Gerucht: iOS 4.3 komt half december met abonnementen voor apps

·

The DailyApple heeft gisteren net iOS 4.2.1 vrijgegeven, maar heeft zich volgens MacStories nu al half december als doel gesteld voor de volgende grote update, iOS 4.3. Eerder vandaag berichtten wij op iPadPlanet dat Apple volgens blogger John Gruber voor volgende maand een persevenement gepland zou hebben, waar The Daily, een gezamenlijk project van Apple-topman Steve Jobs en mediatycoon Rupert Murdoch, geïntroduceerd zal worden. The Daily is een digitale krant speciaal voor de iPad, die tevens sterk afhankelijk is van een abonnementendienst voor kranten en tijdschriften. Deze zal eveneens tijdens dit evenement geïntroduceerd zal worden, aldus Gruber.

Deze abonnementendienst geeft uitgevers de mogelijkheid om te factureren op basis van abonnementen betaald met je iTunes-account, die tevens automatisch vernieuwd kunnen worden. Hoewel The Daily de eerste iPad-applicatie zal zijn die van dit nieuwe model gebruik kan maken, denkt Gruber dat hiervoor een update van het iOS-besturingssysteem vereist is, die beschikt over speciale abonnementen-API’s voor ontwikkelaars. De ontwikkelaars van News Corp, het bedrijf van Murdoch, zouden hiervan reeds de documentatie bezitten, aldus Gruber.

Volgens de Britse krant The Guardian zou Apple mogelijk een ‘hub’ voor tijdschriften en kranten ontwikkelen. Volgens Gruber is het echter niet vergelijkbaar met iBooks of een losstaande ‘Kiosk’-applicatie en is hiervoor naar alle waarschijnlijkheid een update voor iOS benodigd:

Ik heb op basis van bronnen buiten Apple begrepen dat dit niet zoiets is als iBooks — er is geen centrale ‘iNews’- of ‘Newsstand’-applicatie van Apple. Het is een nieuwe mogelijkheid voor apps om te kunnen factureren op basis van een abonnement — automatisch vernieuwende abonnementen — betaald met je iTunes-account.

MacStories, dat eerder al informatie had over de redenen voor het uitstel van de iOS 4.2-update, heeft van een ‘betrouwbare bron’ begrepen dat iOS 4.2 aanvankelijk al ‘enkele weken eerder’ dan 22 november gelanceerd had moeten worden. Hoewel Apple zich daarmee netjes aan haar afspraak heeft gehouden, had de update al in de eerste helft van november beschikbaar moeten zijn, zo stelt de site. Voordat alle problemen die Apple dwongen de update uit te stellen speelden, was al bepaald dat de volgende update, iOS 4.3, op 13 december beschikbaar zou komen.

Het is onduidelijk of de extra tijd die Apple nodig had voor iOS 4.2 de verwachte lancering van iOS 4.3 op 13 december zal vertragen. Wel is duidelijk dat de update problemen op zal lossen, vermoedelijk ook de problemen in AirPlay. De doorgaans goed geïnformeerde John Gruber stelt op basis van zijn eigen bronnen, dat het persevenement plaats zal vinden 9 december, maar mogelijk verplaatst wordt naar de week daarop, omdat de 9e een donderdag is — een ongewone dag voor een Apple-persevenement, aldus de blogger.

De iOS 4.3-update moet volgens MacStories de abonnementen voor applicaties mogelijk gaan maken, maar de website stelt dat ook het nieuwe datacenter in North Carolina — dat bijna klaar is — een grote rol zal spelen bij deze automatische abonnementen. Het lijkt er op dat het datacenter een massa-expansie betekent van alle diensten: iTunes, MobileMe, activaties, retaildiensten en eventuele clouddiensten die in de toekomst gelanceerd worden. Met name bij de lancering van nieuwe muziek of grote iOS-updates zouden de huidige servers echt aan de grenzen van hun kunnen zitten en in sommige gevallen zelfs bijna uitvallen.

Afbeelding via ConsoMac.

Update 21:41: artikel bijgewerkt met uitspraken van Gruber dat het bij de abonnementendienst niet gaat om een ‘Kiosk’-achtige applicatie die losstaat van het mobiele besturingssysteem.
door Michel Lusthof

Studeerde tot november 2013 Communicatie, maar is al sinds 2010 actief voor iCulture. Schrijft momenteel vooral 's avonds. Is een actieve Twitteraar en ook geïnteresseerd in tv-series, journalistiek en media. Schreef tijdens zijn studie ook voor andere techsites en -tijdschriften.

56 reacties

 1. door Basz

  Oke, ben zeer benieuwd!

