Gerucht: ‘iPhone 5S krijgt 13-megapixelcamera’

26 januari 2013, 10:13 · Gonny van der Zwaag

iphone 5s voorbeeldWie bekend is met de Apple-geruchtencyclus, weet dat we inmiddels bij fase 3 (wilde voorspellingen) zijn aangekomen. We zijn fase 1 (onschuldige gepraat) en fase 2 (de eerste 3D-modellen) zonder kleerscheuren doorgekomen en zien nu hoofdschuddend de raarste dingen voorbijkomen. Zoals een nogal ongeloofwaardige ‘iPhone Math’ met 4,8-inch scherm die al in juni op de markt moet komen. Deze keer komt iLounge op de proppen met een reeks geruchten, waarbij ze onder andere een iPhone 5s met verbeterde 13-megapixelcamera noemen. Dat lijkt absurd, ware het niet dat iLounge eerder een aantal zaken correct voorspelde. Ze waren bijvoorbeeld de eerste die meldden dat de iPhone 5 een langgerekte behuizing zou krijgen. De website heeft veel contacten met accessoiremakers en toeleveringsbedrijven in Azië.

Jeremy Horowitz van iLounge heeft de volgende Apple-productenlijst voor 2013 samengesteld, op basis van informatie van diverse bronnen:

 • iPhone 5s (N51), die al in juli op de markt komt en mogelijk beschikt over een 13-megapixelcamera. Eerder werd er al gesproken over een 12-megapixelcamera.
 • Goedkopere iPhone voor China, met plastic behuizing. Hierover is al meermaals gesproken maar het zou nu gaan om een toestel dat samen met China Mobile wordt ontwikkeld en wellicht nooit in de Westerse landen verkrijgbaar zal zijn.
 • Een grotere iPhone, die wel in ontwikkeling is maar misschien niet op de markt komt.
 • iPad 5 (J72), rond oktober verkrijgbaar en met een dunnere en lichtere behuizing. Het uiterlijk zou lijken op een langgerekte iPad mini, maar waarbij de schermranden bijna helemaal zijn verdwenen.
 • iPad mini 2 (J85), verkrijgbaar rond oktober. Hetzelfde uiterlijk maar wellicht met een retinascherm.

De iPhone 5s ziet er volgens iLounge ongeveer hetzelfde uit als de iPhone 5, maar met een grotere flitser aan de achterkant. Wat de goedkopere iPhone betreft zou Apple zich richten op de 700 miljoen klanten van China Mobile. De verkoop van de iPhone 5 neemt in China alweer af vanwege de hoge prijs. Een budget-iPhone zou helpen om Apple in China op de kaart te houden. Apple gaf tijdens de afgelopen bespreking van kwartaalcijfers aan dat China nu het belangrijkste land is, na de VS. De regio rondom China zal voortaan ook als aparte regio worden besproken bij de kwartaalcijfers. Het zou bij de goedkope iPhone gaan om een toestel met plastic behuizing, die flink goedkoper is dan de $849 die de Chinezen nu voor de goedkoopste iPhone moeten neertellen. Met een gemiddeld jaarsalaris van $3000 per persoon is de iPhone 5 daardoor domweg te duur.

iLounge gaat ook in op geruchten over de iPhone Math. Dit zou volgens een bron een foute vertaling van iPhone + kunnen zijn. Wel achterhaalde iLounge dat het een nieuw model is, dat zich in een vroege fase van prototyping bevindt. Dit toestel zou een 4,7-inch scherm hebben, maar dat kan nog veranderen. Mogelijk komt het toestel nooit op de markt, als Apple besluit dat het niet goed genoeg is, of dat het schermformaat toch niet bevalt. Het kan ook zijn dat Apple het model gewoon op de plank wil hebben liggen, voor het geval er toch een antwoord van Apple wordt verwacht op de steeds verder uitdijende Android-schermen.

Voor mensen die al een tijdje op een radicaal nieuwe iPhone van Apple zitten wachten, zou de line-up wel eens kunnen tegenvallen. Het zal technologisch een enorme klus zijn om componenten in een nog kleinere behuizing onder te brengen, vooral bij de nog dunnere en lichtere iPad 5. Maar de consument zal uiteindelijk naar het eindplaatje kijken en misschien concluderen: “Mwoah, ziet er ongeveer net zo uit”. De tijd zal het leren.

