Gerucht: ‘Apple wil 30-pin-connector vervangen door micro dock’

·

iPhone Dock ConnectorApple is van plan om de 30-pin-connector van een toekomstige iPhone te vervangen door een ‘micro dock’. Dit beweert iMore op basis van onbekende bronnen. Op deze manier zou er in de iPhone veel meer ruimte zijn voor andere onderdelen, zoals een grotere batterij en een 4G-ontvanger.

Wanneer de veranderingen precies gemaakt zouden worden, is niet helemaal duidelijk. iMore stelt in een bijzin dat de veranderingen ruimte voor nieuwe hardware in de iPhone 5 bieden, maar maakt verder geen harde claims. Aangezien we nog geen hardware van de iPhone 5 in geruchten zijn tegengekomen, is de kans aanwezig dat er op het moment nog wordt geëxperimenteerd met de nieuwe poort.

Dit zou niet de eerste keer zijn dat Apple de hardware van de iPhone aanpast om ruimte voor nieuwe hardware te bieden. De iPhone 4 introduceerde een kleinere simkaarthouder en een antenne rond de buitenkant, waardoor er meer potentiële ruimte in de iPhone zelf was.

Apple ging vorig jaar nog akkoord met plannen om micro-USB een universele oplaadmethode voor smartphones te maken. Dit deed Apple niet door de 30-pin-connector te vervangen, maar door een converter te verkopen waarmee je de iPhone met micro-USB kunt opladen. De kans bestaat dat Apple’s kleinere lader alsnog een Micro-USB wordt, maar iMore zelf gelooft daar niet in: dit is volgens de site niet “Apple’s stijl”.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

23 reacties

 1. door Alexander

  Ik moet zeggen dat ik het erg vervelend vind dat Apple zich niet gewoon aan de afgesproken Micro USB houdt.

 2. door Nils Veldhuis

  Ze moeten toch ook vanaf 2012 overstappen naar micro usb of heb ik dat mis? Vond die 30 pins altijd al beetje onzin. Groot en veel stof kan er in.

 3. door sanderevers

  Origineel geplaatst door Alexander
  Ik moet zeggen dat ik het erg vervelend vind dat Apple zich niet gewoon aan de afgesproken Micro USB houdt.

  Daar hebben ze en oplossing voor.

  Origineel geplaatst door Nils Veldhuis
  Ze moeten toch ook vanaf 2012 overstappen naar micro usb of heb ik dat mis? Vond die 30 pins altijd al beetje onzin. Groot en veel stof kan er in.

  Veel mensen hebben een dock/stereo met een dockconnector. Moeten die ook maar nieuwe apparatuur kopen?

  Maw. ik geloof hier dus niks van.

 4. door Bones

  Niks met willen te maken, ze zullen wel moeten.

  Afspraak was 2012 micro USB

 5. door Larzzz

  Ze bieden toch een converter al aan. Dan houden ze zich toch aan de afspraak.

  De reden is dat er minder kabels ter verspilling worden gemaakt. Apple kan vanaf 2012 gewoon deze converter met bijpassende kabel in de verpakking doen. Zo is het toch een micro usb kabel en blijven alle gadgets die een 30-pin-connector hebben gewoon compatible.

 6. door ryanz

  we zullen het zien over een paar maanden, ik zou het niet erg vinden

 7. door Wouter

  @Bones: De afspraak was dat men een universele usb lader moet kunnen gebruiken. En daar heeft Apple voor gezorgd. Met verloopplugje dus.
  Die dock connector verstuurt en ontvangt natuurlijk nog veel meer informatie, bijvoorbeeld de tijd. Bovendien zorgt de dock voor consistentie dus die laten ze nooit los. Allemaal randapparatuur waar ze licenties voor verkopen etc.

 8. door Rogier Colijn

  Wel leuk dat niemand het heeft over de snelheid die 30-pins biedt. Persoonlijk vind ik micro-usb maar langzaam…

 9. door Stijnh

  Kunnen ze niet maken, ze hebben een miljardenbusiness aan thirdparty docks etc.
  Het micro usb verhaal hebben ze zoals Larzzz zegt al een converter voor.
  Lijkt me meer je eigen ruiten ingooien..

 10. door Jasper

  @Alexander: Dit zeg je nadat je onderzocht hebt wat een dock connector wel kan en een mini USB niet?
  Mini USB is zeer inferieur t.o.v de Dock connector, geen analoge audio, geen analoge video enz..

  Mini USB is geen vervanger voor de Dock connector.

 11. door Alex

  Zal het geen Thunderbolt aansluiting worden?