 2. door unknown

  Jezus 4.2 is net uit…

 3. door Brabander

  hopen dat je op de iPad weer van de no-mute knop weer een een no-orientation knop van kan maken, en dat je daar de keuze tussen hebt.

 4. door gastonw

  Apple moet nou eindelijk eens komen met een goede notification management. Wordt gek van de popups

 5. door Gilles

  wrm 4.3 en niet 4.2.2?

 6. door Niels

  Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat een “Kiosk” app in een iOS release zal zitten. iBooks is immers ook een aparte applicatie.

 7. door Melvin

  Wat een heerlijk intelligente reacties weer. Ik kan me zo goed indenken dat schrijvers van dit soort prima artikelen doodmoe worden van dit soort onnozele reacties.

 8. door Michel Lusthof

  Origineel geplaatst door Niels
  Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat een “Kiosk” app in een iOS release zal zitten. iBooks is immers ook een aparte applicatie.

  Als je het artikel op iPad Planet leest, waar ik naar verwijs in het artikel, dan lees je dat het dus géén ‘Kiosk’-app wordt, maar een algemene functionaliteit van het iOS-besturingssysteem. Ik zal het artikel nog even updaten met die informatie. Blijkbaar is dat niet helemaal duidelijk.

 9. door Lars

  Ik denk dat de servers al aan hun limiet zitten want ik was gister 4.2 (lekker nuttige update) aan het downloaden en elke keer viel de verbinding met de severs weg.

  En niet zeggen dat het aan m’n computer ligt want YouTube doet het wel gewoon.

 10. door Eple

  zeg dat 4.2 twee weken te laat kwam. 4.3 komt dus in Januari met de de nieuwe iPad.

 11. door dan

  Ben ik blij dat ik nog niet heb geupdate naar 4.2.. Lekker mn jailbreak behouden tot 4.3 uit is.

 12. door Soxbrother

  Ze kunnen iemand nog niet laten updaten naar 4.2.1 zonder dat dit de nodige problemen geeft en nu komen ze alweer af met 4.3

  Ik blijf wel met mijn 3GS op 4.0, die 4.2.1 update verhelpt niks aan mijn probleem, die wifi problemen heb ik al sinds mijn update van 3.1.3 naar 4.0
  Met 4.2.1 valt wifi om de 15 minuten uit, das dus nog slechter dan het probleem dat ik nu heb.

  Misschien brent update 5.0 wat verbetering en ook dat je sms-tones
  zelf kan toevoegen. We leven tenslotte in 2010 en niet in de middeleeuwen.

  Of moet ik nu toch een JB doen, een mens zou voor minder…

 13. door Bert

  Ik hoop dat ik niet tot half december hoef te wachten voor mijn sliders weer werken. Kan sinds de upgrade geen sliders meer op aan zetten, maar ben geloof ik de enige.

 14. door Maarten

  ” Wel is duidelijk dat de update problemen op zal lossen, vermoedelijk ook de problemen in AirPlay ”

  Op welk probleem wordt hier gedoeld?

 15. door Luud

  Heb gehoord dat in Januari Ios 5.0 uitkomt……

 16. door conifeer9999

  Je zou haast denken dat ze de boel niet goed voor mekaar hebben, wel erg vlot allemaal achter elkaar, op die manier gooi je je eigen glazen in

 17. door iPhoned

  Origineel geplaatst door Luud: Heb gehoord dat in Januari Ios 5.0 uitkomt……

  Haha zeker van een ‘ONbetrouwbare bron’!

 18. door Theunis

  Nou, Ik net me ipod touch 4G naar 4.2.1 ge update en dacht komt zo wel ene jailbreak er voor uit en dan nu dit. lekker dan….

 19. door Rick

  Er is ook een gerucht dat iOS 12.4 in februari 2016 uitkomt… 

 20. door Erp

  Origineel geplaatst door conifeer9999
  Je zou haast denken dat ze de boel niet goed voor mekaar hebben, wel erg vlot allemaal achter elkaar, op die manier gooi je je eigen glazen in

  LOL, jij maakt het helemaal mooi. Komen ze eindelijk vaker met updates (waar alle fandroids altijd over liepen op te scheppen), zoek je er weer wat achter. Ongelooflijk…

 21. door inekeve

  Hoop van ganser harte dat de IPhone 3GS het zelfde mee doet in de updates als de IPhone 4. Ook extra sms tonen en aiprint enz. Niet correct dat het alleen voor IPhone 4 is.

 22. door benjamin

  Origineel geplaatst door inekeve
  Hoop van ganser harte dat de IPhone 3GS het zelfde mee doet in de updates als de IPhone 4. Ook extra sms tonen en aiprint enz. Niet correct dat het alleen voor IPhone 4 is.

