Fotograferen met de iPhone: DSLR-lens en modereportage

·

fashion shootDe iPhone 4 maakt al prima foto’s, maar als je nog een stap verder wilt gaan kun je de suggestie van Hypebeast volgen: het koppelen van een DSLR-lens aan de iPhone 4. Ze gebruikten daarvoor een Manfrotto-statief. Hoewel leuk bedacht levert het niet noodzakelijk betere foto’s op. Helaas vermeldt de website niet waar ze het idee vandaan hebben en of het daadwerkelijk betere foto’s oplevert. Dat je helemaal niet zo’n onpraktische opstelling en zelfs geen iPhone 4 nodig hebt, bewijst Lee Morris van Fstoppers.com: hij maakte een modereportage met de iPhone 3G.

iphone-4-lens

Morris kreeg complimenten voor een foto die hij op zijn website had geplaatst. De foto bleek echter gemaakt met een iPhone 3GS. In een video laat Morris zien hoe hij dat gedaan heeft.

Morris zegt erover:

There are so many photographers who are obsessed with noise, sharpness, color, dynamic range, megapixels, chromatic aberration, moire, distortion, etc. So many photographers get wrapped up in the technical side that they forget how to take compelling images. This video is for them.

Morris geeft toe dat er natuurlijk wel een professioneel model, haar en make-up, een studio en de juiste belichting aan te pas kwam. Hij maakte eerst een testfoto van een man die hij had ingeschakeld om het filmpje te maken (foto links). Dit gebruikte hij om de juiste belichting te vinden. Daarna maakte hij foto’s van het model (rechts). In een 10 minuten durende videoclip zie je hoe het is gemaakt:

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

21 reacties

 1. door slein

  Leuk maar men vergeet dat er voor duizenden euro’s aan licht appartuur staat.

 2. door Randy-Joshua

  Damn.. krijg zelf gewoon zin om me iphone te pakken en wat shoots… te maken..

  yeeah.. reality… ;)

 3. door maarten

  en die lampen die hij gebruikt, geen professionele uquipment?

 4. door Nelsonn

  Vanaf 8.29 zie je pas goed dat ze is bewerkt :p Pukkeltjes op haar kin.

 5. door Ivo

  Ziet er goed uit, ooit komt er een dag dat er geen canon meer is met camera’s maar alleen mobieltjes sweet

 6. door Wouter

  De foto’s zullen met zo’n lens wellicht niet beter worden nee, maar het zoomen gebeurt niet meer digitaal en dat zal invloed hebben.

 7. door noko

  Op de momenten dat ze lacht tussen het foto’s maken door vind ik haar er op haar mooist uitzien, die emotieloze foto’s vind ik wat minder. Maar ik ben vast de enige ;).

 8. door Jeroenit

  echt een ontzettend lekker ding ja….

 9. door iTouchiReview

  De foto’s zijn genomen met een 3Gs: er is autofocus aanwezig

 10. door Arthur

  Ik zit zelf voor mijn hobby ook wat in het video en fotografie wereldje. Hoe goede apparatuur je ook hebt het gaat nog altijd over je creativiteit, die kan je niet kopen.

  Die lampen zijn trouwens ook niet echt een koopje ;-)

 11. door Tim

  Een externe lens kan wel degelijk verschil geven. Denk maar aan lens flare of tilt shift

 12. door Sjaak Vaak

  @noko: Het is een fashion shoot, dan gaat het niet om haar lieve glimlach. Maar nee, je bent absoluut niet de enige. ;)

 13. door Seeker

  Uiteraard zijn de foto’s wel bewerkt, ik heb ook in verleden goeie foto’s met een Iphone 3G genomen, en ze bewerkt in Showfoto.

 14. door Mark

  Ja, duuuh, met zo’n bak aan licht op dat kopje krijg je zelfs met een 1 megapixel camera mooie foto’s…

 15. door Thomas

  @noko: ik ben het met je eens, maar er zijn maar weinig modellen die geen fake lach hebben op een foto… Mensen zijn altijd het leukst als ze (echt) lachen!!

  Verder ben ik het er ook mee eens dat het altijd nog aan de fotograaf licht, betere spullen maken iets lelijks nooit mooier!

 16. door mrfred

  duh
  zolang je ze niet op de muur wilt hebben van 3 bij 2 meter

  Origineel geplaatst door Mark
  Ja, duuuh, met zo’n bak aan licht op dat kopje krijg je zelfs met een 1 megapixel camera mooie foto’s…

 17. door Ferry

  Nou, mijn Hasselblad kan ik wel aan de wilgen hangen.

 18. door Nienski

  Je kan ook erg mooie foto’s maken met dag licht hoor :)

 19. door iSponge

  Doet’ie wel goed :) Maar een beetje goeie editor kan veel van de gebrek aan kwaliteit van de iPhone d’r wel uit editen.. Maar buiten dat maakt de iPhone best goeie foto’s, zolang je ze niet op ware grootte ziet :P Heb op m’n deviantART ook een hoop foto’s staan die met m’n iPhone (3G) genomen zijn :)

 20. door ppl

  @slein: Het ging er om of de camera wat uitmaakt en zoals je in het filmpje ziet is dat dus niet echt het geval. Er zijn namelijk ook nog zaken als belichting en je eigen kennis, kunde en creativiteit. Fotograferen is nog altijd in hoofdzaak zorgen dat je compositie goed is en vooral spelen met licht. Als jij je belichting goed voor elkaar hebt maakt de camera echt vrijwel niets meer uit, mooie foto’s krijg je dan toch. Juist die belichting is cruciaal bij de camera’s in telefoons. Ze maken hele mooie foto’s mits goede belichting, zo niet dan zijn de foto’s ook echt crap.

  @Mark: Het lijkt een bak licht maar dat is het absoluut niet. Het is een zeer uitgekiende belichting met verschillende soorten licht uit bepaalde hoeken. Men highlight bepaalde dingen (zoals het haar) waardoor ze er wat beter uit komen of waardoor de foto in zijn algemeenheid wat beter wordt. Het is dus zeker geen kwestie van ff de schijnwerper erop en schieten maar.

 21. door Tommymang

  Met zo’n mooie dame kunnen foto’s ook nooit mislukken ;-)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.