, maar dat werkt alleen als je lid bent van Studiekring. Zonder lidmaatschap is de app echter prima te gebruiken voor het plannen van huiswerk en toetsen.


Google Keep

Woon je een les wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde of een mentoruur bij, dan is de kans redelijk aanwezig dat je notities wil maken bij de besproken stof om het leren van een latere toets makkelijker te maken. Dat kan natuurlijk in een papieren schrift, maar wie slim is digitaliseert alles zodat je nooit meer aantekeningen kwijt bent. Het gratis en cloudgebaseerde Google Keep is een prima app om dit mee te doen. Je kunt alles overzichtelijk opslaan in aparte notitieboeken per vak en je kunt bij iedere gemaakte notitie foto’s, takenlijsten en krabbels opslaan. Al tijdens het noteren wordt je tekst naar de cloud gestuurd zodat je alles ook op je pc, Mac en/of iPad kunt terugvinden. Ook kun je samen met medescholieren aan een notitie werken, bijvoorbeeld aan een takenlijst waarin iedereen kan aanvinken of hij zijn bijdrage al heeft afgerond. Alternatieven zijn Microsoft OneNote en Evernote. Evernote is wat minder populair geworden door de beperkingen die ze hebben ingesteld.

BEKIJK OOK
Zoek je een alternatief voor Evernote? Wij hebben de 4 beste Evernote-alternatieven op een rijtje gezet, voorzien van plus- en minpunten, zodat je nog beter kunt kiezen.
36

Scanbot

Je maakt vast nog heel veel aantekeningen met je pen, ook al weet je dat je ze beter meteen digitaal kunt maken. Ook krijg je van de docent nog regelmatig een opdrachten op papier uitgereikt. Ben jij zo’n sloddervos die altijd alles kwijt is? Dan is het slimmer om alle papiertroep meteen te digitaliseren. Je scant alles makkelijk in met de camera van je smartphone. Scanbot is één van de apps waarmee dat kan en waarmee je alle gescande informatie meteen kunt doorsturen naar Dropbox, Evernote, iCloud Drive en andere opslagdiensten. Scannable is een goed alternatief.


CourseNotes

Google Keep, OneNote en Evernote zijn op zich erg fijn, maar wanneer je de iPad gebruikt zijn er betere alternatieven. CourseNotes richt zich uitsluitend op scholieren en studenten, waarbij je makkelijk aantekeningen kunt maken op basis van vak. Hierdoor kun je later sneller de aantekeningen per vak terugvinden. Ze staan op chronologische volgorde gesorteerd. Vanuit de app is het ook mogelijk om grafieken te tekenen en afbeeldingen bij je aantekeningen toe te voegen. Bovendien kun je todo’s toevoegen, zodat je niet vergeet om opdrachten en huiswerk te maken. Deze kun je zelfs binnen een notitie toevoegen, zodat deze er automatisch aan verbonden is. We vinden het jammer dat de app de laatste tijd niet meer zo vaak wordt bijgewerkt.


Brainscape

Vroeg of laat zul je woordjes of feiten moeten stampen. Met een flashcard-app doe je dat op een moderne manier. Maak je eigen flashcards met deze app, of gebruik de lijstjes die al beschikbaar zijn (maar waarvoor je zult moeten betalen). Het digitale alternatief van “rijtjes leren door het antwoord met je hand te bedekken”. Je voert alle vragen en antwoorden die je wil leren in bij de app en geeft bij ieder aan of het antwoord ‘goed’ of ‘fout’ is. Gaanderweg krijg je te zien hoeveel procent je deze sessie juist wist te beantwoorden. Een alternatief is TinyCards van Duolingo, maar ook Memrise kan goed van pas komen.