  Op die manier wordt je gestimuleerd om nieuwe apparaten te kopen. Niet echt gek te noemen toch? Of vind je nu dat je 3GS totaal niet meer mee kan komen omdat je een paar sms tonen mist?

 23. door Richard

  Een echte ab-store dus.

 24. door onzin

  Tjaa *vermoeiende zucht*… Weer een nieuwe stof om over te klessebessen … Ik noem het geouwehoer

 25. door LightPhoenix

  Ik hoop dat ze ook meer printers ondersteunen.
  Ook is het wel stom dat als ik via de camera naar een album ga dat ik dan kan filteren op alleen foto’s of alleen videos en dat als ik de foto app gewoon open dat dit niet kan.

  Ook kan iMovie wel een update gebruiken met extra thema’s en overganen. Ook kun je nog geen titel tekst op een foto plakken kan alleen nog maar op een foto.

 26. door Brian

  Laat in 4.3 dan maar eindelijk de radio receiver app komen.

 27. door Marciano

  Radio receiver? :p Waarom geen Ether? En wat is die John Gruber toch altijd snel, denk dat Jobs hem best annoying vindt :p

 28. door onzin

  @LightPhoenix:

  Lol, als ik moet gaan vertellen wat er nog allemaal niet kan dan ben ik Morgen nog niet klaar..en dan doel ik alleen op de dingen die haalbaar zijn. Ik snap bijvoorbeeld bij god niet waarom de functionaliteit van de app; sfera gewoon niet standaard in de camera geïntegreerd is… En zo kan ik nog honderd duizend dingen noemen die veel beter kunnen… Ze moesten mij als ontwerper aannemen :-/

 29. door iDrk

  Gisteren iOS 4.2 geïnstalleerd. Nu, 07:22 uur, staat mijn iPhone-klokje weer op 08:22.

 30. door mvveelen

  Origineel geplaatst door onzin
  @LightPhoenix:Lol, als ik moet gaan vertellen wat er nog allemaal niet kan dan ben ik Morgen nog niet klaar..en dan doel ik alleen op de dingen die haalbaar zijn. Ik snap bijvoorbeeld bij god niet waarom de functionaliteit van de app; sfera gewoon niet standaard in de camera geïntegreerd is… En zo kan ik nog honderd duizend dingen noemen die veel beter kunnen… Ze moesten mij als ontwerper aannemen :-/

  Gelukkig heb je niet zo’n hoge eigendunk. En nog beter : je overdrijft tenminste niet (“honderd duizend dingen….”).

  Lekker negatief allemaal. Kom, laten we de dag positief beginnen, begin de dag met een dansje.

  Kom maar op met die update naar 4.3, als denk ik dat ik voorlopig nog even afwacht met m’n iPhone omdat ik de meerwaarde in mijn geval nog niet zie. Ik juich het alleen maar toe dat ze regelmatig dingen toevoegen en updates / verbeteringen aanbrengen.

 31. door yosecret23

  Lijkt me wel interessant :D

 32. Origineel geplaatst door onzin
  …En zo kan ik nog honderd duizend dingen noemen die veel beter kunnen… Ze moesten mij als ontwerper aannemen :-/

  Jij werkte toch al bij Samsung aan de Galaxy?

 33. door nadorst28

  Dit zal inhouden dat veel apps voorlopig gratis worden, om dan vervolgens via een abonnement geld terug te pakken.

 34. door Kevin

  Origineel geplaatst door iDrk
  Gisteren iOS 4.2 geïnstalleerd. Nu, 07:22 uur, staat mijn iPhone-klokje weer op 08:22.

  Same here … :(

 35. door Naimed1983

  @nadorst28:
  Zoals NRC handelsblad en NRC.next. Die is de komende maand nog zeker gratis omdat het useraccount systeem buggy is. Dus hebben ze het hele zaakje maar open gegooit totdat apple daar een oplossing voor heeft. Het komt er dus op neer dan je voor 79cent de komende weken gewoon gratis de krant kan lezen. ;) hinthint

 36. door Eddy

  Hmz.. Als dat het enige is dan sla ik die over.. Gebruik zoiets toch nooit… 4.2.1 draait hier prima, kom van 4.0.1 en de nieuwe versie is toch net wat snappier.

  Camera ‘sluiter’ doet er geen 10 seconden meer over, dat is een hele verbetering!

 37. door Didi

  Wellicht kan het een wifi/bluetooth off knop worden.

 38. door Brian

  Zolang t-mobile niet over 3g heeft heb ik weinig aan livestreampjes ;)

  Origineel geplaatst door MarcianoRadio receiver? :p Waarom geen Ether? En wat is die John Gruber toch altijd snel, denk dat Jobs hem best annoying vindt :p

 39. door Peter

  Origineel geplaatst door Eple
  zeg dat 4.2 twee weken te laat kwam. 4.3 komt dus in Januari met de de nieuwe iPad.

