Fotograaf vergelijkt foto’s gemaakt met iPhone 5 en iPhone 4S

·

Big Sur iPhone 5Fotografiesite Dpreview maakte onlangs een foto met de iPhone 4S, toevallig op dezelfde locatie die Apple fotografeerde met de iPhone 5. Apple gebruikte deze foto op woensdag 12 september om te laten zien waar de verbeterde camera in de iPhone 5 toe in staat is. Dpreview vergeleek de foto’s en trok vervolgens een aantal conclusies.

Bekijk je beide foto’s naast elkaar, dan zul je wellicht geen hele grote verschillen zien die zijn veroorzaakt door de andere camera. In de EXIF-data van beide foto’s zijn echter wel een aantal verschillen op te merken. Zo gebruikte de camera van de iPhone 4s een ISO van 64, terwijl de iPhone 5 ISO 50 gebruikte. Dit zou er op kunnen wijzen dat de camera in de iPhone 5 een lagere minimumgevoeligheid heeft. Uit de gegevens is af te lezen dat de iPhone 5 een nieuwe sensor en een 4,1mm lens gebruikt. Deze biedt een gezichtsveld van 33 millimeter. De 4,3 millimeter-lens van de iPhone 4S biedt een gezichtsveld van 35 millimeter.

Het is interessant om beide foto’s met elkaar vergeleken te zien, maar een kanttekening is wel op zijn plaats. Hoewel de foto’s vanaf dezelfde locaties zijn gemaakt, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat ze ook op hetzelfde moment zijn genomen. Dit betekent dat er bij beide foto’s sprake kan zijn van een afwijkende belichting.

De iPhone 5 heeft net als de iPhone 4S een 8-megapixelcamera. Volgens Apple is de camera in de iPhone 5 wel op verschillende vlakken verbeterd. Zo presteert hij beter bij lage verlichting en onderdrukt hij ook meer ruis.

Overigens heeft Apple zelf een complete gallery online gezet, van foto’s die met de iPhone 5 zijn gemaakt. Die zien er natuurlijk prachtig uit, veel mooier dan je waarschijnlijk zelf zou maken. Collega Nokia liep een paar dagen geleden tegen de lamp, toen bleek dat een reclamefilmpje waarin de nieuwe beeldstabilisatie van de Lumia 920 werd gedemonstreerd, helemaal niet met een Lumia 920 was gemaakt.

iphone 5 voorbeeld fotos

Onderwerpen
door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

20 reacties

 1. door Marcel

  Sorry, maar vind ik een sterk verhaal: “…toevallig op dezelfde locatie die Apple fotografeerde met de iPhone 5″.

 2. door KeebDa

  Ik vind de 4s al hele mooie foto`s maken dus dat zal met de 5 alleen maar beter worden.

 3. door Jorg

  Beetje flauwekulvergelijking van DPreview. Ja, de een selecteert ISO 50, de ander 64. Het verschil is minimaal en een klein wolkje kan dat al veroorzaken. Daarnaast KAN de 4S helemaal niet tot ISO50. Moet zeggen (ben amateurfotograaf) dat ik maar zeer weinig in situaties kom waar ik ISO50 zou willen hebben. Verder zie ik geen verschil in kwaliteit tussen beide foto’s.

  De rest van het artikel gaat over de theoretische specs. Daar kun je ze wel op vergelijken, maar voordat er een echte test uit een lab komt, geloof ik de claims van Apple niet.

 4. door Martin

  Vind de full resolution foto’s op de Applesite niet zo goed dat ik denk WOW….
  Oh ja en waar is de panorama op Full Resolution?

 5. door darthvader

  Nokia manipuleert wel vaker. De reclameposters in de bushokjes….. De dame die erop stond afgebeeld, was ook aan het bellen met een iPhone….!

 6. door Marcel

  Vind de foto’s erg tegenvallen, lijkt wel of er een aquarelfilter overheen is gegaan, zie ook nergens de full resolution van de panoramafoto.

 7. door lars

  De foto is dan wel gemaakt met een iPhone 5, maar dat die bloem zo scherp is en daar achter zo vaag lukt echt niet met een 4s
  Zal wel een beetje gefotoshopt

 8. door Flieps

  Mooie foto’s. Maar Apple zal ook wel 1000 minder mooie foto’s hebben van deze bloem.

 9. door Martin

  @lars: Ik heb zelf vergelijkbare foto’s met een zelfde soort scherpte diepe gemaakt met een iPhone 4. Niets Photoshop dus. Zie deze foto..

 10. door Radar

  Deze biedt een gezichtsveld van 33 millimeter. De 4,3 millimeter-lens van de iPhone 4S biedt een gezichtsveld van 35 millimeter.

  Daar snap ik nou niets van……..is het een vertaalfout of zo?
  Een gezichtsveld wordt mijns inziens uitgedrukt in graden….

 11. door maurizio

  vraag me alleen af hoe die palmboom in de foto van de iphone 5 is gekomen…

 12. door Henk

  Origineel geplaatst door Martin
  @lars: Ik heb zelf vergelijkbare foto’s met een zelfde soort scherpte diepe gemaakt met een iPhone 4. Niets Photoshop dus. Zie deze foto.

  De DOF in jouw foto komt niet eens in de buurt van die van de foto van Apple! Geloof me mensen, ik werk al jaren in de grafische branche en al de foto’s die Apple laat zien zijn bewerkt! Iedereen die denkt van niet is uitermate naief.

 13. door Thomaz

  @darthvader: Nokia doet zoiets wel vaker, bijv dat een gast zijn vriendin filmt die fietst. Blijkt gewoon professioneel camera te zijn.

 14. door StGermain

  Origineel geplaatst door lars
  De foto is dan wel gemaakt met een iPhone 5, maar dat die bloem zo scherp is en daar achter zo vaag lukt echt niet met een 4s Zal wel een beetje gefotoshopt

  Dan doe je toch echt iets verkeerd want ik maak regelmatig dit soort foto’s met mijn 4S. De truuk is om eens op het scherm te tappen om het gedeelte waarop je wil focussen.

 15. door Daejji

  Inderdaad, dat lukt echt wel met een iphone hoor

 16. door boxerip

  De iphone4s kan met goed licht zeer goede foto’s maken. Maar kijk je de foto’s op een groter scherm,dan zal je altijd digitale puntjes zien. Het is leuk voor op een ipad,of laptop te bekijken. Ga je de foto’s op iets groter beeld bekijken. voorbeeld:een hd tv, dan valt de iphone direct af. Dan kom je uit bij een echte fototoestel

 17. door Julian

  Nou ik ben niet echt onder de indruk als ik eerlijk mag zijn zoveel verschil is het nou ook weer niet en zeker geen reden om te switchen naar de Iphone 5.

 18. door Erik

  Het tijdstip waarop de foto is gemaakt is nagenoeg gelijk. Dit kun je zien aan het getijde van de zee (eb/vloed).

 19. door patrik

  Vooral dat stukje over de Nokia Lumia….geweldig. Net als de presentatie, die kwam maanden voordat hij af was….

 20. door seminifeer

  Ik ben benieuwd, als de Lumia920 op de markt is naar een vergelijkingstest tussen de Iphone5, de GalaxyS3 en de Lumia920. Uiteraard door een onpartijdige partij…

  Nu heeft Nokia het nadeel dat Windowsphone8 in het begin van zijn ontwikkeling staat en dat de Iphone al aardig geëvolueerd is. Maarrr ik blijf benieuwd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.