Amerikaanse presidentsverkiezingen, foto via Shutterstock (shutterstock_180372209).

Volg de Amerikaanse verkiezingen op de voet met deze iOS-apps

Als je de uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wilt volgen, heb je genoeg aan een iPhone of iPad. Met deze apps volg je alles op de voet.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016 zouden wel eens de meest spectaculaire van deze eeuw kunnen worden. Beide kandidaten zijn niet geliefd. En ook al lijkt Clinton op een overwinnen af te gaan, met de grilligheid van de Amerikaanse burgers weet je het maar nooit. Kiezen ze voor de gevestigde orde van Clinton, of voor een zakenman die vindt dat klimaatverandering maar een hoax is? Als Clinton wint zal veel bij het oude blijven. Als Trump wint komt er een muur tussen de VS en Mexico (“en ze zullen er zelf voor gaan betalen!”). Kortom: de gevolgen zijn groot en de strijd blijft de komende dagen nog wel even spannend. Met deze apps volg je het op de voet!


Amerikaanse presidentsverkiezingen, foto via Shutterstock (shutterstock_180372209).

Apps voor de Amerikaanse verkiezingen



Hoewel de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet direct iets met Nederland en België te maken hebben, zullen we de gevolgen wel meteen merken. Vooral als Trump aan de macht komt kan dat tot grote verschuivingen leiden in de verhoudingen met Europa, Rusland en China. Je kunt natuurlijk urenlang voor de tv gaan zitten om alles op de voet te volgen, maar waarschijnlijk heb je daar geen tijd voor. Je moet ook nog slapen, eten en naar je werk of naar school. Met deze apps aan je zijde volg je de verkiezingen op de voet, vanaf je iPhone of iPad. We hebben ze verdeeld in drie groepen: apps van Amerikaanse media, Nederlands/Belgische media en overige apps.



Amerikaanse verkiezingen volgen via je tv-app

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere manieren om de Amerikaanse verkiezingsstrijd te volgen. Via de tv-apps Horizon Go, KPN iTV Online, Telfort TV Online en de NPO-app kun je alles live meemaken.

De publieke omroep doet verslag van de verkiezingsnacht in het programma NOS Amerika Kiest. Je kunt hier in de vanaf middernacht tot woensdagochtend 9:00 uur naar kijken. Je hoeft hiervoor niet eens de NPO-app of de tv-app van je provider voor te installeren, want het is ook te zien via de Safari-browser op je iPhone, iPad of MacBook. RTL4 doet vanaf vier uur ‘s nachts verslag van de verkiezingen.

Handig om te weten: de stembureaus sluiten om 18:00 uur Amerikaanse tijd, maar vanwege het tijdsverschil van 6 tot 11 uur met de VS kun je beter op woensdagochtend vroeg opstaan om de definitieve uitslag mee te maken. Rond 5 uur Nederlandse tijd sluiten de laatste stembussen op Hawaii. De eerste tussentijdse uitslagen kun je echter al rond 2 uur ‘s nachts verwachten.

Amerikaanse apps voor de verkiezingen

We beginnen met een overzicht van een aantal apps Amerikaanse media, blogs en organisaties. Hou er rekening mee dat ze vaak wel wat meer neigen naar de standpunten van één van beide partijen.

iCulture adviseert: CNN Politics

Als je het verkiezingsnieuws het liefst vanuit een wat liberaler Amerikaans standpunt wilt volgen, dan is de app van CNN een logische keuze op de iPhone en iPad. Natuurlijk kun je de gewone CNN-app (link) gebruiken als je die al had geïnstalleerd, maar CNN heeft ook een gespecialiseerde app die helemaal op de verkiezingen is gericht, CNN Politics.

CNN Politics-app

In deze app vind je regelmatig nieuwe analyses over hoe de beide kandidaten presteren, het laatste nieuws van de campagnes en verslagen van de plekken waar Clinton en Trump zijn opgedoken. Als klapstuk is er natuurlijk de CNN-poll waarmee je vroegtijdig kunt inschatten wie van de de twee gaat winnen. In de ‘Road to 270’ vind je een schat aan informatie. Kortom: als je goed geïnformeerd wilt zijn en maar één app zou willen kiezen, dan heb je eigenlijk aan deze app genoeg.