  2 weken te laat?? Volgens mij was als enige release datum ‘November’ genoemd…. dus hoezo te laat?

 40. door onzin

  Karel-Willem@ Nee hoe kom je daarbij?

 41. door Wouter

  @Soxbrother:

  Toch is dit vreemd, ik heb ook de 3GS, waarom heb ik dan nergens last van? Ik kom ook van 3.1.3 en heb netjes elke keer geupdate. Je zou zeggen dat de hardware niet wezenlijk veranderd.

 42. door JanDeMan

  Kansloos dat abbo-gepruts.
  De financiering moet toch van advertenties komen. Want online nieuwsgaring gaat alleen om feitjes en snel nieuws à la nu.nl dat gewoon gratis is.
  Dus Apple ga je Wifi implementatie liever maar eens helemaal opnieuw doen en dan een keer goed.

 43. door Rutte

  Update 4.2.1: nutteloos
  Update 4.3 nog nuttelozer.

 44. door Rutte

  Kreeg net een mail van Apple, Nwe update 4.2 beschikbaar: “the best update yet”……wat een overdreven onzin zeg.

  Typisch Apple.

 45. door Dennis

  Ik heb ios 4.2 maandag geinstaleerd.
  Er is duidelijk iets veranderd want de batterij gaat nu weer erg snel leeg. En ja alle batterij vretende onderdelen staan uit.
  Klinkt dit bekend???

 46. door Rtisticbeatz

  Origineel geplaatst door mvveelen
  Origineel geplaatst door onzin: Lekker negatief allemaal. Kom, laten we de dag positief beginnen, begin de dag met een dansje.

  Veel plezier met je dansje.

  @onzin: In sommige dingen heb je wel gelijk.. alleen 1 ding niet. Ze kunnen beter mij als ontwerper gebruiken :P hahah..

 47. door Marinelli

  Lijkt er op dat updates voornamelijk dienen om jailbreaks en unlocks te voorkomen en te repareren.

 48. door Muppel

  @dan: Eerst maar eens wachten op een JB voor 4.3 voordat ik update. Ik word niet wild van de nieuwe functies in de laatste updates en ze wegen wat mij betreft niet op tegen de extra’s die een JB biedt.

 49. door Frans

  Ik ben echt benieuwd of het allemaal gestroomlijnd loopt.

 50. door Badeend

  [Sarcasm] Nou, ik kan niet wachten [/Sarcasm]

 51. door Barend

  Apple en de fanboys maken zich steeds belachelijker! Apple elke 3 weken: “Onze allerallerallerbeste update aller tijden komt uit!!!” Fanboys: “Oh ik kan niet wachten hebben hebben hebben hebben!!!!!!!!”
  Uiteindelijk resultaat: wat extra sms-tonen en anderhalve functie extra… WHOOOOOOOOOOOT!!!!!!

 52. door Diek

  Origineel geplaatst door Barend
  Apple en de fanboys maken zich steeds belachelijker! Apple elke 3 weken: “Onze allerallerallerbeste update aller tijden komt uit!!!” Fanboys: “Oh ik kan niet wachten hebben hebben hebben hebben!!!!!!!!”Uiteindelijk resultaat: wat extra sms-tonen en anderhalve functie extra… WHOOOOOOOOOOOT!!!!!!

  Anderhalve functie extra ??? Volgens mij kun jij niet goed lezen of lees je heel selectief. Komt waarschijnlijk omdat je een hekel hebt aan Apple, dat vertroebeld je beeld een beetje. Gelukkig kun je vrij kiezen voor iets anders. Misschien beter dan onzinnigheden posten hier….

 53. door Jos DeKlerq

  @Diek:

  Ik zie dat sarcasme jou totaal vreemd is! Barend heeft gelijk. Apple zou zich beter beperken tot 2 volledig uitgewerkte updates per jaar en niet voor elke nieuwe functie. Komt nu over als: “oh, wacht, dit kunnen we ook nog. En oh, wacht, dit ook. Sorry, we zijn dit vergeten. Oh, vorige versie zat vol bugs, maar nu werkt het wel hoor”.
  Erg vermoeiend zo…

 54. door UnimatriX

  Origineel geplaatst door Rutte
  Kreeg net een mail van Apple, Nwe update 4.2 beschikbaar: “the best update yet”……wat een overdreven onzin zeg. Typisch Apple.

  Het zegt meer iets over hoe ‘geweldig’ de gemiddelde update tot nu toe is.. ;-)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.