Geen verbod op iPhone en iPad in Nederland

14 maart 2012, 16:34 · Bastiaan Vroegop

iPhone SamsungHet gerechtshof in Den Haag heeft Samsung’s verbod op de iPhone en iPad vandaag afgewezen. Apple heeft zich niet onredelijk opgesteld in de onderhandelingen over een licentie op UMTS/3G-technologie, waardoor er geen reden voor zou zijn. De iPhone 4s zou ook geen patenten van van Samsung schenden, omdat Samsung toestemming heeft verleend aan leverancier Qualcomm. Er is nog geen uitspraak over mogelijke schending van patenten in oudere iPhones en iPads.

Samsung stapte naar de Nederlandse rechter, omdat Apple volgens het bedrijf verschillende patenten rond het gebruik van 3G zou hebben geschonden. Hierbij werd onder andere een verkoopverbod geëist. De iPhone 4s zou deze patenten niet schenden, met dank van Apple’s leverancier: Samsung heeft toestemming verleend aan Qualcomm, het bedrijf dat de baseband chip in de iPhone 4s levert. Gezien de iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en iPad 2 een andere chip gebruiken, moet het nog blijken of deze patenten schenden.

Samsung zou met Apple volgens de FRAND-regels in gesprek moeten over mogelijke licenties voor Samsung’s 3G-patenten. Deze onderhandelingen zijn tevens een reden waarom er volgens de rechter geen recht voor een verbod is: deze zou de onderhandelingen over een licentie flink onder druk zetten.

Apple en Samsung zijn al langer juridisch met elkaar verwikkeld. Dit leidde vorig jaar onder ander tot een kortstondig verkoopverbod van verschillende Samsung Galaxy-telefoons. Er lopen ook verschillende rechtszaken tussen Apple en andere smartphone-makers, over verscheidene patenten.

Bron: Tweakers

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er ergens een gelekte iPhone te vinden of zijn er geruchten over een nieuwe Apple Store, dan is hij daar als eerste op de redactie bewust van. Loopt de laatste tijd heel Amsterdam door terwijl hij de iOS-locatiegame Ingress speelt.

Gerelateerde berichten

12 reacties

 • frank
  2 years

  wanneer stopt dit gezeur nou is eindelijk pffff pantenten bla bla bla ….zucht….

  Antwoord Quote

 • Dejan
  2 years

  Lekker voor eerst dat ze eens niet zo zielig doen dan kunne ze schikken over die rotpatenten

  Antwoord Quote

 • Sjoerd
  2 years

  Bron: “De iPhone 4S maakt geen inbreuk op de patenten van Samsung. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Voor de iPhone 4 en de eerste iPad en iPad 2 is dat echter nog niet zeker, omdat die een andere chip gebruiken voor 3g.”

  Lees je bronnen eens goed zeg.
  Er staat duidelijk dat het nog niet zeker is qua iPhone 4 en iPad/iPad 2 betreft.
  Hierdoor klopt de titel dus van geen kant.

  Antwoord Quote

 • Frankie
  2 years

  “Geen verbod op iPhone en iPad in Nederland”

  Ik wist helemaal niet dat dat aan de orde was.

  Antwoord Quote

 • Miller
  2 years

  Gelukkig ik maakte me ff druk;)

  Antwoord Quote

 • dmr
  2 years

  Ik was eerst echt een applefan maar bu ben ik echt apple moe geworden door al dat gedoe met de rechtszaken en dat hele media circus om heen. Volgende keer lekker een htc voor mij!

  Antwoord Quote

 • yelliebellie
  2 years

  Ik word er ook moe van, maar een iPhone blijft een iPhone. Als dit gezeur straks ook invloed gaat hebben op Apple’s producten, kap ik er ook mee. Tot die tijd blijf ik graag een iPhone gebruiken ;-)

  Antwoord Quote

 • @Sjoerd: Er spelen hier twee dingen: het verzochte verbod van Samsung en de mogelijke patentschending van Apple. Die eerste gaat niet door, bij die tweede heeft de rechter verklaart dat het patent bij de 4S niet geschonden is.

  Het afgeslagen verbod slaat op alle producten, terwijl de rechter zijn uitspraak over patentschending op het moment alleen gaat over de iPhone 4S. Er wordt inderdaad nog gekeken naar een mogelijke patentschending voor oudere iPhone-modellen en de iPad, maar dat staat ook in dit artikel.

  Antwoord Quote

 • darth vader
  2 years

  @dmr. En het mooiste is….. Apple is deze onzin niet een begonnen…. Wat zeg je daarvan..!

  Antwoord Quote

 • dmr
  2 years

  @darth vader
  Maar ondertussen genieten ze wel vollop van de aandacht

  Antwoord Quote

 • Bert
  2 years

  Ik vind het toch wondelijk dat Apple en Samsung als kat en hond vechten terwijl Samsung wel de iPad schermen levert. Dat is toch moeilijk te rijmen? Als de iPad niet meer verkocht mag worden kost dat Samsung toch ook geld, of snap ik er gewoon niks van?

  Antwoord Quote

 • Bubbly
  2 years

  @Bert:
  Samsung levert concurrerende apparaten, dus als het bedrijf dat met een enkel apparaat 5 (iPhone) tot 15 (iPad) x zoveel verkoopt als Samsungs gehele scala aan apparaten.. Is het in Samsungs voordeel als hun concurrent wordt uitgeschakeld. Anderzijds levert het hen extra geld op via licenties.

  Antwoord Quote

Comments are closed.