Dierentuin-apps voor iPhone en iPad

Dierentuinen zijn met hun tijd meegegaan, maar het idee is nog steeds hetzelfde. Dieren die normaal in verre oorden verblijven, kun je na een ritje met een tram en een ijsje in de hand gewoon op veilige afstand gadeslaan. Je zou denken dat iedere zichzelf respecterende dierentuin wel een iPhone-app heeft, want de voordelen die dat voor bezoekers biedt zijn duidelijk. Toch is er maar een handjevol Nederlandse dierentuinen dat een goede app heeft, waarbij vooral Diergaarde Blijdorp in Rotterdam schittert door afwezigheid. Wij kijken naar dierentuinen die wél een leuke app hebben in deze editie van de iCulture Vakantiespecial.

Lees ook: Pretpark-apps voor iPhone en iPad

Artis

Al sinds 1838 is het Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, kortweg Artis, gevestigd in de Plantage-buurt in Amsterdam. Het bedrijf is zeker meegegaan met zijn tijd en heeft zelfs een prima iPhone-app uitgegeven. Naast bruikbare informatie over de openingstijden en parkeermogelijkheden zijn er drie interactieve routes, zoals een tocht langs tien vergeten dieren. De app laat op de getekende overzichtskaart zien waar je bent en stippelt de te bewandelen route in het park voor je uit. Tik een kader aan om een korte tekst over bijvoorbeeld de Konijnenuil te lezen of een filmpje te bekijken.

artis app iphone 1 artis app iphone 2

Op het onderdeel Dagagenda zie je welk activiteiten er vandaag staan gepland met een uitleg als je op het onderdeel tikt. Erg netjes is dat je zelfs de datum kunt aanpassen en al van tevoren inzicht krijgt in wat er staat te gebeuren als je een dagje dierentuin plant.

Artis

versie 2.0.1
Fabrique
Downloaden gratis
Artis

Leeftijd

4+

Grootte

9.56 MB

Vereist

iOS 5.1 of nieuwer

Universeel

iOS iPhone

Dolfinarium Harderwijk

Dolfinarium Harderwijk heeft een verrassend leuke app. Op een overzicht van activiteiten zie je op welke momenten er in het park iets gebeurt. De snelkoppeling naar de kaart laat meteen de juiste locatie zien. Je kunt zelf een onderdeel toevoegen aan je dag, zodat je gaandeweg een planning kunt maken. Vanuit het hoofdmenu kun je ook alle plekken bekijken waar je iets kunt eten en drinken, met voor elke locatie een verhaaltje en een foto. Daarbij kun je zelfs sorteren op afstand van je huidige locatie, zodat je nooit te ver hoeft te lopen voor een verkoelend ijsje. In het hoofdmenu vind je ook uitleg over speciale programma’s en een overzicht van bijzondere dieren. Speciaal voor kinderen is er ook een onderdeel met activiteiten waarbij je kunt spelen en dingen kunt leren.

dolfinarium iphone app openingsscherm dolfinarium iphone app kaart

In het onderdeel Spelletjes kom je een quiz tegen met vragen over zeezoogdieren, een paar gekke foto’s met leuke weetjes, een korte speurtocht en een onderdeel om e-cards te maken en te versturen vanuit het park. In Mijn Galerij staan de foto’s die je vanuit de app hebt gemaakt. Als laatste beetje entertainment is er een overzicht van allerlei leuke dierenfilmpjes op YouTube. Verder biedt de app veel praktische informatie, zoals veelgestelde vragen, openingstijden en een overzicht van de geplande evenementen. Ook handig is dat je vanuit de app gewoon kaartjes kunt bestellen en betalen. Dat gebeurt met creditcard of via iDeal. De kaartjes krijg je per e-mail toegestuurd. Door de handige informatie en de spelletjes, weetjes en andere interactieve elementen is de app van Dolfinarium Harderwijk leuk voor ouders én kinderen.

