Gerucht: iPhone-versie van iLife ’10 in de maak

·

ilifeDe website iPhoneplatform heeft gehoord, dat Apple bezig is met een iPhone-versie van iLife, het softwarepakket waarmee je audio en video’s kunt bewerken, foto’s beheert en eenvoudige websites maakt. Maar het is nog lang niet zover, want de applicaties komen pas tegen 2010 tegen betaling in de App Store. Mogelijk zullen ze in een bundel te koop zijn, of als vier losse applicaties. De website zegt de informatie van een betrouwbare bron te hebben gehoord.

Het gaat om vier applicaties:

 • iPhoto: foto’s bewerken op de iPhone
 • iMovie: video’s bewerken op de iPhone
 • iWeb: website aanpassen op de iPhone
 • Garageband: muziekmaken op de iPhone

Het klinkt allemaal prachtig, maar zou Apple echt zo gek zijn om een uitgeklede versie van de pakketten uit te brengen? Met Bento voor de iPhone hebben ze laten zien, dat ze het aandurven. Van de vier genoemde applicaties lijkt iWeb nog het meest praktisch. Bovendien is er nog niet zoiets in de App Store te vinden, in tegenstelling tot foto- en muziekapplicaties. Apple bracht eerder de applicaties Remote, Keynote Remote en MobileMe iDisk uit.

Via: iPhoneplatform

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

27 reacties

 1. door vincefra

  wow …
  dat zou een prachtig staaltje zijn als ze dat klaarspelen.

  iPhoto … tja maar dan gesynced met de mac versie … zou wel leuk zijn.

  iMovie … doe dat maar op een mac … dat gaat veel sneller en beter …

  iWeb … als dit dan ook echt een sync pakt van je website (al dan niet op me.com gezet) en dan vooral voor de blogs, comments, … dat zou reuze zijn.

  Garageband … dan dienen ze een interface te ontwikkelen om instrumenten (echte) te koppelen aan een iPhone … anders is dat niet veel waard (dat is net het leuke aan de mac versie … ) dus ik geloof niet echt in dit …

 2. hmmm, mijn websites bewerken op de iPhone. Daar ga ik niet aan beginnen. Ik gebruik Jaadu voor kleine wijzigingen. Ik zie geen opties voor mezelf. Iemand anders?

 3. door ee

  Ik heb eerder behoefte aan een iPhone versie van iWork (met name Pages en Numbers).

 4. @ee: Ja, daar dacht ik ook meteen aan. Iedereen begint altijd over Word-documenten bewerken, maar Apple zit met Pages/Numbers lekker op een eilandje. Dat is trouwens ook de reden waarom ik het niet gebruik: gesloten formaat, totaal niet compatibel met wat dan ook.

 5. door Bram

  iMovie zou ik wel handig vinden om mijn iPhone 3GS video’s een beetje te bewerken en layouten voor ik ze op Youtube gooi.

 6. door Ard Buijsen

  iWork voor de iPhone lijkt mij ook handiger.

  @Gonny:
  alsof .doc file een open formaat zijn. Is jammer genoeg een standaard geworden omdat niemand de moeite naam een beter programma te maken lange tijd. Ik heb Office nu geoopsed van mijn Mac en draai alle met iWork, het is een zegen. Kan veel minder dan Office, waarvan ik toch mmar max. 5% van de mogelijkheden gebruikte, maar doet alles wel 10x beter en eenvoudiger van wat ie wel kan. Eindelijk goede pagina’s opmaken met een spreadsheet, moet je eens proberen met Excell…

 7. door Ramon

  Zoals in artikel al aangegeven bestaan er al vele foto en video applicaties. Vraag ik me toch af hoe het beleid van Apple dan word aangezien het volgens het huidige beleid dan teveel overeenkomsten zou hebben met een eigen product. Worden die apps dan ook allemaal weggewerkt in de app-store?

 8. door Absrnd

  Hmm…, ik krijg het gevoel dat dit wel eens voor de aanstaande iTablet zou kunnen zijn :?.

  En zoals de geruchten voor een ander soort app store ?, want dit lijkt me niet echt handig op een iPhone scherm.

  .

 9. door Koen

  Het gaat ook om websites gebouwd met iweb. Deze zijn namelijk zo simpel en makkelijk te beheren dat dit via een iphone ideal zou zijn. Denk aan weblog schrijven en foto’s toevoegen die je op vakantie hebt geschoten.

