Fotograferen met de iPhone: DSLR-lens en modereportage

07 juli 2010, 14:34 · Gonny van der Zwaag

fashion shootDe iPhone 4 maakt al prima foto’s, maar als je nog een stap verder wilt gaan kun je de suggestie van Hypebeast volgen: het koppelen van een DSLR-lens aan de iPhone 4. Ze gebruikten daarvoor een Manfrotto-statief. Hoewel leuk bedacht levert het niet noodzakelijk betere foto’s op. Helaas vermeldt de website niet waar ze het idee vandaan hebben en of het daadwerkelijk betere foto’s oplevert. Dat je helemaal niet zo’n onpraktische opstelling en zelfs geen iPhone 4 nodig hebt, bewijst Lee Morris van Fstoppers.com: hij maakte een modereportage met de iPhone 3G.

iphone-4-lens

Morris kreeg complimenten voor een foto die hij op zijn website had geplaatst. De foto bleek echter gemaakt met een iPhone 3GS. In een video laat Morris zien hoe hij dat gedaan heeft.

Morris zegt erover:

There are so many photographers who are obsessed with noise, sharpness, color, dynamic range, megapixels, chromatic aberration, moire, distortion, etc. So many photographers get wrapped up in the technical side that they forget how to take compelling images. This video is for them.

Morris geeft toe dat er natuurlijk wel een professioneel model, haar en make-up, een studio en de juiste belichting aan te pas kwam. Hij maakte eerst een testfoto van een man die hij had ingeschakeld om het filmpje te maken (foto links). Dit gebruikte hij om de juiste belichting te vinden. Daarna maakte hij foto’s van het model (rechts). In een 10 minuten durende videoclip zie je hoe het is gemaakt:

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

21 reacties

 • slein
  4 years

  Leuk maar men vergeet dat er voor duizenden euro’s aan licht appartuur staat.

  Antwoord Quote

 • Randy-Joshua
  4 years

  Damn.. krijg zelf gewoon zin om me iphone te pakken en wat shoots… te maken..

  yeeah.. reality… ;)

  Antwoord Quote

 • maarten
  4 years

  en die lampen die hij gebruikt, geen professionele uquipment?

  Antwoord Quote

 • Nelsonn
  4 years

  Vanaf 8.29 zie je pas goed dat ze is bewerkt :p Pukkeltjes op haar kin.

  Antwoord Quote

 • Ivo
  4 years

  Ziet er goed uit, ooit komt er een dag dat er geen canon meer is met camera’s maar alleen mobieltjes sweet

  Antwoord Quote

 • Wouter
  4 years

  De foto’s zullen met zo’n lens wellicht niet beter worden nee, maar het zoomen gebeurt niet meer digitaal en dat zal invloed hebben.

  Antwoord Quote

 • noko
  4 years

  Op de momenten dat ze lacht tussen het foto’s maken door vind ik haar er op haar mooist uitzien, die emotieloze foto’s vind ik wat minder. Maar ik ben vast de enige ;).

  Antwoord Quote

 • Jeroenit
  4 years

  echt een ontzettend lekker ding ja….

  Antwoord Quote

 • iTouchiReview
  4 years

  De foto’s zijn genomen met een 3Gs: er is autofocus aanwezig

  Antwoord Quote

 • Arthur
  4 years

  Ik zit zelf voor mijn hobby ook wat in het video en fotografie wereldje. Hoe goede apparatuur je ook hebt het gaat nog altijd over je creativiteit, die kan je niet kopen.

  Die lampen zijn trouwens ook niet echt een koopje ;-)

  Antwoord Quote

 • Tim
  4 years

  Een externe lens kan wel degelijk verschil geven. Denk maar aan lens flare of tilt shift

  Antwoord Quote

 • Sjaak Vaak
  4 years

  @noko: Het is een fashion shoot, dan gaat het niet om haar lieve glimlach. Maar nee, je bent absoluut niet de enige. ;)

  Antwoord Quote

 • Seeker
  4 years

  Uiteraard zijn de foto’s wel bewerkt, ik heb ook in verleden goeie foto’s met een Iphone 3G genomen, en ze bewerkt in Showfoto.

  Antwoord Quote

 • Mark
  4 years

  Ja, duuuh, met zo’n bak aan licht op dat kopje krijg je zelfs met een 1 megapixel camera mooie foto’s…

  Antwoord Quote

 • Thomas
  4 years

  @noko: ik ben het met je eens, maar er zijn maar weinig modellen die geen fake lach hebben op een foto… Mensen zijn altijd het leukst als ze (echt) lachen!!

  Verder ben ik het er ook mee eens dat het altijd nog aan de fotograaf licht, betere spullen maken iets lelijks nooit mooier!

  Antwoord Quote

 • mrfred
  4 years

  duh
  zolang je ze niet op de muur wilt hebben van 3 bij 2 meter

  Origineel geplaatst door Mark
  Ja, duuuh, met zo’n bak aan licht op dat kopje krijg je zelfs met een 1 megapixel camera mooie foto’s…

  Antwoord Quote

 • Ferry
  4 years

  Nou, mijn Hasselblad kan ik wel aan de wilgen hangen.

  Antwoord Quote

 • Nienski
  4 years

  Je kan ook erg mooie foto’s maken met dag licht hoor :)

  Antwoord Quote

 • 4 years

  Doet’ie wel goed :) Maar een beetje goeie editor kan veel van de gebrek aan kwaliteit van de iPhone d’r wel uit editen.. Maar buiten dat maakt de iPhone best goeie foto’s, zolang je ze niet op ware grootte ziet :P Heb op m’n deviantART ook een hoop foto’s staan die met m’n iPhone (3G) genomen zijn :)

  Antwoord Quote

 • ppl
  4 years

  @slein: Het ging er om of de camera wat uitmaakt en zoals je in het filmpje ziet is dat dus niet echt het geval. Er zijn namelijk ook nog zaken als belichting en je eigen kennis, kunde en creativiteit. Fotograferen is nog altijd in hoofdzaak zorgen dat je compositie goed is en vooral spelen met licht. Als jij je belichting goed voor elkaar hebt maakt de camera echt vrijwel niets meer uit, mooie foto’s krijg je dan toch. Juist die belichting is cruciaal bij de camera’s in telefoons. Ze maken hele mooie foto’s mits goede belichting, zo niet dan zijn de foto’s ook echt crap.

  @Mark: Het lijkt een bak licht maar dat is het absoluut niet. Het is een zeer uitgekiende belichting met verschillende soorten licht uit bepaalde hoeken. Men highlight bepaalde dingen (zoals het haar) waardoor ze er wat beter uit komen of waardoor de foto in zijn algemeenheid wat beter wordt. Het is dus zeker geen kwestie van ff de schijnwerper erop en schieten maar.

  Antwoord Quote

 • Tommymang
  4 years

  Met zo’n mooie dame kunnen foto’s ook nooit mislukken ;-)

  Antwoord Quote

Comments are closed.