Wunderlist

Het bijhouden van je huiswerk in een agenda kan prima in iStudiez Pro, maar een beetje hard werkende student weet dat je meer dan alleen agendapunten nodig hebt om alles onder controle te houden. Tijdens een project help je jezelf aardig op weg door een afchecklijstje te maken met alles dat er moet gebeuren. Daar helpt Wunderlist je mee, een van de meest populaire todo-apps. Maak je een lijstje hierin, dan kun je gedane zaken afvinken met de checkbox aan de linkerzijde. Alle lijsten worden gesynchroniseerd met je account, zodat ze ook op je pc, Mac en/of iPad staan. Werk je met bijvoorbeeld een projectgroep, dan deel je op makkelijke wijze je lijst met de rest, waarna bewerkingen die je maakt bij iedereen automatisch doorgevoerd worden.


MetaMoji Note

Een iPad heeft als nadeel dat je minder makkelijk tekeningetjes kunt maken, zoals je in een schrift gewend bent. Met MetaMoji Note kun je je iPhone of iPad als schrift gebruiken. Als scholier kun je foto’s uit boeken in de app plakken, handgeschreven notities toevoegen, tekeningen maken en meer. Je kunt heel goed inzoomen. Zelfs wiskunde gaat er perfect op.


Schooltas

Uitgever ThiemeMeulenhoff ontwierp deze iPad-app voor het MBO en voortgezet onderwijs om lesstof te digitaliseren. Zo kan je de boeken van de uitgever inzien en voorzien van tekeningen, notities en geluidsfragmenten. Je kunt ze online opslaan in de cloud om ook te gebruiken bij de identieke webversie. Zie ook ons artikel over Schooltas 2.0. Schooltas is niet verkrijgbaar voor de iPhone.


GoodReader

GoodReader is een app die voor heel wat mensen van pas komt. Je kunt in deze app boeken en PDF-bestanden openen, teksten markeren, documenten ondertekenen en meer. Maar voor scholieren met dyslectie is GoodReader extra handig, meldt iCulture-lezeres Linda. Haar kinderen gebruiken GoodReader om boeken in PDF-formaat bij Dedicon te bestellen. Vervolgens kunnen ze de antwoorden in de boeken schrijven.


Apps voor specifieke schoolvakken

der-die-das-app-iphoneDer Die Das – Ook zo’n moeite met het geslacht van Duitse woorden? Dan kan de Der Die Das-app je helpen om er meer vertrouwd mee te raken. Met deze app krijg je steeds een woordje te zien en moet je kiezen uit de drie opties: der, die, das. Er zijn meer der-die-das-trainer voor de iPhone, dus zoek even in de App Store als je meerdere wilt proberen. Wij kozen deze uit, omdat ‘ie er goed uitziet en recent nog is bijgewerkt. Er zitten 17.00 woorden in, waarmee je kunt oefenen.

Photomath – Een app die rekensommen voor jou oplost, het kan echt. Met Photomath richt je je iPhone-camera op een pagina met vergelijkingen en de app geeft de oplossing. Je zult wel duidelijk meoten schrijven en eventueel via het toetsenbord correcties invoeren als Photomath jouw handschrift niet goed kan herkennen. Handig voor de wiskundeles.

iFormules – Voor de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde heb je het bekende Binas-boekje. De info uit het boekje vind je ook in deze app, al gaat het wel om een niet-officiële uitgave. Hou er bovendien rekening mee dat deze app al sinds 2012 niet meer is bijgewerkt en dus niet optimaal werkt op de grotere schermen van de iPhone 6 en later. Maar niet getreurd: de natuurkundige wetten zijn sindsdien niet veranderd.

Topo Europa – Waarom stampen, als je ook kunt spelen? Met deze app leer je aardrijkskunde en topografie van Europa: leer de 43 namen van landen en bijbehorende Europese hoofdsteden, plus nog eens tientallen andere belangrijke grote steden. Spelenderwijs verbeter je je kennis van Europa. In de tijdrace bezoek je zoveel mogelijk bestemmingen in Europa.