Lees meer over iPhone 5s in ons dossier: iPhone 5s.
Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

26 reacties

 • Nick
  1 year

  waarbij ze onder andere een iPhone 5S met verbeterde 13-megapixelcamera noemen. Dat lijkt absurd

  Waarom absurd? Eerdere S-modellen van de iPhone hebben steeds een snellere processor (S=Speed) én een betere camera gekregen. Bovendien hebben de Sony Xperia T, Xperia V en Xperia Z ook een 13MP-camera. Apple koopt de cameramodules van Sony, dus lijkt het me zeker niet absurd als de iPhone 5S ook over een 13MP-camera zou beschikken.

  Antwoord Quote

 • Ik moet zeggen dat ik die renders wel erg mooi vind. Zo ik niet erg vinden als ze er zo uit komen te zien.

  Antwoord Quote

 • Dekon
  1 year

  Who cares about the megapixels? Tenzij je foto’s afdrukt op levensgroot formaat kan je het verschil toch al niet meer zien.

  Antwoord Quote

 • S1W
  1 year

  13MP met een crap lensje zoals op telefoontjes zit met nul lichtopbrengst is nog steeds crap.

  Antwoord Quote

 • borgqueenx
  1 year

  De renders vind ik op een rubber dealextreme hoesje lijken t.w.v. 2 euro. Crap…
  Dn inderdaad wat S1W zei…. maar dat zal Apple niet doen.

  Antwoord Quote

 • Werner
  1 year

  Kan je kiezen of de foto’s met of zonder vlekken zijn zoals de iphone 5 ?

  Antwoord Quote

 • Erwin
  1 year

  toch jammer, Apple walks the Samsung lane, ik wacht wel op echte (r)evolutie mijn iPhone iPads voldoen nog prima ….

  Antwoord Quote

 • MrBlue
  1 year

  Word je toch doodziek van, al die aannames, geruchten etc. en uiteindelijk wordt de volgende iPhone gewoon weer nèt even anders als z’n voorganger.

  Antwoord Quote

 • Gert
  1 year

  Ik hoop dat er een xenon flitser op komt. Heb ik eindelijk eens niet bewogen foto’s.
  Er kan nog geen smartphone op tegen mijn oude Nokia N82 foto kwaliteit.

  Antwoord Quote

 • Mss
  1 year

  Wat moet je nu met een 13 megapixelcamera? Dan zou ik maar de cloudstream voor foto’s uitzetten! Dan ben je zo door je databundel heen! Je hebt toch aan 3a 4 megapixelcamera genoeg! De rest is alleen voor marketing doeleinde.

  Antwoord Quote

 • Gert
  1 year

  Mega of terra pixels is op een telefoon een zinloze race en onbenullig in de marketing voor een update iPhone.
  Dat is het zelfde als je druk maken over de nauwkeurigheid van een klok op een koffiezetapparaat.
  Heeft iemand zich al afgevraagd of de randen niet wat scherper kunnen zodat hij in deze tijd als ijskrabber gebruikt kan worden.? De mijne is daar nog steeds onvoldoende in………

  Antwoord Quote

 • Michiel
  1 year

  @Mss: Fotostream doet het alleen met wifi!

  Antwoord Quote

 • Willem
  1 year

  Ik zit eigenlijk alleen maar te wachten op 4G.

  Antwoord Quote

 • bakman
  1 year

  @Erwin: Waar doet Apple dat ? Oh in de geruchten (lees: sprookjes) die je gelooft…

  Apple zal nooit concessies doen aan het gebruikte materiaal voor hun produkt. Een “goedkope/plastic” iphone zal er dan ook nooit komen. Snap niet dat men echt denkt dat dit gaat gebeuren, dan snap je de filosofie achter dit bedrijf niet.

  Deze fabrikant heeft een produktieprocess ingericht waarbij de achterkant/voorkant van de iphone word gefotografeerd en de delen worden gematched op nanometer niveau, tegelijkertijd zouden ze “voor het gemak + geld” een plastic telefoon op de markt uitbrengen ? Dacht het niet.

  De “low-cost” iPhone is de 4/4S, die ook meer lijkt te worden verkocht op dit moment.

