FloJack geeft iPhone een NFC-ontvanger

26 oktober 2012, 22:05 · Bastiaan Vroegop

FloJackDe FloJack is een iPhone-accessoire dat je aansluit op je geluidspoort. Hierdoor krijgt je iPhone een NFC-ontvanger, die gebruikt kan worden door apps om NFC-tags uit te lezen of om een mobiele betaling te doen. Wil je een FloJack, dan kun je een donatie maken op Kickstarter.

De FloJack wordt geleverd met een aantal tags, die je via een bijbehorende app kunt programmeren. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een tag maken waarmee je automatisch incheckt op Foursquare op een bepaalde locatie, of een tag meesturen met een verjaardagsuitnodiging die vertelt waar het feest precies plaatsvindt.

Gebruik je de NFC-ontvanger om in een winkel te gebruiken, dan zou je in theorie ook kunnen afrekenen bij een iPad met een FloJack, die als kassa dient. Je hoeft de twee accessoires dan alleen tegen elkaar te houden om je betaling door te geven.

Maker Flomio brengt een eigen app uit om de bijgeleverde tags mee te scannen, maar zegt ook dat andere ontwikkelaars met hun NFC-accessoire aan de slag kunnen. Hierdoor zouden andere apps ook NFC-functies kunnen integreren. Het is natuurlijk nog wel de vraag in welke mate bedrijven dit zullen doen: wordt er bijvoorbeeld een Nederlands NFC-betalingssysteem uitgerold, dan lijkt de kans klein dat ook dit ene NFC-accessoire voor de iPhone wordt ondersteund.

Geïnteresseerden kunnen op Kickstarter 74 dollar doneren om één FloJack en vijf NFC-tags te krijgen. Ben je er vroeg bij, dan betaal je 10 dollar minder. Het geld wordt pas van je creditcard gehaald als het project zijn beoogde minimumbedrag van 80.000 dollar heeft ingezameld. Slaagt het project, dan hoopt Flomio de NFC-ontvangers in maart 2013 te versturen naar donateurs.

De FloJack werkt met de iPhone 4, iPhone 4s en iPhone 5. Ook de derde en vierde generatie iPod touch worden ondersteund. Alle iPads lijken met de FloJack te werken, al heeft de maker de iPad mini en iPad vierde generatie nog niet kunnen uitproberen.

Tipgever: Dennis

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er ergens een gelekte iPhone te vinden of zijn er geruchten over een nieuwe Apple Store, dan is hij daar als eerste op de redactie bewust van. Loopt de laatste tijd heel Amsterdam door terwijl hij de iOS-locatiegame Ingress speelt.

8 reacties

 • Jona
  1 year

  Het idee is wel goed maar hadden ze de FloJack niet wat kleiner en stijlvoller kunnen maken? Dat ziet er toch niet uit op je iPhone! Bovendien wordt NFC pas echt interessant als het ingebouwd is en niet een los adaptertje dat je makkelijk kan vergeten of kwijt raken.

  Antwoord Quote

 • Harry
  1 year

  Wat is er interessant aan NFC? Heb het ook op mn telefoon maar na 1 keer spelen met mn smart tags heb ik het nooit meer gebruikt.

  Antwoord Quote

 • sander
  1 year

  Dus als ik dan een kopje koffie ga drinken kan ik daar automatisch over tweeten? Super cool zeg! Meteen aanschaffen.

  Antwoord Quote

 • jbmm
  1 year

  @Reacties: Wat dachten jullie van de zakelijke markt… Het gaat tegenwoordig lang niet meer alleen om particulieren hè
  Ik zie dit wel werken in logistiek, horeca, parken, etc
  Bv klusteam dat in een app werkzaamheden afmeld obv chip in bungalowhuisje.

  Antwoord Quote

 • smpie
  1 year

  Voor zakelijke toepassingen kan er wel wat inzien. Maar de rest niet het wordt weer gebruikt als een andere vorm van consumptie wel hebben er al genoeg dankje een nieuwe manier moet eerst goed uitgewerkt worden. En ik loop echt niet met zo’n ding op m’n iPhone. Ik snap wel waarom Apple het niet in de i5 heeft gedaan anders is er niks meer voor de 5s hè en dan hebben ze tijd om te zeggen “als wij het doen ja dan “

  Antwoord Quote

 • S1W
  1 year

  Origineel geplaatst door jbmm
  @Reacties: Wat dachten jullie van de zakelijke markt… Het gaat tegenwoordig lang niet meer alleen om particulieren hè
  Ik zie dit wel werken in logistiek, horeca, parken, etc
  Bv klusteam dat in een app werkzaamheden afmeld obv chip in bungalowhuisje.

  Ja zo kan je alle nutteloze technologie wel recht praten… In termen van efficiency is het natuurlijk veel sneller en nog veel goedkoper om even te bellen met een planner als je klus klaar is, scheelt dure iphones en overal nfc implementaties. Het zal best nut hebben ergens, maar inzet van technologie is echt niet altijd de oplossing met het beste rendement.

  Antwoord Quote

 • JN
  1 year

  Anders koop je een Samsung. Heb je het ook. En beter geïntegreerd.

  Antwoord Quote

 • Snr
  1 year

  het grappige is dat Samsung in hun reclamespotje de NFC-functie van de Galaxy SIII nadrukkelijk gebruiken, om het er nog eens goed in te wrijven dat Apple het niét heeft. Slimme zet.

  Antwoord Quote

Comments are closed.