 10. @Koen: Ik zie liever dan een Google Wave integratie waarmee je dit soort dingen nog makkelijker kan doen. Ik hoop dat Apple daar dan maar van kopieert. Kan niet wachten op Wave in ieder geval.

 11. door JMO

  Ik heb al een hele tijd zitten kijken naar zo’n software… Ze zijn er wel, maar ik denk dat dit iets makkelijker werkt en iets gebruiksvriendelijker is.

  We zullen zien.

 12. door marcoooo

  Video’s editten op een iPhone, websites maken? Nee ik zie het zo snel nog niet gebeuren..totaal niet praktisch lijkt mij op zo’n schermpje.
  Eerder op een tablet zoals absrnd al zei!!

 13. door vincefra

  @Ard Buijsen: iWork … is ene gesloten eiland. Zeer goed maar enkel voor mac mensen nuttig … weet dat veel iPhone gebruikers wel ook windows gebruikers zijn.
  Denk eerder aan OpenOffice dat multiplatform is en zowel microsoft documenten als open standaarden aanvaard (ps: .docx .xlsx … zijn open formaten en de standaard in de laatste MS office versies).

  @Absrnd:
  Zoals hierboven reeds vermeld, echte sites aanmaken, zware bewerkingen, … dat is niet iets voor op een iphone … maar het onderhouden, licht aanpassen, … dan weer wel en hoop dat de iLife suite voor iPhone een aanvulling is op de iLife suite voor Mac, net voor dat snel up-to-date houden van websites, …

  @Mike van Hoenselaar:
  Google Wave zou inderdaad fantastisch zijn maar is er wel nog niet.

 14. door Wllem

  Origineel geplaatst door vincefra
  iMovie … doe dat maar op een mac … dat gaat veel sneller en beter …

  Toch is het handig om even snel wat clips aan elkaar te plakken die je zelf gefilmt hebt… ( van je vakantie ofzo…)
  Als je echt dv/hdv/hd materiaal wilt gaan monteren zou ik wel een mac aanraden ja…. maar voor je iphone video’s zou dit super zijn!!

 15. door Ard Buijsen

  @vincefra:

  natuurlijk is het gesloten. Net als .doc(x). Bij MS is de uitwisseling zelfs niet backward compatible.

  Anyway aangezien ik uberhaupt nooit bewerkbare files verstuur (altijd PDF) zie ik het probleem voor mijzelf niet. Het gebruiksgemak is voor mij vele malen belijkrijker.

 16. door Bram

  @Wllem:
  Ik vermoed dat dit ook bedoeld is om de iPhone video’s te monteren en niet voor grote dvd’s. Volgens mij komen er teveel onbewerkte video’s op Youtube deze dagen.

 17. Origineel geplaatst door vincefra
  iWork … is ene gesloten eiland. Zeer goed maar enkel voor mac mensen nuttig

  Precies, 60% van onze bezoekers draait Windows. Maar zelfs voor Mac-gebruikers is het vaak onhandig. Ik erger me altijd dood als iemand een Pages-document stuurt, dat ik niet kan openen omdat ik nog niet de laatste versie van iWork heb aangeschaft. Backwards compatibiliteit is slecht. Plus dat je geen alternatieven hebt. Bij Word kan je altijd nog OpenOffice.org of de gratis Word-viewer installeren. En Pages-documenten uitwisselen met Windows-vrienden is al helemaal onmogelijk.
  Mijn favoriete formaat is trouwens gewoon txt, werkt altijd.

 18. door Ard Buijsen

  60% is dus eigenlijk niet zoveel als je ziet dat het marktaandeel van Windows 90 % of zoiets is. Maar idd txt (of eventueel rtf) doet het iig altijd.

 19. door Marc

  Origineel geplaatst door Absrnd
  Hmm…, ik krijg het gevoel dat dit wel eens voor de aanstaande iTablet zou kunnen zijn.

  Dat vermoeden heb ik ook…

 20. door Xeno

  het zal ook geen of, of, worden maar een app voor de iPhone en de iTablet, die zonder problemen samen kunnen werken.