  Antwoord Quote

 • @Willem: Ik zit vooral uit te kijken naar iOS 7.

  @Nick: Ik vind het toch nog steeds absurd. Apple doet niet echt mee aan de megapixelrace en ook niet aan de gigahertz- en multicore-race die je bij andere toestelmakers ziet. Ik denk dat Apple gewoon verstandig is en 8 megapixels wel voldoende vindt. De iPhone wordt dunner, dus er is geen ruimte om een echt goede lens erin te stoppen. Met 13 megapixels krijg je dezelfde crap-foto’s die mensen met een 8-megapixelcamera maken, maar dan bestanden die 3x zo groot zijn. Heeft geen zin.

  Kortom: ik geloof er geen bal van, dat er een 13-megapixelcamera in komt.

  Antwoord Quote

 • frans huijbregts
  1 year

  13 megapixel. Too much, veeeel te zwaar! Ik zet m als t kan terug naar 4 of zo, is voor mij meer dan voldoende!

  Antwoord Quote

 • Stefan
  1 year

  Waarom 13 megapixel, waarom zo’n dure camera erin. Ik ben meer dan tevreden met een goede 5 megapixel. Een onnodig duurdere camera maakt je telefoon zo duur. Ik hoef ook niet een ultra amoled RetinaPlus+ gezeik. Innoveer apple, zoals vroeger.

  Antwoord Quote

 • Bubbly
  1 year

  @Nick: iPhone 3G Speed
  iPhone 4 Siri
  iPhone 5 Camera ???

  Antwoord Quote

 • Joep
  1 year

  Laat Apple eerst is de kwaliteit van de iPhone 5 behuizing verbeteren, die is echt niet duurzaam. Vervolgens het OS, iOS 6 mist gewoon teveel nuttige features die op Android wel aanwezig zijn (meldingen, widgets). Door de aandacht meer op de software-, in plaats van de hardware-kant te richten kan Apple weer de strijd aangaan met de concurrentie. Want dit was namelijk al die tijd het sterke punt van de iPhone tov. Android => het gebruiksgemak.

  Antwoord Quote

 • Jesper
  1 year

  Geen 13 megapixel camera maar een budget iphone !

  Antwoord Quote

 • Zayn
  1 year

  Ben vooral teleurgesteld in het gerucht van de iPad5 pas in oktober..

  Antwoord Quote

 • PersoonX
  1 year

  @Joep: Als Apple ook zo gaat beginnen met widget en meldingen dan word apple voor mij gewoon samsung (2).
  Ik vind gewoon dat Apple moet doen zoals ze bezig zijn.

  Antwoord Quote

 • Danny
  1 year

  Apple vist in dezelfde vijver zoals Mercedes, Audi en BMW dat doen in de autosector. Ze maken dus toestellen uit een hoger segment en zullen dat ook blijven doen, anders heeft Apple geen reden van bestaan. Kwalteitsprodukten maakten is een keuze.

  Antwoord Quote

 • Mauze
  1 year

  Die filosofie die jij benoemt is met Steve het graf in gegaan, er zou anders nooit een iPad mini zijn gekomen en al helemaal niet een iPhone met een ander formaat scherm, dat zou Steve nooit goedgekeurd hebben, Tim Cook is een totaal andere afslag ingegaan met Apple en voor de een pakt dat leuk uit, voor de die-hard Apple fans is het een verkeerde keus blijkbaar. Ik ben wel een voorstander voor een groter scherm, ik had van de iPad mini ook niet verwacht dat het zou verkopen… en gekleurde iPhone’s zoals de laatste iPod lijkt me helemaal kicken…

  Origineel geplaatst door bakman
  filosofie

  Antwoord Quote

 • Microsoft
  1 year

  @Mauze: Wel dat van die gekleurde toestellen zou gewoon kopieerwerk zijn van de Nokia Lumia-toestellen. Maar waarschijnlijk zullen ze het in de rechtbank wel weer kunnen omdraaien dus waarom zou een mens nog moeite doen?

  Antwoord Quote

 • Cor
  1 year

  Apple zal wel met de markt mee moeten. Oa. door een budget versie uit te brengen. Daarnaast is een plastic behuizing geen slecht idee. Het levert concurrenten veel minder schade op bij vallen.

  Antwoord Quote

Comments are closed.