Flash-animaties op de iPhone bekijken, dankzij project Gordon

·

Een handige ontwikkelaar is erin geslaagd om Flash-animaties werkend te krijgen op de iPhone. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een open source JavaScript-gebaseerde Flash-runtime. Het gaat om een soort engine die in elke webpagina geïntegreerd kan worden en dat een Flash-animatie omzet in een vorm die door de iPhone is af te spelen. Op de iPhone hoef je geen software te installeren of wijzigingen aan te brengen; ook een jailbreak is niet nodig.

flash demoDe mogelijkheden zijn nu nog wat beperkt, maar dat kan een kwestie van tijd zijn. Het Gordon Project, beschikbaar via github, laadt de Flash-bestanden (.swf), omwikkelt ze met een HTML-wrapper en importeert de Gordon JavaScript-broncode. Op github is een tabel te vinden, waarin staat opgesomd welke swf-tags op dit moment worden ondersteund.

Er zijn twee demo’s voor Mobile Safari beschikbaar (dus bedoeld om in je iPhone-browser te bekijken).

Via: TUAW

door Jean-Paul Horn

Jean-Paul Horn is uitgever van iCulture. Hij studeerde journalistiek en communicatie en werkte daarna een aantal jaren als webdeveloper en consultant. Jean-Paul zorgt op iCulture.nl voornamelijk voor de techniek (app en site), marketing & sales en aansturing van projecten.

22 reacties

 1. door Mike van Hoenselaar

  Blijft toch elke keer frapant dat derden de meest interessante dingen maken. Ben benieuwd hoe zich dit ontwikkelt.

 2. door EddyK

  Goedemorgen! Dit is nou een leuk bericht om mee te beginnen :-)
  Een heel creatieve manier om Flashobjecten te embedden in je website; ik ga er gelijk mee aan de slag… leuk!

 3. door Arno

  Goed nieuws! Nu maar hopen dat men hier gebruik van gaat maken.

 4. door Melvin

  Klinkt goed, maar had dit toch liever als (betaalde) software gezien. Want als ik het goed begrijp bepaalt de site nu of zij flash voor de iPhone willen integreren of niet. Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan.

  Trouwens, in de teks staat flash animaties. Dat betekent dus dat Gordon flash video players niet aan de praat zal krijgen?

 5. door PeerFineer

  Origineel geplaatst door Melvin
  Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…

  Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)

 6. door JWVD

  Origineel geplaatst door PeerFineer
  Origineel geplaatst door Melvin Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)

  Ben ik ook wel benieuwd naar. Ik heb totaal geen behofde aan flash op een mobiele telefoon. YouTube hebben we al, games hebben we ook al. Wat blijft er dan over, precies, reclame.

 7. door WillemB

  @PeerFineer:
  In de audio/visuele sector zijn veel bedrijven die een flash website hebben, of er elementen van flah in hebben zitten…. Wat wel cool is bij de 2voorbeelden is dat het wel vectoren zijn, oneindig vergrootbaar…
  Had liever een (betaalde) swf player gezien, van Adobe zelf, maar dat zal lang wachten worden denk…

 8. door Wienen

  de demo’s werken bij mij anders nog niet!!

  En flash werkt bijv ook om filmpjes te bekijken dus niet alleen maar reclame..

 9. door macjk

  Op mijn ipod doen de flash demotjes het anders niet. Je krijgt wel het beeld maar bij de laatste demo kan ik niet op de knoppen drukken wat in de gewone Safari wel werkt.

  Maar goed ik heb nog nooit flash nodig gehad op mijn iPod dus laat het maar lekker weg.

 10. door Putje Piek

  Origineel geplaatst door PeerFineer
  Origineel geplaatst door Melvin Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)

  Ehhh, http://www.nike.com?

 11. door gserban

  lijkt me erg omslachtig voor alle mensen die flash apllicaties op hun website hebben dit weer aan te gaan passen, het meest voor de hand liggende is dat De Iphone en andere mobile telefoons eens een update kregen dat flash gewoon gaat werken.

  Ik zou toch blij zijn als flash nu eens standaard werd op alle mobieltjes dan kan me zoon zijn verslaving zoals tribalwars en the west onderweg spelen :) en hoef ik zijn gezeur niet meer aan te horen :)

 12. door PeerSientje

  Demo ‘Blue’ doet het prima bij mij

 13. door PeterH

  @PeerFineer: oa Wehkamp.nl achmea etc etc etc of valt dat ook onder reclame-uitingen zo ja schrap dan maar 90% van “grote sites”

 14. door Peer

  Origineel geplaatst door Putje Piek
  Origineel geplaatst door PeerFineerOrigineel geplaatst door Melvin Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)Ehhh, http://www.nike.com?

  nike.com? die hebben een prachtige mobiele/iphone website hoor! Hahaha! Al zou de iphone flash draaien, dan nog vraag ik me af of jij op 1MB content per klik wil wachten als je op 3G zit

 15. door Ries

  Is er genoeg hoor…? 22tracks.nl, portfolios van creatieve ontwerpers, flash games, noem maar op @PeerFineer:

 16. We kunnen alleen maar hopen dat deze engine verder wordt ontwikkeld, zodat Apple niet langer eigenhandig kan bepalen of gebruikers flash content kunnen zien of niet.

 17. door Marcusii

  Origineel geplaatst door PeerFineer
  Origineel geplaatst door MelvinZolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)

  Staatsloterij.nl

 18. door Melvin

  @PeerFineer: Ik geloof dat er inmiddels al genoeg voorbeelden voorbij zijn gekomen, maar waar veel mensen ook behoefte aan hebben is dumpert.nl. En waarom geen YouTube-achtige sites? Die filmpjes wil ik ook kunnen bekijken. Animaties daarentegen vind ik nou niet bepaald interessant, kom ik zelden tegen als ik op m’n iPhone aan het surfen ben.

 19. door alchemist

  Worden deze swf-bestanden soms omgezet naar SVG?

 20. door Rene. Nieuwenhuis

  Je kunt er wel je iphone versie van je site mee opleuken. Die ziet er opeens veel mooier uit dan die van de concurrentie. Ziet er altijd beter uit dan ani gifs.

 21. door Dick

  Rumoert.nl zou wel leuk zijn op iPhone. Leuker dan YouTube.

 22. door Richard Schouten

  Sinds de geruchten van de Apple Tablet ben ik ervan overtuigd dat Flash op de iPhone niet lang meer zal duren. Er komt één OS voor beide apparaten en een tablet zonder Flash is ook maar niets…

  OS4 is aanstaande en dus…wie weet….

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.