 21. door JWVD

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  Origineel geplaatst door vincefraiWork … is ene gesloten eiland. Zeer goed maar enkel voor mac mensen nuttigPrecies, 60% van onze bezoekers draait Windows. Maar zelfs voor Mac-gebruikers is het vaak onhandig. Ik erger me altijd dood als iemand een Pages-document stuurt, dat ik niet kan openen omdat ik nog niet de laatste versie van iWork heb aangeschaft. Backwards compatibiliteit is slecht. Plus dat je geen alternatieven hebt. Bij Word kan je altijd nog OpenOffice.org of de gratis Word-viewer installeren. En Pages-documenten uitwisselen met Windows-vrienden is al helemaal onmogelijk.
  Mijn favoriete formaat is trouwens gewoon txt, werkt altijd.

  Het is inderdaad erg onhandig, maar als ik dan echt een keer iets moois heb gemaakt, prop ik het in een Quicktime-filmpje/PDF’je, maar dan kan niemand hem weer editten… iWork zou gewoon volledige MS Office ondersteuning moeten krijgen, inplaats van slechts opslaan als .doc waarmee de helft verloren gaat.

  En nu even ontopic:
  Persoonlijk gebruik ik iLife niet erg veel, maar ik denk dat als het op de iPhone uitkomt, veel meer mensen (waaronder ik) het wel gaan gebruiken, puur om bijvoorbeeld een simpel liedje te maken, of wat filmpjes aan elkaar plakken. Uiteindelijk hoopt Apple dan dat iedereen denkt: “Hee, dit is best leuk, laat ik een Mac/iLife gaan kopen”.

 22. door Hansjp

  Ik ga met Absrnd mee: dit is ter voorbereiding op de tablet. iLife 09 is nog niet klaar voor touch screen bediening, dus er is een nieuwe versie nodig. De tablet is bij uitstek het medium om iLife te laten schijnen ;-)
  I can’t wait to get my hands on it…

 23. door Thijs

  Origineel geplaatst door Ard Buijsen
  iWork voor de iPhone lijkt mij ook handiger. @Gonny:
  alsof .doc file een open formaat zijn. Is jammer genoeg een standaard geworden omdat niemand de moeite naam een beter programma te maken lange tijd. Ik heb Office nu geoopsed van mijn Mac en draai alle met iWork, het is een zegen. Kan veel minder dan Office, waarvan ik toch mmar max. 5% van de mogelijkheden gebruikte, maar doet alles wel 10x beter en eenvoudiger van wat ie wel kan. Eindelijk goede pagina’s opmaken met een spreadsheet, moet je eens proberen met Excell…

  Hier kan ik me helemaal in vinden: het werkt eenvoudig en zonder nadenken. Nooit meer een kwartier zoeken naar een functie zoals in word! iWork maakt het trouwens ook erg makkelijk om gelikte bestanden en presentaties te maken. Ik krijg voortdurend complimenten voor mijn presentaties, terwijl ik met keynote weinig bijzonders doe.

  En wat compatibiliteit betreft valt het best mee. Als ik een document naar .doc exporteer, iemand anders bewerkt het en ik open het vervolgens weer als pages is er geen noemenswaardig verschil.

 24. door WvB22

  Origineel geplaatst door Absrnd
  Hmm…, ik krijg het gevoel dat dit wel eens voor de aanstaande iTablet zou kunnen zijn

  dat was het eerste wat ook door mijn hoofd schoot. Niet erg praktisch of handig voor op een iPhone maar op een tablet zou het handig kunnen zijn. En omdat andere geruchten al stellen dat applicaties van de iPhone ook op de tablet kunnen werken, is het misschien ook mogelijk om de iLife apps ook te draaien op de iPhone. Hopelijk is dit ook meteen een indicatie wat Apple voor ogen heeft voor de volgende iPhone. Om deze apps enigszins fatsoenlijk te kunnen draaien mag de resolutie en processorkracht van de iPhone nog behoorlijk omhoog geschroefd worden.

 25. door 4saus

  Voor de mensen die iWork een vreselijk pakket vinden vanwege de geslotenheid…

  Probeer de exporteer of bewaar als funtie om Windows compatible op te slaan.

  Pages word dan .doc. .docX .rtf of PDF
  keynote word dan .ppt .pptX quictime html beeldenreeks of .PDF
  numbers word dan .xls .xlsX .csv of .PDF

  Ik weet niet wat daar niet compatible aan is.
  Desgewenst stopt ie de bestanden ook gelijk voor je in een email zodat dat naar een Windows gebruikende collega gemaild kan worden

  kwestie van verder kijken dan de neus lang is lijkt mij

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.