US Elections 2016

Er zijn meerdere apps in de App Store die zich speciaal toeleggen op het verslaan van de Amerikaanse verkiezingen. De US Presidential Election 2016-app is daar een mooi voorbeeld van. Naast het laatste nieuws is er ook een knop in de rechter bovenhoek aanwezig, waarmee je direct naar de laatste peilingen kunt kijken. Ook zijn er verschillende weergave-opties beschikbaar.

US Elections app

Het leuke aan deze app ten opzichte van die van CNN en Fox is dat er nieuwsberichten van verschillende zenders mee worden genomen, onder andere van The Guardian, The Conversation en The Miami Herald. Zo krijg je een wat genuanceerder beeld. Wel zitten er vrij drukke advertenties in de app (zowel pop-ups als tussen de artikelen door), die je eventueel kunt afkopen.


Twitter Moments

Twitter als nieuwsmedium is anno 2016 niet eens zo’n gek idee meer. Voorbij is de tijd dat je op Twitter meldde dat je even met de hond gaat lopen, hard nieuws en live verslaggeving is nu serieuze business! In aanloop naar 8 november pakken ze extra uit met Twitter’s Election 2016-feed, die je kunt bereiken via deze link. Je ziet een mix van artikelen, tweets en video’s over de verkiezingen.

Twitter Moments: de Amerikaanse verkiezingen 2016

Op de dag van de verkiezing zal BuzzFeed een livestream verzorgen via Twitter, waarbij redacteuren meteen live commentaar geven. Je vindt in de stream echter ook berichten terug van andere nieuwsorganisaties, zoals de New York Times. Leef je op Twitter, dan is dit de plek waar je moet zijn. Het kost wat meer moeite om alle tweets, plaatjes en filmpjes door te worstelen en er zelf betekenis aan te geven, maar je krijgt daardoor wel een gevarieerd beeld en ontdekt ook pareltjes en meningen die je niet bij de grote nieuwsorganisaties ziet.

YouTube-app

Misschien niet de eerste keuze om via YouTube te kijken, maar mocht je geen toegang hebben tot tv-zenders dan kun je ook op YouTube terecht. Er zijn meerdere partijen die livestreams gaan uitzenden waaronder MTV, NBC News, PBS, Bloomberg en The Young Turks. Speciaal voor de verkiezingen organiseert YouTube ook een feestje op het hoofdkantoor in New York, waar Complex News de live resultaten zal bekendmaken. Op deze pagina vind je de links naar alle streams.

Periscope

Hierboven noemden we Twitter al, maar het sociale netwerk heeft nog meer in petto. In Periscope hebben ze geanimeerde selfie-maskers toegevoegd. Het idee is (alweer) afgekeken van Snapchat, maar dat zal de Amerikaanse kiezers niet boeien. Met de maskers kun je eruit zien als Hillary Clinton en Donald Trump. De maskers zijn automatisch aanwezig als je in selfie-modus een uitzending met Periscope doet. Tik erop en het gezicht van één van beide kandidaten wordt op jouw hoofd getransplanteerd. Ben je met z’n tweeën, dan kun je beide maskers gelijktijdig gebruiken. Twitter heeft de maskers gemaakt om Amerikanen eraan te herinneren om te gaan stemmen.

Click here to display content from gfycat.com

De maskers zijn alleen te gebruiken in de iOS-app, niet in de Periscope-app voor Android, en zien er een beetje uit als cartoons. Maar dat is ook juist de bedoeling: het moet er niet te serieus uit zien. Voor Periscope is het een slimme zet: sommige mensen durven misschien makkelijker een uitzending te beginnen, als hun gezicht verstopt zit achter een masker.


Overige interessante Amerikaanse verkiezingsapps

Ook deze apps bevatten interessante info over de Amerikaanse presidents verkiezingen. Onderstaande apps zijn ook in de Nederlandse en Belgische App Store verkrijgbaar, maar als je zelf op zoek gaat naar apps kan het voorkomen dat ze alleen in de Amerikaanse Store staan.