De Elementen

De Elementen – Grote kans dat je de lessen natuurkunde vooral besteedt aan het leren van het periodiek systeem. Een lang, moeizaam proces waarbij je de meest obscure elementen uit je hoofd moet leren. Dat kan leuker, dacht ontwikkelaar Element Collection. Deze app is de ultieme referentiegids naar de tabel, met niet alleen het periodieke systeem maar ook een verklaring van wat ieder element nu precies is. Door de app heen vind je foto’s en 3D-beelden van objecten die bestaan uit het besproken element, om je te helpen een idee te krijgen.

atlas collinsAtlas by Collins – De ouderwetse atlas kan de kast in, want daarvoor hebben we natuurlijk een app. Vind je Google Earth wat te beperkt, dan is er deze wereldatlas van Collins, een befaamde naam op het gebied van atlassen.

Verbuga Erg mooi ziet deze app er niet uit, maar je leert er wel iets cruciaals mee: de vervoeging van de Franse werkwoorden. Kies zelf de werkwoorden en de tijden die je wilt leren. De app traint daarna alle werkwoordsvormen. Als schermtaal kun je Nederlands, Engels of Frans instellen.

Gymlish – Engels is nou niet het meest moeilijke vak op school, maar wel een erg belangrijke. Wil je wat meer zelfvertrouwen in het spreken en schrijven van het Engels, dan kun je met deze app uit de voeten. Met Gymglish krijg je elke dag een nieuwe les, waarmee je kunt oefenen. Er zitten audio-oefeningen en schriftelijke oefeningen in. Ongemerkt word jij de beste van de klas. Alternatieven zijn Engels leren, Engels spreken en natuurlijk Duolingo.

van-dale-frans-woordenboek-iphoneWoordenboek Frans – Niet alleen de atlas is opgedoekt, ook de woordenboeken hoef je niet meer in papieren vorm mee te nemen. Van Dale heeft alle Van Dale Pocket-woordenboeken in apps gestopt, zodat je ze altijd bij de hand hebt. Opeens is je schooltas niet zo zwaar meer als vroeger.

EnToenNu – Met de app EnToen Nu leer je de canon van Nederland zonder moeite. Heb jij ook wel eens moeite met de Nederlandse geschiedenis? Dan leer je met deze app alles over de Hunebedden, Karel de Grote, Koning Willem I en de Wereldoorlogen. Alles overzichtelijk bij elkaar.

Woorden! – Een gratis woordenboek met 40.000 veelgebruikte Nederlandse woorden en de vervoegingen ervan, als er sprake is van werkwoorden. Zinnen beschrijven hoe een woord gebruikt kan worden en een gedeelte van de woorden is zelfs voorzien van een illustratie. Goedkoper dan de Van Dale Pocketwoordenboeken en bovendien meer gericht op middelbaar onderwijs.

WRTS – Over een half uur een woordjesoverhoring voor Frans, Duits, Engels of een andere taal? Oefen de woordjes nog even snel op je iPhone of iPad. Geen taaie stof, maar snel woordjes leren. Voer woordenlijsten in via de app of kopieer die van vrienden op de bijbehorende website en speel ze door naar de iPhone of iPad. Dan is het een kwestie van stampen maar én jezelf overhoren met deze app, aan de hand van meerkeuzevragen.

Prowise Presenter – Voor het geven van presentaties kun je de gratis Presenter-app van Prowise gebruiken. Daarmee kun je heel eenvoudig interactieve presentaties maken voor tablet en digitaal schoolbord. Het werkt leuker dan met Prezi of PowerPoint. Ook kun je lesstof oefenen met ruim 200 kant en klare tools. Dezelfde ontwikkelaar heeft ook een gratis ProConnect-app, waarmee je tablets kunt verbinden met het digitale schoolbord.

Archimedes – Deze grafische rekenmachine-app is gemaakt door twee voormalige studenten aan TU Delft, die zelfs na hun studie er nog druk aan sleutelen. Verwacht in deze iPhone-applicatie alles wat je op je oude, vertrouwde TI-83 ook wil doen: van het maken van grafieken tot het berekenen van formules. Archimedes heeft zelfs een ingebouwde formulebibliotheek om er op na te slaan.

Openingsfoto: Syda Productions via Shutterstock.com

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!