Dolfinarium

versie 1.2.1
Walibi World B.V.
Downloaden gratis
Dolfinarium

Leeftijd

4+

Grootte

11.27 MB

Vereist

iOS 5.0 of nieuwer

Universeel

iOS iPhone

DierenPark Amersfoort

DierenPark AmersfoortDe app van DierenPark Amersfoort heeft best een leuke insteek. Je komt meteen in een menu terecht waarin je een thema kiest. In ons geval was alleen “Ontmoet de dieren” beschikbaar. Andere onderdelen moeten binnenkort verschijnen. Vreemd genoeg zit de informatie nog niet in de app, maar moet je deze eerst downloaden. Als je het pakket hebt binnengehaald, krijg je een kaartje te zien waarop je dieren kunt aantikken. Zo kom je alles te weten over de dieren die in DierenPark Amersfoort wonen, zoals Moeki de bruine beer en Che de geelborstcapucijnaap. Helaas blijft het hierbij en kun je verder weinig vinden in de app. Het menu Contact is leeg, onder Vandaag is niets te zien en onder de noemer Social komen wat willekeurige Facebook-posts over dieren voorbij. Info over het park, de prijzen, tijden en een mogelijkheid om te bestellen vind je helaas niet terug. Alleen leuk als zoethoudertje tijdens een rustpauze in het park of onderweg in de auto voor de kinderen.

DierenPark Amersfoort

versie 1.0.1
DierenPark Amersfoort
Downloaden gratis
DierenPark Amersfoort

Leeftijd

4+

Grootte

3.53 MB

Vereist

iOS 6.0 of nieuwer

Universeel

iOS iPhone

Zoo Emmen

De Zoo Emmen-app bevat een plattegrond van het park met informatiebordjes die je kunt aantikken voor informatie over de dieren op die locatie. Via het Ontdek-onderdeel kun je uit een themaroute kiezen, zoals een tocht langs beroemde dieren. Je wordt via vlaggen op de kaart langs allerlei interessante plekken in het park geleid. Tijdens een themaroute krijg je vragen, puzzels en foto-opdrachten.

zoo emmen 1 zoo emmen 2

De app houdt je voortgang van de route bij. In het logboek worden artikelen verzameld van dieren die op je tocht hebt ontmoet. De mooi vormgegeven app geeft daarnaast nog praktische informatie zoals informatie over kaartjes, openingstijden en de activiteiten in het park. Er is zelfs een onderdeel met nieuwsberichten over de Zoo Emmen, zoals de avonturen van de bewoners van de apenkolonie.

Zoo Emmen

versie 1.0.1
G2K
Downloaden gratis
Zoo Emmen

Leeftijd

4+

Grootte

18.14 MB

Vereist

iOS 4.3 of nieuwer

Universeel

iOS iPhone

Dierenrijk

Dierenrijk menuDierenrijk in Nuenen noemt zich dé Kinderdierentuin. Door activiteiten als een recordpoging olifantenpoep stapelen behoeft dit verder geen uitleg. Ook de app is lekker speels opgezet en heeft naast kleurrijke tekeningen en tekstgebruik een speurtocht met informatie over grote dieren en een quiz om de in het park verkregen kennis te testen met meerkeuzevragen. Het onderdeel Dag-info geeft informatie over wat er vandaag te doen is in het park. Met een notificatie word je een half uur van tevoren herinnerd aan een activiteit. De app bevat ook behoorlijk veel informatiepagina’s over bijzondere dieren waarop met speelse pictogrammen wordt aangegeven hoe lang ze leven en hoe zwaar ze worden. De korte verhaaltjes zijn erg leuk voor kinderen. Onderaan de lijst kun je zien in welke mate een diersoort bedreigd is. De app kent ook een vrolijk getekende kaart met punten waarop je kunt tikken voor meer informatie.

Dierenrijk

versie 1.4
Opifer
Downloaden gratis
Dierenrijk

Leeftijd

4+

Grootte

16.35 MB

Vereist

iOS 6.0 of nieuwer

Universeel

iOS iPhone

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 20 augustus 2014. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: gumuz via Flickr CC.

door Richard Borgman