  • POLITICO – Misschien wel de bekendste politieke blog in de Verenigde Staten. Met uiteraard veel aandacht voor de verkiezingen.
  • Real Clear Politics – De app van een onafhankelijke politieke website, opgericht in 2000 door John McIntyre en Tom Bevan.
  • all Politics: 2016 US Presidential Election News, Polls & Results Nieuws van het complete politieke spectrum, inclusief praatradio en cartoons.
  • 270toWin – Deze betaalde app laat op kaartjes zien hoe de verdeling van de stemmen in de verschillende staten is. Alleen voor iPad, zie afbeelding hieronder.

270towin iPad-app

  • Voter – Matchmaking for Politics – Op welke kandidaat zou jij zelf stemmen? Aan de hand van Tinder-achtige swipes kijk je welke presidentskandidaat het best bij jouw standpunten past.
  • FrontRunner – Volg de polls op de voet, om te zien wie er aan kop gaat. Je kunt maar één partij gratis bekijken (Republikeinen of Democraten). Als je beide partijen wilt zien moet je een in-app aankoop doen.
  • Floppy Candidate – Een humoristische app van The Washington Post. Een obstakelkoers zoals Flappy Bird, maar dan met de kopstukken van de partijen. Uiteraard in de bekende blokjesstijl.

Nederlandse en Belgische nieuwsmedia over de verkiezingen

Misschien lees je liever de Nederlands-Belgische kijk op het verkiezingsnieuws. Ook dat kan: de diverse kranten en andere nieuwsmedia hebben vaak aparte secties over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. We hebben twee apps uitgekozen: De Volkskrant en De Standaard omdat je bij deze kranten onderwerpen aan jouw nieuwsselectie kunt toevoegen. Bij andere apps kan dat niet (NOS), moet je telkens zelf op zoek (NU) of moet je zelf een special aanmaken (Telegraaf). Met onderstaande apps krijg je het nieuws op een presenteerblaadje. Daarnaast bespreken we de app van Trouw, omdat daar een handige kieswijzer in zit. Wil je het verkiezingsnieuws vanuit Brits perspectief dan heeft The Guardian (link) ook een uitstekende informatiebron. Daarmee krijg je live notificaties tijdens de verkiezingsnacht, zodat je alles op de voet kunt volgen.

De Volkskrant

Als je liever in het Nederlands over de verkiezingen leest, dan is de app van de Volkskrant (link) een handige om op je iDevice te installeren. Zodra je de nieuwsapp opent, kun je meteen naar het ‘Uitgelicht’ tabblad gaan om daar alle artikelen te zien die met de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te maken hebben. Ook kun je vanuit een artikel over de verkiezingen op het zijmenu tikken, zodat je in een tijdlijn alle verhalen over dit nieuwsonderwerp te zien krijgt. Deze lijst kun je ook volgen zodat je er in het vervolg gemakkelijker naartoe kunt navigeren. Om lijsten vanuit de Volkskrant-app te volgen heb je wel een (gratis) Volkskrant-account nodig die je in de app aan kunt maken.

De Standaard

Belgische lezers die het liefst ook een nieuwsapp uit eigen land lezen zijn bij de app van De Standaard (link) aan het juiste adres. Net zoals bij de app van de Volkskrant kun je onderwerpen aan jouw nieuwsselectie toevoegen, zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden in een overzicht. Vink dus even alle categorieën aan die met de Amerikaanse verkiezingen te maken hebben en voor je het weet heb je een tijdlijn met alle belangrijke informatie.


Trouw

Ook de Nederlandse app van Trouw (link) verdient een eervolle vermelding. Niet alleen kun je er uiteraard het laatste nieuws over de verkiezingen lezen, maar je kunt vanuit de app ook het Trouw Kieskompas VS invullen. Aan de hand van verschillende vragen kom je er op die manier achter welke kandidaat het beste bij jou past. Dat maakt het volgen van de verkiezingen misschien net wat spannender. In tegenstelling tot de Volkskrant-app is er alleen geen manier om op een snelle manier al het verkiezingsnieuws bij elkaar te zetten. Als het je dus puur om het gemak van het nieuws gaat ben je beter af met de app van de Volkskrant of de Standaard.


Foto: Derek Hatfield (Shutterstock)