 12. door Marco

  Kan met Micro-USB wel alles wat met de Dock conenctor kan? Volgens mij niet. mUSB leuk voor opladen, maar voor de rest…

 13. door gerard

  Aan de basis is micro USB een goed idee maar niet verder gekeken dan de kleine neus. Weet je hoeveel telefoons vroegtijdig afgeschreven zijn omdat die fragiele minipoort kapot is gegaan? Dan pakt Apple het dus gewoon weer slim aan met zo’n adapter.

 14. door Dan

  Ik vind microusb helemaal niks voor telefoons. Een keer teveel wiebelen en de microsusb connector breekt af. En nee, zorg dan maar dat je garantie krijgt…

  Ik heb dat al met twee apparaten in de auto gehad dat ik een auto houder wil opladen. In beide gevallen is de microusb connector afgebroken, aangezien deze maar op een paar kleine puntjes gesoldeerd is op het moederbord van de teleoon.

  Dat zal met de dock van de telefoon nooit gebeuren.

  Wel zou ik het fijn vinden als ze connectoren heb waar je blind kan verbinden. Zowel data als laadkabel.

  Nu is het altijd goed kijken of de connector ondersteboven zit. Normaal is dat geen probleem, maar als het een beetje donker is, is het altijd even pielen.

  Met de iphone connector richt je dan geen schade aan, maar met Micrusb heb je zo na een paar keer fout aansluiten je Microusb connector gemold.

  Dus microUSB voor iPhone? nee dankje.

 15. door iGadgetman

  Snap nog steeds niet waarom ze ooit voor deze connector hebben gekozen. Te lang met een dun printje in het midden. Vochtgevoelig.

  Een kleine magsafe connector of inductie met data sync eigenschappen had me beter geleken.

 16. door Jan

  Origineel geplaatst door iGadgetman
  Snap nog steeds niet waarom ze ooit voor deze connector hebben gekozen. Te lang met een dun printje in het midden. Vochtgevoelig.Een kleine magsafe connector of inductie met data sync eigenschappen had me beter geleken.

  Hub nog maar weer €35,00 op de verkoopprijs van de toch al goedkope iPhone. Nee die 30-pins connector is prima, houden zo.

 17. door Tjeu

  Die 30 pins connector bevalt me wel, hoop niet dat ze die gaan laten vervallen, anders is het snel afgelpen met accessoires voor voorgaande modellen. Wat ik me wel afvraag is waarom Apple nooit voor een elegante afdekking heeft gezorgd voor de huidige connector.

 18. door kaan

  het zal de uitzicht van de iphone verpesten, dus laat het bij een 30 pins connector.

 19. door Henny van Arkel

  Volgens mij onmogelijk na al de uitgebrachte randapparatuur die vaak nog duurder is dan de iPhone zelf, zo dom kan Apple nooit zijn! of toch nu Steve er niet meer is?

 20. door Kees

  En niemand die het over het onderwerp heeft: microdock. Is iemand daar al achter wat dit is?

 21. door Ron

  Waarom geen oplader die via inductie werkt? Niks geen kabel of aansluiting dus.

 22. door dlabs88

  Opladen via usb prima! En rest doe ik toch al met bluetooth of wifi…

  En voor accessoires een keer vernieuwen en dan kan je het gebruiken met elke telefoon die je erna koopt. Hoeft het niet meer apple gerelateerd zijn. Omdat je al een tomtom houder hebt en een dockingstation met boksen>.<

 23. door Dan

  Origineel geplaatst door Ron
  Waarom geen oplader die via inductie werkt? Niks geen kabel of aansluiting dus.

  Inductie lader heeft hoog gadet gehalte. Maar op het moment is het echt niks.

  Vooral die gekke dingen waar je eerst een speciale adapter aan je telefoon moet hangen om vervolgens de telefoon op de inductieplaat te leggen om te laden.

  De 30pins dock heeft veel meer functies dan alleen opladen.

  Zelfs MiniUSB is niet echt stevig. Daarvan ook twee apparaten waarvan het is afgebroken zoals een paar maanden oude SATA Dockingstation voor hardeschijven. Had die met de kabel in een tas gedaan. En toen ik hem eruit haalde was ie erafgebroken.

  Wel gelijk ff 35 euro weer naar de klote. Ik vind die aansluitingen eerlijk gezegd maar troep.

  Die iPhone aansluiting breekt niet. Of is nog te vervangen als onderdeel in plaats van microsoldeerkunsten in plaats van direct op het moederbord.
  En die magnetische lader van de macbook breekt helemaal niet. Zoals bij de meeste laptops wel mogelijk is.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.